baza na ciasta wielkanocne – biszkopt, który nie opada Biszkopt, który nie opada – aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Biszkopt to podstawa wielu świątecznych ciast, dlatego postanowiłam dołączyć go do tej listy. Z tego przepisu, pięknie i równo wyrasta, a do tego prawie w ogóle nie opada. Jeśli dodacie do niego dowolny, prosty krem i nieco owoców, orzechów
okolicepalnika.plczekolada Wykonanie Galaretkę rozpuścić w 450 ml wody i pozostawić do wystudzenia. Biszkopty połamać i poukładać na dnie pucharków, wyłożyć maliny (kilka zostawić do dekoracji) i zalać galaretką. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała. Mascarpone ubić ze śmietanką, cukrem pudrem, przełożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć krem na galaretkę. Na krem pokruszyć bezę, posypać migdałami i udekorować pozostałymi malinami. Deser
Pomysłowa kuchniadomowego. W 2016 r Polacy najchętniej wybierali sprzęty właśnie tej firmy. Składniki: BISZKOPT: 7 jajek 1 1/3 szklanki cukru (w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego) 2 szklanki mąki 1/3 szklanka oleju 5 łyżek gorącej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g płatków migdałowych likier koksowy KREM 400 m mleka kokosowego 70 g wiórek kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego
Kuchnia w oparachokoło 10-15 sztuk) Bajaderki: 600 g resztek ciast: herbatników, zakalców, biszkoptów itp. 2 łyżki kakao (lub mniej jeśli używamy czekoladowych ciast) 50 g masła 1/4 szkl mleka 1/3 szkl cukru (lub mniej jeśli ciasta są bardzo słodkie) 3 łyżki dżemu/ powideł śliwkowych 2 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutella dodatki: rodzynki, skórki owocowe, posiekana czekolada, orzechy, migdały itp. Dodatkowo
Nastoletnie Wypiekanieubitą śmietanę kremówkę miksując na niskich obrotach aż do otrzymania jednolitej masy. Biszkopt dzielimy na 3 części. Każdą część nasączamy wiśniówką lub kompotem. Następnie na 1 nasączony blat układamy wiśnie, następnie masę. Układamy następny nasączony blat, wiśnie oraz masę. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem. Całość pokrywamy resztą kremu. Możemy ozdobić wiórkami czekoladowymi, frużeliną itp. Naprawdę warto spróbować. Ma idealny smak, rozpływa
Ptasia Kuchniaubitą śmietanę kremówkę miksując na niskich obrotach aż do otrzymania jednolitej masy. Biszkopt dzielimy na 3 części. Każdą część nasączamy wiśniówką lub kompotem. Następnie na 1 nasączony blat układamy wiśnie, następnie masę. Układamy następny nasączony blat, wiśnie oraz masę. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem. Całość pokrywamy resztą kremu. Możemy ozdobić wiórkami czekoladowymi, frużeliną itp. Naprawdę warto spróbować. Ma idealny smak, rozpływa
Ptasia Kuchniaubitej śmietany dodać cukier puder i wlać rozpuszczoną żelatynę. Śmietankę wylać na biszkopt. Schłodzić.Ponadto:* 2 galaretki truskawkowe* 250 g truskawekGalaretki rozpuścić w 800 ml zagotowanej wody. Odstawić do wystygnięcia. Truskawki opłukać i osuszyć.Gdy galaretka wystygnie i powoli zacznie tężeć, wylać około 1/3 na krem śmietankowy, ułożyć truskawki i wstawić na 5-7 minut do lodówki. Pilnować
kolorowotorcikowowziąć ze sobą np do szkoły, pracy czy do znajomych. Niby zwykły biszkopt a w połączeniu z polewa i kokosem magiczny. Do tej pory robiłam z przepisu Doroty, ale tym razem sięgnęłam po przepis z blogu Cafe Chocolate bo miałam ochotę nadziać te pyszne kosteczki waniliowym kremem, tak jak u autorki. Problem w tym ze nie dałam do ciasta proszku
