Pyszny Makaron z indykiem w sosie pomidorowym to moja propozycja na obiad dla osób zabieganych , które nie lubią za długo przebywać w kuchni. Polecam. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 250 g makaronu(...)dałam rurki 500 g mięsa mielonego z piersi indyka 100% 150 g mieszanki warzyw chińskich np.mrożonych 150 g sera żółtego tartego 500 ml przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku do indyka olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Mięso smażę na oleju rzepakowym, doprawiam solą, pieprzem, przyprawami
Gotowanie Patkiwarzywo, którego bałam się do tej pory używać. Dzisiaj udało mi się przełamać i połączyć go w dość nie oczywisty sposób. Zapraszam do wypróbowania przepisu Zapiekanka z indykiem i batatami 0,4 kg fileta z indyka pół brokuła, duży batat duży por pół czerwonej papryki mała cukinia przyprawa do drobiu sól, pieprz łyżka oleju 2 jajka(...)łyżki jogurtu naturalnego 0,4 kg sera mozzarella Batata obieramy, kroimy na cienkie plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę filet z indyka. Wrzucamy go na rozgrzany olej, doprawiamy przyprawą do drobiu. Smażymy, aż będzie gotowy. Wyjmujemy, możemy odsączyć olej kładąc indyka na ręcznik papierowy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Paprykę kroimy na drobną kostkę
Kuchnia moimi oczamiZapraszamy na pyszny i zdrowy obiad czyli indyka z batatami, fasolką szparagową i kaszą gryczaną :) Bataty nadają daniu słodkawy smak, który nieźle komponuje się z rozgrzewającym imbirem. Świetne danie na takie chłodne dni jak teraz. Składniki na indyka z batatami: – 400 g piersi z indyka – 350 g batatów
Kuchenne WariacjeSkładniki: 1 kg mięsa z udźca indyka 200 g boczku wędzonego surowego 250 g serka mascarpone 100 g śmietanki 30% 250 g pomidorów koktajlowych 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju (np. olej z suszonych pomidorów) świeża bazylia sól, pieprz 500 g dowolnego makaronu Sposób wykonania: Mięso kroimy w średniej wielkości kawałki. Mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Boczek kroimy(...)małe plastry. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy indyka razem z boczkiem na złoty kolor. Dodajemy serek mascarpone i śmietanę. Dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie. Do sosu dodajemy przekrojone na pół pomidory koktajlowe i poszatkowaną bazylię. Mieszamy i podgrzewamy przez 5 minut. Indyka podajemy z makaronem ugotowanym al'dente
Qchnia po prostuPolędwice z indyka pieczone w marynacie. Na ciepło pokrojone w grubsze plastry idealne do obiadu. Na zimno idealne do kanapek. Mięso soczyste, delikatne i bardzo smaczne. Nie wymaga od nas zbyt wiele pracy. Hop do piekarnika i gotowe:) Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Szczególnie polecam polędwiczki z indyka w sosie własnym. Jeżeli przygotowaliście Państwo coś(...)moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki 2 polędwice z indyka Marynata 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki rozmarynu 8 łyżek oleju 1 łyżka miodu 2 płaskie łyżki kremu balsamicznego 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej Wszystkie składniki marynaty umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Polędwiczki
