zamiast mielonego? Jeśli zadajecie sobie to pytanie, stojąc nad mieloną wołowiną, to przychodzimy z pomocą i pachnącym przyprawami kebabem rodem z Libanu. Do tego genialna sałatka zrobiona z kuskusu z pieczonego kalafiora i niecodzienny obiad gotowy! Czas : 60 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 2 Kebab zamiast mielonego Nie wiem czy wiecie, ale nasz stary, dobry kotlet mielony ma rodzinę(...)wyjątkowo smacznym daniem, prostym do zrobienia, a jednocześnie bardzo aromatycznym. Patriotyzm patriotyzmem, ale według nas kofta bije naszego mielonego. Do kebabów proponujemy Wam wspaniały dodatek: sałatkę libańską tabbouleh z kuskusem zrobionym z… pieczonego kalafiora. Danie wolne od glutenu, niepotrzebnych kalorii, zdrowe i proste do zrobienia. Koniecznie wypróbujcie. Ten przepis skompilowaliśmy z dwóch blogów: tabbouleh wzięliśmy od sióstr Hemsley
Niedzielny kucharzgotowałam, w tym czasie pozostałe składniki przygotowywałam. Boczek z cebulką i marchewką podsmażyłam, do fasoli dołożyłam, przypraw dodałam i tak całość na małym ogniu dalej gotowałam. Z kuskusem, dla smaku i zagęszczenia zmieszałam, a chili i pieprzem ostrości, zaś papryką nuty wędzonej, nadałam . Składniki: 400 g fasoli białej drobnej, 2 średniej wielkości marchewki, 4 małe białe cebule(...)łyżka sosu sojowego ciemnego, świeżo mielona papryka chili do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki wędzonej, ponadt o: zielona pietruszka, 3 - 4 łyżki kuskusu. Przygotowanie: Fasolę przed gotowaniem myjemy, zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy, wlewamy 1 litr świeżej wody
Moniki Smakołykiwołowe solimy zawsze dopiero po wysmażeniu. Trzeba też pamiętać, by nie nakłuć ani nie pokroić mięsa za wcześnie. Po usmażeniu powinno poleżeć kilka minut. Składniki na sałatkę: 1/2 szklanki kuskusu 300 g wołowiny (steka) 300 g zielonej fasolki (może być mrożona) 50g pestek z dyni 50 g rukoli Składniki na dressing: łyżki oliwy 4 łyżki wody 1 łyżka musztardy(...)łyżki miodu sok z 1/2 cytryny sól pieprz Kuskus zalewamy wrzątkiem i czekamy wchłonie wodę. Gdy się to stanie dokładnie mieszamy kaszę. Fasolkę zieloną gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Steka wołowego oczyszczamy. Osuszone mięso smażymy na rozgrzanym oleju nie dłużej niż 2-3 minuty z każdej strony. Mięso solimy dopiero po usmażeniu. Gotowe mięso odkładamy na drewnianą deskę
Dieta bez mlekaSmaczna, sycąca, ekspresowa sałatka z delikatnej kaszy kuskus, młodego, soczyście zielonego bobu, najpyszniejszych na świecie orzeszków pistacjowych i lekko pikantnej, aromatycznej bazylii. Całość prezentuje się niebywale wiosennie, energetycznie i bez wątpienia apetycznie. Rewelacyjnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa bądź ryby, jest też świetnym pomysłem na lunch box do pracy. A dlaczego warto jeść bób? – zawiera(...)smaczny! Lubicie sałatki z dodatkiem kaszy? Może chcielibyście spróbować połączenia z kaszą pęczak? —-> SAŁATKA Z KASZĄ PĘCZAK I JARMUŻEM Składniki: 0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy kuskus 1,5 szklanki (200 g) bobu 0,25 szklanki obranych, niezbyt drobno posiekanych, prażonych pistacji 2 łyżki posiekanej bazylii 2 łyżki oleju, świetnie sprawdzi się arganowy sól świeżo mielony pieprz
Fitsweet.meczasu. Dlatego też dzisiejsza propozycja, to szybki, łatwy posiłek, a do tego bardzo smaczny. 300 g grzybów 200 g piersi kurczaka łyżka masła sól i pieprz do smaku Oraz: kuskus natka pietruszki Czyste grzyby ( u mnie maślaki) obsmażamy na maśle aż się ładnie zrumienią. Pod koniec dodajemy pokrojoną pierś i dalej razem smażymy, na koniec doprawiamy solą i pieprzem(...)Zdejmujemy z patelni, odkładamy na bok i zostawiamy pod przykryciem. Na patelnię wlewamy wodę, gdy zacznie wrzeć, gasimy palnik i wsypujemy kuskus. Dalej postępujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy kuskus jest gotowy, dodajemy mięso z grzybami, mieszamy i gotowe. Przed podaniem posypujemy na bogato natką pietruszki. Kocham grzyby i jestem wielkim przeciwnikiem ich uszczęśliwiania ( przyprawiania) na siłę. Grzyb
