kuskus - 2332 przepisów (strona:48/156)

Bakaliowo-kawowe batoniki z kaszy kuskus 82

temu, ale dziś je odkopałam. Zdecydowanie zasługują by wam je pokazać. Moniko, dziękuję za przepis. Już wiem co zrobię na dniach! Ponownie! Co nam trzeba? 0,5 szklanki kaszy kuskus 0,5 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej 1 łyżka miodu 1 białko (z 1 jajka) 3 łyżki słonecznika 2 łyżki rodzynek 2 łyżki jagód goji 2 łyżki płatków owsianych Robimy! Kaszę(...)kuskus zalewamy gorącą kawą, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem, aż kawa się wchłonie. Studzimy. Następnie dodajemy do kaszy miód, słonecznik, płatki owsiane, rodzynki i jagody goji. Możecie dorzucić jeszcze inne bakalie, orzechy jak wolicie. Białko lekko ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do reszty. Mieszamy i wykładamy na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na grubość około

Latosiowydom
Wegański gulasz marokański z ciecierzycą i jarmużem 133

świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku łyżeczka mielonego kuminu oraz słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Do podania: ugotowany kuskus natka pietruszki do posypania   Przygotowujemy składniki – cebulę i czosnek obieramy. Cebulę przekrawamy i kroimy w średniej grubości plasterki, czosnek drobno siekamy. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance gorącej wody(...)wszystkie te czynności wykonałam.   Po upływie 15 minut, do gulaszu wrzucamy odcedzoną, opłukaną ciecierzycę oraz jarmuż, mieszamy, przykrywamy i dusimy jeszcze 5 minut.   W międzyczasie możemy przygotować kuskus zgodnie z instrukcją oraz posiekać natkę pietruszki.   Gotowy gulasz podajemy gorący, z solidną porcją kuskusu, z wierzchu posypany natką.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Jajka – 75 przepisów na dania z jajkami 95

twardo Jak gotować jajka by nie pękały Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Jajka sadzone na szpinaku Jajecznica z boczkiem Jajecznica z jarmużem Jajka z szynką Sałatka z kuskusem i omletem Jajka zapiekane Zielona pasta z awokado Jajka marmurkowe Pasta z jajek i makreli wędzonej Naleśniki z jajecznicą Omleciki owsiane – 3 składnikowe Mini omlety biszkoptowe Omlet biszkoptowy Mikołaj – przepis(...)Omlet biszkoptowy Brukselkowy omlet Czarownica Niebieski omlet Ziołowy omlet na parze z pomidora mi Zimowy omlet z pomidorami Makaron po chińsku z omletem Sałatka z kuskusem i omletem Omlet z cukinią Omlet z kaszą gryczaną i cukinią Omlet z łososiem i cukinią Omlet z cukinią i białym serem Omlet z bobem Omlet z jarmużem Omlet z kaszą gryczaną, groszkiem

Dorota Smakuje
Papryka z farszem garam masala 146

która bardzo przemawia do mojego serca i super pasuje ze słodką, pieczoną papryką. Garam masala to mieszanka aromatycznych przypraw, którą w tym wypadku skomponowałam z wegańskim farszem na bazie kuskusu, ciecierzycy i soczewicy. Ten zestaw jest bardzo sycący i pyszny, koniecznie wypróbujcie. Składniki (na 3 porcje): 3 duże czerwone papryki puszka ciecierzycy 4 łyżki kaszki kuskus 1/2 szklanki czerwonej ciecierzycy(...)pomidorową i około szklanki zimnej wody. Mieszamy, zmniejszamy na mały ogień i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie dodajemy do sosu odcedzoną i przepłukaną ciecierzycę oraz kuskus – suchy, nie ugotowany. Mieszamy, przykrywamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie ściągamy z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Po 20 minutach pieczenia, wyciągamy

