dawna ochotę, ale jakoś nigdy wcześniej nie udało mi się sfinalizować planu przygotowania. Do teraz. Tabbouleh dla mnie zastąpił obiad - pożywna, odświeżająca dzięki mięcie i cytrynie sałatka na bazie kuskusu ze świeżymi pomidorami to fajna alternatywa dla gorących posiłków. Bo komu w upale się chce aż tak bardzo jeść? Jednak w tym przypadku zastąpiłam świeże pomidory, występujące w oryginalnej recepturze(...)uniknąć jej całkowitego rozpaćkania przez sok z pomidorów. Oczywiście, gdybym zjadała ją zaraz po zrobieniu, użyłabym małych pomidorków koktajlowych. TABBOULEH /kuchnia arabska;/ na 2-3 porcje 3/4 szklanki kaszki kuskus 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 mała cebula biała 8 suszonych pomidorów 1/2 pęczka mięty 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny sól pieprz młotkowy z kolendrą (można
W kuchni Karmel-itkikonserwantami.W skład wchodzą: cukier, mango, sól, kwas octowy (on pełni rolę konserwującą), przyprawy, nasiona kminu, suszone chili oraz wyciąg z papryki. ŁOSOŚ Z CHUTNEY'EM Z MAGNO I KASZĄ KUSKUS . /przepis autorski;/ dla 4 osób 4 dzwonki łososia sól, pieprz, papryka słodka mielona, sok z połówki cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego 400g kaszy kuskus gotowy bulion (u mnie warzywny) słoiczek(...)słodkiego chutney'a z mango Paprykę, sól, pieprz razem rozcieram w soku z połowy cytryny i nacieram pastą łososia. Obsmażam dzwonki z obu stron na złoto. Kuskus zalewam wrzącym bulionem w stosunku 1:2 (1 objętość kaszy na 2 objętości płynu). Zostawiam do wchłonięcia wody, najlepiej pod kocem lub w ręczniku, by izolować ciepło. Usmażonego łososia podaję z kuskusem
W kuchni Karmel-itkiprzeciwnie, musiałam tylko troszkę odpocząć od internetu, zresetować umysł i myśli. Ale już jestem i mam dla Was sporo nowych przepisów. Pierwszy z nich to lekka sałatka z kaszą kuskus, awokado, fetą i pomidorami. Przygotowałyśmy ją z córką tuż po wszystkich świąteczno - noworocznych szaleństwach jedzeniowych. Sałatka wyszła bardzo smaczna, wegetariańska, lekka a przy tym pożywna. Doskonała na lekki obiad(...)kolację. Świetna na drugie śniadanie czy lunch do pracy. Polecam :) Składniki - 1 szklanka kaszy kuskus - 1 szklanka wrzącej wody - 1 zielone awokado - 1 średniej wielkości pomidor malinowy ( może być tez kilka koktajlowych ) - 100 gram sera feta - 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki - pół pęczka zielonej cebulki ( szczypioru ) - czarny mielony pieprz do smaku ( dość sporo ) Wykonanie Kaszkę kuskus wsypuję
Kuchnia z widokiem na ogródScroll down for recipe in English. Składniki: (2 porcje) 2/3 szkl, suchego kuskusu perłowego 2 jajka 10 różyczek brokuła 1/2 czerwonej cebuli 6 szt. suszonych pomidorów 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów 5 gałązek natki pietruszki sól, pieprz Różyczki brokuła gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź. Kuskus perłowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu, około 15 minut w osolonej(...)patelni rozgrzej olej z pomidorów, wrzuć cebulę posiekaną w cieknie piórka. Szklij przez minutę. Dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Dorzuć różyczki brokuła oraz kuskus. Podgrzewaj całość chwilę, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z jajkiem na miękko. Ingredients: (2 servings) 2/3 cup of dry pearl couscous 2 eggs 10 broccoli florets 1/2 red onion
Delicious Placeporcje: 100 g kaszy kuskus 2 pomidory 2 ogórki gruntowe 1 czerwona cebula 1 cytryna 1 pęczek natki pietruszki przyprawy: sól, kumin Kuskus doprawiamy solą i kuminem. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby napęczniał. Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minutę. Sparzone obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Ogórka obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę i pęczek(...)natki pietruszki siekamy. Mieszamy razem warzywa. Cytrynę parzymy wrzątkiem, myjemy. Ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Dodajemy do warzyw razem z kuskusem. Mieszamy, polewamy oliwą