Dieta moja pasjacebule 2 średnie cukinie po ok 500 g 1 duży bakłażan ok 700 g 300 g pomidorków koktajlowych 250 g sera sałatkowego a'la feta natka pietruszki 1 szklanka kuskusu zioła włoskie olej przyprawa do grillowanych warzyw duża garść posiekanej natki pietruszki Papryki przekroić na pół i oczyścić z nasion. Cukinie dokładnie umyć i razem ze skórką pokroić wzdłuż(...)papierowym ręcznikiem. Pokrojoną cukinię i bakłażana skropić delikatnie olejem i oprószyć przyprawa do grillowanych warzyw. Cebulę aby łatwiej było grillować można nadziać na patyczek do szaszłyków. Wszystkie warzywa grillować. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu, ja zalałam bulionem. Grillowane warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe jeśli są małe zostawić w całości, większe przekroić na pół. Wszystkie pokrojone składniki delikatnie
Monia miesza i gotujeSmaczna, sycąca, ekspresowa sałatka z delikatnej kaszy kuskus, młodego, soczyście zielonego bobu, najpyszniejszych na świecie orzeszków pistacjowych i lekko pikantnej, aromatycznej bazylii. Całość prezentuje się niebywale wiosennie, energetycznie i bez wątpienia apetycznie. Rewelacyjnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa bądź ryby, jest też świetnym pomysłem na lunch box do pracy. A dlaczego warto jeść bób? – zawiera(...)smaczny! Lubicie sałatki z dodatkiem kaszy? Może chcielibyście spróbować połączenia z kaszą pęczak? —-> SAŁATKA Z KASZĄ PĘCZAK I JARMUŻEM Składniki: 0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy kuskus 1,5 sklanki (200 g) bobu 0,25 szklanki obranych, niezbyt drobno posiekanych, prażonych pistacji 2 łyżki posiekanej bazylii 2 łyżki oleju, świetnie sprawdzi się arganowy sól świeżo mielony pieprz
Fitsweet.meulubionych pozycjach. Tak jest też z ostatnim przepisem. Pomimo tego, że jest przypisany do kolacji, spokojnie może być też idealnym posiłkiem do pracy. Jeżeli ktoś nie lubi kuskusu, można zjeść kromkę chleba do sałatki. Przepis podaję na 1 osobę, ale jest uwaga - to duża porcja. Składniki: 100 g papryki czerwonej 100 g ogórka korniszona lub kiszonego(...)polędwicy lub kiełbasy z indyka 50 g kukurydzy konserwowej 50 g kaszy kuskus - lub bułka grahamka 2 łyżeczki oleju lnianego/oliwy z oliwek Przygotowanie: kaszę przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania (zalewamy wrzątkiem trochę powyżej kaszy i odstawiamy na kilka minut - akurat na czas przygotowania sałatki) paprykę, ogórka i polędwicę/kiełbasę kroimy w drobną kostkę dodajemy kukurydzę
Gotowanie z pasjątabbouleh . Dostałam wtedy od Was mnóstwo wiadomości z prośbą o przygotowanie jej na bloga – i oto jest! Specjalnie dla Was! Lekka, pyszna, dietetyczna, a zarazem sycąca sałatka Tabbouleh. Kuskus połączony z warzywami takimi jak cukinia, kolorowe papryki i świeże zioła jest świetnym pomysłem na lekki obiad albo piknikowe danie. Płatki migdałów raz orzechy włoskie, to taka kropka(...)która sprawia, że każdy po zjedzeniu oblizuje się ze smakiem! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * kuskus – 250 g ( do kupienia TU ) * pomidor – 2 szt * ogórek zielony – 1 szt * cukinia – 1 szt * papryka czerwona – 1 szt * świeża mięta – 1 pęczek * cebula dymka ( ze szczypiorem ) – 3 szt * czosnek – 3 ząbki * orzechy włoskie – ok. 100 g ( do kupienia TU ) sok 1 cytryny * oliwa
Ostra na Słodkoulubionej karkówki i skrzydełek na ruszt trafiły pieczarki. Udało mi się kupić piękne duże idealne do faszerowania. składniki: 12 dużych pieczarek, u mnie zwykłe białe i portobello 100 g kuskusu 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki koperku 1 kulka mozzarelli sól,pieprz starty ser żółty do posypania u mnie edamski Kuskus przygotować według(...)ogonki z pieczarek. Smażyć aż pieczarki odparują płyn. Na koniec dorzucić pokrojoną paprykę i smażyć wszystko razem jeszcze ze 2 minutki. Zestawić z ognia. Dodać koperek i przygotowany wcześniej kuskus, dokładnie wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem. Do każdej pieczarki nałożyć troszkę farszu. Mozzarellę porwać i włożyć do każdej pieczarki po 2-3 małe kawałki. Pieczarki uzupełnić farszem, wierzch
