kuskus - 2332 przepisów (strona:42/156)

Cytrynowy łosoś z orzechowym kuskusem 152

Szybki, zdrowy i pyszny obiad gotowy w 25 minut. Łosoś gotowany na parze z aromatem cytrynowym i płatkami papryki, orzechowy kuskus i brokuły. Samo zdrowie! Składniki 500g łososia skórka z połowy cytryny 2 łyżki suszonej natki pietruszki łyżka płatków słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek sól, biały pieprz 0,5l bulionu drobiowego kasza kuskus orzechy włoskie 2 garście brokuły(...)obtaczamy w marynacie. Łososia przygotowujemy na parze kilkanaście minut. Na drugim sitku umieszczonym ponad rybą układamy różyczki brokułu. Gotujemy aż będą półmiękkie. Bulion drobiowy podgrzewamy do wrzenia. Wsypujemy kuskus tak aby pozostało około 1 cm płynu nad kaszą. Pozostawiamy pod przykryciem aż napęcznieje. Orzechy włoskie grubo siekamy. dodajemy do kaszy i mieszamy. łososia serwujemy w towarzystwie orzechowego kuskusu i brokułów

Pyry na Gaz
Kuskus z rodzynkami 193

Szybkie śniadanie lub kolacja na słodko, przygotowanie zajmie około  20 minut. Kuskus nie wymaga gotowania, można powiedzieć sam się robi. 1 szklanka ziarna kuskus 2 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżeczka cukru miód do polania Mleko zagotować z cukrem i zalać nim kuskus na 15 minut.  Rodzynki zalać gorącą wodą i po około 15 minutach(...)odcedzić na sitku. Gdy kuskus podwoi swoją objętość, dodać rodzynki i wymieszać. Przed podaniem polać odrobiną miodu ( dużo nie dodawać, bo będzie zbyt słodkie

Kuchcik gotuje
Orientalny kurczak z kuskusem i groszkiem cukrowym 169

Czas przygotowania: 45 min Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: ok. 35,00 zł SKŁADNIKI: 600 g fileta z kurczaka 400 g kaszy kuskus 200 ml bulionu warzywnego 1 średnia cukinia 1/2 czerwonej papryki 100 g groszku cukrowego 150 ml mleczka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku świeży imbir świeża mięta 1 limonka trawa cytrynowa olej palmowy oliwa z oliwek(...)trawę cytrynową. Dodajemy groszek cukrowy i chwilę podsmażamy. Dolewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryczką. Całość smażymy przez ok. 10 min. co jakiś czas mieszając. Przygotowujemy kaszę kuskus. Do miski wsypujemy kaszę i zalewamy gorącym bulionem warzywnym w proporcjach 1:1,5. Miskę z kuskusem zakrywamy i odstawiamy na 5 min. Na końcu do kaszy dodajemy posiekaną miętę

kulinarnyJa
Kurczak po marokańsku 449

wszelkiego tradycyjnego jadła. Jasne, każdy je lubi, no ale ile można? Proponuję dzisiaj zatem lekkiego kurczaka w przepysznym słodkawym sosie o smakach typowych dla kuchni marokańskiej, podanego z kaszą kuskus i pieczonym bakłażanem. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram filetów z piersi z kurczaka, 1 szklanki kaszy kuskus, 50 gram płatków migdałowych, 200 gram suszonych daktyli, 1 puszki pomidorów(...)wody i gotowałem na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodałem na patelnię 100 gram zielonych oliwek i pół pęczka świeżej natki kolendry. Szklankę  kaszy kuskus zalałem dwoma szklankami wrzątku i odstawiłem na 5 minut. Po tym czasie na talerze wyłożyłem połówki upieczonego bakłażana, a obok niego kaszę kuskus. Na kaszy ułożyłem kawałki kurczaka i polałem

Wyprawy kulinarne
Czekoladowa babeczka z kuskusu 136

dania obiadowe , ale i wyśmienite desery, które znaleźć możecie na blogu: np. kluski leniwe , waniliowe naleśniki , placki twarogowe  czy  blok czekoladowy . Dzisiaj kolejna odsłona kaszy, tym razem kuskus, w deserowej wersji- z białą czekoladą i nadzieniem   z serka owocowego (można zamienić na nadzienie z nutelli, bakaliowe, budyniowe, na jakie tylko macie chęć!) w sosie z malin(...)sytuacji oraz jakimi foremkami dysponujące) dobrze się kroi i nie rozlatuje się, bardzo prosto i błyskawicznie się go przygotowuje, no i- nieskromnie dodam- prezentuje się dosyć atrakcyjnie, prawda? :))) * kasza kuskus- 1 szklanka  * mleko- 1,5 szklanki * czekolada biała- 100 g * serek np. Almette owocowe- 150 g * owoce- 200 g (+ 2 łyżeczki cukru)- opcjonalnie Wlać mleko do garnuszka, wstawić

