chleb domowy - 4322 przepisów (strona:21/289)

Kiełbasa Wojskowa 187

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -karkówka 2 kg --sitko szarpak -łopatka 2 kg--sitko 8 mm -wołowina kl 2(ścinki) 0,5 kg --sitko 2,5 mm -słonina

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa szynkowa 448

SUROWIEC -szynka 1 klasa 4 kg -golonka mięsko bez ścięgien i błon 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18-20 g/kg -cukier 2 g/kg -pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wędzenie 12.09.2017 208

Polędwica łososiowa                                              Boczek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wędzenie 04.09.12 176

Wędzona i parzona karkówka i szynka  Wędzony i parzony boczek i polędwica

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Łopatka w słoju 224

SUROWIEC -łopatka 2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -słoiki 350-500 mil -sól 7,5 g/kg -peklosól 7,5 g/kg -pieprz czarny 2 g /kg -pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb pszenno-żytni z ziemniakami na zakwasie 197

się kupić chleb w sklepie… Jakby to powiedzieć…Moje wymagania wobec pieczywa są chyba dość wysokie. Gdziekolwiek bym nie kupowała chleba, niestety nie bardzo mi podchodzi. Domowy chleb to domowy chleb. Wiesz co jesz, robisz jak chcesz…Pieczmy chleb w domu! Dlaczego ten przepis? Ano dlatego, że po obiedzie zostało mi trochę ziemniaków, z którymi nie było

Mieszam w Garnku
Kiełbasa Włodka 200

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE BEZ KLASYFIKACJI -łopatka 7 kg 10 mm sitko -karkówka 3 kg szarpak sitko -szynka 3 kg krojona w kostkę 1 cm-2 cm

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa grochowa 175

SKŁADNIKI -groch połówki -ziemniaki -marchew -cebula -wędzona kiełbasa,boczek i skóra wieprzowa - kulki z mięsa mielonego przyprawione jak na kiełbasę np;białą PRZYPRAWY -majeranek -sól -pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ogórki małosolne 193

SKŁADNIKI -ogórki 2 kg -woda zimna 2 l -czosnek 1 główka -liście chrzanu,wiśni,porzeczki czarnej -koper pęczek -ziele angielskie zgniecione w moździerzu 10-15 kulek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W ze słoja 178

SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa ogniskowa 255

Składniki i surowce: -łopatka 3 kg -ścinki 2 kg -sól nie jodowana 15-17 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg -gorczyca mielona

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Świeżyna w słoju. 189

SUROWIEC -łopatka 1,5 kg -słonina 0,5 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona nie jodowana 17-19 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa chłopska w jelicie grubym 244

SUROWIEC -łopatka 8 kg -podgardle bez skóry z przyrostem mięsnym 2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do łopatki 18-19 g/kg -sól nie jodowana do

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Podgardle wędzone i parzone 200

SUROWIEC -1,5 kg podgardle z przyrostem mięsnym PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól w ilośći -do parzenia :liść laurowy kilka sztuk i ziele angielskie 10-15

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chłopska 238

                                                   

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina Białowieska z soli 185

                                                   

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Myśliwska mix 289

                                                   

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina czosnkowa z soli wędzona 189

SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE  -2 kg słoniny najlepiej grubej 4-6 cm -czosnek dobrej jakości 2-3 główki -pieprz cayenne -pieprz ziołowy białowieski- jest to

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina z soli z czosnkiem i majerankiem wędzona 260

SUROWIEC -słonina 1,5 kg najlepiej gruba moja ma 5-6 cm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana gruba -czosnek surowy dobrej jakości jedna główka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pasztetowa wieprzowo-drobiowa z pomidorem 166

SUROWIEC -wątroba wieprzowa 1 kg -wątroba drobiowa 1 kg -podgardle bez skóry 2 kg -słonina bez skóry 0,5 kg -boczek bez skóry 0,5 kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina z przyprawami i ziołami 360

SUROWIEC, ZIOŁA I PRZYPRAWY -1 kg słoniny ze skórą 3-4 cm najlepiej swojskiej smaloną słomą -sól nie jodowana 120 g/kg i 1 l wody -pół

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina czosnkowa 245

SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE  -2 kg słoniny najlepiej grubej 4-6 cm -czosnek dobrej jakości 2-3 główki -pieprz cayenne -pieprz ziołowy białowieski- jest

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Łopatka wędzona 326

SUROWIEC -1,5 kg mięśnia łopatki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól w ilości 80 g na litr wody i 1 kg mięsa lub 40 g peklosoli

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa zwyczajna 242

podpiekana                                                  

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bigos wędzony 182

SKŁADNIKI -kapusta średniej wielkości -kiszona 1 kg -wędzone skórki wieprzowe -2 kości schabowe wędzone PRZYPRAWY I ZIOŁA Ilość ziół i przypraw dajemy według własnego smaku i

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Jałowcowa Mix 273

Podsuszana Po wędzeniu SUROWIEC -szynka 1 kg -boczek 1 kg -wołowina ścinki 1 kg -łopatka 1 kg -podgardle 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 17

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwica dojrzewająca w próżni 345

Surowiec -schab 1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 20 g/kg -sznurek wędzarniczy Wykonanie Kupiony schab myjemy pozbawiamy go mizdry (biała błona ) i warkocza (część

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wędzone skórki wieprzowe 247

SUROWIEC -skórki wieprzowe PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona -haki wędzarnicze -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Kupione lub obcięte skórki solimy z ręki i odstawiamy do lodówki na

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa krucha z galaretką 728

SUROWIEC -szynka 5 kg -boczek bez skóry dość chudy 4 kg -podgardle bez skóry (najlepiej z przyrostem mięsnym )1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa kminkowa-podsuszana 203

SUROWIEC -szynka 2 kg -łopatka 3 kg -karkówka 3 kg -podgardle 1 kg -pachwina 1 kg PRZYPRAWY -kminek mielony 1,5-2 g/kg -kminek cały 1

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa kminkowa 346

                                                   

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kaczka parzona i wędzona 208

SUROWIEC -kaczka PRZYPRAWY I ZIOŁA ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana 70-80 g/kg i na 1 liter wody Podczas parzenia dodajemy: -3 goździki -owoc jałowca

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson wieprzowy na skórkach 176

SUROWIEC -łopatka 2,5 kg słonina 0,5 kg -podgardle 1 kg -serce 1 kg -pół głowy 2 kg Surowiec po niżej kupujemy dwa dni później

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina Białowieska 274

SUROWIEC -słonina ze skórą najlepiej aby była gruba z wioskowego uboju smalona słomą jeśli takiej nie mamy to może być ze sklepu -jeśli słonina jest z

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kabanosy wieprzowe- classic 433

