Mmm… świeża, gorąca turecka pita jest doskonała z czarnymi oliwkami lub masłem czosnkowym. Smacznego! Składniki 2½ szklanki mąki pszennej woda letnia (mniej niż szklanka) ½ szklanki mleka letniego 20 g drożdży świeżych (mokrych) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie Dodać pokruszone drożdże i cukier do mleka, wymieszać dokładnie. Zostawić na 10 min. żeby drożdże wyrosły. Mąkę przesiać przez sitko. Dodać sól i mleko z drożdżami i cukrem. Wyrabiać ciasto wlewając wodę w bardzo małych ilościach. Ciasto... czytaj dalej...
Nazywam się Duygu Bolikowski, jestem architektem i menedżerem projektów, pochodzę z Turcji, a od kilkunastu lat mieszkam i pracuję w Polsce. Lubię przedstawiać Polakom swój rodzinny kraj, w tym także jego kuchnię. Od 2012 roku prowadzę blog kulinarny TureckiePrzepisy.pl, gdzie przedstawiam najróżniejsze potrawy kuchni tureckiej. Mój synek Leon jest moim pomocnikiem w kuchni, a mój mąż Łukasz jest najważniejszym konsumentem.