Smaczna Strona
6 obiadów na lato 85

Lato to czas, kiedy chętnie przebywamy na świeżym powietrzu. Zdecydowanie mniej gotujemy, a jeśli już to szybkie dania z sezonowych warzyw. Specjalnie dla Was wybrałam Cieciorka po bretońsku Kuskus z brązowymi pieczarkami i surówką z kalarepki Spaghetti z grillowanym kurczakiem i cukinią Sałatka z kaszy kuskus z kukurydzą, fetą i oliwkami Sałatka z kaszą kuskus, papryką i czarnymi oliwkami Spaghetti

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z tartego brokuła i mango 131

brokuła wzorowana jest na przepisie z bloga Cookieandkate.com Spróbuj nasz przepis na sałatkę z komosą, brokułem i migdałami Składniki: 1 mała główka brokuła 1 dojrzałe mango Pęczek rzodkiewki ½ szklanki kuskusu Garść żurawiny Garść jagód goi ½ czerwonej cebuli Dresing 2 łyżki musztardy (najlepiej dijon) 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu ½ łyżeczki czosnku w proszku (lub starty(...)ząbek) Przygotowanie: Krok 1 Zalej kuskus szklanką wody, szczelnie przykryj, odstaw. Umyj warzywa. Zetrzyj na tarce brokuła, przełóż do misy. Mango pokrój w kostkę, cebulę w drobną kosteczkę, rzodkiewki w plastry. Przełóż do misy z brokułem. Dodaj do warzyw żurawinę i jagody goi. Wymieszaj. Krok 2 Zrób dressing. Do szklanego słoiczka (najlepiej wysokiego) włóż 2 łyżki musztardy, pół łyżeczki czosnku

Niedzielny kucharz
Wegetariański burger 72

jedzenia warzyw, więc może to być dobry sposób na ich przemycenie na burgera skuci się chyba, każde dziecko. Przygotowanie burgerów jest dość szybkie, ponieważ jako bazy użyłam kaszki kuskus, którą przygotujecie w kilka minut. Pozostałe składniki dodajemy do gotowej kaszki, mieszamy całość i już możemy smażyć pyszne kotleciki. Masę na burgery można przygotować wcześniej, uformować je, a w dogodnej chwili(...)Obiady Cuisine Polska Keyword kaszka, soczewica Prep Time 25 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 50 minutes Servings 10 Author Anna Ingredients Składniki na burgery 1 szklanka kaszki kuskus już ugotowanej 1 średnia marchew starta na tarce 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 1 średni bakłażan pokrojony w kosteczkę 1/2 puszki soczewicy 1 łyżki tartej bułki 1 małe jajko

SprawdzonaKuchnia.pl
Sałatka z łososiem i awokado 103

także inne przepisy na sałatki: Sałatka szwajcarska Kolorowa sałatka meksykańska  Sałatka meksykańska ananasem   Sałatka z awokado i jajkiem Sałatka z czerwonej kapusty i cytrusów Sałatka z kaszką kuskus i mango Sałatka z kuskusem i cukinią Orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem Sałatka z ciecierzycą, ziemniakami i czerwoną porzeczką Sałatka z kaszką kuskus i szparagami Sałatka ze świeżym

Kulinarne przygody Gatity
Algieria - Karczochy z groszkiem i bobem (Tbikha) 103

trzeci raz pojawia się tu danie kuchni algierskiej. Była  chorba frik , czyli zupa pomidorowa z ciecierzycą i zieloną pszenicą oraz  cous cous aux sept légumes , czyli kuskus z siedmioma warzywami. Dzisiaj proponujemy karczochy, niezbyt kojarzące się z kuchnią Maghrebu i inspirowane przepisem z bloga The Teal Tadjine . Tak się również złożyło, że jest to setny przepis(...)szklanka wody - 2 łyżeczki soku z cytryny - 3-4 łyżki bobu - 6-7 łyżek groszku - po łyżce posiekanych ziół: kolendrą, pietruszka, mięta, koperek - 2 puszki serc karczochów - ryż lub kuskus (do podania) Przygotowanie: 1) Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy imbir, mieszamy i smażymy przez 1-2 minuty. 2) Dodajemy przyprawy, pomidory kroimy

Roślinożerni urlopowicze
Sałatka szwajcarska 135

moja młodsza córka Ola. Klasyczny przepis z reguły w swoim składzie ma natkę, Ola dała koperek i też wyszło pysznie. Na blogu znajdziecie także inne sałatkowe inspiracje: Sałatka z kuskusem i granatem Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z dynią i figami Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem(...)Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki

Kulinarne przygody Gatity
Kuskus z warzywami i kurczakiem 98

znajduję w lodówce niewykorzystane resztki warzyw. Wówczas próbuję przygotować z nich coś na obiad. Tak było i tym razem: do podsmażonych na patelni warzyw z kurczakiem dodałam kaszę kuskus i w efekcie powstał bardzo smaczny obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka 100 g kaszy kuskus 1 mała cukinia 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki(...)Doprawić solą, pieprzem i curry. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Papryki umyć, pokroić w paski lub kostkę. Cukinię umyć, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 2. Kaszę kuskus wsypać do miseczki. Zalać wrzątkiem lub bulionem tak, aby wody było 1 cm nad powierzchnią kaszy. Przykryć i odstawić do napęcznienia. 3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać cebulkę

Danka Pichci
Sałatka z kaszy kuskus z suszonymi pomidorami 90

Sałatki z kuskusem są pożywne i można je przygotowywać na różne sposoby.Robi się je szybko, ponieważ kuskusu nie musimy gotować, tylko wystarczy zalać wrzątkiem i poczekać, aż napęcznieje. Dzisiejszą moją sałatkę zrobiłam z dodatkiem zielonego ogórka, papryki i suszonych pomidorów. Całość posypałam pokrojonym serem mozzarella. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 1 zielony ogórek kawałek papryczki chili

Danka Pichci
Sałatka z kuskusem i warzywami 96

Kuskus cechuje się wysoką kalorycznością i dużą zawartością żelaza. Ponadto jest dobrym źródłem białka i zawiera niewiele tłuszczu. Jest też lekkostrawny i dlatego świetnie nadaje się do przygotowywania różnego rodzaju sałatek. Dzisiejsza moja sałatka jest z dodatkiem kurczaka i świeżych warzyw. Moja córka uwielbia takie sałatki i często zabiera je w pudełeczku do szkoły jako drugie śniadanie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Składniki: 1 szklanka kasy kuskus 200 g filetu z piersi kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1 zielony ogórek 1 mięsisty pomidor 1 nieduża czerwona cebula 1 mała puszka czerwonej fasoli (200 g) sól, pieprz, ostra papryka 2 łyżki oleju do smażenia Sos: 2 łyżki oleju 1 łyżka octu z jabłek 1 ząbek czosnku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kaszę

Danka Pichci
Faszerowana papryka 105

Proste posiłki smakują najlepiej. Papryka faszerowana mięsem mielonym, jarmużem i kuskusem. Danie 3 w jednym. 3 porcje: 3 papryki 200 g mięsa mielonego z indyka 120 g jarmużu 150 g kaszy kuskus 1 szklanka sosu pomidorowego ser gouda do posypania, ok. 30 g 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku Jarmuż myjemy, usuwamy twarde części. Siekamy drobno(...)Mięso doprawiamy do smaku. Mieszamy z kuskusem i jarmużem. Dzielimy na 6 części. Papryki myjemy, przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Każdą połówkę nadziewamy przygotowaną częścią farszu. Do formy do zapiekania wylewamy sos pomidorowy. Doprawiamy majerankiem. Wykładamy faszerowane papryki. Zapiekamy ok. 40 minut w 180 st. C. Po ok. 30 minutach pieczenia posypujemy tartym serem i zapiekamy przez pozostały czas

Kucharzyca