KucharzycaPapryka to bardzo wdzięczne warzywo. Można nią podkreślać smak dań, zapiekać, dusić, marynować, kisić oraz faszerować. Dziś postawiłam na faszerowaną i to wcale nie mięsem, tylko kaszą kuskus i warzywami. Do faszerowania wybrałam odmianę papryki białej, która charakteryzuje się delikatnym, wręcz aksamitnym smakiem. SKŁADNIKI: 4 papryki garść surowej kaszy kuskus 3-4 łyżki passaty pomidorowej kumin ostra papryka cynamon chilli(...)tłuszczu DO PODANIA: Sos czosnkowy PRZYGOTOWANIE: Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne.Marchew, cukinię ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Kuskus zalewamy wrzątkiem. Na patelnię dodajemy warzywa oraz kaszę, doprawiamy solą, papryką, chilli, kuminem oraz cynamonem.Gdy warzywa są już miękkie, nadziewamy papryki, na górę kładziemy plasterek mozzarelli. Piekarnik nagrzewamy
Kopystką po garachScroll down for recipe in English. Dzisiaj tabbouleh, którego ja jadam właściwie nie jako dodatek do mięsa czy ryby, a jako danie główne ;) Jako, że jesteśmy u progu lata, kuskus połączyłam z morelami i cukinią. No i odbiegłam też znacząco od tradycyjnego tabbouleh, ponieważ u mnie zamiast natki pietruszki wystąpili lubczyk, tymianek i rozmaryn :) Składniki: (2 porcje) 100 g. kuskusu(...)łyżki oleju, wrzuć cukinię i smaż kilka minut, aż zmięknie. Dodaj przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną cebulę oraz cząstki moreli. Smaż pół minuty. Wlej wodę, a gdy się zagotuje wsyp kuskus. Wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i wyłącz źródło ciepła. Odstaw na 5 minut. Dodaj cynamon, drobniutko posiekane zioła i 2 łyżki oliwy. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj
Delicious Placetradycyjnych bezmięsnych i w pełni wegańskich potraw! Składniki (na około 20 koft): - 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy - 1/4 szklanki bulguru (gruboziarnistego lub 1/2 szklanki drobnego bulguru z pominięciem kuskusu) - 1/3 szklanki kuskusu - 2 łyżki oliwy - 1 spora cebula - 1 czubata łyżeczka kuminu - 1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 i 1/2 łyżki węgierskiej pasty paprykowej (dostępna w większych supermarketach(...)podania) Przygotowanie: 1) Soczewicę i bulgur płuczemy. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, dodajemy soczewicę i gruboziarnisty bulgur. Gotujemy, aż zmiękną i woda prawie całkowicie wyparuje. Wtedy dodajemy kuskus, odstawiamy na bok i przykrywamy pokrywką. 2) Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kumin, koncentrat pomidorowy, pastę paprykową i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy
Roślinożerni urlopowiczenadaje się na posiłek do pracy. Świeże warzywa, kasza i pyszny łosoś komponują się doskonale. Inne przepisy z daniami do lunchboxów znajdziecie TUTAJ . Składniki / 2 porcje/: 1/3 szklanki kaszy kuskus 125 g łososia wędzonego na gorąco ½ zielonego ogórka 5 rzodkiewek garść zielonych oliwek 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku sól, pieprz, zioła prowansalskie Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku(...)cytryny świeżo zmielony pieprz szczypta soli Wykonanie: Kaszę kuskus wsypać do miseczki, dodać sól, pieprz i zioła, a następnie zalać wrzątkiem 1 cm powyżej poziomu kaszy. Przykryć i zostawić na kilkanaście minut, aż kasza wchłonie płyn. Następnie wymieszać i ostudzić. Ogórka i rzodkiewki pokroić w półplasterki, a oliwki na pół. Do kuskusu dodać kawałki wędzonego łososia, ogórka, rzodkiewkę, oliwki