SKŁADNIKI -2 kg szynki -1 boczku bez skóry -1 kg karkówki -2 kg podgardla PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -gałka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina w papryce-wędzona 329

SUROWIEC -słonina z przyrostem mięsnym o grubości 5-8 cm ze skórą najlepiej aby była z wioskowego uboju smalona słomą jeśli takiej nie mamy to może

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pasztetowa swojska-wędzona 333

SUROWIEC -1,3 kg wątroby -0,700 kg serca (dwa serca) -1,5 kg boczku -2 kg podgardla -0,500 kg słoniny -dwie cebule większe -3

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Podudzia kurczaka - wędzone 272

SUROWIEC - około 12 pałeczek podudzia to jest mniej więcej 1.5 kg PRZYPRAWY I WARZYWA ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana do przygotowania solanki. Solankę robimy 10

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wędzone ćwiartki z kurczaka 325

SUROWIEC - 5 ćwiartek z kurczaka to około 2 kg PRZYPRAWY I WARZYWA ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana do przygotowania solanki. Solankę robimy 10%,to znaczy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kurczak wędzony 281

SUROWIEC -kurczak około 2 kg PRZYPRAWY I WARZYWA ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana do przygotowania solanki. Solankę robimy 10%,to znaczy np.1000 g mięsa+400

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Serki typu włoskiego wędzone 176

Przepis Kupujemy serki "typu włoskiego". Moje są z Biedronki o nazwie Capreggio Moczymy je 24 godz. w solance 70 g soli warzonej zwykłej nie jodowanej na

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek masowany 203

SUROWIEC -boczek bez skóry w miarę chudy 5 kg -podgardle najlepiej z przyrostem mięsnym 1,5 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do boczku 19 g/kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwica wędzona 217

SUROWIEC 1,5-2 kg schabu PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 80 g /kg i na litr wody -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Kupujemy schab myjemy pod bieżącą

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa wiejska z podlasia-podsuszana 273

SUROWIEC I MATERIAŁY POMOCNICZE -łopatka 3,5 kg -ścinki wp. z rozbioru 4 kg (ścinki miałem bardzo ładne chude ) -podgardle bez skóry z przyrostami mięsnymi 1

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa ścinkowa parzona 182

SUROWIEC -ścinki wieprzowe po rozbiórce 12 kg -słonina bez skóry 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do ścinek 18 g/kg -sól nie jodowana do słoniny

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa ścinkowa podpiekana 180

KIEŁBASA ŚCINKOWA PODPIEKANA  SUROWIEC -ścinki wieprzowe po rozbiórce 12 kg -słonina bez skóry 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do ścinek 18 g/kg -sól

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka dojrzewająca 453

Surowiec -szynka kulka Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 20 g/kg -sznurek wędzarniczy Wykonanie Szynkę peklujemy na sucho 10-14 dni ja robiłem to w próżni, codziennie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Podgardle wędzone i podpiekane 203

SUROWIEC -podgardle ze skórą i przyrostem mięsnym PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 80-90 g/kg i na litr wody -hak lub sznurek wędzarniczy WYKONANIE Mięso myjemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa wiejska z podlasia (parzona) 228

SUROWIEC I MATERIAŁY POMOCNICZE -łopatka 3,5 kg -ścinki wp. z rozbioru 4 kg (ścinki miałem bardzo ładne chude ) -podgardle bez skóry z przyrostami mięsnymi 1

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka wędzona 210

SUROWIEC -golonka z kością PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 80 g/kg na litr wody -liść laurowy 3 szt. i ziele angielskie 6 ziaren(do parzenia) -sznurek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa wiejska z podlasia 705

SUROWIEC I MATERIAŁY POMOCNICZE -łopatka 3,5 kg -ścinki wp. z rozbioru 4 kg (ścinki miałem bardzo ładne chude ) -podgardle bez skóry z przyrostami mięsnymi 1

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka wieprzowa na szybko 220

SUROWIEC -boczek 800 g -łopatka 600 g -karkówka 400 g PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 19 g/kg (ja zastosowałem wędzoną moja była wędzona 20 godzin ) -woda

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Swojski Mix podsuszana 202

SUROWIEC -3,5 kg kl.1 z łopatki -2,5 kg kl.2 ścinki z szynki, schabu i łopatki -1,5 kg kl.2 ścinki wołowe -1,5 kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka dymiona na zimno-dojrzewająca 219

Surowiec -szynka 1-1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 20 g/kg -sznurek wędzarniczy Wykonanie Szynkę peklujemy na sucho 10-14 dni ja robiłem to

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek dopiekany 175

Surowiec  -boczek bez skóry 1 kg Przyprawy -peklo sól 17-19 g/kg -czosnek granulowany posypujemy w około -oraz dowolne przyprawy ulubione którymi delikatnie posypujemy boczek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Swojski Mix 228

SUROWIEC -3,5 kg kl.1 z łopatki -2,5 kg kl.2 ścinki z szynki, schabu i łopatki -1,5 kg kl.2 ścinki wołowe -1,5 kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rolada lazdijajska 721

Surowiec -golonka wieprzowa z ładną skórą 1,4-1,6 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 17-18 g/kg licząc tylko mięso bez skóry -sól 18

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wędzenie 10.12.2016 192

Szynki,boczki,polędwice,baleron oraz rolady już na święta

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rolada z indyka 243

Surowiec -jeden udziec z indyka -skóra z golonki Przyprawy i materiały pomocnicze -35 g soli na litr wody i kg mięsa -35 g peklosoli na litr

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wędzenie 30.11.2016 193

Na zdjęciu wędliny wędzone dwa dni 8 i 6 godzin :metka, kiełbasa Polska, boczek surowy wędzony, słonina wędzona, podgardle wędzone, szynka kulka i płaska, polędwica

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek wędzony surowy 277

Surowiec -2 kg boczku chudego Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 19-20 g/kg -sznurek wędzarniczy -folia spożywcza do zapakowania lub pakowarka próżniowa ewentualnie jakiś pojemnik Wykonanie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Smarówka na wędzonym boczku 250

Zaczynamy od zrobienia surowego wędzonego boczku Surowiec -1 kg boczku chudego Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 19-20 g/kg -sznurek wędzarniczy -folia spożywcza do zapakowania lub

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Metka wędzona wieprzowo-wołowa 364

SUROWIEC -boczek bez skóry nie za chudy 0,5 kg -karkówka 0,5 kg -jedna golonka 1-1,2 kg -wołowina u mnie z łopatki 1

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Podgardle wędzone i parzone 281

SUROWIEC -podgardle najlepiej z przyrostem mięsnym 1,5 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 30-40 g/kg -peklosól 30-40 g/kg -pieprz czarny mielony 4 g/kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Polska 384