Kraina Miodem Płynąca
Nadziewane konferencje spotkały się z ostro słodkim kurczakiem! 247

głowie układać przepis, dobierać składniki i tworzyć wyjątkowe i niezapomniane danie. Dzisiaj podałam na obiad kurczaka w sosie z czarnej porzeczki, pasty pomidorowej, chili i miodu. Pieczoną gruszkę nadziewaną kuskusem z pastą na bazie serka Arla Apetina Czosnek i Zioła, jak i czarną fasolę z marchewką po chińsku z aromatem goździka i pomarańczy. Hmmm Rozkosz! Po prostu! ;-))) mniammmm(...)będzie potrzebne: GRUSZKA: - 2 gruszki - 1 szklanka ugotowanej kasy kuskus - natka kolendry i pietruszki - 4 łyżki serka Arla Apetina Czosnek i Zioła - 1 łyżka soku z pomarańczy - masło Gruszki obierz ze skórki, drylownicą wydrąż środek, tak aby nie przebić gruszki. Do środka włóż wymieszaną kaszę z ziołami, serkiem i sokiem z pomarańczy. Posmaruj delikatnie masłem. Owiń szczelnie folią aluminiową zapiekaj

SMYKWKUCHNI
Papryka faszerowana mięsem na pikantnie 213

Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym w pikantnym wydaniu  - z fasolą, kukurydzą i kuskusem - spróbujcie koniecznie  :)  SKŁADNIKI   4 duże papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku 250 mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 80g kaszki kuskus 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 papryczka chili 100g przecieru pomidorowego sól, pieprz, kmin rzymski oliwa/olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE Kaszkę(...)kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, solimy, przykrywamy i odstawiamy na minimum 5 minut. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy posiekany czosnek z cebulą pokrojoną w kostkę.  Dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy je i doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką kminu rzymskiego.  Gdy się usmażymy dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, przecier pomidorowy oraz kuskus. Dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy fasolę i kukurydzę

Moje Kuchenne Rewelacje
TABBOULEH Z SUSZONYMI POMIDORAMI 294

dawna ochotę, ale jakoś nigdy wcześniej nie udało mi się sfinalizować planu przygotowania. Do teraz. Tabbouleh dla mnie zastąpił obiad - pożywna, odświeżająca dzięki mięcie i cytrynie sałatka na bazie kuskusu ze świeżymi pomidorami to fajna alternatywa dla gorących posiłków. Bo komu w upale się chce aż tak bardzo jeść? Jednak w tym przypadku zastąpiłam świeże pomidory, występujące w oryginalnej recepturze(...)uniknąć jej całkowitego rozpaćkania przez sok z pomidorów. Oczywiście, gdybym zjadała ją zaraz po zrobieniu, użyłabym małych pomidorków koktajlowych. TABBOULEH /kuchnia arabska;/ na 2-3 porcje 3/4 szklanki kaszki kuskus 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 mała cebula biała 8 suszonych pomidorów 1/2 pęczka mięty 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny sól pieprz młotkowy z kolendrą (można

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ Z CHUTNEYEM Z MANGO. 193

konserwantami.W skład wchodzą: cukier, mango, sól, kwas octowy (on pełni rolę konserwującą), przyprawy, nasiona kminu, suszone chili oraz wyciąg z papryki. ŁOSOŚ Z CHUTNEY'EM Z MAGNO I KASZĄ KUSKUS . /przepis autorski;/ dla 4 osób 4 dzwonki łososia sól, pieprz, papryka słodka mielona, sok z połówki cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego 400g kaszy kuskus gotowy bulion (u mnie warzywny) słoiczek(...)słodkiego chutney'a z mango Paprykę, sól, pieprz razem rozcieram w soku z połowy cytryny i nacieram pastą łososia. Obsmażam dzwonki z obu stron na złoto. Kuskus zalewam wrzącym bulionem w stosunku 1:2 (1 objętość kaszy na 2 objętości płynu). Zostawiam do wchłonięcia wody, najlepiej pod kocem lub w ręczniku, by izolować ciepło. Usmażonego łososia podaję z kuskusem

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z kuskusem, awokado i fetą 110

przeciwnie, musiałam tylko troszkę odpocząć od internetu, zresetować umysł i myśli. Ale już jestem i mam dla Was sporo nowych przepisów. Pierwszy z nich to lekka sałatka z kaszą kuskus, awokado, fetą i pomidorami. Przygotowałyśmy ją z córką tuż po wszystkich świąteczno - noworocznych szaleństwach jedzeniowych. Sałatka wyszła bardzo smaczna, wegetariańska, lekka a przy tym pożywna. Doskonała na lekki obiad(...)kolację. Świetna na drugie śniadanie czy lunch do pracy. Polecam :) Składniki - 1 szklanka kaszy kuskus - 1 szklanka wrzącej wody - 1 zielone awokado - 1 średniej wielkości pomidor malinowy ( może być tez kilka koktajlowych ) - 100 gram sera feta - 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki - pół pęczka zielonej cebulki ( szczypioru ) - czarny mielony pieprz do smaku ( dość sporo ) Wykonanie Kaszkę kuskus wsypuję

