faszerowane warzywa. Oboje z mężem uwielbiamy paprykę i cukinię napakowaną pysznymi dodatkami. Tradycyjnie robię paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem (przepis tutaj ), a teraz do nadzienia użyłam kaszy kuskus, mięsa z szynki, marchewek, pieczarek, a na wierzch położyłam ser mozzarella. Fajnie wyszło naprawdę, jak chcecie to sami spróbujcie :P Składniki na 4 duże papryki: 4 duże czerwone papryki(...)mięsa mielonego z szynki 1 cebula 1 duża marchewka 4-5 pieczarek 1 szklanka kaszy kuskus sól, pieprz, pieprz ziołowy, chilli w proszku 1 kulka sera mozzarella Delikatnie odciąć górną część papryk, wyciąć z nich ogonek, a środki oczyścić z ziarenek. Dokładnie je umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej wrzucić na nie mielone mięso, doprawić solą
Simply Foodtych roślin strączkowych). Dodaje się też pewną ilość warzyw, ziół i przypraw: cebula, marchewka, seler naciowy, pietruszka, kolendra, szafran, imbir, pieprz a także oliwę i zagęstnik w postaci kuskusu, makaronu lub ryżu. Całość gotuje się w wielkich garnkach dla dużych rodzin i podaje skropione sokiem z cytryny lub limonki, z jajkami gotowanymi na twardo, plackami lub suszonymi(...)figami. A poniżej moja wersja hariry. Składniki: (6 porcji) 400 g. wołowiny (np. łopatki) 130 g. suchej ciecierzycy 100 g. suchej zielonej soczewicy 40 g. kaszy kuskus 500 g. passaty 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 1 marchewka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego po 1 łyżeczce kurkumy, słodkiej papryki, cynamonu
Delicious Placeminut. Można ja zabrać do pracy na lunch, podać na obiad labo kolację. Duża porcja witamin w jednym talerzu. Można się nią najeść bo jest syta. 1/2 szklanki kaszy kuskus 100 g łososia wędzonego sałatkowego 250 g bobu 200 g fasolki szparagowej żółtej 7 pomidorków koktajlowych koper świeży sól, pieprz oliwa od suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki bazylii i oregano(...)liście sałaty Kaszę kuskus przesypuje do miseczki i zalewam wrzątkiem wody, wlewam jej 1 cm powyżej linii kaszy. Odstawiam na 10 minut pod przykryciem. W garnku zagotowuję wodę, dodaję 1/3 łyżeczki soli i gotuję. Do wrzącej wkładam bób i gotuję na wolnym ogniu około 5 minut. Ma być aldente, podczas gotowania sprawdzam twardość jego. Odcedzam z wody, i przelewam zimną
wesoła kuchnianajlepsze przepisy z cukinią. Jak zawsze proste w wykonaniu i tak dobre, że zagoszczą w Waszym menu już na zawsze! Kaszotto z kurkami i cukinią Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami Cukinia w cieście naleśnikowym Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach Cukinia zapiekana(...)cukinią, oliwkami i fetą Focaccia z cukinią, pomidorem i pieczarkami Grillowana cukinia z fetą Grzanki z cukinią i fetą Gulasz z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami Kiszona cukinia Kuskus z cukinią i suszonymi pomidorami Kotlety z cukinii Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Makaron z cukinią Makaron z pieczarkami, cukinią i parmezanem Pieczone paluszki z cukinii w panierce
Moja smaczna kuchniazamiast mielonego? Jeśli zadajecie sobie to pytanie, stojąc nad mieloną wołowiną, to przychodzimy z pomocą i pachnącym przyprawami kebabem rodem z Libanu. Do tego genialna sałatka zrobiona z kuskusu z pieczonego kalafiora i niecodzienny obiad gotowy! Czas : 60 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 2 Kebab zamiast mielonego Nie wiem czy wiecie, ale nasz stary, dobry kotlet mielony ma rodzinę(...)wyjątkowo smacznym daniem, prostym do zrobienia, a jednocześnie bardzo aromatycznym. Patriotyzm patriotyzmem, ale według nas kofta bije naszego mielonego. Do kebabów proponujemy Wam wspaniały dodatek: sałatkę libańską tabbouleh z kuskusem zrobionym z… pieczonego kalafiora. Danie wolne od glutenu, niepotrzebnych kalorii, zdrowe i proste do zrobienia. Koniecznie wypróbujcie. Ten przepis skompilowaliśmy z dwóch blogów: tabbouleh wzięliśmy od sióstr Hemsley
