Składniki: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2 szklanki śmietany 30% 1/3 tabliczki
czarrna od kuchniTak, to zdecydowanie jeden z lepszych tortów jakie przygotowałam. Specjalnie na urodziny mojego kochanego (nieznośnego) brata. Tort z najlepszym ciastem kakaowym, najlepszym kremem czekoladowym, najlepszą polewą
Mango PapajaLodowiec, to ciasto bez pieczenia. Wymaga jedynie schłodzenia w lodówce. Dolną warstwę stanowią biszkopty, które pokryte są dwusmakową warstwą masy jajeczno - budyniowej. Całość zalana jest galaretką
Przepisy KulinarneI oto kolejne ciasto siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast..." Łasuchom czekolady, kakao i galaretki zapewne będzie smakowało... Składniki na biszkopt: 4 jaja
In my kitchenbiałej czekolady na wierzch 1 szklanka ponczu z soku cytrynowego i wody 1/2 słoiczka konfitury ananasowej ( można zastąpić morelową, brzoskwiniową ) około 10 - 12 sztuk biszkoptów podłużnych - fingersów Wykonanie: Upieczony zgodnie z przepisem biszkopt studzimy, ścinamy cienko wierzch, tak by pozostawiony spód miał wysokość około 1,5 cm. Ściętą warstwę ciasta ścieramy na tarce lub wkładamy(...)wymagają tylko jednego, biszkoptowego placka na spodzie. Są pewne, szybkie w zastosowaniu i naprawdę smaczne. Za domowej roboty, pulchny biszkopt zabieram się wówczas, gdy piekę tort składający się z kilku warstw i dobrze wypieczony biszkopt gra główną rolę. W tym przypadku, szybkie uproszczenie w formie gotowej mieszanki, jest dobrym rozwiązaniem ). Tabliczkę białej czekolady rozpuszczamy
Kronika Piekarnikaalkoholu, szybki i łatwy do zrobienia. Składniki: 500 g serka mascarpone 750 ml kremówki 36 % 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki czubate cukru pudru ok. 150 - 200 g podłużnych biszkoptów francuskich 250 ml mocnej kawy 50 ml wódki / amaretto - w zależności jak bardzo chcemy mieć wyrazisty smak ciasta. 160 g maślanych herbatników ok. 40 - 50 g masła roztopionego(...)bardzo lepi, można dodać ok. 10 g masła dodatkowo, nie więcej. Na tortownicę o średnicy 26 * wykładamy i równomiernie rozprowadzamy nasz sproszkowany spód i na czas aż zrobimy krem wkładamy blaszkę do lodówki. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodając przy końcu cukier puder, następnie mascarpone i kawę rozpuszczalną. Miksujemy do połączenia się składników. Połowę kremu wykładamy na ciasteczkowy spód, następnie moczymy podłużne
W Moim Magicznym Domudrugie moje ciasto marchewkowe. Pierwsze zrobiłam gdy bloga jeszcze nie prowadziłam. Tamto było wysokie, puszyste, z migdałami, bez grama tłuszczu- taki marchewkowy biszkopt. To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza(...)połączenia się składników. Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem, margaryną smarujemy boki, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut. Studzimy na kratce. Krem z serka mascarpone i śmietany:• 250 g serka mascarpone• 250 ml śmietany 36%• 3 łyżki cukru pudru Do lekko ubitej śmietany z cukrem, porcjami dodajemy mascarpone.Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Połową kremu
Mia Cucina Sofietaużywam "Mój Ulubiony" z Wielunia) 400 ml śmietany kremówki 30% 6 łyżek cukru pudru 16 g = 1 paczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 kopiaste i 0,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody dodatkowo: około 100 gramów okrągłych biszkoptów 700 gramów owoców (w moim
cucinareciasto z kokosowo-migdałowym nadzieniem? Kokosanka? Kokosanki kojarzą mi się z kawałkami biszkoptu z procentami, oblanego ciemną polewą czekoladową i obtoczonego w wiórkach kokosowych. Dzisiejsze ciasto jest zupełnie inne, więc nie chcę nazwą wprowadzać was w błąd. Kokosek? To raczej wersja ciasta rafaello z dużą ilością delikatnego kremu. Umówmy się na zwykłą
