biszkopt z kremem - 5438 przepisów (strona:271/363)

tort orzechowy z chałwą 198

powiedzieć, że lepszego tortu nie jadłam. Lekki i delikatny krem na bazie mascarpone, z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami chałwy; wilgotne ciasto orzechowe i chrupiące prażone orzechy. Całość doskonała- tak pyszna, że można by jeść i jeść. Niestety też bardzo kaloryczna ale przecież tortów nie jada się codziennie.  p.s. recepturę na biszkopt orzechowy podawałam już kiedyś w przepisie na tort orzechowy(...)krótko tylko do połączenia składników tak, aby zostały grudki chałwy. Kremówkę ubić ze śnieżką na sztywno i wmieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i zmiksować z masą. krem podzielić na połowę. Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze i zapiąć obręczą od tortownicy. Nasączyć kawą. Wyłożyć 1/3 kremu i przykryć kolejnym blatem ciasta, naponczować. Wyłożyć kolejną część kremu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jak upiec idealny biszkopt lekko kakaowy – przepis dla początkujących 188

pory duża część biszkoptów kakaowych, jakie wychodziły spod mojej ręki były bardziej zbite, mniej puszyste, ten jest mięciutki, lekki i puszysty, z delikatną skórką, bez proszku do pieczenia, lekko słodki, czyli taki jaki kochacie. Nada się do tortu i do sernika na zimno lub do innego ciasta z kremem, musem czy śmietaną. Z podanych składników wyszły mi 4 szt. blatów(...)będzie się w nich rozpuszczał cukier, ponadto podczas ubijania zatrzymują więcej powietrza niż jajka prosto z lodówki. Aby osiągnąć temperaturę pokojową wystarczy na parę godzin (4-5) przed pieczeniem biszkoptu wyjąć jajka z lodówki lub na 30 min włożyć do bardzo ciepłej ale nie parzącej wody (o temperaturze nie większej niż 50 st.). Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo

moj przepis na
Idealny biszkopt lekko kakaowy przepis dla początkujących 324

pory duża część biszkoptów kakaowych, jakie wychodziły spod mojej ręki były bardziej zbite, mniej puszyste, ten jest mięciutki, lekki i puszysty, z delikatną skórką, bez proszku do pieczenia, lekko słodki, czyli taki jaki kochacie. Nada się do tortu i do sernika na zimno lub do innego ciasta z kremem, musem czy śmietaną. Z podanych składników wyszły mi 4 szt. blatów(...)będzie się w nich rozpuszczał cukier, ponadto podczas ubijania zatrzymują więcej powietrza niż jajka prosto z lodówki. Aby osiągnąć temperaturę pokojową wystarczy na parę godzin (4-5) przed pieczeniem biszkoptu wyjąć jajka z lodówki lub na 30 min włożyć do bardzo ciepłej ale nie parzącej wody (o temperaturze nie większej niż 50 st.). Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo

moj przepis na
Ciasto Oreo z bananami 176

Ciasto Oreo z bananami Pyszne i efektowne ciasto, które będzie prawdziwą ozdobą stołu. Mega czekoladowy biszkopt, przełożony kremową masą o smaku znanych ciasteczek Oreo i bananami. Świetne połączenie smakowe, które z pewnością podbije podniebienia wszystkich łasuchów. Polecam! Przepis jest na małą blaszkę, moja ma wymiary 21 x 21 cm , jeżeli chcemy zrobić ciasto w dużej, standardowej foremce, należy podwoić ilość(...)szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 70g masła 30g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki kakao 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% Krem Oreo: 250g serka mascarpone 330ml śmietanki 30 lub 36% 40g ciasteczek Oreo 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 4-5 bananów 4-5 łyżek dżemu lub konfitury z wiśni lub malin

Blog z Apetytem
Kremowe ciasto na roladzie z bananami 243

font-family:"Times New Roman";} Jeżeli chcecie zrobić wrażenie na gościach, to polecam to ciasto. Nie tylko wygląd ale i smak. Pyszny deser dla zwolenników bananów i kremu budyniowego. Polecam :-) Początkowo, wydawało mi się dość trudne do wykonania, ale naprawdę warto było się trochę pomęczyć dla efektu końcowego. Jedyną trudnością według mnie jest to, że wykonanie jest rozłożone w czasie(...)papierem do góry, zdjąć delikatnie papier i cały biszkopt zawinąć razem ze ściereczką wzdłuż krótkiego boku (tak, aby rolada była krótka i gruba). Tak zawinięte ciasto odłożyć do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu zrolowane ciasto posmarować dżemem, ściśle zawinąć i pokroić na 18 kawałków o grubości około 1,3 cm. Składniki na krem budyniowy: 1 litr mleka 2 budynie ( każdy

