babeczki muffiny - 2096 przepisów (strona:57/140)

Poniedziałkowe narzekania i babeczki z marchewką 201

pracy ponoć zrobiły furorę, i odezwały się niezadowolone głosy, że nie ma szans na dokładkę. Mam już zamówienie na kolejne ciasto, ale najpierw muszę się poczuć mniej przeziębiona...Babeczki marchewkowo-orzechowe z lukremSkładniki:(na 12 sztuk)100 g marchwi75 g mielonych orzechów laskowych125 g miękkiego masła125 g cukru trzcinowego2 jajka50 g mąki ziemniaczanej100 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenialukier(...)puszystą masę, po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę, zmiksować.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka.Wystudzić na kratce.Marcepan zagnieść z cukrem pudrem. Odłożyć nieduży kawałek, resztę zafarbować żółtym i czerwonym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki z orzechami 169

Gdy wspominam moją Babcię z południa Polski, czuję zapach orzechów włoskich. Nawet nie muszę zamykać oczu, wydobywać z czeluści pamięci i przywoływać obrazów w skupieniu. Babcia

Posadzone i zjedzone
Po sezonie 177

wiem kiedy, a efekt jest naprawdę interesujący. Słodkie, mięciutkie, wilgotne ciasto, kwaśny rabarbar i na wierzchu bardziej delikatna pianka bezowa niż typowa, wysuszona beza. Całość współgra ze sobą wspaniale, babeczki długo zachowują wilgoć, jednak znikają niemal szybciej, niż się pojawiły.Polecam - albo w następnym rabarbarowym sezonie, albo jeszcze teraz z porzeczkami albo agrestem... Albo czym tylko zapragniecie. Na pewno będą(...)łyżce dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach. Rabarbar pokroić na kawałki o grubości 0,5 cm, dodać do masy, wymieszać łyżką.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20 minut.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier.Wyjąć muffiny z piekarnika, wyłożyć na nie masę bezową łyżką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MUFFINY Z SALAMI 171

No w końcu zapowiada się majóweczka z prawdziwego zdarzenia. Słońce bezwstydnie od samego rana zagląda przez okno i świeci prosto w oczy, temperatura rośnie z minuty

pieprzny smaczek
Mikołajkowe babeczki (bez glutenu i jajek) 214

Świąteczne babeczki z zabawną dekoracją w kształcie czapeczki Świętego Mikołaja. Mocno korzenne, piernikowe, wilgotne, z nutką bananów. Bez glutenu i jajek. Proste do zrobienia i bardzo smaczne! Polecam nie tylko na Mikołajki :) Składniki: Na 12 - 14 szt.: 330 g bananów bez skórki (2 -3 duże banany) 175 g daktyli  100 g mąki ryżowej 100 g mąki gryczanej(...)łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Formę na muffiny wyłożyć jednorazowymi papilotkami. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda przykryła je. Odstawić by napęczniały. Następnie zmiksować wraz z wodą na gładką masę. Zmiksowane daktyle wraz

maniapieczenia
Pomarańczowe muffiny z jagodami i kruszonką 163

   Muffinki to takie małe pocieszacze. Taki lek na smutki, humory, gorsze dni. To także doskonała wymówka na małe co nieco do kawy, herbaty... Doskonałe

kolorowotorcikowo
Malinowo-czereśniowe muffiny z kruszonką 154

rusz jakaś tarta albo ucierane, dziś dla odmiany mam dla Was babeczki. Nie byle jakie, bo malinowo-czereśniowe! Wierzch przyozdabia kruszonka, dzięki czemu babeczki stają się jeszcze smaczniejsze. Wypróbujcie koniecznie te malinowo czereśniowe muffiny ze słodką kruszonką! Psst.. Idealnie nadają się na grilla :)Składniki:210 g maki125 g cukru3 jajkałyżeczka ekstraktu waniliowego100 g masła1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3/4(...)razem czereśni. Przygotowujemy kruszonkę:Do niewielkiej miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy mąkę i cukier - ugniatamy tworząc małe okruszki, którymi następnie będziemy posypywać muffiny. Wierzch muffinek posypujemy przygotowaną kruszonką.Babeczki wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 25 minut.Studzimy w formie.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Świąteczne babeczki o zapachu migdałów z kandyzowaną skórką pomarańczową 158

pomarańczową kandyzowaną oraz naturalny ekstrakt migdałowy połączyłam w babeczkach. Wyszły bardzo aromatyczne! Zapach migdałowy doskonale podkreśla kandyzowaną skórkę pomarańczową. Tu nie potrzeba różnorodności bakalii, minimalizm sprawdził się doskonale. Świąteczne babeczki o zapachu migdałów z kandyzowaną skórką pomarańczową lekko zmodyfikowany przepis Nigelli 12 szt. 125 g miękkiego masła 125 g cukru 2 jajka 3  łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego(...)jajku, mleko i dobrze zmiksować. Wlać ekstrakt migdałowy, wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać. Wsypać mąkę i lekko zmiksować na małych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i rozłożyć do nich ciasto. Piec 15-20 minut. Studzić na kratce