SUROWIEC -boczek 2 kg -karkówka 2 kg -szynka 3 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -pieprz czarny 2 g/kg -majeranek 0,5 g/kg -peklosól 20-21 g/kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka wieprzowa 187

SUROWIEC -golonka u mnie 1,5 kg -łopatka 1,2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 19 g/kg do mięsa mielonego -peklosól 19 g/kg do mięsa

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka z kolorowymi płatkami papryki słodkiej 194

Surowiec: -250 g boczku -250 g łopatki -250 g karkówki Przyprawy: -czosnek zgnieciony przez praskę 15 g do całości (jak ktoś woli może dad mniej) -sól

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka z galaretką 240

Wyrób eksperymentalny robiony na szybko na próbę szczególnie chodzi mi o galaretkę czy wyjdzie :) Surowiec:   -250 g boczku -250 g łopatki -250 g karkówki Przyprawy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa grzybowa z opieniek 152

Składniki -około 1 kg świeżych opieniek -2-3 litry wody -kawałek porcji rosołowej bądź jakiejś kostki można dać coś wędzonego -sól, pieprz czarny i ziołowy do

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Smażone opieńki 240

Smażone opieńki Składniki -opieńka -cebula -czosnek -olej Przyprawy -sól -pieprz czarny -suszone warzywa Wykonanie Opieńki dokładnie oczyścić, umyć i obgotować do momentu, aż przestanie zbierać się

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina mozaikowa 287

Surowiec   -cienka słonina max 2 cm -skórki wieprzowe najlepsze z świnki która była smalona słomą . Jak takich nie ma mogą być zwykłe .Ja miałem większość

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa małopolsko - podlaska J&W podsuszana 240

SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek wędzony rolowany 383

Surowiec -1,5 kg boczku w miarę cieki taki lepiej się zwija Przyprawy -17-20 g peklosoli lub soli -pieprz kolorowy świeżo mielony -czosnek granulowany Wykonanie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Żeberka 205

Surowiec  -paski żeberek Wykonanie  Na litr wody i jeden kg żeberek dajemy 80 g soli lub peklosoli Topimy w zalewie na 5 dni i

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wędzonka Krotoszyńska 408

Aby zrobić taką wędzonkę musimy poprosić zaprzyjaźnionego rzeźnika by nam wyciął taki kawałek mięska, oczywiście bez skóry i kości, bądź mieć dobrego kolegę który nam to

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina z zalewy dymiona 191

WYKONANIE Zalwea -jeśli słonina jest z mięskiem dodajemy peklosól i sól jak nie to tylko sól -sól kamienna nie jodowana 100 gram na litr wody -peklo

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa domowa podpiekana 205

Surowiec Kupujemy : -3,5 kg łopatki -3,5 kg karkówki -2 kg boczku (w miarę chudy) Przyprawy -peklosól 17 g/kg do łopatki i karkówki -sól 17

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Coś do chleba i talerza w/g JackaW 165

Zapraszam na moją stronkę https://www.facebook.com/DomowyWyrobJackaW/?ref=bookmarks

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wyroby z Szynkowara i Praski 214

Zapraszam na grupę na facebuku https://www.facebook.com/groups/1462285720453401/?ref=bookmarks

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Galareta wieprzowa 370

SUROWIEC -2 duże golonki -4 nóżki -1,5 kg skórek wieprzowych -4 marchwie -2 pietruszki -1 cebula -6 ząbków czosnku -1 seler -włoszczyzna suszona 3 łyżki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina w czosnku i przyprawach lekko dymiona 241

Przepis na słoninę. Powyżej na zdjęciu jeszcze nie skończona przed nią jeszcze druga faza leżakowania w soli i później wędzenie .😀 Słonina w czosnku i przyprawach lekko

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W -parzona 302

Dla siekawości i eksperymentu zrobiłem w trzech grubościach.Osłonki białkowe to te grube,cienka to naturalne jelito. SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa małopolsko-podlaska podpiekana J&W 279

SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wędzenie 11.09.2016 185

Wędzone olcha i buk 4 godz.temp.55-60 .Część dopiekana 80-90 stopni 45-60 min

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina z mięsem 187

Przepis Do takiej słoniny proponuje takie przepisy Będziemy potrzebować -słonina z mięsem ze skórą Zalwea -sól kamienna nie jodowana 70 gram na litr wody -peklo sól

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek wędzony podpiekamy 193

Surowiec  -boczek bez skóry 1 kg Przyprawy -peklo sól 17-18 g/kg -czosnek granulowany posypujemy w około -oraz dowolne przyprawy ulubione którymi delikatnie posypujemy boczek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W 219

SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Dżem cytrynowy z cukinii 203

Produkcja żony:) SKŁADNIKI -5 kg obranej i startej cukinii -1-1,5 kg max cukru -5 łyżeczek kwasku cytrynowego , lub sok z 4 cytryn, -2 zapachy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pomarańczowy dżem z cukinii 224

Produkcja żony:) SKŁADNIKI -4 kg obranej i startej cukinii -1-1,5 kg max cukru -5 łyżeczek kwasku cytrynowego , lub sok z 4 cytryn, -2 zapachy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kosmiczny dżem z cukinii 954

Produkcja żony:) SKŁADNIKI  -5 kg cukinii -2-2,5 kg cukru -5 łyżeczek kwasku cytrynowego -6, 7 galaretek dowolnego smaku( ja użyłam niebieskiej wieloowocowej galaretki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ogórki KAMA na ostro 191

ZALEWA -1 l. octu 10% -2 kg cukru -1/2 litra oleju -15 g chili pieprz cayenne mielone(opakowanie z Prymat) -1/2 łyżki słodkiej papryki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ogórki czosnkowe z papryczką w occie 840

ZALEWA -woda 1 litr -ocet 10% 250 mil. -3 czubate łyżki cukru -1czuba łyżka soli nie jodowanej -1/2 główki czosnku wyciśnięta przez praskę DO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ogórki kiszone (duże) 195

Tym razem ogórki kiszone duże proste SKŁADNIKI Na jeden słoik 800 mil potrzebujemy: -ogórki -3-4 ząbki czosnku -22 g soli nie jodowanej -1/2 łyżeczki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ogórki z curry 304

SKŁADNIKI -5 kg ogórków (2,5 porcji zalewy) -liść selera -cebula -czosnek ZALEWA -1,5 litra wody -jedna szklanka octu 250 mil. -2 szklanki cukru -40

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ogórki kiszone 183

SKŁADNIKI Na jeden słoik 800 mil potrzebujemy: -ogórki -3-4 ząbki czosnku -22 g soli nie jodowanej -1/2 łyżeczki gorczycy -2 liście laurowe -liść porzeczki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa swojska 922

