szybki obiad w postaci kaszki kuskus z warzywami nieodparcie kojarzy mi się z „Kwiatem Kalafiora” M. Musierowicz. Danie jest proste, ale jednak ma w sobie nutkę czegoś wyjątkowego. Rodzina Borejków z książek M. Musierowicz nie była bogata ani ekstrawagancka, ich życie nie obfitowało w szalone czy mrożące krew w żyłach przygody, a mimo to […] Artykuł Kwiat Kalafiora(...)czyli kuskus z warzywami pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaobiad zatem wymyśliłam taką oto sałatkę. Przyznam, że ta kombinacja składników bardzo nam smakowała. Dla wielbicieli kasz oraz strączków jak znalazł ;) Składniki: 300 g fasolki szparagowej 3/4 szklanki kaszy kuskus 50 g suszonych pomidorów garść orzechów włoskich 1 łyżka sezamu 30 g sera feta 2 łyżki oliwy odrobina soku z limonki Fasolkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować(...)osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić. Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą (a najlepiej bulionem), przykryć i odstawić do napęcznienia. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy posiekać i razem z sezamem uprażyć na suchej patelni. Do miski wsypać napęczniałą i przestudzoną kaszę, dodać fasolkę, suszone pomidory i wlać oliwę. Całość delikatnie przemieszać. Następnie sałatkę posypać pokruszonym serem feta i podprażonymi orzechami
My simple kitchenwracać częściej. Smaczne i szybkie do przygotowania. Sycące. Jedynie co, to kaszy moim zdaniem wystarczyłoby ciut mniej (w oryginalnym przepisie 300g), ale i tak zjedliśmy wszystko;) 200-300 g kuskusu bulion (około 2,5-3 szklanki) 500 g piersi kurczaka 300 g zielonej fasolki szparagowej 3 duże pomidory malinowe 1 duża cebula 1/2 szkl. śmietanki 30% wędzona papryka w proszku(...)przesypujemy do miski. Zalewamy gorącym bulionem w takiej ilości, by przykrył on kaszę na ponad 1 cm. Miskę odstawiamy pod przykryciem na kilka minut (aż wchłonie cały płyn). Następnie kuskus dodajemy na patelnię z mięsem i fasolką. Źródło
Smaki Na Talerzuzrobiła furorę przez święta i zniknęła dosłownie w jednej chwili Jest banalna i szybka do wykonania, a smakuje niesamowicie. Warstwowa sałatka z tuńczykiem i orzeszkami Składniki: 200 g kaszy kuskus 7-8 ogórków kiszonych 2 puszki tuńczyka w oleju 5-6 łyżek majonezu 3-4 garści solonych orzeszków ziemnych sól Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą na około
PatiGotujeSkładniki: 150 g kaszy kuskus (1/2 opakowania) 1 słoiczek pieczarek marynowanych 1 filet z kurczaka 1/2 pora 3 ogórki konserwowe sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie sos: 3-4 łyżki oliwy … Czytaj dalej Sałatka z kuskusem i kurczakiem
czarrna od kuchniwiele nie posiadacie polecam szczególnie dla miłośników pieczarek - a ja do nich należę :) Danie w mniej niż 30 min i co najważniejsze bardzo sycące. Składniki: 4 łyżki kaszy kuskus kilka pieczarek przyprawy ulubione - sól, pieprz czy Jarzynka olej do smażenia Przygotowanie: kuskus zalewamy wrzątkiem - na ok 1 cm powyżej kaszy i odstawiamy na bok pieczarki kroimy w plasterki
Gotowanie z pasjąwiele nie posiadacie polecam szczególnie dla miłośników pieczarek - a ja do nich należę :) Danie w mniej niż 30 min i co najważniejsze bardzo sycące. Składniki: 4 łyżki kaszy kuskus kilka pieczarek przyprawy ulubione - sól, pieprz czy Jarzynka olej do smażenia Przygotowanie: kuskus zalewamy wrzątkiem - na ok 1 cm powyżej kaszy i odstawiamy na bok pieczarki kroimy w plasterki
Gotowanie z pasjąPadło na faszerowaną, a jako że niedawno była z mięsem i ryżem, tak więc dziś była wersja wegetariańska. Pyszna, sycąca po brzegi wypełniona kaszą kuskus i warzywami. Składniki: 7-8 czerwonych stożkowych papryk 2/3 szklanki kaszy kuskus 3 marchewki 2/3 szklanki bulionu 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej pietruszki olej do smażenia
magiczna kuchnia Kasibrokułami – Składniki: 1 podwójny filet z piersi kurczaka (ok. 450g) 1 duży brokuł (ok. 500g) 1 mała cukinia (ok. 250g) 2 łyżki oliwy z oliwek 150g kaszy kuskus 1 czubata łyżeczka przyprawy gyros-kebab sól, pieprz do smaku Dietetyczny kurczak z cukinią i brokułami – Wykonanie: Piersi umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, otoczyć w przyprawie kebab-gyros(...)smażącego się kurczaka. W międzyczasie brokuła podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo (al dente). Po ugotowaniu przerzucić na sitko i przelać zimną wodą. Kaszę kuskus ugotować wg opisu na opakowaniu. Gdy cukinia będzie już nieco miękka, dorzucić brokuła, wymieszać. Smażyć jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Dodać kaszę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem
Kulinarne PrzebojeSezon grillowy nadal trwa, więc jako dodatek do mięsiwa również będzie się nadawała. Składniki: 1 nieduża cebula ok 150 g brokuła (1/2 małego brokuła) nieduża cukinia 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 ząbek czosnku olej do smażenia sól i pieprz suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Przygotowanie: cebulę kroimy w kostkę, cukinię w paski lub prążki a brokuła dzielimy(...)garnku do złotego koloru (pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek) dodajemy brokuła i cukinię i podlewamy wodą - dusimy przez ok 5-10 min do warzyw dodajemy kuskus (jeśli nie ma wystarczającej ilości wody - podlewamy dodatkową wrzącą wodą) - dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pomidorami Tester gotowy do swojej pracy - polecam dla maluchów - nawet jeśli
Gotowanie z pasjąorzeźwiająca. Co prawda nie ma upału, ale myślę, że w niczym to nie przeszkadza, gdyż taboule smakuje nawet w taka pogodę jak dziś. Grejpfrutowe taboule składniki: 100 g kaszy kuskus razowej 1 grejpfrut 2 pomidory 1 dymka - biała i zielona część 8 listków miety 3 gałązki tymianku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz(...)wykonanie: Z pomidorów ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Siekamy zioła i dymkę. Kaszę kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy ją sokiem wyciśniętym z 1 grejpfruta oraz oliwą. Mieszamy i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie do kaszy dodajemy posiekaną dymkę, zioła oraz przygotowane wcześniej pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy
Przysmaki Karolkitego uzyskamy całkiem fajny i szybki posiłek. 4 polędwiczki drobiowe młoda cukinia 2 patyczki do szaszłyków łyżka masła kawałek żółtej i czerwonej papryki sól, pieprz i ulubione przyprawy szklanka kuskus Cukinię kroimy w grubsze plasterki. Polędwiczki kroimy na kawałki zbliżone do przekroju cukinii, a paprykę w paski. Z cukinii i mięsa robimy szaszłyki, oprószamy przyprawami. U mnie to była : sól(...)będą rumiane. Gotowe szaszłyki odkładamy na bok, a na masełko wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę. Lekko ją podsmażamy, ma zostać chrupiąca. Zalewamy wodą i jak zacznie wrzeć wsypujemy kuskus. Doprawiamy według smaku i czekamy aż zmięknie. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, niedocenioną naszą dobrodziejką. Czy wiecie kochani, że bardzo często ludzie cierpiący na anemię, nie mogą jej zbić mimo przyjmowania
Dieta moja pasjaDzisiaj polecam soczyste mięsko zamarynowane wcześniej w jogurcie i pieczone w piekarniku. Do tego kuskus z dodatkiem moich ulubionych suszonych pomidorów oraz grillowany bakłażan z fetą. składniki: 1 średnia podwójna pierś z kurczaka 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 250 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki tymianku odrobina soli dodatki suszone pomidory w oleju(...)kuskus grillowany bakłażan feta do posypania Do jogurtu naturalnego dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Każdą z piersi przekroić na 3 paski aby były mniej więcej tej samej grubości. Następnie pokrojone mięso przełożyć do marynaty z jogurtu. Dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie stało przez całą noc. Następnie kawałki
Monia miesza i gotujeosób) - 3 okrągłe cukinie - 0,5 szklanki kaszy kuskus - 10 kawałków suszonych pomidorów - 1 pęczek natki pietruszki - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 0,5 łyżeczki soli - 2 łyżki oliwy z oliwek S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: cukinie myjemy, ścinamy "kapelusze", wydrążamy łyżeczką środki(...)siekamy je i podsmażamy na łyżce oliwy. kuskus zalewamy wrzątkiem, czekamy aż napęcznieje, dodajemy podsmażoną cukinię, posiekane suszone pomidory i posiekaną natkę, mieszamy, nakładamy do cukinii, układamy na papierze do pieczenia, nakładamy kapelusze, skrapiamy oliwą i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. wykładamy na talerz, dekorujemy oliwą i natką, konsumujemy
Gocha gotuje!czas i mogłam uraczyć swoją rodzinkę tym przysmakiem. Lekko kwaśno - słodkawa a przede wszystkim zdrowa :) Doskonała propozycja na drugie śniadanie w czasie pracy :) Składniki : 1 czubata szkl. kaszki kuskus 1 czerwona papryka 3 duże pomidory 1 duży ogórek sałatkowy 2 średnie cebule 2/3 szkl. oliwy z winogron sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii sól(...)świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania : Kuskus przesyp do miseczki. Zalej olejem oraz sokiem z cytryny. Posól do smaku, wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na 2 godz. , aby kaszka spęczniała.Powinna być lekko al dente - lekko twardawa.Natkę i bazylię opłucz, osusz , oderwij listki od gałązek. Zioła dosyć grubo posiekaj. Paprykę rozetnij , usuń środek z pestkami. Strąk opłucz i potnij na niewielkie
Różne smaki w kuchni