O kuchni z uczuciemSkładniki 400g pierś z kury zagrodowej 800 g filet z indyka Marynata musztardowa 2 łyżeczki musztardy stołowej 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki oleju przyprawy według uznania szczypta pieprzu, 1 łyżeczka rozmarynu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku dodatkowo : siatkę do wędlin, Wykonanie Przygotować marynatę . Rozkroić(...)plaster filet indyka .Piersi z kurczaka i mięso z indyka obtoczyć w marynacie ,wmasować ja jak najwięcej w mięso. Przełożyć do miski ,przykryć i odstawić na dobę. Po tym czasie zrolować mięso z indyka ,w środek włożyć piersi z kury .Całość umieścić w siatce wędliniarskiej ,ułożyć dość ciasno ,zawiązać końce .Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 ° C,piec
w mojej kuchnirosołu mojej babci z lat dzieciństwa. Bo dobrego rosołu nie zrobimy na byle czym. Potrzebujemy uczciwego kawałka mięsa, a że moja Teściowa, ma własne kury, kaczki, ba czasami nawet indyki- jak poszaleje, to rosół z wiejskiej kury wymiata! Zatem zasada nr 1 Kup dobre mięso, tzn. ze sprawdzonego źródła. Wybierz kurczaka zagrodowego lub ekologicznego. Sprawdź czy ktoś z Twoich(...)miał jakieś rodziny na wsi, a od tego już rzut beretem do kupienia dobrej sztuki mięsa. Na rosół nadają się np. całe podudzie z indyka, kury, kaczki wraz z pałką, skrzydełka, szyjka, korpus. Jeśli lubisz rosół z dodatkiem wołowiny, sięgnij po cielęcinę, ta sprawdzi się zdecydowanie lepiej, wystarczy szponder, aby zmienić smak rosołu, aby stał się on bardziej
SMYKWKUCHNIAromatyczny indyk, jest bardzo ciekawym daniem. Jeżeli chcemy odmienić nasz codzienny jadłospis możemy zaszaleć z indykiem. Można zastąpić również kurczakiem będzie równie smaczne. Ja podałam dodatkowo sałatę lodową z pomidorkiem i sosem winegret, przepis znajdziecie w sosach na moim blogu. Składniki 500 g udźca z indyka 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka imbiru … Czytaj dalej Indyk z cytryną
gotuj ze mnąLżejsza wersja narodowych schabowych, kotleciki z indyka. Kotleciki, którym nikt się nie oprze. Lekkie, wyjątkowo chrupiące i soczyste, po prostu wspaniałe! Tą niezwykłą chrupkość kotlety zawdzięczają panierce panko. Panko to chrupkie pszenno - drożdżowe płatki, japońska wersja bułki tartej popularna w całej Azji. Mniej wchłania tłuszcz niż nasza tradycyjna bułka i to jej druga zaleta. Zapraszam na pyszne kotleciki! Składniki(...)filetu z indyka sól-, pieprz 2 jajka mąka pszenna do obtaczania panko olej Wykonanie: filet z indyka pokrój w poprzek na 2-3 cm plastry. Rozbij tłuczkiem pod folią spożywczą. Posól i oprósz pieprzem kolejno obtaczaj najpierw z mące, następnie w jajku i na koniec w panierce panko układaj na mocno rozgrzanej patelni i smaż po kilka minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki : 1 kg mięsa z indyka 3 średnie cebule 2-3 ząbki czosnku suszone pomidory 2 szklanki białego wytrawnego wina 2 listki laurowe przyprawa do indyka sól pieprz czarny mielony masło klarowane do smażenia Sposób wykonania : M ięso z indyka podziel na porcje i podsmaż na maśle klarowanym. Następnie dodaj pokrojone na pół krążki cebuli, czosnek drobno posiekany(...)pokrojony w cienkie plasterki. Całość zalej 1 szklanką wina, dodaj suszone pomidory, listki laurowe, dopraw do smaku solą , pieprzem i przyprawą do indyka. Duś pod przykryciem. Po kilku minutach duszenia wlej drugą szklankę wina i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z ziemniakami, zestawem surówek lub fasolką szparagową. Na każdą porcję mięsa wyłóż duszoną cebulkę i polej winnym
