Bardzo lubię kotlety mielone, ale lubię też z nimi eksperymentować i dodawać coś nowego. Były już kotlety z niespodzianką , a dzisiaj kotlety z mięsa i kaszy kuskus. Dodałam też otręby owsiane żeby przemycić więcej błonnika do diety dzieci. Poza tym są zdrowsze, ponieważ nie smażyłam ich tylko upiekłam. Wyszły naprawdę super. Polecam! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowe(...)drobiowe) 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus 2 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki otrębów owsianych 2 garści posiekanej natki pietruszki sól pieprz Kaszę kuskus wsypać do salaterki, zalać wywarem mięsnym lub warzywnym (można wodą) około 1cm nad poziom kaszy, przykryć talerzem i odstawić na 5 minut. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć
kuchnia doskimelony w pełni, trzeba korzystać. Ja oprócz koktajli i jedzenia ich solo wykorzystałam arbuza i melona do sałatki. Do towarzystwa dodałam ser feta, rukolę, mieszankę warzywną Bonduelle Mexico, kuskus i wyszła bardzo smaczna, fajna, lekka sałatka :). Miłego poniedziałku Wam życzę :)). Składniki: melon miodowy arbuz mieszanka Mexico Bonduelle ser feta 1 szklanka kaszy kuskus rukola Kaszę wsypałam do miski, zalałam ciepłą(...)wodą i poczekałam, aż napęcznieje. Melona przekroiłam na pół, z jednej połowy wydrążyłam środek. Środek pokroiłam w kostkę, tak samo arbuza (trzeba wyjąć pestki). Do miski wsypałam gotowy kuskus, pokrojonego arbuza, melona i fetę, dodałam umytą rukolę i mieszankę Mexico Bonduelle. Całość wymieszałam. Przełożyłam do wydrążonego melona :) Gotowe :)) Wpis bierze udział w akcji: www.warzywneinspiracje.pl
kruche babeczkiKuskus z kurczakiem i fasolką szparagową to bardzo szybkie i proste w wykonaniu danie obiadowe. Ja robię je zazwyczaj do pracy. Powtarzam je już od 3 lat i dziwię się się, że tak prosta kombinacja składników jest tak pyszna:) Koniecznie wybierzcie smaczne, słodkie, aromatyczne pomidory z bazaru, nie z supermarketu:) Są bardzo ważne w tym daniu. 300g kaszy kuskus 500g(...)kostkę, posypujemy przyprawami, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ugotowaną fasolkę, dusimy około 10 minut. Na koniec wlewamy śmietankę, podgrzewamy aż wytworzony sos zgęstnieje. 3. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy z przygotowanym daniem
Szefowa kuchnitradycyjnego arabskiego dania. Pastilla lub inaczej bastilla to marokański wytrawny placek z mięsnym nadzieniem zawiniętym w chrupiące ciasto warka przypominające filo. W mojej wersji znajdziecie cukinię, marchewkę i kaszę kuskus doprawione aromatycznymi przyprawami, fetą oraz pietruszką. Pastillę podpatrzyłam w jednym z programów Jamiego Olivera. To on wymyślił, aby zamiast jednego dużego placka przygotować kilka mniejszych pasztecików. Dawno nie robiłam(...)sztuk: oliwa 1/2 cebuli 2 cukinie 3 marchewki 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce mielonego imbiru, mielonego kminu rzymskiego*, ras el hanout* oraz sumaku* 10 łyżek ugotowanego kuskusu 1/2 kostki fety (100g) 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku garść prażonych płatków migdałowych,można zamienić na rodzynki 10 płatów ciasta filo (świeżego, a jeśli masz mrożone, wcześniej rozmróź je przez
Chilli Czosnek i Oliwakwiatów cukinii, 5 łyżek kaszy kuskus, 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 200 g truskawek, 100 g młodego słodkiego groszku w strączkach, sól, pieprz, tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki ziemniaczanej, zimna woda gazowana (ok. 150 ml), Kuskus włożyć do miski, wymieszać z olejem, zalać wrzącą wodą, około 0,5 cm ponad poziom kaszy. Przykryć, odstawić(...)parę minut. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w kawałki o boku około 1 cm. Groszek umyć, obrać, pokroić w poprzek w cienkie paski. Wymieszać kuskus z truskawkami i groszkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem (mniej więcej szczypta pieprzu). Tempura: wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji płynnej śmietany. Kwiaty cukinii lekko