Pasja SmakuSKŁADNIKI 200 g kuskusu 200-250 ml bulionu warzywnego 200 g groszku 1-2 cukinie 1 żółta papryka 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka ziół prowansalskich s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 200 g di couscous(...)użyłam mrożonego); doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Warzywa smażymy ok. 5 minut. Dodajemy cukinię, kontynuujemy smażenie kolejne 5 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Kuskus wsypujemy do większej salaterki, zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy na ok. 5-10 minut (zgodnie z wytycznymi na opakowaniu). Przygotowany kuskus mieszamy widelcem, skrapiamy oliwą
La grande e la piccola cuocałodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 100 g suszonych śliwek 200 g pomidorków koktajlowych 4 łyżki oliwy plus 2 łyżki do wysmarowania dyń 250 ml bulionu warzywnego 150 g kuskus 1/2 – 1 łyżeczki sambal oelek lub posiekanej papryczki chili 1/2 łyżeczki mielonego kuminu sól Wykonanie Paprykę, cukinię i łodygi selera kroimy w małe kawałki (kostki, paski, tak jak lubimy(...)głębokiej patelni podgrzewamy olej i obsmażamy około 3 – 5 minut paprykę, cukinię i seler. Dodajemy czosnek, sambal oelek, smażymy minutę dodajemy gorący bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia dodajemy kuskus, przykrywamy i odstawiamy z palnika. Po 5 minutach dodajemy suszone śliwki, dodajemy kumin i sól. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Kuskusem z warzywami wypełniamy dynie, przykrywamy “pokrywkami
Tajemnice Smakuprzepis powtórzę i Wam polecam odrobinę egzotyki na te szare listopadowe dni. Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (u mnie od Skworcu.com.pl ale może być też z puszki) 1/2 szklanki kuskusu 1/3 szklanki rodzynek średnia cebula 1 marchewka 1 papryka czerwona 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sos: 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek ząbek czosnku łyżeczka kminu łyżeczka mielonej(...)kolendry 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz Kuskus razem z rodzynkami zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Cebulę i paprykę siekamy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, dodajemy kuskus i posiekaną natkę pietruszki. Przygotowujemy sos - mieszając ze sobą wszystkie składniki
Cynamonowe szczęściepotrawy. Chili, pieprz ostrości, a papryka wędzona wyrazistości. Z pewnością ta zupa w diecie powinna zagościć na stałe, bo na przemianę materii ma właściwości doskonałe. Składniki: 100 g kuskusu perłowego, młody seler naciowy, 1 kalafior, 2 czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, ok. 4 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczka curry, ok. 2l wody, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka pieprzu(...)czosnek i łodygi kalafiora, całość przesmażamy cały czas mieszając. Następnie dodajemy różyczki kalafiora, curry, chwilkę podgrzewamy stale mieszając. Wlewamy gorącej wody ok. 1,5 litra (pozostałą dolewamy później), dodajemy kuskus, 1 płaską łyżkę soli, pieprz młotkowany z kolendrą, część chili i całość gotujemy tylko 5 min. Dodajemy seler naciowy, szczypiorek, koperek, dolewamy gorącej wody, tyle, żeby uzyskać odpowiednią gęstość. Doprawiamy
Moniki Smakołykikalorii spalania, a warzywa pomysły na nowe dania. Składniki: 1 główka młodej kapusty, 2 szt. średniej wielkości białej cebuli, 1 niewielka, młoda cukinia, pęczek szczypiorku, 250 g kaszy kuskus, 3 łyżki suszonego koperku (może być świeży), sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ok. 1 l bulionu drobiowego – przygotowanego wg przepisu na bulionie drobiowym Winiary, 2 płaskie(...)cedzak. Rada: pilnujemy ponieważ młoda kapusta bardzo szybko się sparza, W czasie parzenia kapusty przygotowujemy pozostałe składniki. Farsz: Bulion, doprowadzamy do wrzenia. Do garnka o szerokim dnie wsypujemy kuskus, zalewamy gorącym bulionem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy i odstawiamy na kilka min żeby napęczniał. Cebule kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy, a cukinię ścieramy na tarce o grubych
Moniki Smakołyki