Posadzone i zjedzone
Muffiny żytnio-kukurydziane z agrestem 176

Mam lekkie zaległości. Kilka przepisów czeka na publikację już od świąt, a ja ciągle nie mogę się za nie zabrać. I wciąż dochodzi coś nowego. Mam

peggiwkuchni
Świąteczne babeczki. Bez zapachu piernika 182

zachęcam do zapoznania się z jej blogiem (jeśli jeszcze go nie znacie) - można tam znaleźć wiele interesujących tytułów, a także dowiedzieć się, co czytają koleżanki blogerki.Zakręcone babeczki red velvetSkładniki:(na 12 sztuk)110 g masła150 g cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii40 g kakao1/4 łyżeczki soli1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego w żelu1 łyżeczka białego octu winnego2 jajka160 g mąki pszennej1(...)misce ubić jajka, delikatnie wmieszać je do masy maślanej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. 4/5 ciasta rozłożyć równomiernie w formie na muffiny wyłożónej papilotkami. Następnie rozłożyć masę serową, a na wierzch resztę ciasta. Wykałaczką lub patykiem do szaszłyków zrobić w cieście esy-floresy tak, żeby masy się nieco wymieszały.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe muffinki z bezą włoską 166

Dunphy'ów, za którymi ostatnio przepadamy. (Dla niewtajemniczonych: serial Modern family podbił nasze serca humorem i świetną grą aktorską.)A potem znów był poniedziałek...Dzisiaj mam dla Was babeczki, których zdjęcia przypadkiem znalazłam, a które na publikację czekają już czas jakiś. Niemniej, moment wydaje się dobry - mocno czekoladowe, urocze, lekko pachnące cynamonem... Można by dodać do ciasta nieco przyprawy(...)choć bratanek C. namiętnie zlizywał bezę, a resztę oddawał najbliżej znajdującemu się dorosłemu.Polecam Wam ogromnie te słodkie maleństwa, będą świetnym deserem, a jednocześnie uroczą ozdobą stołu.Czekoladowe mini muffiny z bezą włoskąSkładniki:(na 28 sztuk)140 g mąki orkiszowej30 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1/8 łyżeczki soli60 g ciemnego brązowego cukru1 jajko150 ml jogurtu naturalnego45 ml oleju100 g czekolady

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki waniliowe z lukrem i malinami 194

klasyczne australijskie babeczki waniliowe to coś pomiędzy angielskimi muffinami a francuskimi magdalenkami. Są niezwykle delikatne, puszyste i maślane, a w dodatku pięknie pachną wanilią. Przybrane lukrem i malinami wyjątkowo ładnie się prezentują. Idealne na zakończenie malinowego sezonu!Składniki (na 12 babeczek):120 g miękkiego masła150 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu waniliowego3 jajka180 g mąki1 łyżeczka proszku(...)każdej papilotki o średnicy 5 cm wlewać 1 czubatą łyżkę ciasta, a następnie umieścić je w formie na muffiny. Piec 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.Składniki na lukier dokładnie utrzeć i polać nimi babeczki. Ozdobić malinami.* Przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata wydawanego przez Gazetę Wyborczą

Food Square
Muffiny z mango i cytrynowym lukrem 127

mango i wymieszać. Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 18-20 minut. L ukier cytrynowy: Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę soku z cytryny lub więcej cukru pudru. Gotowym lukrem polać muffiny i udekorować posypkami. Smacznego

Oryginalny smak
Zimowe muffinki korzenne 153

Smakowita propozycja dla tych,  którzy lubią muffiny i przyprawy korzenne. To naprawdę zgrany duet, idealny na długie, zimowe wieczory.    Składniki na 12 sztuk

Ze smakiem i z pasją
Marchewkowe babeczki - w przerwie świątecznych przygotowań 131

chwilę usiąść i odpocząć. Babeczki, które pokazuję pewnie mogłyby wyglądać lepiej, trzeba by popracować nad konsystencją kremu, ale smakują świetnie. Jeśli macie zbędne marchewki, pieczcie babeczki!Składniki (12 babeczek)ciasto1 szklanka mąki1,5 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki soli1,5 szklanki startej marchewki (ok. 5-6 sztuk średnich marchewek)2 jajka3/4 szklanki oleju słonecznikowego1 szklanka drobnego cukrupolewa220g serka homogenizowanego100g miękkiego(...)misce.Jajka ubić z olejem. Dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać sypkie składniki i wymieszać szpatułką.Dodać marchewkę, ponownie wymieszać szpatułką. Masa będzie dość rzadka. Taka ma być.Formę na muffiny wysmarować masłem, wlać masę do 3/4 wysokości.Piec 30-35 minut w 180 stopniach. Aż wykałaczka włożona w ciasto będzie sucha.Składniki polewy ubić mikserem na jednolitą masę. Mi jednolita

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania