konserwantami.W skład wchodzą: cukier, mango, sól, kwas octowy (on pełni rolę konserwującą), przyprawy, nasiona kminu, suszone chili oraz wyciąg z papryki. ŁOSOŚ Z CHUTNEY'EM Z MAGNO I KASZĄ KUSKUS . /przepis autorski;/ dla 4 osób 4 dzwonki łososia sól, pieprz, papryka słodka mielona, sok z połówki cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego 400g kaszy kuskus gotowy bulion (u mnie warzywny) słoiczek(...)słodkiego chutney'a z mango Paprykę, sól, pieprz razem rozcieram w soku z połowy cytryny i nacieram pastą łososia. Obsmażam dzwonki z obu stron na złoto. Kuskus zalewam wrzącym bulionem w stosunku 1:2 (1 objętość kaszy na 2 objętości płynu). Zostawiam do wchłonięcia wody, najlepiej pod kocem lub w ręczniku, by izolować ciepło. Usmażonego łososia podaję z kuskusem
W kuchni Karmel-itkiKasza kuskus na słodko idealnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale może również stanowić pyszną przekąskę w ciągu dnia. Z pewnością wiele osób jadło kaszę kuskus w wersji wytrawnej i niektórym z Was ta propozycja może okazać się nowością. Jeśli tak, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Dodam tylko, że kasza kuskus to lekkostrawny produkt z pszenicy durum, który dzięki
Di gotujeSkładniki: 1/2 opakowania kaszy kuskus (120 g) 1 puszka ciecierzycy 1 słoik mieszanki groch-marchewka-kukurydza Jamar 1 paczka kabanosów 1 słoik papryki konserwowej 4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Kuskus przygotować … Czytaj dalej Sałatka z kuskusem i kabanosami
czarrna od kuchniDawno nie było u mnie wątróbki, a bardzo lubię taką wątróbkę podsmażoną z cebulką. Tym razem podałam ją razem z kaszą kuskus i warzywami. I w ten sposób wyszedł szybki, treściwy i bardzo smaczny obiad. Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 250 g kaszy kuskus 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 2 ogórki konserwowe 1 cebula(...)cebulę w piórka, papryki i ogórki w paseczki, a czosnek siekam. Na drugiej patelni podsmażam cebulę z czosnkiem, dodaję paprykę oraz ogórka. Całość duszę przez 7-10 minut. Kaszę kuskus przygotowuję według przepisu na opakowaniu. Gotową kaszę mieszam widelcem i dodaję warzywa. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam. Szczypiorek drobno kroję. Kaszę z warzywami wykładam na talerz, na wierzch
magiczna kuchnia KasiSAŁATKA Z DYNI, BROKUŁA, BOTWINKI I KUSKUSU Z FETĄ to proste danie, które podbija serca. Wystarczy tylko ugotować warzywa i kuskus, dodać botwinkę oraz ser i - voila! Kolacja lub danie do obiadu gotowe w 20 minut. Artykuł SAŁATKA Z DYNI, BROKUŁA, BOTWINKI I KUSKUSU Z FETĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEprzeciwnie, musiałam tylko troszkę odpocząć od internetu, zresetować umysł i myśli. Ale już jestem i mam dla Was sporo nowych przepisów. Pierwszy z nich to lekka sałatka z kaszą kuskus, awokado, fetą i pomidorami. Przygotowałyśmy ją z córką tuż po wszystkich świąteczno - noworocznych szaleństwach jedzeniowych. Sałatka wyszła bardzo smaczna, wegetariańska, lekka a przy tym pożywna. Doskonała na lekki obiad(...)kolację. Świetna na drugie śniadanie czy lunch do pracy. Polecam :) Składniki - 1 szklanka kaszy kuskus - 1 szklanka wrzącej wody - 1 zielone awokado - 1 średniej wielkości pomidor malinowy ( może być tez kilka koktajlowych ) - 100 gram sera feta - 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki - pół pęczka zielonej cebulki ( szczypioru ) - czarny mielony pieprz do smaku ( dość sporo ) Wykonanie Kaszkę kuskus wsypuję
Kuchnia z widokiem na ogródScroll down for recipe in English. Składniki: (2 porcje) 2/3 szkl, suchego kuskusu perłowego 2 jajka 10 różyczek brokuła 1/2 czerwonej cebuli 6 szt. suszonych pomidorów 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów 5 gałązek natki pietruszki sól, pieprz Różyczki brokuła gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź. Kuskus perłowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu, około 15 minut w osolonej(...)patelni rozgrzej olej z pomidorów, wrzuć cebulę posiekaną w cieknie piórka. Szklij przez minutę. Dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Dorzuć różyczki brokuła oraz kuskus. Podgrzewaj całość chwilę, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z jajkiem na miękko. Ingredients: (2 servings) 2/3 cup of dry pearl couscous 2 eggs 10 broccoli florets 1/2 red onion
Delicious Placeporcje: 100 g kaszy kuskus 2 pomidory 2 ogórki gruntowe 1 czerwona cebula 1 cytryna 1 pęczek natki pietruszki przyprawy: sól, kumin Kuskus doprawiamy solą i kuminem. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby napęczniał. Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minutę. Sparzone obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Ogórka obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę i pęczek(...)natki pietruszki siekamy. Mieszamy razem warzywa. Cytrynę parzymy wrzątkiem, myjemy. Ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Dodajemy do warzyw razem z kuskusem. Mieszamy, polewamy oliwą
