razem był zielony gdyż dodałam barwnik,zapomniałam kupić kisiel.Chciałam dać czerwony barwik,ale zapadł się pod ziemię.Całą kuchnię obszukałam i nic.Cóż,po świętach się znalazł. Biszkopt ciemny: upiec o połowę mniejszy od pozostałych Masa budyniowa: 1/2l mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 4 łyżki cukru kryształu cukier waniliowy 2 żółtka 1 kostka masła(...)listek wafla Krem rozgrzać na parze wodnej,dodać pokruszony wafel.Wymieszać Masa z bitej śmietany: 1/2 l śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny na 1/3 szklanki wody(u mnie agrestowa galaretka rozpuszczona w 3/4szkl wody) Śmietanę ubić z cukrem,dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w wodzie lub tężejącą galaretkę. Przełożenie ciasta: Biszkopt jasny- masa
Niespełnione zdolności kulinarneprzepis pochodzi stąd klik Ciasto jest rewelacyjne Zaczynamy SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę 22x35 Ja piekłam w małej kwadratowej 25x25 (PROPORCJE NA BLASZKĘ 25x25 w nawiasach) BISZKOPT -6 jajek (4 jajka) -3/4 szkl cukru (0,5 szkl cukru) -8 łyżek oleju rzepak. (6 łyżek oleju rzepakowego) -2 łyżeczki proszku do piecz(...)blaszki 25x25 nie dajemy mąki) KREM ORZECHOWY -300ml mleka , (200ml mleka) -300g zmielonych orzechów włoskich, (200g zmielonych orzechów włoskich) -300g masła ,(200g masła) -3/4 szkl cukru pudru, (0,5 szkl cukru pudru) DODATKOWO powidła śliwkowe, najlepiej domowe kwaskowe Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek, Białka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: truskawki 70 dag, galaretka truskawkowa 2 opakowania, śmietana zimna 30% 250 ml, puder cukier 1 łyżka, śmietanfix 1 opakowanie, biszkopt pojedynczy 1 opakowanie dżem morelowy
W Mojej Kuchni LubięBardzo smaczne i efektowne ciasto o bardzo dźwięcznej nazwie ,,pupa pawiana''. Jest też stosunkowo łatwe do zrobienia. Wystarczy upiec biszkopt i zrobić dwie masy. Polecam
Pani na deserDostałam ostatnio świetny przepis na biszkoptowy spód do tortów! Postanowiłam zrobić jedno z moich ulubionych ciast...torcik tiramisu (na kremie mascarpone i bitej śmietany). PYCHAAA :-) Polecam
Ana Mari's worldDostałam ostatnio świetny przepis na biszkoptowy spód do tortów! Postanowiłam zrobić jedno z moich ulubionych ciast...torcik tiramisu (na kremie mascarpone i bitej śmietany). PYCHAAA :-) Polecam
Ana Mari's worldlemon curd- pamiętam, że bardzo mi smakowało i postanowiłam krem cytrynowy zastosować w formie bardzo delikatnej, ginącej w warstwie dżemu z porzeczki, „przekładki” 😊 Dodatkowe orzeźwienie zapewniła galaretka z zatopionymi owocami ciemnego winogrona… Całość bardzo deserowa, nieprzesłodzona , mięciutka i przyjemna do smakowania w letnich okolicznościach przyrody. Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki(...)wodą, a na nim metalową miskę z zawartością. Całość ubijamy trzepaczką na garnku z gotującą się wodą przez ok 10-15 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Po tym czasie krem przecieramy przez sito. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Składniki na nasączenie: 50 ml likieru porzeczkowego szklanka przegotowanej wody 3 łyżki cukru Dodatkowo: ok. 350 g gęstego dżemu porzeczkowego 2 galaretki
