Nazw maja wiele, jednak zdecydowanie łączy je jedno:pyszne, puszyste ciasto z kremem w wielu odsłonach smakowych lub z dodatkiem przeróżnych sezonowych owoców. Podczas przygotowania muffinek należy pamiętać o tych samych zasadach, co podczas przygotowywania biszkoptu. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Podczas dodawania składników o różnej temperaturze ciasto może się zważyć, a tym samym zrobi się zakalec. Starajcie się trzymać
Z Kuchni Do Kuchnidomu zawsze, bo ponad wszystko kocham właśnie czekoladę. Torcik dla odmiany nie jest na biszkopcie a na cieście, które wydaje sie być idealne do tego rodzaju wypieków. Czekoladowe ciasto, które zrobicie bez miksera. Mikser przyda się do kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, i do prostego musu z galaretki i śmietany kremówki. Czekoladowe ciasto jest wilgotne, mięsiste
Piekarz-Kucharz-Garkotłukciasto biedronka, które zrobiłam inspirując się przepisem z bloga Moje wypieki, Polecam, w szczególności dzieciom się podoba. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 80 ml oleju 100 g mąki ziemniaczanej 220 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 6 żółtek 10 dag cukru 40 g mąki pszennej 450 ml mleka 220 g masła zapach waniliowy Dodatkowo
Ewusiowe Smakiblaszkę z pieca i z wysokości 40-30 cm upuśćcie ją na blat jeżeli wszystko pójdzie dobrze wasz biszkopt będzie równy jak stół, wsadźcie go jeszcze na 2 min do piekarnika. Gotowego biszkopta studzimy, ponieważ ciepłego trudno równo przekroić. Do zrobienia kremu potrzebne będą nam: 2 serki mascarpone około 1 kg mrożonych malin (lub świeżych w sezonie) 1 czubata łyżka
Kuba GotujePrzepis nagrodzony na portalu Przyślij Przepis w konkursie na film kulinarny :) Składniki: biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru kryształu 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku … Czytaj dalej Rolada z kremem kakaowym
czarrna od kuchniobieramy z szypułek i myjemy. Połowę truskawek blendujemy na mus (możemy dosłodzić do smaku). Do miseczki nakładamy biszkopt który zalewamy musem truskawkowym. Kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy serek naturalny. Całość delikatnie mieszamy. Na nałożony do miseczki mus truskawkowy nakładamy krem śmietankowy. Pozostałe truskawki troimy w poprzek i układamy na śmietance. Podany przepis wystarcza na przygotowanie
paapilotkaaPolsce, ale w różnych regionach pod różną postacią. Spotkałam się już z w-zką jasną (jasne ciasto i jasny krem), z w-zką przełożoną kilkakrotnie bitą śmietaną... W moim regionie w cukierniach króluje w-zka, na którą składa się kakaowy biszkopt i bita śmietana. Osobiście z dzieciństwa pamiętam w-zkę z ciasta bardzo ciemnego, przygotowywanego jak na Murzynka z dużą
In my kitchenLekki, delikatny i rozpływający się w ustach torcik truskawkowy z masą na bazie białej czekolady. Domieszka malibu nadaje całości charakteru co powoduje, że tym bardziej
Słodka Stronabiszkopt sie piekł. Posmarować konfiturą malinową zostawiając od jednego boku wolne ok. 1/3 powierzchni nie posmarowane . Zrolować biszkopt na ciepło .Posypać z wierzchu jeszcze raz cukrem pudrem . Masło utrzeć ( łyżką ) z 3 łyżkami cukru pudru. Na wierzch rolady nałożyć ,, wężyk ,, kremu ( można ozdobnie szprycą do tortu - a można łyżeczką ) . Na kremie ułożyć maliny . Udekorować listkami mięty lub melisy
Buniabaje w kuchnidedykację :) A przepis pochodzi od Ewy z bloga Z cukrem pudrem . Składniki: Biszkopt (należy upiec 2 sztuki): 2 jaja 2 łyżki mąki pszennej tortowej (z małą górką) 1 kopiasta łyżka ciemnego kakao 4 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem ananasowy: 1 puszka ananasów 1,5 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny
Na Ciasteczkowych Papierachłyżki proszek do pieczenia, 3 łyżeczki barwniki spożywcze w proszku, 6 kolorów Składniki na krem i dekorację serek mascarpone, 500g śmietanka 36%, 1 litr barwnik spożywczy żelki Zozole Rainbow, 1 opak Przygotowanie Składniki na ciasto dzielimy na 3 części. Jednorazowo robimy ciasto na dwa biszkopty. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. W międzyczasie dosypujemy po łyżce cukru i cukier(...)się zarumienić. Tak postępujemy z pozostałymi dwoma częściami. Blaty studzimy i zdejmujemy papier. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Osobno ubijamy śmietankę. Wszystko razem łączymy i dokładnie mieszamy. Połowę kremu odkładamy do lodówki. Drugą połową przekładamy kolorowe blaty. Krem z lodówki dzielimy na dwie części. Jedną część farbujemy barwnikiem na niebiesko i pokrywamy równo cały tort. Drugą częścią kremu robimy
Gotowanie moimi oczamiwiększość czasu spędzała by w stajni, postanowiłam upiec tort, który będzie w małym stopniu odpowiednikiem jej pasji. Pomimo braku talentu plastycznego mam nadzieję sprostałam zadaniu. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 1 szkl.cukru 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli sok z cytryny MASA: 1,5 – 2 budynie śmietankowe(...)Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na biały puszysty krem. Dodać stopniowo budyń miksując . Jeśli w masie pojawią się grudki to dodać łyżkę mleka, tak samo, gdy masa jest bardzo gęsta. Dodatek mleka dodaje też puszystości całej masie. Upieczony biszkopt przekroiłam na pół, skropiłam sokiem z cytryny i przesmarowałam masą. Na wierzch tortu rozwałkowałam masę
Kuchnia w opałachkakao 3 łyżki proszek do pieczenia 2 łyżeczki olej 1 łyżka Poncz: woda przegotowana 1/2 szkl. koktajl alkoholowy 18% o smaku kawy lub likier 3 łyżki Krem: śmietana kremówka 36% 400 g. cukier puder 1 łyżka koktajl alkoholowy 18% o smaku kawy lub likier 3 łyżki żelatyna 2 łyżeczki woda zimna, tylko do pokrycia żelatyny(...)piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 15-20 min., najlepiej do suchego patyczka. Upieczony biszkopt schładzamy, kroimy na pół. Jeśli wyrosła górka to ją ścinamy, równamy. Jeden blat przekładamy z powrotem do tortownicy. Nasączamy ponczem ( wymieszana woda z alkoholem ) i smarujemy dżemem malinowym. Krem: W szklance żelatynę zalewamy wodą i mieszamy. Odstawiamy do spęcznienia na ok. 5 minut
Kuchnia Pauletteswolicie "lżejsze rozwiązanie" to polecam blog rudasłodycz tamta wersja ciasta jest na biszkopcie. Składniki na blaszkę 30 na 35 cm ciasto: 2 szklanki mąki kostka margaryny szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 jajka 3 łyżki śmietany 18% Krem czekoladowy: 0,5 l mleka 2 budynie czekoladowe 1/2 kostki masła 3 łyżki(...)cukru Krem śmietanowy: 500 ml śmietany 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru dodatkowo paczka duża herbatników dżem śliwkowy kakao gorzkie tabliczka czekolady mlecznej Wykonanie: Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na biały puch i dodajemy po jednym jajku a następnie po łyżce śmietany cały czas ucierając. Na koniec dodajemy wszystkie sypkie składniki, mieszamy aż do ich połączenia. Gotową
ciastkarnia na kruchym spodziedrugiej wersji, ale jest lżejsza i mniej słodka. Krem zrobiłam z bitej śmietany z dodatkiem połowy puszki masy krówkowej. To wystarczająca ilość, aby "posłodzić" krem i nadać mu lekko kajmakowego smaku. Pestki słonecznika także nie są mocno oblepione cukrem, więc całość jest umiarkowanie słodka - tak w sam raz. Biszkoptu niczym nie nasączałam, ponieważ jest on wilgotny
Arabeska waniliowa