proszkiem. Pieczemy w temp. 170 st.C ok. 35-40 minut (patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone) Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Każdy nasączamy schłodzonym ponczem (3/4 szkl. wody zagotowujemy z cukrem i dodajemy sok z połowy cytryny.Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Studzimy) Krem budyniowy śmietankowy Składniki: 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez dodatku cukru
tojestpyszne.blogspot.comsmakował, bo to nie lada tort skoro dostałam pochwałę od samej teściowej ;-) Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT 7 jajek 160 g cukru 130 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie
Passions hobbies lifeborówkowa: 300g borówek leśnych 3 łyżki cukru kryształu 1 galaretka jagodowa Ponadto: 150g borówek leśnych 2 opakowania ciastek jagodowych (na wzór delicji) 100g białych mlecznych draży Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie łączymy z przesianymi mąkami oraz proszkiem do pieczenia za pomocą(...)patyczka). Przestudzony kroimy na dwie części. 2. Krem porzeczkowy: Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Umyte i osuszone porzeczki blendujemy i dodajemy stopniowo do masy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody i dodajemy zimną do masy. Mieszamy, schładzamy w lodówce ok 45minut, po czym przelewamy na pierwszą część biszkoptu. Posypujemy drażami mlecznymi. Przykrywamy drugim blatem
Kuchnia w czekoladziepogodą :). Kostka cytrynowo - jagodowa to połączenie cytrynowego kremu ( znanego Wam z KREMOWEGO CIASTA CYTRYNOWEGO ) i lekkiej śmietankowej pianki z dodatkiem jagód ( ja wykorzystałam tu ostatni słoiczek jagód w syropie z domowych zasobów :) ). Ciasto wykonałam na kruchym spodzie, który uważam, że świetnie tu pasuje, ale równie dobrze może to być biszkopt lub po prostu biszkopty, zarówno te okrągłe(...)podłużne, a nawet herbatniki. W przypadku biszkoptów czy herbatników będzie nawet prościej i szybciej, bo obejdzie się bez piekarnika ;). Wierzch ciasta wieńczy warstwa świeżych borówek amerykańskich i galaretka. Ciasto jest przyjemnie kwaskowe i orzeźwiające. Przysłowiowe niebo w gębie :D. Bardzo, bardzo polecam! :D. Kruche ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g masła 3 żółtka 30 g cukru pudru pół opakowania
Opowieści z piekarnikaniego zrobić również tiramisu, zastępując biszkopty ciastem Ciasto spalone Każdy przynajmniej raz w życiu spalił ciasto! Ale to nie problem, nawet w tym przypadku jest rozwiązanie! Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć, a następnie nożem odetnij wszystkie przypalone części. Ciasto może wyglądać źle, dlatego pokrój je, zwilż syropem i na koniec przykryj kremem lub śmietaną i udekoruj owocami ,,Opadnięte(...)dodałaś proszku do pieczenia. Na to też jest lekarstwo! Skończ piecz ciasto i gdy jest jeszcze gorące, pokój ciasto w cienkie plasterki, aby powstało coś na kształt podłużnych biszkoptów. Ułóż je na blasze piekarnika i ponownie upiecz na złoty kolor. Ciasteczka będą przepyszne Ciasto a’la wulkan Kiedy ciasto jest bardzo spuchnięte w środku, tworząc również
365 dni dookoła kuchnimusi być pyszne ciasto do kawy:) Dzisiaj mam dla Was kakaowe ciasto przekładane kremem cappuccino i ciastem kokosowym. Przepis znalazłam w Wielkiej księdze przepisów Siostry Anastazji jednak troszeczkę go zmieniłam. Ciasto jest bardzo pyszne, mięciutkie i nie za słodkie. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 szklanka cukru 170 g mąki pszennej typ 550 Młynomag(...)zagotować, w drugiej połowie rozpuścić budyń, mąkę, żółtka,cappuccino, cukier i cukier waniliowy. Wlać do gotującego mleka, gotować aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć z masłem na gładki krem. Polewa : 2 tabliczki mlecznej czekolady 50 g masła 1 łyżka cukru W rondelku rozpuścić masło, cukier i czekoladę, chwilkę gotować aż zgęstnieje. Warstwy ciasta : * spodni blat ciasta
Sama słodycz i szczypta chilipokruszonego, suchego ciasta połączonego z kremem. Z takiej masy formuje się kulki i umieszcza na patykach. Nic trudnego, każdy może je zrobić! Na blogu znajdziecie też przepis na cake pops z nutellą. W wersji świątecznej lub poświątecznej można przygotować je z pokruszonego piernika. Składniki: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa, biszkopt lub piernik) 120 g serka(...)suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy. Ser mascarpone mieszamy z masłem orzechowym i miodem. Można dodać więcej miodu niż w przepisie, jeśli chcemy aby ciasteczkowe kulki były słodsze. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażalce. Ze schłodzonej masy odmierzamy równe kawałki przy pomocy np łyżki
Smakowity Blog KulinarnyPrzepyszny i szybki w wykonaniu tort na każdą okazję. Można go wykonać na dwa sposoby: piekąc samemu biszkopt lub też kupić gotowy. Biszkopt: 3/4 szklanki cukru