Niedzielny kucharzGrill już na pewno był, zatem grillowałeś warzywka, być może nawet jakieś zostały z imprezy i nie wiesz co znimi zrobić. To podpowiadam, najlepsza sałatka z kaszy kuskus z grillowanymi warzywami. Uwielbiam i mogłabym jeść codziennie. Polecam Wam jest idealna na imprezy i jako lunch do pracy. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z KASZY KUSKUS I GRILLOWANYCH WARZYW - 2 szklanki gotowej kaszy(...)kuskus - sok z 1 cytryny - 1 łyżeczka miodu - 3 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy ze słoiczka po suszonych pomidorach - 1 ogórek świeży (mały) - garść szpinaku lub rukoli - grillowane pomidorki cherry - grillowane szparagi - kilka świeżych rzodkiewek - grillowana papryka czerwona - listki mięty Całość wymieszaj ze sobą i odstaw na kwadrans, dopraw solą i pieprzem. Sałatkę często urozmaicam np. dodaje grillowanego świeżego
SMYKWKUCHNIZaskoczenie w kuchni i na stole przełamuje codzienną rutynę w gotowaniu. Wystarczy do zwykłych mielonych dodać kasze kuskus a potrawa ta zyska na smaku i będzie całkiem inna. Zamiast mięsa wieprzowego polecam dać indycze, zdrowsze i chudsze, do takich mielonych nie dodajemy bułki, kasza i jajko doskonale je zlepia. Cebula dymka ze szczypiorkiem podkręca ich smak, polecam na codzienny obiad(...)ziemniaczków i mizerii z ogórka. Prosto, smacznie i szybko. Składniki na 5 porcji: ½ kg mielonego mięsa z indyka 15-20 dag kaszy kuskus 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem 1 łyżka startego drobno sera żółtego np. cheddar 2 jajka 1 łyżeczka musztardy delikatesowej Jarzynka lub sól himalajska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 1 szklanka pokruszonych drobno solonych
Wanilia i Kardamontakie rozwiązanie w moim przypadku jest idealne dla moich gabarytów. Postaram się częściej wrzucać jakieś fajne propozycje - może komuś podejdą. Składniki: 130g tuńczyka z puszki 100g kaszy kuskus 4 gałązki selera naciowego 5-6 sztuk pomidorków cherry 3 rzodkiewki 20g oliwa z oliwek świeży koperek sok z cytryny sól, pieprz Kasze kuskus zalewamy wrzątkiem i czekamy(...)przykryciem). Na patelni z odrobina oliwy wrzucamy drobno posiekany seler naciowy, chwilę przesmażamy aż zmięknie po czym dodajemy tuńczyka z puszki i mieszamy. Następnie dorzucamy gotowa kasze kuskus doprawiamy sola i pieprzem dokładnie mieszamy i przerzucamy do lunchboxa. Na górę wrzucamy pokrojone pomidorki, rzodkiewkę i odrobinę koperku, zalewamy łyżka oliwy i kilkoma kroplami soku z cytryny. Wersja dla hardcorowców
Smacznie Pysznie Kalorycznieidealnie się sprawdza. Jeśli macie ochotę możecie ją także zjeść na ciepło. Na blogu znajdziecie również inne smakowite propozycje z kaszą w roli głównej: Sałatka z kaszą orkiszową Kuskus z bazylią Kuskus z miętą i czarnymi oliwkami Sałatka z kaszą pszenną i ciecierzycą Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango Pęczak ze szpinakiem i pomidorami Sałatka(...)bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Warzywna sałatka z pęczakiem Sałatka z pęczakiem i fetą Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 szklanki ugotowanego na sypko pęczaku 1/2 ugotowanego brązowego ryżu 1/2 czerwonej cebuli 1 mała czerwona papryka 50 g sera feta 2 łyżki posiekanego koperku garstka świeżych liści mięty 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek
Kulinarne przygody Gatityzarówno na ciepło, jak i na zimno. Sycą, a zarazem są bardzo lekkie i dietetyczne! Świetny pomysł na obiad i kolację na ciepło. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * pomidory – 5 szt * kuskus – ok. 100 g * bulion warzywny – 500 ml * papryka czerwona i żółta – 1 szt * świeży ogórek – 1 szt * ser żółty Gouda Serenada – ok. 100 g * cebula(...)świeża natka pietruszki * orzeszki pini – 1 garstka * sól, pieprz * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Odcinamy górę z pomidorów, wnętrze wydrążamy. Kuskus zalewamy bulionem, odstawiamy do napęcznienia. Papryki oraz cebulę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy kuskus, starty drobno ser oraz posiekane orzeszki pini – mieszamy, doprawiamy do smaku. Nadziewamy pomidory, delikatnie smarujemy oliwą, zapiekamy ok. 15 minut / 160C. Podajemy