Monia miesza i gotujeosób) - 2/3 szklanki kuskusu (nieugotowanego) - 3 upieczone pałeczki z kurczaka (u mnie z tego przepisu http://gochagotuje.blogspot.com/2014/06/pieczony-kurczak-z-cytrynowym-tymiankiem.html ) - kilkanaście daktyli - 150 g śmietany 30% - 50 g płatków migdałowych - 1 łyżeczka kurkumy - 0,5 cytryny - kilka gałązek cytrynowego tymianku (opcjonalnie(...)Kuskus zalewamy wrzątkiem. mięso z pieczonych pałeczek rozgrzewamy na patelni, dolewamy śmietanę, dodajemy kurkumę, posiekane daktyle i płatki migdałowe (odkładamy 2 łyżki płatków i prażymy je na suchej patelni), kuskus, mieszamy. wykładamy na talerz, posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi, dekorujemy tymiankiem (opcjonalnie), skrapiamy cytryną i konsumujemy ;) Można też zrobić wersję wege bez kurczaka albo zastąpić pałeczki piersią lub innym rodzajem mięsa
Gocha gotuje!wraz z naszymi poradami jak ją pięknie podać :) Składniki: 2-3 średnie buraki, 200 g dyni, 2 ząbki czosnku, garść orzechów, ziarna granatu, 30 g fety, 1/3 szklanki kuskusu razowego, garść świeżego jarmużu dressing: 3 łyżki oleju, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, sól, pieprz, świeży tymianek Buraki myjemy, osuszamy i kroimy(...)pieczenia, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz i świeży tymianek. Warzywa pieczemy do miękkości przez około 40 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni. W między czasie przygotowujemy kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możemy teraz przygotować dressing - olej, musztardę, cytrynę i miód mieszamy razem, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Na suchej patelni podprażamy orzechy włoskie, które następnie z grubsza
Plate of JoyOstatnio, nie wiem dlaczego mam ochotę na dania wegetariańskie. Dzisiaj kolejne danie bez udziału mięsa - pyszne i aromatyczne pieczone marchewki podane z równie dobrym kuskusem z ciecierzycą. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie i myślę, że przypadnie do gustu nawet wielbicielom mięsa. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg marchwi, 200 gram kaszy kuskus, 1 puszki ciecierzycy(...)solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie umieściłem w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku na 30 minut. Po włożeniu marchewek do piekarnika przygotowałem kaszę. 200 gram kaszy kuskus wymieszałem ze 100 gram rodzynek, 1 łyżeczką mielonej ostrej papryki i 2 łyżeczkami mielonego kminu rzymskiego. Przyprawiłem solą, a następnie zalałem wrzątkiem, tak aby powierzchnia wody znajdowała się o centymetr
Wyprawy kulinarneowoce, ale kończą mu się pomysły i chciałby coś nowego. Jakby to krótko napisać.... mówisz i masz. :) łyżka masła pierś z kurczaka sól i pieprz cayenne do smaku szklanka kuskus woda 2 liście jarmużu 0,5 owocu granatu Czyste mięso kroimy w kostkę, wielkość dowolna, według własnych upodobań Oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na maśle. Ilość przypraw(...)też należy dobrać do własnych gustów i smaków. Zdejmujemy mięso na talerz, na patelnię wsypujemy kuskus, zalewamy wodą tak jak zaleca producent i czekamy aż zmięknie. Granat przekrawamy w poprzek, a następnie czubkiem noża nacinamy w miejscu ścianek i je wyłamujemy. W ten sposób pestki ładnie i bez chlapania wypadają do naczynia. Gdy kuskus gotowy dodajemy pestki, mięso i porwane
Dieta moja pasjaidealna. Fakt, że przygotowanie sałatki zajmuje trochę czasu (siekanie warzyw), ale gdy weźmiecie do ust pierwszy kęs, będziecie wiedzieli, że warto! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 1 szklankę kaszy kuskus – 2 szklanki świeżo zagotowanej wody – oliwę z oliwek – 1 1/2 szklanki drobno pokrojonego ogórka – kilka pomidorków koktajlowych – 15 g drobno posiekanej mięty – 3 łyżki(...)drobno posiekanej pietruszki – sól, pieprz, płatki chilli – sok z cytryny Do miski wsypać kuskus, zalać wodą i przykryć np. talerzem, aż kasza wchłonie cały płyn po czym ostudzić. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Pomidory wydrążyć i również drobno pokroić. Zioła posiekać. Do chłodnego kuskusu dodać posiekane warzywa i zioła. Wlać sok z cytryny, oliwę
Szybko Tanio Smacznie