Chłodnik z ogórka i fety z grzanką, sałatka z mango i czerwonej kapusty, sałatka panzanella BLT, gaspacho i sałatka caprese z kuskusem. Tak wygląda menu na ten tydzień – dania bez gotowania – dobre na upał. Panie premierze, jak jeść… w upały? Upał! W mediach pełno informacji jak przetrwać afrykańską falę gorąca, gdzie się schować, co i ile pić(...)Poniedziałek: Panzanella – sałatka z chleba i pomidorów Wtorek: Chłodnik z ogórka i fety Środa: Sałatka z mango z czerwoną kapustą i cieciorką Czwartek: Gazpacho Piątek: Sałatka caprese na kuskusie Przepisy na kolejne dni będziemy dodawać codziennie rano. Jak gotować w upały? Nie gotować! „Ciężki, znojny to czas! Upał — i w krąg wszystko z pragnienia schnie. W ciszy skwaru
Niedzielny kucharzbardzo zdrowa (pomyślcie o witaminie C pochodzącej z natki pietruszki!). Tabbouleh sprawdzi się także jako dodatek do dań z grilla. Niektóre receptury proponują, aby przygotować tabbouleh z kaszą kuskus. Sama tak robiła, gdy kaszę bulgur trudno było dostać w naszych sklepach. Teraz czasy się zmieniły, kasza bulgur stała się popularna i obecnie kupicie ją w prawie każdym supermarkecie. Dlatego zachęcam(...)sałaty rzymskiej lub jako dodatek do mięsa i ryb. ➤ Rada: Kiedyś kasza bulgur była trudno dostępna, ale teraz bez problemu kupisz ja w większości znanych supermarketów tuż obok kuskusu i innych kasz. Jeśli masz wybór, wybierz bulgur o drobniejszej strukturze. * I jak podoba Wam się przepis z filmem? :) Wiem, że nie jest doskonały, bo cały czas uczę się
Chilli Czosnek i Oliwatadżin #kuchnieświata #wołowina #ciecierzyca #kuskus #pomidor #suszoneśliwki #bakłażan #cebula #migdały Jakiś czas temu rozpoczęliśmy w domu zabawę, która polega na losowaniu państw świata i gotowaniu charakterystycznych potraw z danego kraju. W tym miesiącu gotowaliśmy tajin- potrawę kuchni marokańskiej. Nazwa potrawy pochodzi od charakterystycznego glinianego naczynia do pieczenia mięs o wysokiej, podobnej do stożka pokrywce. Ja takiego nie posiadam, więc wykorzystaliśmy(...)dusić przez kolejną godzinę, podlewając bulionem co jakiś czas, wtedy mięso powinno być już bardzo miękkie. Posypać prażonymi migdałami i od razu można podawać. Tradycyjnie Marokańczycy podają tajin z kuskusem, ale spokojnie można wybrać inną kaszę. 1 porcja (bez kaszy) zawiera ok.: 584 kcal 43,4 g białka 31 g tłuszczu 42,6 g węglowodanów Smacznego
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznysezonową botwinką. Ze składnikami możecie kombinować, możecie zmienić rodzaj sera, zamiast cebuli dodać szczypiorek, inne orzechy, itd. Polecam zamienić także kaszę na jakąś bardziej wartościową. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 1 pęczek botwinki 1 mała czerwona cebula pół pęczka koperku garść orzechów włoskich garść startego sera wędzonego 2 łyżki oliwy extra virgin + odrobina do usmażenia botwinki 1 łyżka soku(...)cytryny sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy talerzem, odstawiamy na 5 minut, po tym czasie kaszę mieszamy widelcem. Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paski, obsmażamy ją minutę na niewielkiej ilości oliwy. Do ostudzonej kaszy wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażoną botwinkę, poszatkowany koperek, orzechy