Bernika - moj kulinarny pamietnikszklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 600g białego sera 5 jajek 1,5 szklanki cukru kryształu 2 budynie śmietankowe 100g rodzynek Krem: 250g margaryny (np Kasia, Palma) 100g cukru pudru 1 szklanka kwaśnej 18% śmietany Polewa: 1 mleczna czekolada 50ml mleka 50g orzechów włoskich mielonych Sposób przygotowania: 1. Placek orzechowy: Białka ubić(...)wolnych obrotach oraz roztopiony tłuszcz. Do masy dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz orzechy. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać ciasto na wyłożoną papierem formę i piec jak biszkopt- do suchego patyczka w 180st C ok 25-30minut. Zimny przekroić na dwa blaty. 2. Sernik: Żółtka utrzeć z cukrem kryształem, dodać podwójnie zmielony biały ser, budynie śmietankowe
Kuchnia w czekoladziezalegającą w spiżarce puszkę masy makowej i stworzyłam to cudo :) Smakuje jak najlepszy, najbardziej wilgotny makowiec! Tort jest niezawodny, więc nie ma opcji by się nie udał ;) Składnik na biszkopt makowy (tortownica 26 cm): 1 puszka (850 g) masy makowej 3-4 jajka ½ szklanki cukru 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek(...)szpatułki). Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Masę makową przelej do tortownicy i piecz około 45 minut w 180°C (termoobieg) . Ostudź. Po wystudzeniu przekrój na trzy krążki. Krem budyniowy: 1/2 l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki 1/4 szklanki cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g masła 2 łyżki cukru pudru
Kulinarna (nie)codziennośćSkładniki: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2 szklanki śmietany 30% 1/3 tabliczki
czarrna od kuchniTak, to zdecydowanie jeden z lepszych tortów jakie przygotowałam. Specjalnie na urodziny mojego kochanego (nieznośnego) brata. Tort z najlepszym ciastem kakaowym, najlepszym kremem czekoladowym, najlepszą polewą
Mango PapajaLodowiec, to ciasto bez pieczenia. Wymaga jedynie schłodzenia w lodówce. Dolną warstwę stanowią biszkopty, które pokryte są dwusmakową warstwą masy jajeczno - budyniowej. Całość zalana jest galaretką
Przepisy KulinarneI oto kolejne ciasto siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast..." Łasuchom czekolady, kakao i galaretki zapewne będzie smakowało... Składniki na biszkopt: 4 jaja
In my kitchenbiałej czekolady na wierzch 1 szklanka ponczu z soku cytrynowego i wody 1/2 słoiczka konfitury ananasowej ( można zastąpić morelową, brzoskwiniową ) około 10 - 12 sztuk biszkoptów podłużnych - fingersów Wykonanie: Upieczony zgodnie z przepisem biszkopt studzimy, ścinamy cienko wierzch, tak by pozostawiony spód miał wysokość około 1,5 cm. Ściętą warstwę ciasta ścieramy na tarce lub wkładamy(...)wymagają tylko jednego, biszkoptowego placka na spodzie. Są pewne, szybkie w zastosowaniu i naprawdę smaczne. Za domowej roboty, pulchny biszkopt zabieram się wówczas, gdy piekę tort składający się z kilku warstw i dobrze wypieczony biszkopt gra główną rolę. W tym przypadku, szybkie uproszczenie w formie gotowej mieszanki, jest dobrym rozwiązaniem ). Tabliczkę białej czekolady rozpuszczamy
Kronika Piekarnikaalkoholu, szybki i łatwy do zrobienia. Składniki: 500 g serka mascarpone 750 ml kremówki 36 % 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki czubate cukru pudru ok. 150 - 200 g podłużnych biszkoptów francuskich 250 ml mocnej kawy 50 ml wódki / amaretto - w zależności jak bardzo chcemy mieć wyrazisty smak ciasta. 160 g maślanych herbatników ok. 40 - 50 g masła roztopionego(...)bardzo lepi, można dodać ok. 10 g masła dodatkowo, nie więcej. Na tortownicę o średnicy 26 * wykładamy i równomiernie rozprowadzamy nasz sproszkowany spód i na czas aż zrobimy krem wkładamy blaszkę do lodówki. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodając przy końcu cukier puder, następnie mascarpone i kawę rozpuszczalną. Miksujemy do połączenia się składników. Połowę kremu wykładamy na ciasteczkowy spód, następnie moczymy podłużne
W Moim Magicznym Domu