Kolejny blog o gotowaniupiana nie opadła. Wylewamy biszkopt do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy o wym 26 cm pieczemy 35 minut w temp 170*c. Po wyjęciu i całkowitym wystudzeniu dzielimy wzdłuż na 3 blaty. Masa: Serek mascarpone i śmietana muszą być dobrze schłodzone, umieszczamy składniki w misie miksera wsypujemy puder i miksujemy do powstania gęstego kremu. Blat nasączamy zimnym ponczem z kompotu
Wanilia i KardamonMakowa krajanka z cytrusową pianką i mango podbiła moje serce. Przepyszne i lekkie ciasto, na które składa się puszysty biszkopt, biszkopt z makiem i cytrynowa pianka , w której zatopiłam kawałki mango. Ciasto jest proste do wykonania. Wystarczy upiec biszkopty i przygotować piankę. Jak zrobić piankę? Cytrusowa pianka to nic innego jak bita śmietana połączona z kremowym twarożkiem i sokiem(...)Pianka ma delikatny, cytrynowy smak, który świetnie się komponuje ze słodkim biszkoptem i makiem. Przygotowanie domowej galaretki jest naprawdę łatwe i zawsze możecie zrobić ją sami pod warunkiem, że macie żelatynę w domu. Mak i cytryna często występują razem w moich wypiekach. Piekłam już tort makowy z cytrynowym kremem jak również krajankę makowa panienka . Każdy z nich zawiera cytrynę
codojedzeniaSmaczne ciasto z malinami, kremem śmietanowym i polewą adwokatową. Jest z nim trochę zachodu, ponieważ musimy przygotować sporo różnych warstw, ale ciasto prezentuje się bardzo apetycznie. Nie jest za słodkie, lekko cytrynowe, dobrze schłodzone, orzeźwia. Do jego przygotowania możemy zrobić biszkopt bez masła, jak na przykład w przepisie „ Biszkopt z musem truskawkowym ”, polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams(...)nasączenia: 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Malinowe nadzienie: 8-9 łyżeczek żelatyny – 25g 900g malin (mogą być mrożone) 100g cukru Krem: 4 łyżeczki żelatyny 300g śmietanki kremówki 36% 250g kwaśnej śmietany 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g 3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) Polewa
Mała Cukierenkaskładniki na biszkopt: 50 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 70 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, za każdym razem miksując. Na koniec dodajemy stopniowo przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok.24 cm średnicy(...)osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z z cukrem. Połowę ubitych białek dodajemy do kremu i mieszamy aby rozluźnić konsystencję. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część ubitych białek i również delikatnie mieszamy. wykonanie ciasta: W tortownicy układamy biszkopt. Na biszkopt przekładamy tężejącą galaretkę, wciskamy w nią cząstki pomarańczy. Wstawiamy do lodówki
Domowy Smak Jedzeniaciasto w innym wydaniu, dzisiaj mała odmiana :) Na biszkopcie, z pyszną kokosową masą z dodatkiem malibu, przełożone kwaśnym dżemem dla urozmaiceni a smaku. Całość wypadła doskonale. Polecam :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać, łyżka po łyżce(...)miksować z cukrem przez kilka minut, dodać kokos, połączony z kaszą i jeszcze chwilę miksować, tylko do połączenia składników. Pierwszy spód ciasta posmarować połową dżemu z aronii, wyłożyć cały krem, wyrównać. Drugi placek ciasta posmarować pozostałym dżemem i ułożyć go na wierzchu, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez około 12 godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje
Domowa cukiernia Ewynutą syropu amaretto a co tam tak żeby było inaczej. Zazwyczaj dodaje go do kawy ale czemu by nie do kremu :) Składniki na ciasto Z tego przepisu Składniki na krem (bardzo podobne jak z powyższego przepisu z lekkimi zmianami) 250 g sera mascarpone 200 g śmietanki 30 % 30-40 g cukru 2 galaretki w różnych kolorach(...)zgodnie z tym przepisem (ważne by dobrze wystudzić biszkopt). Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem soku z cytryny (możemy pominąć i po prostu wymieszać wszystkie składniki razem). Ubitą śmietanę łączymy z serkiem i dodajemy syrop amaretto i dokładnie mieszamy. Na wystudzonego biszkopta wykładamy krem zostawiając 2 cm bez kremu u góry i rozsypujemy pokrojone
Piekielna Kuchnia Patibiszkopty, herbata do nasączenia WYKONANIE Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie mieszankę z żółtkami. Powoli dodajemy mąkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Formę o wym. 24x38 cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Krem Prince Polo: 1/3 szkl. mleka odlewamy(...)drobno kruszymy, dodajemy do masy, mieszamy. Masa śmietankowa: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier wymieszany z fixem, mieszamy. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt smarujemy powidłami, smarujemy masą prince polo, układamy biszkopty nasączone w herbacie, smarujemy masą śmietanową, polewamy rozpuszczoną czekoladą
słodki bratek