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka z kuskusem perłowym, brokułem i jajkiem / Salad with pearl couscous, broccoli and egg 136

Scroll down for recipe in English. Składniki: (2 porcje) 2/3 szkl, suchego kuskusu perłowego 2 jajka 10 różyczek brokuła 1/2 czerwonej cebuli 6 szt. suszonych pomidorów 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów 5 gałązek natki pietruszki sól, pieprz Różyczki brokuła gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź. Kuskus perłowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu, około 15 minut w osolonej(...)patelni rozgrzej olej z pomidorów, wrzuć cebulę posiekaną w cieknie piórka. Szklij przez minutę. Dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Dorzuć różyczki brokuła oraz kuskus. Podgrzewaj całość chwilę, dopraw solą i pieprzem.  Podawaj z jajkiem na miękko. Ingredients: (2 servings) 2/3 cup of dry pearl couscous 2 eggs 10 broccoli florets 1/2 red onion

Delicious Place
Sałatka tabule 115

porcje: 100 g kaszy kuskus 2 pomidory 2 ogórki gruntowe 1 czerwona cebula 1 cytryna 1 pęczek natki pietruszki przyprawy: sól, kumin Kuskus doprawiamy solą i kuminem. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby napęczniał. Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minutę. Sparzone obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Ogórka obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę i pęczek(...)natki pietruszki siekamy. Mieszamy razem warzywa. Cytrynę parzymy wrzątkiem, myjemy. Ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Dodajemy do warzyw razem z kuskusem. Mieszamy, polewamy oliwą

Kucharzyca
Papryka faszerowana warzywami i kaszą kuskus 132

Papryka to bardzo wdzięczne warzywo. Można nią podkreślać smak dań, zapiekać, dusić, marynować, kisić oraz faszerować. Dziś postawiłam na faszerowaną i to wcale nie mięsem, tylko kaszą kuskus i warzywami. Do faszerowania wybrałam odmianę papryki białej, która charakteryzuje się delikatnym, wręcz aksamitnym smakiem. SKŁADNIKI: 4 papryki garść surowej kaszy kuskus 3-4 łyżki passaty pomidorowej kumin ostra papryka cynamon chilli(...)tłuszczu DO PODANIA: Sos czosnkowy PRZYGOTOWANIE: Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne.Marchew, cukinię ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Kuskus zalewamy wrzątkiem. Na patelnię dodajemy warzywa oraz kaszę, doprawiamy solą, papryką, chilli, kuminem oraz cynamonem.Gdy warzywa są już miękkie, nadziewamy papryki, na górę kładziemy plasterek mozzarelli. Piekarnik nagrzewamy

Kopystką po garach
Tabbouleh z cukinią i morelami / Tabbouleh with zucchini and apricots 127

Scroll down for recipe in English. Dzisiaj tabbouleh, którego ja jadam właściwie nie jako dodatek do mięsa czy ryby, a jako danie główne ;) Jako, że jesteśmy u progu lata, kuskus połączyłam z morelami i cukinią. No i odbiegłam też znacząco od tradycyjnego tabbouleh, ponieważ u mnie zamiast natki pietruszki wystąpili lubczyk, tymianek i rozmaryn :) Składniki: (2 porcje) 100 g. kuskusu(...)łyżki oleju, wrzuć cukinię i smaż kilka minut, aż zmięknie. Dodaj przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną cebulę oraz cząstki moreli. Smaż pół minuty. Wlej wodę, a gdy się zagotuje wsyp kuskus. Wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i wyłącz źródło ciepła. Odstaw na 5 minut. Dodaj cynamon, drobniutko posiekane zioła i 2 łyżki oliwy. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj

Delicious Place
Turcja - Kofty z soczewicy i bulguru (Mercimek Köftesi) 165

tradycyjnych bezmięsnych i w pełni wegańskich potraw! Składniki (na około 20 koft): - 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy  - 1/4 szklanki bulguru (gruboziarnistego lub 1/2 szklanki drobnego bulguru z pominięciem kuskusu) - 1/3 szklanki kuskusu - 2 łyżki oliwy - 1 spora cebula - 1 czubata łyżeczka kuminu - 1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 i 1/2 łyżki węgierskiej pasty paprykowej (dostępna w większych supermarketach(...)podania) Przygotowanie: 1) Soczewicę i bulgur płuczemy. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, dodajemy soczewicę i gruboziarnisty bulgur. Gotujemy, aż zmiękną i woda prawie całkowicie wyparuje. Wtedy dodajemy kuskus, odstawiamy na bok i przykrywamy pokrywką.  2) Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kumin, koncentrat pomidorowy, pastę paprykową i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy

Roślinożerni urlopowicze