Po czterech dniach obsychania Kiełbaska wykonana przy wspułpracy z Sebastianem Jarząbek Przepis: SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kaszanka domowa (parzona) 246

Surowiec i materiały pomocnicze -serce wiepszowe szt.1 -golonka z kością szt.1 -skórki wiepszowe 1 kg (najlepsze smalone słomą daje nam piękny zapach i lepszy smak) -wątroba

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karkówka 226

Surowiec -karkówka (w jednym kawałku u mnie 2 kg) Przyprawy i materiały pomocnicze -70 g peklo soli lub soli nie jodowanej na litr wody i ta

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa grillowa z serem ( pieczona w niskiej temperaturze) 197

Surowiec -karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku) -boczek chudy 1,5 kg (mielimy sitko fi 10- 8 mm) -boczek tłusty 1 kg (mielimy sitko fi 6

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
SZYNKA ,,jak dawniej '' 866

Surowiec -szynka (waga zależy od wielkości szynkowara lub praski) Przyprawy i materiały pomocnicze -peklo sól (ilość według http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm) -czosnek zgnieciony przez praskę(ilość

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chlebek domowy.Pszenno żytni na zakwasie 175

Składniki i materiały pomocnicze -mąka pszenna typ 650 -250 g -mąka żytnia typ 720-100 g -zakwas żytni 150 g -drożdże suszone 4 g -woda 250

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa grillowa surowa z serem 150

Surowiec -karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku) -boczek chudy 1,5 kg (mielimy sitko fi 10- 8 mm) -boczek tłusty 1 kg (mielimy sitko fi 4

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek pieczony składany 425

Surowiec -płat boczku 1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze Gramatura przypraw podana jest do całości masy mięsnej -17 g soli nie jodowanej warzona -8,5

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa surowa z żółtym serem. 179

Surowa Na gorąco.  Na zimno. Surowiec -karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku) -boczek chudy 1,5 kg (mielimy sitko fi 10- 8 mm) -boczek tłusty

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina w papryce 272

Myślałem że już nic mnie nie zaskoczy na temat słoniny a tu proszę kupiłem kawałek niestety ostatni 1 kg 7 cm słoniny..Ale co mnie zaskoczyło

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pancetta(surowy suszony boczek) 330

Surowiec -płat boczku 1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze Gramatura przypraw podana jest do całości -peklosól 20 g -sól morska 15 g -sól wędzarnicza 10

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek w przyprawach 192

Przepis Kupiony boczek myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wycinamy wszystkie kostki i chrząstki i przyprawiamy peklo solą lub solą nie jodowaną 17-18

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Serki wędzone typu włoskiego 391

Przepis Kupujemy serki "typu włoskiego". W Lidlu nazywają się PILOS, w Biedronce Capreggio Moczymy je 24 godz. w solance 80 g soli warzonej zwykłej (nie w

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka z tłuszczykiem 231

Przepis Będziemy potrzebowali -szynki z tłuszczykiem Przyprawy -peklo sól ilość według tabeli dziadka wersja mniej słona http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm -ziele angielskie 10-15 kulek do parzenia

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kabanosy Jacka 334

Przepis Mięso -szynka 2 kg -karkówka 3 kg Przyprawy -peklo sól 18 g/kg -pieprz kolorowy świeżo mielony 2 g/kg -kminek 2 g/kg -gałka muszkatołowa 1 g

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab czosnkowy w pomidorach i bazyli 198

Przepis Będziemy potrzebować mięso Schab 1.5 kg Przyprawy -sól morska ilość ja robiłem według tabeli dziadka wersja mniej słona http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm -czosnek jedna główka zgnieciona

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson wieprzowo drobiowy w słoju. 189

Przepis SUROWIEC -2 nóżki wieprzowe -2 tylne golonki duże -2 ozory -4 nerki -skórki 0,5 kg -płuca 0,5 kg -serce wieprzowe -serduszka drobiowe 0

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson wieprzowo drobiowy (cwaniak) w kątnicy. 295

Przepis SUROWIEC -2 nóżki wieprzowe -2 tylne golonki duże -2 ozory -4 nerki -skórki 0,5 kg -płuca 0,5 kg -serce wieprzowe -serduszka drobiowe 0

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina ze wsi z solanki w przyprawach 409

Przepis Będziemy potrzebowali -słonina najlepiej prosto ze wsi smalona słomą taka jest najlepsza Przyprawy  Tu mamy duże  pole do wyboru dajemy przyprawy jakie lubimy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka 202

Składniki : - trzy tylne golonki Przyprawy -peklo sól 18 g/kg -jałowiec mielony 1 g/kg -ziele angielskie 1 g/kg -pieprz czarny mielony 1 g/kg -pieprz biały mielony 1

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb na maślance 175

Składniki:  -450 g mąki pszennej u mnie typ 450 -szklanka maślanki -4 czubate łyżki majonezu -łyżeczka musztardy stołowej -8 g suchych drożdży  -łyżeczka soli

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa biała parzona 342

Na gorąco z chrzanem Na zimno z musztardą francuską Jeszcze surowa  Przepis Mięso -boczek bez skóry 2 kg -łopatka 2 kg -karkówka 2 kg Przyprawy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb cebulowy z miski 172

Przepis Zaczyn 100 g zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej typ 2000 100 g mąki pszennej typ 450 200 g wody Ciasto właściwe 300 g mąki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pasztet i wędliny po reanimacji 279

Przepis Na pewno nie raz wysychał wam swojski pasztet i wędliny w lodówce a przeważnie tak się dzieje po świętach lub gdy mamy świeżą wędzoną wędlinę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa ala salami wędzona 258

Przepis Mięso -0,5 kg schabu -250 g łopatki tłuściejszej -250 g karkówki Przyprawy  -peklo sól 10 g/kg -sól kamienna 10 g/kg -cukier 1/3 szklanki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina z mięsem w przyprawach wędzona. 225

Przepis Będziemy potrzebować  -słonina  z mięsem ze skórą Zalwea -sól kamienna nie jodowana 70 gram na litr wody -peklo sól 50 g na litr

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa drobiowo wieprzowa 416

Przepis Mięso: Wieprzowina 3 kg -ścinki z szynek,z schabu(mizdra,warkocz),łopatka . Drobiowe -piersi z kurczaka 2 kg Przyprawy - peklo sól 17 g/kg do wieprzowiny

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Szlachty według Jacka W 254

Przepis Mięso: -2 kg szynki klasa pierwsza cięta w plastry -0,5 kg łopatka klasa druga cięta w plastry -0,5 kg łopatki klasa druga mielona

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Lisiecka według Jacka W 353

Przepis Będziemy potrzebować : -szynka 1 klasa 4 kg -karkówka 1 kg Przyprawy: -peklo sól 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Lisiecka według JackaW 315

Przepis Będziemy potrzebować : -szynka 1 klasa 4 kg -karkówka 1 kg Przyprawy: -peklo sól 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb na zakwasie żytnim z mąki pszennej i żytniej 203

Przepis Składniki -200 g zakwasu żytniego -około 250 mililitrów wody -dwie płaskie łyżeczki soli -250 g mąki pszennej typ 450 lub 650 -100 g mąki żytniej

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek pieczony w ziołach i przyprawach 183

Przepis Będziemy potrzebować: -1,5 kg surowego boczku ze skórą -6 plastrów wędzonej słoniny Przyprawy -15 g /kg sól kamienna nie jodowana -3 g kg sól

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa ala - Salami w przyprawach i ziołach 273

Przepis Mięso -0,5 kg schabu -250 g łopatki tłuściejszej -250 g karkówki Przyprawy  -peklo sól 10 g/kg -sól kamienna 10 g/kg -cukier 1/3 szklanki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka tyrolska 322

Przepis Będziemy potrzebować  -sztuczne osłonki barierowe -termo kurczliwe -woda 150-200 mililitrów Mięso  -800 g boczku -350 g łopatki (tylko chude kawałki) -350 g

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka prasowana 228

Przepis Mięso: -750 g łopatki -750 g karkówki Przyprawy Gramatura przypraw podana jest do całości mięsa czyli na 1,5 kg -peklo sól 9 g do

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb pszenny na żytnim zakwasie z żurawiną 167

Przepis -200 g zakwasu żytniego -około 300 mililitrów wody -dwie płaskie łyżeczki soli -450 g mąki pszennej typ 450 lub 650 -forma długość 30 cm wysokość

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mozaika z karczku i boczku 194

Przepis Taką wędlinę najlepiej zrobić w prasce lub szynkowarze.Ja do tego celu użyłem praski o wkładzie max.2,5 kg.Więc będę potrzebował i użyłem: Mięso: -karczek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Konserwa prasowana 189

Przepis Składniki: Mięso -szynka ładne kawałki 800 g -łopatka  chude kawałki 700 g Przyprawy: -sól kamienna nie jodowana lub peklo sól 18-20 g kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina rolowana 206

Przepis Na ziołową słoninę  będziemy potrzebowali: -1 kg słoniny cienkiej bez skóry -sól kamienna nie jodowana ,morska lub himalajska 30-33 g/kg -oregano -zioła prowansalskie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek z golonką 210

Przepis Składniki: -dwa kawałki boczku po około 350 g. jeden ze skórą (który pójdzie na dno praski) -golonka około 400 g -skóra z drugiego kawałka boczku

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka i boczek w skórze od golonki 291

PRZEPIS Składniki -skóra z golonki dość duża -800 g szyki mogą byś ścinki -400 g boczku -ugotowane  skórki wieprzowe zmielone na drobnym sitki fi 2mm

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek gotowany 309

Przepis 1. Na początek boczek myjemy i peklujemy zgodnie z tabelą peklowania www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm lub 80-90 gram soli lub peklo soli na jeden litr wody

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwica dojrzewająca. 551

Przepis Składniki Przyprawy podane są na jedną sztukę Polędwiczki ,proponuje zrobić od razu 2-3 sztuki bo szybko znikają z talerza:) Cukier - jedna łyżka Sól kamienna/Morska

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka z wody-zapiekana 198

Przepis Składniki: -golonka -zimne piwo lub dwa J do popicia, aby się nie zapchać J -musztarda -chlebek najlepiej własnej roboty Przyprawy -liść laurowy 4 szt. -ziele

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka z papryką 219

Przepis Przyprawy - peklo sól lub sól kamienna 16-18 g/kg mięsa -pieprz czarny 2 g/kg mięsa -pieprz młotkowany z kolendrą 1 g /kg mięsa -majeranek 0

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
PASZTET 216

PRZEPIS Będziemy potrzebować -½ kg mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) -½ kg surowego tłustego boczku lub podgardle czy pachwina -½ kg wątroby drobiowej lub wieprzowej -jedna pierś z kurczaka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Placki ziemniaczane 138

Przepis i wykonanie żony Składniki -ziemniaki 1 kg -cebula -jajko -mąka pszenna 2-3 łyżki -pieprz czarny -sól -olej lub smalec do smażenia -śmietana Wykonanie Obrać

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczeń 463

Przepis Mięso -szynka 0.7 kg -łopatka 0,6 kg -boczek 0,5 kg Przyprawy -peklo sól lub sól nie jodowana 16-18 g /kg mięsa -pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbaska z boczku i drobiu 211

PRZEPIS Przyprawy -sól lub peklo sól  16-18 g/kg mięsa -pieprz czarny 2 g/mięsa -czosnek wyciśnięty przez praskę ilość według uznania -pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chlebek pszenno żytni na zakwasie 172

Przepis Moja forma jest duża więc mãki będzie dużo gotowy chlebek waży 1200 g więc kto ma mniejsze formy należy składniki pomniejszyć Składniki Zaczyn -zakwas żytni

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
ala-Mortadela ze słoniną 193

PRZEPIS Produkt eksperymentalny wyszedł jest smaczny:) Ta wersja którą przedstawię będzie parzona lecz uważam,że wędzona będzie jeszcze lepsza. Będziemy potrzebować: Przyprawy: -peklo sól 18 g/kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
MOZAIKA z karkówki ,boczku i szynki 254

Przepis Będziemy potrzebować : -kawałki karkówki,boczku i szynki.Jedna wędzonka waży około 1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chlebek na zakwasie żytnim z mąki pszennej 174

Przepis -200 g zakwasu żytniego -około 300 mililitrów wody -dwie płaskie łyżeczki soli -450 g mąki pszennej typ 450 lub 650 -forma długość 30 cm wysokość

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka drobiowa. 262

Przepis Będziemy potrzebować Mięso bez kości -udziec indyka 800 g. -udko kurczaka 400 g. Przyprawy -peklo sól lub sól kamienną nie jodowaną 16 g/kg - pieprz młotkowany

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rolowana słonina z przyprawami i ziołami robiona w prasce. 391

Przepis -1 kg słoniny cienkiej bez skóry -sól 25-30 g/kg -oregano -zioła prowansalskie -tymianek -majeranek -bazylia -pieprz młotkowany z kolendrą -świeży czosnek przepuszczony przez praskę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka z grilla w marynacie 511

Przepis na marynatę Składniki -oregano -bazylia -zioła prowansalskie -papryka słodka i ostra -mieszanka warzyw suszonych bez soli -sól do smaku -pieprz czarny -olej -czosnek wyciśnięty przez