KucharzycaPapryka to bardzo wdzięczne warzywo. Można nią podkreślać smak dań, zapiekać, dusić, marynować, kisić oraz faszerować. Dziś postawiłam na faszerowaną i to wcale nie mięsem, tylko kaszą kuskus i warzywami. Do faszerowania wybrałam odmianę papryki białej, która charakteryzuje się delikatnym, wręcz aksamitnym smakiem. SKŁADNIKI: 4 papryki garść surowej kaszy kuskus 3-4 łyżki passaty pomidorowej kumin ostra papryka cynamon chilli(...)tłuszczu DO PODANIA: Sos czosnkowy PRZYGOTOWANIE: Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne.Marchew, cukinię ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Kuskus zalewamy wrzątkiem. Na patelnię dodajemy warzywa oraz kaszę, doprawiamy solą, papryką, chilli, kuminem oraz cynamonem.Gdy warzywa są już miękkie, nadziewamy papryki, na górę kładziemy plasterek mozzarelli. Piekarnik nagrzewamy
Kopystką po garachScroll down for recipe in English. Dzisiaj tabbouleh, którego ja jadam właściwie nie jako dodatek do mięsa czy ryby, a jako danie główne ;) Jako, że jesteśmy u progu lata, kuskus połączyłam z morelami i cukinią. No i odbiegłam też znacząco od tradycyjnego tabbouleh, ponieważ u mnie zamiast natki pietruszki wystąpili lubczyk, tymianek i rozmaryn :) Składniki: (2 porcje) 100 g. kuskusu(...)łyżki oleju, wrzuć cukinię i smaż kilka minut, aż zmięknie. Dodaj przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną cebulę oraz cząstki moreli. Smaż pół minuty. Wlej wodę, a gdy się zagotuje wsyp kuskus. Wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i wyłącz źródło ciepła. Odstaw na 5 minut. Dodaj cynamon, drobniutko posiekane zioła i 2 łyżki oliwy. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj
Delicious Placetradycyjnych bezmięsnych i w pełni wegańskich potraw! Składniki (na około 20 koft): - 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy - 1/4 szklanki bulguru (gruboziarnistego lub 1/2 szklanki drobnego bulguru z pominięciem kuskusu) - 1/3 szklanki kuskusu - 2 łyżki oliwy - 1 spora cebula - 1 czubata łyżeczka kuminu - 1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 i 1/2 łyżki węgierskiej pasty paprykowej (dostępna w większych supermarketach(...)podania) Przygotowanie: 1) Soczewicę i bulgur płuczemy. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, dodajemy soczewicę i gruboziarnisty bulgur. Gotujemy, aż zmiękną i woda prawie całkowicie wyparuje. Wtedy dodajemy kuskus, odstawiamy na bok i przykrywamy pokrywką. 2) Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kumin, koncentrat pomidorowy, pastę paprykową i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy
Roślinożerni urlopowiczenadaje się na posiłek do pracy. Świeże warzywa, kasza i pyszny łosoś komponują się doskonale. Inne przepisy z daniami do lunchboxów znajdziecie TUTAJ . Składniki / 2 porcje/: 1/3 szklanki kaszy kuskus 125 g łososia wędzonego na gorąco ½ zielonego ogórka 5 rzodkiewek garść zielonych oliwek 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku sól, pieprz, zioła prowansalskie Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku(...)cytryny świeżo zmielony pieprz szczypta soli Wykonanie: Kaszę kuskus wsypać do miseczki, dodać sól, pieprz i zioła, a następnie zalać wrzątkiem 1 cm powyżej poziomu kaszy. Przykryć i zostawić na kilkanaście minut, aż kasza wchłonie płyn. Następnie wymieszać i ostudzić. Ogórka i rzodkiewki pokroić w półplasterki, a oliwki na pół. Do kuskusu dodać kawałki wędzonego łososia, ogórka, rzodkiewkę, oliwki
Pasja SmakuSKŁADNIKI 200 g kuskusu 200-250 ml bulionu warzywnego 200 g groszku 1-2 cukinie 1 żółta papryka 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka ziół prowansalskich s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 200 g di couscous(...)użyłam mrożonego); doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Warzywa smażymy ok. 5 minut. Dodajemy cukinię, kontynuujemy smażenie kolejne 5 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Kuskus wsypujemy do większej salaterki, zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy na ok. 5-10 minut (zgodnie z wytycznymi na opakowaniu). Przygotowany kuskus mieszamy widelcem, skrapiamy oliwą
La grande e la piccola cuocałodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 100 g suszonych śliwek 200 g pomidorków koktajlowych 4 łyżki oliwy plus 2 łyżki do wysmarowania dyń 250 ml bulionu warzywnego 150 g kuskus 1/2 – 1 łyżeczki sambal oelek lub posiekanej papryczki chili 1/2 łyżeczki mielonego kuminu sól Wykonanie Paprykę, cukinię i łodygi selera kroimy w małe kawałki (kostki, paski, tak jak lubimy(...)głębokiej patelni podgrzewamy olej i obsmażamy około 3 – 5 minut paprykę, cukinię i seler. Dodajemy czosnek, sambal oelek, smażymy minutę dodajemy gorący bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia dodajemy kuskus, przykrywamy i odstawiamy z palnika. Po 5 minutach dodajemy suszone śliwki, dodajemy kumin i sól. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Kuskusem z warzywami wypełniamy dynie, przykrywamy “pokrywkami
Tajemnice Smaku