królestwo garówPlan był taki: ma być kasza i mają być krewetki. Wybrałam kuskus (czyli niby-kaszę ;)), ponieważ miałam niewiele czasu na przygotowanie obiadu. Do krewetek dodałam cukinię, czosnek, cebulę i pomidory. I wiecie co? To było naprawdę bardzo smaczne. Bardzo. Mąż był szczerze uradowany :) Oczywiście, ja również :) Ostatnio często zabieram ze sobą różne dania z kaszą do pracy. Jest to świetna(...)alternatywa dla kanapek. Szczególnie posmakowała mi kasza jaglana z owocami i jogurtem naturalnym. Polecam. Składniki: 225 g mrożonych krewetek średniej wielkości 1 szkl. kaszy kuskus 1 mała cukinia 1 cebula 10 pomidorków koktajlowych 2-3 ząbki czosnku połowa papryczki chili natka pietruszki bulion warzywny 1/2 łyżeczki kuminu masło Wykonanie: Krewetki rozmrozić. Warzywa umyć i pokroić w kostkę. Na maśle
zadanie-gotowanietalerza do tego nie potrzeba. Cukinia jako miska w dłoń, w drugą dłoń widelec i do roboty :) Potrzebujemy: 4 cukinie okrągłe 3 liście jarmużu 1 szklanka kuskusu 5 łyżek oleju 300 g oczyszczonych pieczarek 5 łyżek przecieru pomidorowego (np. z TEGO przepisu) 2 łyżki posiekanego koperku 1 wyciśnięty ząbek czosnku 4 łyżki sera neufchatel (z TEGO przepisu(...)Jarmuż myjemy i osuszamy. Rwiemy na drobne kawałki usuwając przy tym twarde łodygi. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy na rozgrzanym oleju, doprawiając czosnkiem, solą i pieprzem. Kuskus zalewamy wrzątkiem na 5 minut zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinie wydrążamy. Mieszamy farsz z patelni z gotowym kuskusem i wkładamy w cukinie. Na wierzch dajemy łyżkę sera neufchatel
Marder&Marder Manufacturenaprawdę pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka. Wystarczy zalać kuskus dodać ulubione warzywa i mamy świetny dodatek do obiadu. Sałatkę można jeść również samą. W smaku przypomina sałatkę makaronową. Do zdjęć użyłam deski Spod Hebelka . Składniki: 130 g kaszy kuskus 80 g mrożonego groszku kawałek czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka Do smaku: sól pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek(...)extra virgin Primo Gusto Przygotowanie: Kaszę kuskus zalać osolonym wrzątkiem 1 cm ponad kaszę. Po około 5 minutach wymieszać i pozostawić do ostudzenia. W tym czasie ugotować do miękkości zielony groszek i ostudzić. Do zimnej kaszy dodać zimny groszek, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ogórka. Doprawić do smaku. Przed podaniem polać lekko oliwą z oliwek
Ala piecze i gotujePolecam Wam przygotować bakłażany w ten sposób i jestem pewna, że zrobicie to nie jeden raz :-) SKŁADNIKI 2 bakłażany (raczej mniejsze) ok. 300 g fileta z kurczaka 1/3 szklanki kuskusu 1 dojrzałe mango 2 marchewki kawałek białej części pora (ok. 10 cm) 3 łyżki rodzynek 1 łyżka oleju kokosowego 4 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem 2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki(...)małe opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej Mięso kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z olejem aromatyzowanym czosnkiem i garam masala; odstawiamy na noc od lodówki. Kuskus zalewamy wodą zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bakłażany kroimy wzdłuż na połówki, wybieramy miąższ z ziarenkami, tak by powstały łódeczki i delikatnie solimy (nie po to by wyciągnąć goryczkę
Czary - gary w kuchniindyka : 2 polędwiczki z indyka po około 250 g 250 g boczku wędzonego w plasterkach świeży szpinak suszone pomidory mozzarella krojona 2 łyżki masła klarowanego Sałatka z kaszy kuskus: 130 g kaszy kuskus 80 g mrożonego groszku kawałek czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka Do smaku: sól pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Przygotowanie: Polędwiczki z indyka rozbić cienko(...)trakcie pieczenia trzy razy polać roladki z wierzchu powstałym tłuszczem. Po wyjęciu odczekać około 5-6 minut, pokroić roladki w grubsze plastry i podać na sałatce. Sałatka z kaszy kuskus: Kaszę zalać osolonym wrzątkiem 1 cm ponad kaszę. Po około 5 minutach wymieszać i pozostawić do ostudzenia. W tym czasie ugotować do miękkości groszek i ostudzić. Do zimnej kaszy dodać