Ostra na Słodkoszybkiego, i dajacego się przygotować nieco wcześniej... W sam raz dla dzieci. A i dorośli moga spróbować, jeśli maja ochotę. Radzę tylko zastosować hojna rękę przy dodawaniu soli - kasza kuskus sama w sobie jest dość mdła i potrzebuje sporo motywacji. Kotleciki daja się łatwo lepić, nie rozpadaja się i można je odgrzewać (zawinięte w folię, w średnio nagrzanym piekarniku(...)można by było poeksperymentować z innymi warzywami i ziołami. Składniki: (na 8-10 większych sztuk, a może 15 mniejszych) 198g puszka kukurydzy (160g po odcedzeniu) szklanka kaszy kuskus 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonego oregano sól i pieprz do smaku Kuskus zalej 1,5 szklanki wrzątku i zostaw, przykryty ściereczka
Lejdi of the housewyczuwalny w całej mieszance, stad wniosek, że feta jest chyba znacznie lepszym wyborem... Przepis na podstawie znalezionego na stronie BBC Good Food . Składniki: (na 2 hojne porcje) 100g kuskus 200ml wywaru warzywnego, z kostki lub bulionetki nadaje się jak najbardziej niewielki kawałek cebuli, do smaku, lub dwie zielone cebulki sałatkowe 1 żółta, lub czerwona papryka kawałek ogórka, jakieś 15cm(...)smaku 50g sera koziego, rolady pleśniowej, z obwódka albo sera feta 2 czubate łyżeczki pesto (u mnie domowe ), lub więcej, do smaku Wrzuć kuskus do sporej miski i zalej wrzacym wywarem. Przykryj ściereczka i zostaw na około 10 minut - płyn powinien zostać wchłonięty przez kaszę, a całość ostudzona. W międzyczasie posiekaj warzywa i pokrusz ser. Wymieszaj ostudzony kuskus najpierw
Lejdi of the housePrzepis, lekko zmieniony, z bloga Mgotuje . Składniki: (na jakieś 4 porcje) 1/2 szklanki kaszy kuskus (suchej) puszka tuńczyka w oleju lub oliwie, odsaczonego z nadmiaru zalewy puszka, mała, kukurydzy (około 200g), dokładnie odcedzonej 1/2 średniej, czerwonej papryki, oczyszczonej i pokrojonej w kosteczkę sól i pieprz 3 czubate łyżki majonezu Kuskus wsyp do szklanej miseczki, lub niewielkiego garnuszka, i zalej(...)wrzaca woda - około 1cm ponad powierzchnię kaszy. Przykryj złożona na pół ściereczka. Zostaw do całkowitego ostudzenia. W sporej misce wymieszaj kuskus z tuńczykiem, papryka i kukurydza. Dopraw do smaku i delikatnie wmieszaj majonez. Ja najbardziej lubię świeża, w temperaturze pokojowej, ale sałatka wytrzyma w lodówce, w szczelnym pojemniku
Lejdi of the houseminut. Porcelana Bogucice z kolekcji Swietłana Składniki: 10 dużych pieczarek 1 pierś z kurczaka 1 łodyga selera naciowego 1/4 żółtej papryki 1 mała cebula 1/4 szkl kaszy kuskus 4 łyżki krojonej mozzarelli 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz czosnek granulowany Przygotowanie: Pierś pokroić w drobną kostkę doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odłożyć na około pół godziny do lodówki(...)Kaszę kuskus przelać zimną wodą i zalać wrzątkiem 1 cm ponad kaszę. Z pieczarek wykręcić ogonki a kapelusze obrać ze skórki. Paprykę, cebulę, ogonki z pieczarek i seler drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego dodać pierś i przesmażyć. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę masła dodać cebulę przesmażyć 1-2 minutki dodać
Ala piecze i gotujeczarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kurczak w sosie z kaszą jęczmienną Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron ryżowy z pak choi Makaron soba z brokułami i cukinią Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron(...)Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone portobello z mozzarellą i gremolatą Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pieczone warzywa śródziemnomorskie Pieczone ziemniaki Pieczony bakłażan faszerowany
Moja smaczna kuchnia