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka z galaretką. 257

PRZEPIS: Składniki -2 kg łopatki -1 kg szynki-peklo sól 18 gr/kg mięsa-3 gr pieprzu białego lub czarnego/kg mięsa-2 gr pieprzu ziołowego/kg mięsa

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina ze skórą 216

PRZEPIS SKŁADNIKI: SŁONINA GRUBOŚCI 1,5 DO 2 CM,SÓL,ŻELATYNA,PRZYPRAWY DOWOLNE,DO SOLANKI:LIŚĆ LAUROWY,ZIELE ANGIELSKIE,PIEPRZ CZARNY LUB KOLOROWY,OWOC JAŁOWCA,CZOSNEK

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka z szynkowara zapiekana w piekarniku 1911

Przepis Szynkę kulkę peklujemy zgodnie z tabelą peklowania następnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. http://wedlinydomowe.pl/…/ta…/1327-tabela-peklowania-mokrego Osypujemy ulubionymi przyprawami i wkładamy do szynkowara

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka gotowana i zapiekana 373

Przepis 1.na początek dowolne mięsko u nas szynkę peklujemy zgodnie z tabelą peklowania u mnie było to 5 dni.Do solanki dałem liść laurowy,ziele angielskie ,pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Świeżyna 317

Składniki -łopatka 1,5 kg -boczek 1 kg -słonina 0,5 kg -cztery średnie cebule - dwa lub cztery ząbki czosnku jak kto lubi -sól kamienna lub

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab dojrzewający 424

Składniki Schab bez kości - około 1,5 kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 1,5 łyżki pieprz czarny

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karczek dojrzewający 211

PRZEPIS Cukier - 3/4 szklanki karkówka około 1,5 kg Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1 łyżka pieprz czarny - 1,5 łyżeczki. pieprz ziołowy -1,5

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwica na łososiowo 184

Wykonanie Kupujemy schab odcinamy mizdrę taka biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza.Peklujemy na mokro 5 dni 80

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina rolowana wędzona i parzona 473

Przepis  Kupujemy dwa płaty słoniny cienkiej najlepiej bez skóry lub jeden grubszy który będziemy musieli przeciąć na grubość.Wymiary moich płatów słoniny były mniej więcej

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Gołąbki inaczej 229

Przepis Liście kapusty pekińskiej oddzielamy i odparzamy w gorącej wodzie około 4-5 min.Piersi kurczaka kroimy na kawałki i rozbijamy jak schabowe.Następnie pierś przyprawiamy ulubionymi

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karczek gotowany 251

Przepis 1. na początek dowolne mięsko peklujemy zgodnie z tabelą peklowania u mnie było to 5 dni.do solanki dałem liść laurowy,ziele angielskie ,pieprz kolorowy i

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina z soli szpikowana i natarta czosnkiem posypana pieprzem czarnym i papryką wędzoną. 205

Przepis  Grubszy kawałek słoniny bez skóry szpikujemy i nacieramy czosnkiem z każdej strony.Posypujemy pieprzem czarnym i papryką wędzoną słodką lub ostrą . Jeżeli nie mamy grubej

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonika z soli szpikowana czosnkiem w przyprawach 163

Przepis  Grubszy kawałek słoniny bez skóry szpikujemy i nacieramy czosnkiem z każdej strony.Posypujemy pieprzem czarnym i papryką wędzoną słodką lub ostrą . Jeżeli nie mamy grubej

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Aromatyczna słonina z mięsem. 174

Przepis -słonina bez skóry z mięsem -sól kamienna 100 gram na litr wody -czosnek według uznania -przyprawy dowolne ilość według uznania -kilka liści laurowych -ziele angielskie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chlebek na zakwasie żytnim z mąki pszennej i żytniej 160

Przepis -200 g zakwasu żytniego -4 g drożdży suchych -szklanka wody -dwie płaskie łyżeczki soli -200 g mąki pszennej typ 450 -150 g mąki żytniej typ

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek dojrzewający 347

Składniki Boczek bez kości - około 1 kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 1 łyżka pieprz czarny - 1,5

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wędzenie przepis ogólny 212

Przepis na wędzenie mięsa Będziemy potrzebować : -mięso 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub dwa -dwa

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Baleron wędzony 235

Przepis Będziemy potrzebować : -karkówka 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka z piersi kurczaka i indyka 346

Przepis : I tak pierś z kurczaka skręcić na grubym sitku i posolić według wagi pierś indyka  pociąć w kawałki byle jak i posolić według wagi

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Jackówka puszczańska 226

Przepis Składniki: -mięso jedynka: -schab-1.250 kg -szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina-300 gram Przyprawy: -peklosól-17-20 gram/kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Jackówka puszczańska podsuszana 243

Składniki: mięso jedynka: schab-1.250 kg szynka-1.250 kg mięso dwójka: łopatka razem z tłustym-1.500 kg słonina-300 gram Przyprawy: peklosól-17-20 gram/kg pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pachwina i podgardle wędzone i podpiekane 303

Przepis Będziemy potrzebować : -mięso pachwina i podgardle -peklo sól lub sól -termometr z sondą do wędzarni -pieprz kolorowy - liść laurowy - ziele angielskie -czosnek -haki wędzarnicze Wykonanie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwiczki wędzone 276

Wykonanie Kupujemy polądwiczki myjemy pod bieżącą wodą.Peklujemy na mokro 5 dni 80 g peklo soli na litr wody +trochę zgniecionego czosnku.Wyjmujemy z zalewy płuczemy pod

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek wędzony 288

Przepis Będziemy potrzebować : -boczek bez kości i chrząstek 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą -pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Baleron wędzony 301

Przepis Będziemy potrzebować : -karkówka 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab wędzony 449

Wykonanie Kupujemy schab odcinamy mizdrę taka biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza.Peklujemy na mokro 5 dni 80

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka płaska wędzona 234

Przepis Będziemy potrzebować : -mięso 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek -dwa termometry z sondą -siatka wędliniarska

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson w osłonce termokurczliwej 417

Przepis  -na około 5,5 kg salcesonu.Kupujemy mięsko dwie golonki,pół głowy świnki,cztery ozory,cztery nerki,pół kilo płucek,trzy nóżki.pół kilo skórek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson 267

Przepis  -na około 5,5 kg salcesonu.Kupujemy mięsko dwie golonki,pół głowy świnki,cztery ozory,cztery nerki,pół kilo płucek,trzy nóżki.pół kilo skórek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rolada obiadowa drobiowa 203