Przepisy i porady kulinarnesosie koperkowym. Pulpety ugotowałam trochę bez przekonania, tak jak ostatnią potrawkę z kurczaka. I znowu wszystko się udało i smakowało tak jak trzeba. Ja nie wiem... Zamiast indyka możecie użyć mięsa np. z łopatki wieprzowej. Składniki: 500 g mielonej piersi z indyka 3 łyżki otrębów (można użyć kaszy manny) 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej duży pęczek koperku 1 czubata łyżka śmietany 18% sok z połowy cytryny liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego szczypta cukru sól pieprz Indyka wrzucamy do miski, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobiony czosnek, jajko, otręby, sól, pieprz, dokładnie wszystko wyrabiamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy
Kardamonovycieniutkie sznycelki cielęce spięte z plasterkiem szynki długodojrzewającej (np. parmeńskiej) i listkiem szałwii najpierw podsmażone na maśle, następnie duszone z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Cielęcinę podmieniłam sznycelkami z indyka. Pyszne danie z mięciutkim mięskiem i aksamitnym sosem smakuje wyjątkowo. Szałwia nadaje charakterystycznego smaczku, dlatego nie ma możliwości podmiany innym ziołem. Wyrafinowane i bardzo proste danie uda się każdemu. Koniecznie przygotuj(...)rzymski klasyk w domowym zaciszu! Składniki: 2-3 sznycle z indyka 10 listków szałwii plasterki szynki parmeńskiej masło 150 ml białego wtrawnego wina sól, pieprz Wykonanie: sznycle z indyka rozbić tłuczkiem do mięsa pod płatem folii spożywczej na grubość około 0,5 mm. Poporcjować na małe kawałki. Mięso pospolić i oprószyć pieprzem na każdym plasterku mięsa ułożyć przycięty kawałek szynki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miodowo - musztardowym 3. Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą, oliwkami, suszonym pomidorem i mozzarellą 4. Strogonow drobiowy z moskolami 5. Świnki w kocykach 6. Pieczone pierożki kebabowe z indykiem 7. Chipsy z tortilli 8. Sałatka z brokułem, prażonym słonecznikiem, wędzonym kurczakiem, fetą, kukurydzą i czosnkiem 9. Drożdżowe bułeczki z salami, rukolą, suszonym pomidorem i mozzarellą(...)czosnkowym 13. Pizza twist 14. Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą, oliwkami, suszonym pomidorem i mozzarellą 15. Medaliony warzywne Grönsakskaka z IKEA 16. Quesadillas z indykiem, suszonym pomidorem, papryką i oliwkami 17. Tortilla z indykiem, pomidorem, oliwkami i sałatą 18. Roladki ze szpinakiem i łososiem 19. sałatka warstwowa kebab - gyros
kruche babeczkikością, takich jak np.: szponder, gicz wołowa, łata wołowa; – wołowo-drobiowy – kawałek mięsa wołowego z dodatkiem udka z kurczaka, ćwiartki kurczaka, pałek z kurczaka lub skrzydeł z indyka; – drobiowy – dodaję mix mięsa drobiowego, tj.: skrzydełka i udka kurczaka, kaczki, gęsi lub indyka; – indyczy – pasują udka indyka, skrzydła, szyja, pałki z indyka; – z kaczki
Zasmakuj Kuchnisztuka, papryka kolorowa 2 sztuki, por 1 sztuka większa, ząbki czosnku 5 sztuk, kucharek 2 łyżki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pomidory dojrzałe 1 kg, mięso gulaszowe z indyka 50 dag, olej rzepakowy Wielkopolski czosnek 2 łyżki dynię, papryki obrane pokroić w kostkę, cukinię, bakłażan ze skórką pokroić w kostkę, por, cebulę, czosnek drobno pokroić, pomidory ze skórką blenderem zmiksować(...)mieszając wlać zmiksowane pomidory (po dodaniu zmiksowanych pomidorów nie trzeba zagęszczać mąką)-(można użyć zamiast świeżych pomidorów sok pomidorowy w kartonie, wymieszać, gotować z 30 minut pod przykryciem gulaszowe indyka pokroić drobniej, na oleju smażyć do miękkości, dodać do smaku przyprawę do indyka usmażone mięso połączyć z warzywami, wymieszać, najlepiej przygotować wieczorem na drugi dzień - wielowarzywny gulasz z dodaniem indyka
W Mojej Kuchni Lubię