KardamonovyZAPRASZAM! Sałatka ziemniaczana do grilla PRZEPIS TUTAJ Pyszna sałatka jajeczna do grilla PRZEPIS TUTAJ Sałatka brokułowa do grilla PRZEPIS TUTAJ Sałatka grecka PRZEPIS TUTAJ Sałatka z kaszą kuskus i brokułem PRZEPIS TUTAJ Sałatka z mozzarellą, awokado i pomidorkami PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA MAKARONOWA PRZEPIS TUTAJ Kolorowa sałatka z mozzarellą, oliwkami i pysznym sosem PRZEPIS TUTAJ Sałatka warzywna z sosem(...)miodowo-musztardowym PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA WIOSENNA PRZEPIS TUTAJ Surówka Coleslaw PRZEPIS TUTAJ Sałatka z kaszą kuskus, serem feta i rukolą PRZEPIS TUTAJ SURÓWKA JAK Z CHIŃSKIEJ RESTAURACJI PRZEPIS TUTAJ WIOSENNA SURÓWKA A’LA COLESLAW PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA DO GRILLA ZE SZPARAGAMI PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA HAWAJSKA PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA MEKSYKAŃSKA PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA BROKUŁOWA 2 PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA Z TORTELLINI PRZEPIS
Blog z Apetytemzapowiadający się przepis na zwykłe, duże kalmary. Postanowiłam go zastosować do małych. Sprawdził się świetnie. Harissy można dodać więcej lub mniej - zależy od preferencji. Kalmary podałam z dużą kaszą kuskus. Polecam! Składniki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 mała cebula, pokrojona w cienkie półplasterki 3 średnie ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 1/3 szklanki (80 ml) wytrawnego białego wina(...)czasu, aż kalmary będą miękkie, około 30 - 40 minut. Wyjąć gałązki tymianku, dodać harissę i startą skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Podawać z kuskusem lub kaszą bulgur. Smacznego
Stare Garypatyki do szaszłyków. Nadziej na patyki pomidorki, ziemniaki i kurczaka. Przełóż na ruszt lub blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Krok 4 W tym czasie przygotuj kuskus według tego przepisu. Podawaj kebaby i warzywne szaszłyki z kuskusem. Smacznego! Jeśli cenisz domowe jedzenie musisz spróbować naszego przepisu na domowy kebab – doner kebab dodajmy, bo opiekany ze wszystkich
Niedzielny kucharzpatyki do szaszłyków. Nadziej na patyki pomidorki, ziemniaki i kurczaka. Przełóż na ruszt lub blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Krok 4 W tym czasie przygotuj kuskus według tego przepisu. Podawaj kebaby i warzywne szaszłyki z kuskusem. Smacznego! Artykuł Szaszłyk to też kebab – shish kebab z kurczaka pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzPyszne , zdrowe, szybkie jednogarnkowe danie, które zaspokoi głów nawet dużego głodomora, bo jest bardzo sycące. U mnie - składało się tylko z podsmażonej piersi kurczaka i przepysznej kaszy, którą jest kuskus perłowy (uwielbiam, niestety ten gatunek jest u nas ciężko osiągalny).Oczywiście taką wersję możemy dowolnie wzbogacić np. o pieczarki, suszone pomidory czy jakieś ulubione warzywa. Też będzie smacznie 😉 Składniki(...)kuskusu perłowego 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku olej lub masło klarowane natka pietruszki sól pieprz przyprawa do kurczaka papryka słodka Wykonanie: Kaszę gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Pierś kroimy w kostkę. Posypujemy papryką, solą, przyprawą do kurczaka. Na gorącym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy czosnek oraz przyprawione kostki kurczaka. Smażymy do miękkości
Walijskie Pichceniesamym moja toksykologia została zakończona. Czy ktoś pobije mój rekord?:D Maroko słynie z pysznych i aromatycznych dań. Każdy pewnie zna tadżin czyli danie przygotowane w tymże naczyniu z kuskusem i kurczakiem oraz warzywami. Kuskus możemy zamienić również na ryż lub inną kaszę. Drugim dość popularnym daniem jest Harira czyli zupa na bazie wołowiny z cieciorki i dodatkiem warzyw. Chlebki
