Wczorajszy dzień należał do bardzo przyjemnych, a to głównie dzięki Zuzi, która w drodze z przedszkola po świątecznym koncercie niespodziewanie stwierdziła, że nic się nie stanie
brunetkawkuchniSkładniki : - 2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 3 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ˝ łyżeczki soli - 1 szklanka mleka - ź stopionego masła - ž szklanki rodzynek
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieMam koleżankę z dzieciństwa (Madziu, jeśli to czytasz, przesyłam uściski :), która stwierdziła kiedyś, że nie lubi bananów, bo smakują, jak ziemniaki. Może nie do końca się
brunetkawkuchniMamy małych dzieci pewnie od razu mnie zrozumieją jak napiszę, że na przygotowania świątecznych smakołyków mamy trochę mało czasu ;) Chciałabym upiec dużo słodkości dla całej rodzinki
Mienta blogWami, bo uważam, że takie dobro nie może zostać zamknięte w szufladzie! Możecie zajadać się nim, jak my- w czystej jego postaci, lub dodać do kruchych babeczek, jako wypełnienie lub muffin, jako topping :) Spróbujcie koniecznie i rozpłyńcie się w chałwowej kremowości przy wiśniach. Zaproście kumpele! :D Budyniowy krem z chałwą i wiśniami Potrzebujesz: 2 opakowania budyniu śmietankowego 2 szklanki mleka(...)misce i miksując, partiami dodawaj do niego schłodzony budyń. 3. Do budyniowej masy dodaj rozkruszone chałwy i całość zmiksuj na pulchną masę. 4. Krem wykładaj do miseczek/ na babeczki i udekoruj sporą ilością połówek wiśni. 5. Orzechy niedbale posiekaj i posyp na wiśnie. Smacznego! W akcji
Kuchnia w Słońcu SkąpanaW większości domów pełną parą ruszyła już produkcja świątecznych pierników. Ja w tym roku trochę przewrotnie pierników nie piekę, ale jeśli macie na nie ochotę to
Bon appetit mon amieWiem, że do zimy mamy jeszcze trochę czasu, ale muffinki o bardzo głęboko czekoladowym smaku z nutą pomarańczy i słodkim aksamitnym kremem właśnie z tym okresem
Bon appetit mon amieSKŁADNIKI: 1 jajko 125 ml oleju 125 ml mleka 350 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g cukru trzcinowego 4 łyżki kakao 200
Gotowanie PatkiOstatnio udało mi się odwiedzić wreszcie, długo niewidzianych, bliskich znajomych. Pojechaliśmy zobaczyć Ich nowe mieszkanie. Pięknie urządzone, na mnie największe wrażenie zrobił pokój dziecięcy, bajkowy! Na
Domowa cukiernia EwyGdy tylko nadchodzą ciepłe wiosenne dni, uwielbiam wybierać się na pikniki, wycieczki rowerowe lub po prostu odpoczynek na działce. W takiej sytuacji dobrze mieć ze sobą
Mienta blogPiękna kolorowa jesień.. Pora roku którą lubię najbardziej. Szkoda tylko że rano jest jeszcze ciemno gdy się wstaje do pracy . W ciągu dnia można jeszcze
Na słodko lub wytrawnieMocno kakaowe babeczki z pyszną konfiturą i chrupką bezą to mała , słodka przyjemność. Ich smak w dużej mierze zależy od konfitury, której użyjemy. Ponieważ beza jest dość słodka, najlepsza będzie lekko kwaskowa, domowa konfitura. Dość duża ilość kakao dodana do ciasta, powoduje, że staje się ono lekko wytrawne. Wytrawny spód, kwaskowa konfitura i słodka, chrupka beza ... czy może być coś(...)Wszystkie składniki na ciasto, szybko zagniatamy i schładzamy przez 30 minut w lodówce. W tym czasie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą foremki: do muffinów, tartaletki lub na babeczki. Ciastem wylepiamy przygotowane babeczki. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy babeczki i napełniamy je konfiturą. W międzyczasie przygotowujemy z zimnych białek i cukru bezę: ubijamy białka na wysokich obrotach
WYSPA SZCZĘSLIWAklimacie lekko walentynkowym, mam dla Was dzisiaj wyjątkowo pyszny deser. Maleńkie, zgrabne finansjerki. Idealne, gdy zostaną Wam białka (na przykład po pączkach), a bezy akurat nie są najbardziej pożądane. Babeczki pieczone w formie do mini muffinek wyglądają ślicznie, a smakują po prostu obłędnie! Intensywnie czekoladowe, lekkie i delikatne, z chrupiącą, cytrynowo-migdałową kruszonką. Tak jak czekoladę z pomarańczą uwielbiam(...)migdały, cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. W misce ubić białka na sztywną pianę, partiami dodawać do masy czekoladowej, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami, wierzch posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Przestudzić w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSKŁADNIKI: 6 dużych jabłek 1 opakowanie ciasta kruchego ok 400 g 3 łyżki miodu (dowolnego) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego cukier puder do posypania
Gotowanie Patki