Na słodko lub wytrawnie
Ciasta wielkanocne – 12 przepisów 344

baza na ciasta wielkanocne – biszkopt, który nie opada Biszkopt, który nie opada – aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Biszkopt to podstawa wielu świątecznych ciast, dlatego postanowiłam dołączyć go do tej listy. Z tego przepisu, pięknie i równo wyrasta, a do tego prawie w ogóle nie opada. Jeśli dodacie do niego dowolny, prosty krem i nieco owoców, orzechów

okolicepalnika.pl
Truskawkowy deser 97

czekolada Wykonanie Galaretkę rozpuścić w 450 ml wody i pozostawić do wystudzenia. Biszkopty połamać i poukładać na dnie pucharków, wyłożyć maliny (kilka zostawić do dekoracji) i zalać galaretką. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała. Mascarpone ubić ze śmietanką, cukrem pudrem, przełożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć krem na galaretkę. Na krem pokruszyć bezę, posypać migdałami i udekorować pozostałymi malinami. Deser

Pomysłowa kuchnia
MINI TORCIK KRÓLOWA ŚNIEGU 120

domowego. W 2016 r Polacy najchętniej wybierali sprzęty właśnie tej firmy. Składniki: BISZKOPT: 7 jajek 1 1/3 szklanki cukru (w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego) 2 szklanki mąki 1/3 szklanka oleju 5 łyżek gorącej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g płatków migdałowych likier koksowy KREM 400 m mleka kokosowego 70 g wiórek kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego

Kuchnia w oparach
Wyśmienity tort Czekoladowo-wiśniowy a`la Czarny Las 517

ubitą śmietanę kremówkę miksując na niskich obrotach aż do otrzymania jednolitej masy. Biszkopt dzielimy na 3 części. Każdą część nasączamy wiśniówką lub kompotem. Następnie na 1 nasączony blat układamy wiśnie, następnie masę. Układamy następny nasączony blat, wiśnie oraz masę. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem. Całość pokrywamy resztą kremu. Możemy ozdobić wiórkami czekoladowymi, frużeliną itp. Naprawdę warto spróbować. Ma idealny smak, rozpływa

Ptasia Kuchnia
Wyśmienity tort Czekoladowo-wiśniowy a`la Czarny Las 391

ubitą śmietanę kremówkę miksując na niskich obrotach aż do otrzymania jednolitej masy. Biszkopt dzielimy na 3 części. Każdą część nasączamy wiśniówką lub kompotem. Następnie na 1 nasączony blat układamy wiśnie, następnie masę. Układamy następny nasączony blat, wiśnie oraz masę. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem. Całość pokrywamy resztą kremu. Możemy ozdobić wiórkami czekoladowymi, frużeliną itp. Naprawdę warto spróbować. Ma idealny smak, rozpływa

Ptasia Kuchnia
Biszkopt z truskawkami a'la torcik 179

ubitej śmietany dodać cukier puder i wlać rozpuszczoną żelatynę. Śmietankę wylać na biszkopt. Schłodzić.Ponadto:* 2 galaretki truskawkowe* 250 g truskawekGalaretki rozpuścić w 800 ml zagotowanej wody. Odstawić do wystygnięcia. Truskawki opłukać i osuszyć.Gdy galaretka wystygnie i powoli zacznie tężeć, wylać około 1/3 na krem śmietankowy, ułożyć truskawki i wstawić na 5-7 minut do lodówki. Pilnować

kolorowotorcikowo
Lamingtony czyli kokosowa kostka 217

wziąć ze sobą np do szkoły, pracy czy do znajomych. Niby zwykły biszkopt a w połączeniu z polewa i kokosem magiczny. Do tej pory robiłam z przepisu Doroty, ale tym razem sięgnęłam po przepis z blogu Cafe Chocolate bo miałam ochotę nadziać te pyszne kosteczki waniliowym kremem, tak jak u autorki. Problem w tym ze nie dałam do ciasta proszku

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto serowo- orzechowe 482

szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 600g białego sera 5 jajek 1,5 szklanki cukru kryształu 2 budynie śmietankowe 100g rodzynek Krem: 250g margaryny (np Kasia, Palma) 100g cukru pudru 1 szklanka kwaśnej 18% śmietany Polewa: 1 mleczna czekolada 50ml mleka 50g orzechów włoskich mielonych Sposób przygotowania: 1. Placek orzechowy: Białka ubić(...)wolnych obrotach oraz roztopiony tłuszcz. Do masy dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz orzechy. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać ciasto na wyłożoną papierem formę i piec jak biszkopt- do suchego patyczka w 180st C ok 25-30minut. Zimny przekroić na dwa blaty. 2. Sernik: Żółtka utrzeć z cukrem kryształem, dodać podwójnie zmielony biały ser, budynie śmietankowe

Kuchnia w czekoladzie
Tort makowy z masą budyniową 240

zalegającą w spiżarce puszkę masy makowej i stworzyłam to cudo :) Smakuje jak najlepszy, najbardziej wilgotny makowiec! Tort jest niezawodny, więc nie ma opcji by się nie udał ;) Składnik na biszkopt makowy (tortownica 26 cm): 1 puszka (850 g) masy makowej 3-4  jajka ½ szklanki cukru 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek(...)szpatułki). Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Masę makową przelej do tortownicy i piecz około 45 minut w 180°C (termoobieg) . Ostudź. Po wystudzeniu przekrój  na trzy krążki. Krem budyniowy: 1/2  l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki 1/4  szklanki cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g masła 2 łyżki cukru pudru

Kulinarna (nie)codzienność

Proponowane wyszukiwania