Domowe ciastanasączone kawą, co tylko wzmacnia smak kremów o nieco lżejszej, jednak też kawowej intensywności. Całość jak to mam zwyczaju przełamałam owocowym akcentem. Tym razem był to dżem z czarnej porzeczki. Bardzo miękki, wilgotny i nieprzesłodzony. Jedynym chrupkim akcentem są tutaj bakalie: orzechy włoskie i migdały , którymi ubrałam ciasto- tort. Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru(...)pieczenia). Pieczemy 45 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki na krem I: 500 ml mleka ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 5 żółtek 3 łyżki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy 30 g kawy cappuccino o smaku śmietankowym 250 g masła roślinnego Żółtka miksujemy
Domowe ciastapołowy cytryny wyciskamy sok, dodajemy wodę i cukier. Połową ponczu nasączmy spód biszkoptu i nakładamy równomiernie dżem. Następną warstwę stanowi 2/3 masy kokosowej. Przykrywamy drugim plackiem który teraz nasączmy (gdybyśmy zrobili to wcześniej,ciasto podczas przenoszenia mogło by się rozpaść) i smarujemy pozostałą częścią kremu kokosowego. Dekorujemy, prażonymi krótko na suchej patelni wiórkami i posypką owocową. Ciasto wstawiamy do lodówki
Kasia i jej kobiecy światnajlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 blaty. Na dolny biszkopt rozsmarować cienką warstwę dżemu porzeczkowego na to wycisnąć 1/3 nadzienia waniliowego Lauretta. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i powtórzyć czynności jak poprzednio. Na koniec przełożyć trzecim blatem ciasta i wyłożyć resztę kremu waniliowego Lauretta. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą
Ciastka - domowe słodkościWpadłam dziś na fajny pomysł z wykorzystaniem jabłuszek. Ciasto przekładane jabłkami i kremem z dodatkiem kokosu. Coś pysznego i efektownego. Mojej rodzinie przypasowało i chcą powtórki z rozrywki . Więc może za jakieś 2 tygodnie je powtórzę.Już dziś was zapraszam na zrobienie. Składniki na biszkopt: mąka pszenna typ 500 1 szklanka mąka ziemniaczana 1/2 szklanki jaja 7 szt cukier
Różowa kuchniajagody, borówki, jeżyny lub maliny. Wykonanie: Banany blendujemy z olejem. Pozostałe składniki na biszkopt mieszamy ze sobą i dodajemy do bananów. Wykładamy do tortownicy i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu przekrajmy na dwa blaty. Wszystkie składniki masy czekoladowej blendujemy na gładki krem. Rozsmarowujemy na spodni blat. Wkładamy do lodówki. Jak masa delikatnie stężeje przykrywamy drugim
Jeść, by żyć w zdrowiuurodzinowe dla Męża, co roku był to tort z truskawkami, najczęściej jakaś odmiana biszkoptu z bitą śmietaną i wielką ilością truskawek. Jednak tym razem wspólnie podjęliśmy decyzję, że pora na coś bezowo-truskawkowego. Proponuję więc i wam cudowną bezę orzechową w dacqoise orzechowym z kremem i truskawkami. Ta była preludium do urodzin, które uczciliśmy truskawkową pavlovą. Zatem dla tych
I tu będę miała takie teskórki pomarańczowej 0,5 szklanki pokrojonych suszonych śliwek 0,5 szklanki miodu płynnego Krem: 700 ml. mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 150 gram cukru 1 cukier waniliowy 375 gram masła roślinnego kieliszek rumu Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych 1 op. okrągłych biszkoptów 0,5 szklanki rumu 100 gram czekolady gorzkiej 100 ml. śmietany 30 % Sposób przygotowania
Bajeczna KuchniaZaparzamy herbatę i dodajemy sok z cytryny. Nasączamy każdy z 3 krążków biszkoptowych. Krem 1: Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy kokos i pokruszone wafelki. Krem2: Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę, Kasię i mleko. Mieszamy do momentu, gdy się idealnie połączą. Studzimy i ucieramy. Nasączony biszkopt przekładamy masami. Nutellą smarujemy 1 i 2 biszkopt. Masę z czekoladą i Kasią
Wielki apetyt