Ala piecze i gotujeMajowy długi weekend sprzyja grillowaniu tym bardziej, że pogoda dopisuje. Obok lekkich sałatek bardziej treściwe też się przydadzą. Dzisiejsza sałatka jest mieszaniną świeżych wiosennych warzyw, jajek i kuskus. SKŁADNIKI: 1 szkl. kuskus rosół lub bulion 3 ogórki małosolne 1 średni ogórek zielony(gruntowy) 6 rzodkiewek, dodatkowo 3 do dekoracji 3 jajka kawałek kiełbasy wędzonej kawałek mięsa gotowanego z drobiu(...)marchewki z rosołu kilka pomidorków koktajlowych pęczek szczypiorku pęczek pietruszki 1 łyżka majonezu, 2 łyżki greckiego jogurtu przyprawą włoska, grubo zmielony pieprz WYKONANIE: kuskus zalać rosołem 1cm. powyżej, przykryć, odstawić na 1/2 godz.wymieszać, ogórki, kiełbasę, mięso, marchewkę kroimy w drobną kostkę, rzodkiewkę kroimy w plasterki, pietruszkę drobno siekamy, majonez łączymy z jogurtem, wszystkie produkty mieszamy, sałatkę wykładamy
Kuchnia Beatytakiego z puszki (i ewentualnie dodać wiórki-jak kto chce). Składniki: 0,8 litra mleka kokosowego 3 jajka 1/2 szkl. płatków ryżowych 1,5 szkl. wody 1/2 szkl. kaszy kuskus 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: banan cukier dżem morelowy lub inny wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Wodę zagotowujemy, wsypujemy płatki ryżowe i gotujemy około 2 minuty. Dodajemy(...)kuskus, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do napęcznienia i wystygnięcia. Mleko kokosowe miksujemy z jajkami, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodajemy masę ryżową z kuskusem, na koniec dodajemy obie mąki i całość dokładnie miksujemy, po czym jeszcze blendujemy, by rozdrobnić płatki. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu (tłuszcz jest w mleku kokosowym) z obu stron na złoty kolor
Kolorowy Przepisownikskupia w sobie smaki pozornie niepasujące :-) Zdecydowanie pozornie, bo w tej sałatce idealnie się uzupełniają, przenikają... tworząc połączenie idealne... :-) Spróbujcie, na pewno Wam posmakuje... SKŁADNIKI 3/4 szklanki kaszy kuskus 1 szklanka rosołu (lub ewentualnie bulionu z kostki) 4 wątróbki indycze 1 papryka (najlepiej żółta, ale może być też biała) 2 nektarynki 1 duża ugotowana marchewka 150 g jogurtu naturalnego(...)ząbek czosnku natka pietruszki sól, pieprz, słodka mielona papryka Kuskus zalewamy gorącym rosołem i zostawiamy pod przykryciem, by napęczniał. Wątróbki wkładamy do wrzącej wody (bez przypraw) i gotujemy do miękkości, następnie studzimy i kroimy w kostkę. Marchewkę i nektarynki również kroimy w kostkę, paprykę w cienkie paski. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy solą, pieprzem i papryką (najlepiej jeśli kuskus
Czary - gary w kuchnitradycyjna, jarzynowa. Co roku udaje mi się przemycić wtedy jaki ś nowy, ek speryment sałatkowy, który testuj ę na domownikach. W tym roku postawiłam na tuńczyka i kuskus razowy jako główne sk ł adniki , w towarzystwie wielu smakowitych dodatków. Jako spoiwo wykorzystałam Remuladę duńską od FOLWARK . Ś wietnie komponuje się w tej sałatce z k waskowatym ogórkiem kiszonym(...)pieczarkami w occie oraz cierpkimi oliwkami . Składniki na 1 średni ą miskę: 1 puszka tuńczyka w kawałkach we własnym sosie - odsączyć z zalewy 2/3 szkl. kuskusu razowego - przyrządzony wg.przepisu na opakowaniu 3 grube plastry żółtego sera 1 puszka czerwonej fasoli - odsączyć z zalewy garść pieczarek marynowanych - kto się czuje specjalistą w przetworach domowych, może wykor zystać własnoręcznie zamarynowane grzybki
Grunt to przepis!przepisu. :) Składniki (wychodzi 31 kuleczek): 250 gram twarogu chudego lub półtłustego 50 gram płynnego miodu (to ok 2 pełne łyżki)/syropu klonowego (to ok 5 łyżek) 50 gram kaszy kuskus ok 25 gram wiórków kokosowych Przygotowanie: Kaszę kuskus zalej gorącą wodą w stosunku 1:1 i odczekaj ok 5 min. Pomieszaj kaszę kuskus z twarogiem i miodem/syropem klonowym. Formuj kulki
Smiling Shrimp