dolcevitainmykitchendrylowania, a brakującą ilość uzupełnić wodą). Wydrylowane wiśnie wyłożyć równomiernie na biszkopcie i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki. Warstwa śmietankowa: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone, śmietan-fixy i krótko zmiksować do połączenia składników. Gotowy krem wyłożyć na stężałej galaretce i wyrównać. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać górę ciasta
Passions hobbies lifeśmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt kakaowy i wyrównujemy. Złożenie ciasta: Na orzechowe upieczone i ostudzone ciasto wykładamy masę melonową, przekładamy plackiem białym i wstawiamy do lodówki aby stężało. Masę dyniową wykładamy na placek biały i przekrywamy plackiem kakaowy, smarujemy kremem śmietanowym. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Placek orzechowy -tężejąca wkładka melonowa- placek
Podróż w kulinariaużywam "Mój Ulubiony" z Wielunia) 400 ml śmietany kremówki 30% 6 łyżek cukru pudru 16 g = 1 paczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 kopiaste i 0,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody dodatkowo: około 100 gramów okrągłych biszkoptów 700 gramów owoców (w moim
cucinaremasą kawową. Składamy ciasto: Ostudzony biszkopt nasączyć sokiem z 3 limonek. Wyłożyć żurawinę, niekoniecznie równą warstwą, może być po łyżeczce. Wyłożyć masę kawową i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki. Przygotować polewę: w rondelku zagotować kremówkę, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając całkowicie roztopić. Ostudzić. Polewę wylać na krem kawowy i schłodzić (minimum 3 godziny). Ciasto udekorować
wcinaj topokroić w kostkę (jeżeli tego potrzebują:)) Przełożenie ciasta: Wystudzone biszkopty delikatnie rozwinąć i pokroić na paski o szerokości mniej więcej 4 cm. Następnie paski przepleść ze sobą na przemiennie kolorami (postępować jak przy plecieniu koszyka:)). Przygotowane w ten sposób ciasto można delikatnie nasączyć, np. sokiem z brzoskwiń, wyłożyć krem, delikatnie rozsmarować równą warstwą. Na krem wyłożyć owoce i zwinąć
In my kitchenwszystkie wspaniałe :) Dla dzieci kolorowanki- by nie nudziły się jak Rodzice w kuchni urzędują ;) By zobaczyć treść wystarczy tylko kliknąć w banerek poniżej. Składniki na 10-12 sztuk Biszkopt na blaszkę 28x19cm: 3 jajka 150g świeżego szpinaku 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu 3 łyżki mąki pszennej(...)małych pieczarek konserwowych 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1 łyżka przecieru paprykowego Sposób przygotowania: Szpinak myjemy i osuszamy, miksujemy z dodatkiem żółtek, oleju, czosnku i przypraw na gładki krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym
Kuchnia w czekoladzieNastępnie biszkopt wyjąć z formy, wyłożyć na ściereczkę kuchenną (papierem do góry) (fot.4) i odlepić papier (fot.5) . Przygotować nową ściereczkę i ponownie obrócić ciasto do góry nogami, tym razem tak, żeby serduszka były na spodzie. Biszkopt zwinąć w roladę (razem ze ściereczką) wzdłuż dłuższego boku (fot.6) . W ten sposób całkowicie ostudzić biszkopt. Teraz(...)biszkopt wyłożyć na dużą deskę do krojenia lub stolnicę. Odlepić papier i zostawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy już biszkopt będzie zimny, za pomocą foremki w kształcie serduszka o wysokości 4 cm, wycinać z niego maksymalną ilość serduszek i odkładać na bok (fot.8) . Serek mascarpone, śmietankę, cukier waniliowy i cukier puder umieścić w misce i ubić na gęsty, puszysty krem
Świat Ciasta