Kuchnia w oparachCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 250 g kaszy kuskus 1 puszka tuńczyka w oleju pół puszki kukurydzy 2 ugotowane na twardo jajko sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka czarnego sezamu 3 łyżki majonezu pół pęczka natki(...)pietruszki Kuskus zalewamy wrzącą wodą (szklanka wody wymieszana z pół łyżeczki soli). Przykrywamy i odstawiamy, aż napęcznieje i podwoi objętość. Do ostudzonej kaszy dodajemy odsączonego tuńczyka (rozdrobnionego), kukurydzę, pokrojone w kosteczkę jajka, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy całość solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Dodajemy majonez, sezam i mieszamy do połączenia się składników. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomismakował genialnie!). Oto jak wyglądało menu na cały tydzień z kaczką: Niedziela – Kaczka pieczona z jabłkami Poniedziałek – Chiński smażony makaron z chrupiącą kaczką Wtorek – Kuskus z pieczonymi warzywami Środa – Gulasz warzywny w stylu marokańskim Czwartek – Bulion z kaczki z pierożkami Piątek – Zupa krem z grzanką x 3. Staramy się robić wszystko razem . Piekąc kaczkę(...)upiekliśmy równocześnie warzywa, które jako frytki podaliśmy do niedzielnego obiadu, a także wykorzystaliśmy do sałatki z kuskusem i do gulaszu marokańskiego. Za jednym zamachem upiekliśmy też składniki do piątkowej zupy, które po zmiksowaniu na gładki krem trafiły do zamrażalnika. Czyli całe menu zaplanowaliśmy tak, żeby maksymalnie wykorzystać piekarnik i żeby te same składniki przewijały się w różnych potrawach. Dzięki temu
Niedzielny kucharzSzybkie i zdrowe danie na szybki obiad. Składniki: 30 dag kaszy kuskus 2 pęczki rzodkiewek 1 świeży ogórek ½ pęczka szczypiorku 1 pęczek natki pietruszki ½ litra bulionu warzywnego (może być z kostki) 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku sok z cytryny do smaku Wykonanie: Kaszę zalać bulionem, przykryć i odstawić . Rzodkiewki umyć i pokroić razem(...)obranym ogórkiem. Rozgrzać olej w rondelku, wrzucić posiekany szczypiorek, czosnek i smażyć przez 2 minuty. Dodać rzodkiewkę z ogórkiem i smażyć następne 2 minuty. Następnie połączyć z kaszą kuskus, posiekaną natką pietruszki i przyprawić do smaku. Podawać jako samodzielne danie lub z gotowanymi jajkami
Tradycyjna Kuchnianieco inny przepis, podpatrzony u Sama Siftona z New York Times. Mięso trzeba zamarynować, upiec, a potem porwać widelcem na małe kawałki. W takiej postaci można podać je z kuskusem, lub ryżem a la pilaf – według tego przepisu – lub w picie – próbujcie tej receptury. Polecamy! Składniki: 4 udka z kurczaka Marynata: Sok z jednej cytryny 1/3 szklanki(...)blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 40 minut. Krok 3 Wyjmij kurczaka z piekarnika i po przestudzeniu porwij na małe kawałki przy pomocy dwóch widelców. Podawaj z kuskusem, bulgurem lub ryżem i pokrojonym świeżym ogórkiem. Smacznego! Artykuł Zdrowy fastfood: Domowa shawarma z kurczaka pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzŚwieże warzywa, szynka i odżywcza kasza kuskus to najważniejsze składniki mojej pożywnej sałatki. Mieszanka różnych kolorów w niej zawartych sprawia, że fajnie wygląda, ale jeszcze lepiej smakuje. Idealna na każdą okazję. Składniki: 200g kaszy kuskus 400g szynki konserwowej 4 zielone ogórki 2 czerwone papryki 2 pęczki świeżego koperku 1 puszka konserwowej kukurydzy 6 łyżek majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Kaszę
Szalona Kuchnia Eweliny