postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych składników zrobić torcik w kształcie kwadratu o boku 20 lub 21 cm. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki , troszkę go zmodyfikowałam. Składanki na biszkopt w tortownicy 23 cm: 6 dużych jaj 120 gr cukru(...)rozgrzanego piekarnika i piec 30 min (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć, poczekać aż wystygnie, zdjąć obręcz tortownicy. Wystudzić całkowicie, po czym pokroić na dwie równe części. Składniki na krem: 500 gr śmietany 30 lub 36 % schłodzonej 2 łyżeczki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Polewa: 100 gr gorzkiej czekolady 100 gr śmietany kremówki
moj przepis nazapraszam do oglądania. Subskrybujcie kanał Rita creative a nie ominą Was nowości! Kliknijcie TUTAJ . ❤ SKŁADNIKI ❤ Biszkopt: jajka (4 szt.) cukier (4 łyżki) cukier waniliowy (1 łyżka) proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki) kakao (1 łyżka) mąka (3 łyżki kopiaste) olej (1 łyżka) sól (szczypta) Krem: śmietanka kremówka 30% (600 ml.) cukier puder (4 łyżki) cukier waniliowy (1 łyżka) żelatyna(...)wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180 °C / 20 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto delikatnie odklejamy od papieru i przekładamy do keksówki o wymiarach 28 x 10 x 7 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli ciasto wystaje poza
Rita creativeCynamonowo-kawowe tiramisu z pysznym, lekko słodkim i delikatnym kremem na bazie serka mascarpone. Deser jest o tyle ciekawy, że znajduje się w nim chrupki element
AleTorcikMasę orzechową polecam do przełożenia różnych ciast, szczególnie pierników, biszkoptów oraz napełnienia babeczek. Jest to masa miękka o konsystencji masła orzechowego. Bardzo smaczna, polecam. SKŁADNIKI :
Kulinarne Fantazje MarioliCiasto brzdąc to nic innego jak delikatny biszkopt przełożony czekoladową bitą śmietaną z dodatkiem konfitury z wiśni. BISZKOPT : 6 dużych jajek 150 g
Kulinarne Fantazje MarioliNieziemsko dobre ciacho ;) Lekkie, orzeźwiające, bardzo cytrynowe. Intensywnie cytrynowa masa budyniowa na biszkopcie, z lekką pianką cytrynową. Całość udekorowana herbatnikami i cytrynowym lukrem ;) Ciasto jest kwaskowate
Domowa cukiernia EwyDzisiaj ciasto, które swoją nazwą i strukturą nawiązuje do pysznych ciastek z biszkoptem, galaretką i czekoladą - Delicji. Nie wiem jak Wy - ale ja za nimi przepadam
Świat CiastaROBIĘ GO CO ROKU NA URODZINY MOJEJ CÓRECZKI,TYLKO DEKORUJĘ GO ZA KAŻDYM RAZEM INACZEJ INACZEJ, SKŁADNIKI: BISZKOPT: 8 JAJ 15 DAG CUKRU CUKIER WANILIOWY 20 DAG MĄKI PSZENNEJ 2 ŁYŻKI KAKAO 1 BUDYŃ CZEKOLADOWY 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA KREM: 1,5 L ŚMIETANY 30% 6 ŁYŻEK CUKRU PUDRU OK 1-1,5KG TRUSKAWEK SOK TRUSKAWKOWY LUB HERBATA(...)TRZY CZĘŚCI. PIERWSZĄ NASĄCZAMY SOKIEM LUB HERBATĄ,NA TO DODAJEMY 1/3 ILOŚCI BITEJ ŚMIETANY I POŁOWĘ TRUSKAWEK Z KOLEJNĄ WARSTWĄ ROBIMY TAK SAMO NA WIERZCH DAJEMY OSTATNIĄ CZĘŚĆ BISZKOPTU RÓWNIEŻ NASĄCZAMY I DAJEMY RESZTĘ BITEJ ŚMIETANY, DEKORUJEMY WEDŁUG UZNANIA JEST NAPRAWDĘ PYSZNY..... JESZCZE KILKA ZDJĘĆ TEGO SAMEGO TORTU Z POPRZEDNICH URODZIN TYLKO INACZEJ DEKOROWANEGO,BO OCZYWIŚCIE GUST MOJEJ CÓRCI SIĘ
Swojskie jedzonkobędą zachwyceni. Smak powala 😋 Inspirowałam się tym przepisem. BISZKOPT (tortownica o średnicy 24 cm): 8 jajek szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag mąki tortowej 15 dag mielonych orzechów włoskich 15 dag cukru PONCZ: 3/4 szklanki przegotowanej wody 50 ml wódki o smaku orzecha laskowego sok z cytryny do smaku KREM: 50 dag serka mascarpone 25 dag masy kajmakowej(...)puszki 250 ml dobrze schłodzonej kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 12 dag posiekanych orzechów włoskich 3 dag migdałów w płatkach 16 połówek orzechów włoskich do przybrania WYKONANIE: BISZKOPT: Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z orzechami. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić
Kuchenne zapiski Edytydziś. Być może komuś z Was przyda się na przypadające niebawem urodziny/imieniny czy inne uroczystości. Jest przepyszny:) Biszkopt: 6 dużych jajek 160 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 150 g mąki 70 g mielonych migdałów 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku Krem: 500 ml kremówki 36% 250 g mascarpone 3 łyżki Amaretto 1 łyżeczka cynamonu 100 g cukru pudru(...)cynamonem, proszkiem do pieczenia i migdałami. Dno tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Biszkopt po wyjeciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości około 60 cm. Przekrawamy na 3 blaty po całkowitym wystudzeniu. Konfiturę i amaretto umieszczamy w blenderze i miksujemy. Żelatynę zalewamy około
Smaki Na Talerzusię kiedyś krem z jej dodatkiem ,postanowiłam więc znów wykorzystać przepis na tort miętowy a’la czekoladki After Eight. Tym razem całość nasączyłam mocno kawowym nakropkiem z sutym dodatkiem alkoholu;) Całość bajecznie nim nawilgła… Krem czekoladowy wykonałam tym razem na bazie śmietany, a nie masła, więc kremowe masy były nieco lżejsze i przyjemnie łączyły się z mokrym biszkoptem czekoladowym. Tort(...)śmietany 18 % tłuszczu Mleko, cukry, kakao, masło przekładamy do garnka i podgrzewamy do połączenia wszystkich składników. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Stężałą masę miksujemy ze śmietaną( będzie szybko tężała). Krem miętowy: 500 ml śmietanki kremówki garść świeżej mięty opakowanie śnieżki w proszku 2 śmietan- fixy szczypta zielonego barwnika spożywczego Kremówkę wlewamy do garnka i wsypujemy do niej miętę. Gotujemy
Domowe ciastaDziś postawiłam na ciasto ucierane (jak na babeczki) zamiast biszkoptu, dzięki temu ryzyko niepowodzenia spada niemal do zera. W letnie dni, jak dzisiejszy, gotowy tort możecie schować na godzinę do zamrażarki i podać gościom jako lodowy – na pewno będą zachwyceni :) Moja tortownica ma 16 cm średnicy, po nałożeniu kremu tort ma około 20 cm średnicy. Składniki na ciasto
CiastkozercyWalentynki przywędrowały do Polski w latach 90. ubiegłego wieku. Głównym elementem tego święta jest obdarowywanie się kartkami zawierającymi często wyznania miłosne. Oprócz tego zakochani wręczają sobie
Smakołyki BerenikiMiał być nie za słodki, z malinami i czekoladą, i jeszcze dla małego miłośnika pociągów Składniki na biszkopt o średnicy 20-22 cm: 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję(...)delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu: 1 szklanka letniej wody Sok z połowy cytryny Krem czekoladowy: 150 g czekolady gorzkiej 250 ml śmietanki
Słodki sentymentSkładniki: Biszkopt jasny: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa budyniowa cytrynowa: 2 opakowania budyni śmietankowych 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 2 cytryny 1 olejek spirytusowy cytrynowy Masa(...)Dobrze wymieszać. Przełożenie: Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej. Biszkopt jasny i ciemny przekroić na 2 części. Dolny spód biszkopta jasnego nasączyć według uznania esencją i wyłożyć 1/2 masy kakaowej. Na masę kakaową położyć ciemny biszkopt, nasączyć i posmarować 1/2 masy cytrynowej. Kolejno na masę cytrynową położyć jasny blat biszkopta, który nasączyć i wyłożyć pozostały krem kakaowy. Na wierzch ułożyć
Ciastka - domowe słodkości