Przepis  Dziś na obiad zrobiłem roladkę drobiową z warzywami. Przed pieczeniem roladka warzyła 800 gr. Wykonanie Trzy ćwiartki uda z kuraka zdjąłem skórę oddzieliłem mięso

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek rolowany z szynkowaru 327

Przepis Składniki: Boczek około 2 kg ale to zależy jaki mamy szynkowar jakiej pojemności ,pieprz biały lub czarny 3-4 g na kg mięsa jak kto

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Jackówka puszczańska w wersji parzonej 226

Przepis Kiełbasa Jackówka puszczańska-pomijamy wędzenie tylko parzymy Składniki: -mięso jedynka:schab-1.250 kg szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab dojrzewający 402

Składniki: Schab bez kości - około 1,5kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) -4 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 2 łyżki Pieprz młotkowany z kolędrą

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pikantny sos do kanapek 226

Przepis 2 duże cebule białe i 2 czerwone, posiekane w kostkę 6 papryk czerwona ,żółta i zielona oczyszczone z pestek i posiekane w małą kostkę ja

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pszenno - gryczany na zakwasie żytnim z orzechem 146

Przepis Składniki -150 g aktywnego zakwasu żytniego razowego -150 g mąki gryczanej -350 g mąki pszennej -15 g soli -15 g siemienia lnianego -20 g sezamu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Klops w boczku ze skórą 181

Przepis Składniki -mięso mielone z łopatki,gruby lub cienki płat boczku ze skórą, -pieprz czarny do smaku -sól 18 g/kg -gorczyca jedna łyżka -majeranek jedna łyżka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pięć kłosów 118

Dzisiejszy mały eksperyment uznaje za bardzo udany i smaczny. Przepis: składniki -mąka pszenna 100 g -mąka gryczana 100 g -mąka owsiana 100 g -mąka orkiszowa 100

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Blok konserwowy z szynki i łopatki 218

Przepis Składniki: szynka i łopatka najładniejsze kawałki mięsa mniej więcej po równo ,peklosól 20g/kg mięsa,pieprz czarny 3g/kg mięsa,oregano 1,5g/kg,majeranek 0,5g/kg,mała

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Przysmak śniadaniowy(mielonka) 214

Przepis Tą porcję zrobiłem w prasce o wkładzie maksymalnym 2,5 kg więc będzie sporo mięska.Następny przysmak planuje zrobić w szynkowarze okrągłym wkład około 1.300

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab dojrzewający 205

Przepis Po tygodniu dojrzewania  wygląda tak,robiony bez cukru. -2 kg schabu -18 g peklo soli na kg mięsa -1/2 szklanki soli  -przyprawy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pszenno gryczany na zakwasie żytnim 179

Przepis Zaczyn -100 g zakwas żytni -200 g mąki pszennej -120 g wody CIASTO WŁAŚCIWE -150 g mąka gryczana -300 g mąki pszennej -Sól czubata łyżeczka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pachwina i podgardle 204

Przepis Pachwina i podgardle nacieramy obficie  czosnkiem wyciśniėtym przez praskę i wkładamy w sól kamienną lub morskæ nie jodowaną,ma być cała zasypana na minimum

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina szpikowana i natarta czosnkiem 151

Przepis Słonina szpikowana i natarta czosnkiem dość obficie i zasypana w soli na trzy miesiące.Następnie czyścimy pędzelkiem lub szczoteczką z soli i gotowe. Smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Przysmak śniadaniowy(mielonka) 294

Przysmak śniadaniowy(mielonka)podejście drugie.Tym razem w szynkowarze okrągłym i z mniejszym wsadem.Jest smaczne nie za twarde nie za miękkie takie jak powinna byś mielonka.Bardzo dobrze

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Buły pszenne śniadaniowe z sezamem 136

Skład --4,5 szklanki maki pszennej 450 --1 szklanka mleka --0,5 szklanki wody -ciepłej --suszone drożdże 8 g --1 łyżeczka cukru --1/2 łyżeczki soli

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pszenno owsiany na zakwasie żytnim z orzechem włoskim 124

Przepis Skład i wykon: -zakwas żytni 150 g -mąka pszenna 250 g -mąka owsiana150 g -woda 270g -sól mała czubata łyżeczka góra półtora -10 orzechów włoskich

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka ,,Lamparcia'' 207

Na tą porcje wykorzystałem Mięso - łopatka 800g -boczek 800 g -wołowina 900g Przyprawy -peklo sól 18-20 g/ kg do wołowiny -peklo sól 8g/kg + 8g/ kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Żytni z miodem na zakwasie żytnim 145

Przepis Zaczyn 100 g mąki żytniej typ 2000 100 g zakwas żytni 100 g wody Składniki na ciasto właściwe 350 g mąki żytniej typ 720 50

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Konserwa Wojskowa z szynki i boczku 299

Przepis .Coś takiego bardzo podobnego kiedyś serwowali w wojsku.Było bardzo dobre więc postanowiłem zrobić.Przedtem szukałem oryginalnej receptury w internecie lecz jedno co udało mi

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina prasowana w szynkowarze ala /wojskowa 645

Przepis -słonina ilość w zależność jaki mamy szynkowar -skórki wieprzowe ugotowane na miękko i zmielone na drobnym sitku.Będą nam służyć jako klej po zmieleniu dodajemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek rolowany wędzony 209

Boczek wędzony rolowany.Z lewej peklowany na mokro z prawej na sucho natarty czosnkiem i z przyprawami Przepis Więc tak ten z lewej jest peklowany na mokro

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ogórki konserwowe z chili i miodem 170

Przepis Składniki do sporządzenia ogórków: Do zalewy: - woda 1 litr - ocet 10% 250 mil. - 2 lub 3 łyżki miodu najlepiej z pasieki nie sklepu - 20 gram

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Aromatyczny schab ze słoniną 164

 Przepis Na ten wyrób wykorzystałem: -1,7 kg schabu bez kości -0,5 kg słoniny -pieprz czarny do posypania słoniny -papryka słodka wędzona i pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka gotowana 959

Podaje przepis :jak ja robiłem 1. na początek dowolne mięsko peklujemy zgodnie z tabelą peklowania u mnie było to 5 dni.Do solanki dałem liść laurowy,ziele

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina z soli szpikowana i natarta czosnkiem w przyprawach 249

Przepis Pierwszy sposób Więc tak najpierw słoninę trzeba naszpikować czosnkiem ząbek czosnku kroimy w plasterki około 3 mm robimy czubatym nożem dziurki w słoninie na czosnek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa białowieska 254

W trzech różnych grubościach osłonek wędzona i parzona PRZEPIS Więc tak będziemy potrzebować,ja kupiłem łopatka 4,5 kg i karkówka 4,5 kg Pozyskujemy z

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pszenno żytni pieczony w misce metalowej 145

Składniki -zakwas żytni 150 g -mąka pszenna 300 g -mąka żytnia 200 g -woda 300 g -siemię lniane 30 g -sezam do posypania po wierzchu 20

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbaska BIAŁOWIESKA podsuszana 210

PRZEPIS Więc tak będziemy potrzebować,ja kupiłem łopatka 4,5 kg i karkówka 4,5 kg Pozyskujemy z łopatki i karkówki chude mięso to będzie nasza

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Buły i rogale pszenno owsiane z sezamem i makiem 165

Przepis Skład; --3,5 szklanki maki pszennej 650 --1 szklanka mąki owsianej --1 szklanka mleka --0,5 szklanki wody -ciepłej --suszone drożdże 8 g --1 łyżeczka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina wędzona 213

Przepis Zalewa -robimy zalewę (solankę) 120 g soli kamiennej na litr wody i do niej dodajemy pięć zgniecionych ząbków czosnków na kg słoniny -gotujemy szklankę wody

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Piknikowy chlebek z ryżem jaśminowym i słonecznikiem 162

Dziś zapraszam Was na nietypowy wypiek. Dlaczego nietypowy? Bo mój domowy chleb zawiera w składzie pyszny ryż. Przyznam Wam szczerze, że przepis ten powstał ładnych kilka lat temu w bardzo przypadkowy, a zarazem omyłkowy sposób. Otóż kiedyś jadłam w jednej z piekarni chleb ryżowy. Ach jakże mi te pyszne kromeczki smakowały... Postanowiłam, że i ja sobie upiekę taki w domu(...)jest naprawdę smaczny. Zapraszam i Was na mój piknikowy chlebek z ryżem jaśminowym i słonecznikiem.  * pomysł i przepis własny - wynik "eksperymentu kulinarnego" sprzed lat ... nie ma jak świeży domowy chleb. Tak wiem powinnam poczekać, aż w pełni wystygnie, ale... no cóż nigdy nie mogę się powstrzymać ... nie ma jak  mały, domowy bochenek chleba Składniki: 2 woreczki ryżu jaśminowego

Słodkie okruszki
Zwykły chleb 717

Zwykły, codzienny, domowy, pachnący... chleb dla każdego. Z jednego kilograma mąki upieczemy dwa smaczne chleby. Możemy upiec chleby z ziarnami,  ziemniakami, owocami, z kiełbasą, z dynią, z cebulą, na proszku, na zakwasie... wybór jest wielki. Dzisiaj przedstawię chleb z mąki 650 1 kg, wody ~500ml, drożdży 50g, soli1 łyżka, cukru 1 łyżka. Najpierw nastawiamy zaczyn/rozczyn  tj. do ciepłej

chleba naszego
Mój pierwszy chleb 206

Domowe pieczywo to jest to. Nie żadne sklepowe, nadmuchane buły czy watowaty chleb. Owszem, nawet w mojej okolicy, można dostać wspaniałe pieczywo doskonałej jakości, ale nic nie zastąpi tego zapachu podczas pieczenia. Mmmmm... :) Uwielbiam ten aromat. A później krojenie jeszcze ciepłego bochenka, bo nie mogę się doczekać, jak wyszedł i zajadanie się ciepłymi i chrupiącymi kromeczkami bez żadnych dodatków(...)pięknie pachniało, a nasz chleb będzie już na pewno gotowy. Upieczony bochenek wyjmujemy z naczynia i studzimy na kratce. Przyznaję, że mnie zdarza się często (no dobra, chyba za każdym razem, a było ich do tej pory kilka) kroić jeszcze lekko ciepły, a nawet gorący - to za pierwszym razem ;) Później już tylko delektujemy się wspaniałym, domowym pieczywem. Chlebek z tego

Ratunku obiad
Zakwas żytni na chleb - Przepis krok po kroku 255

już po kilku dniach możemy cieszyć się zapachem i smakiem prawdziwego chleba. Przy przygotowaniu mojego zakwasu, a następnie upieczeniu pierwszego chleba skorzystałam z przepisów Piotra Kucharskiego z książki  Chleb domowa piekarnia, którą bardzo polecam! . Autor radzi aby przygotowanie zakwasu dostosować do naszego trybu dnia. Chodzi o dokarmianie zakwasu o stałych godzinach. Proponuje, aby wybrać godzinę o której zawsze jesteśmy(...)słoiku, w którym robił się zakwas i przygotowujemy bazę do żurku  ( kliknij po przepis) .  *Przepis na pierwszy chleb z wyhodowanego zakwasu wg przepisu Piotra Kucharskiego z książki Chleb domowa piekarnia w następnym poście. Rozmnażanie zakwasu Etap hodowania zakwasu jest jednorazowy. Jeśli tylko będziemy o niego odpowiednio dbać, może służyć nam baaaardzo długo. Podobno są piekarnie, w których zakwas

Smakowity Blog Kulinarny
PASTA JAJECZNA Z KAPARAMI 284

Śniadanie mistrzów nie musi składać się z blinów z kawiorem, jajecznicy na bogato z kurkami czy omletów cesarskich. Wystarczy świeży, domowy chleb i odpowiedni do niego dodatek, najlepiej z domowej spiżarni. Tak niewiele, a zarazem tak wiele..      Do pewnego momentu nie przywiązywałam wagi do śniadań. Zjadłam - okej, nie zjadłam - jakoś się przeżyje. Szybka mocna(...)Śniadania stały się istotne, zaistniały w grafiku dnia. Są moim małym rytuałem, gdy siedząc w kuchni i oglądając budzący się do życia park za oknem, delektuję się kanapką z domowego chleba, gorącą owsianką czy domowej roboty przetworami. Nie ma miejsca na pośpiech. Nie ma miejsca na sztuczność. DOMOWA PASTA JAJECZNA Z KAPARAMI /własny; współpraca z marką Winiary ;/ 3 jajka

W kuchni Karmel-itki
CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE 105

Dzisiaj Moja Książka Kucharska przedstawia przepis na domowy CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE. Chleb jest delikatny w smaku, miękki w środku, a na zewnątrz niebywale chrupiący. Chlebek ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, więc polecam ten przepis również osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowym chlebem na zakwasie. Na zdjęciach chleb podany z domową szynką gotowaną (już niedługo przepis). Polecam(...)uważamy aby nie przerosło formy, ponieważ w piekarniku jeszcze trochę podrośnie i może wylać się po bokach. Krok 4. Podrośnięte ciasto delikatnie przenosimy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Chleb wypiekamy przez 40-45 minut - gotowy, gdy będzie wyraźnie odstawać od formy. Ważne! Po około 20 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 200 stopni i pieczemy dalej bez zmian. Smacznego

Moja Książka Kucharska