chleb domowy - 4322 przepisów (strona:21/289)

Ogórki konserwowe z chili i miodem 145

Przepis Składniki do sporządzenia ogórków: Do zalewy: - woda 1 litr - ocet 10% 250 mil. - 2 lub 3 łyżki miodu najlepiej z pasieki nie sklepu - 20 gram

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Aromatyczny schab ze słoniną 142

 Przepis Na ten wyrób wykorzystałem: -1,7 kg schabu bez kości -0,5 kg słoniny -pieprz czarny do posypania słoniny -papryka słodka wędzona i pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka gotowana 935

Podaje przepis :jak ja robiłem 1. na początek dowolne mięsko peklujemy zgodnie z tabelą peklowania u mnie było to 5 dni.Do solanki dałem liść laurowy,ziele

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina z soli szpikowana i natarta czosnkiem w przyprawach 214

Przepis Pierwszy sposób Więc tak najpierw słoninę trzeba naszpikować czosnkiem ząbek czosnku kroimy w plasterki około 3 mm robimy czubatym nożem dziurki w słoninie na czosnek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa białowieska 224

W trzech różnych grubościach osłonek wędzona i parzona PRZEPIS Więc tak będziemy potrzebować,ja kupiłem łopatka 4,5 kg i karkówka 4,5 kg Pozyskujemy z

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pszenno żytni pieczony w misce metalowej 119

Składniki -zakwas żytni 150 g -mąka pszenna 300 g -mąka żytnia 200 g -woda 300 g -siemię lniane 30 g -sezam do posypania po wierzchu 20

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbaska BIAŁOWIESKA podsuszana 180

PRZEPIS Więc tak będziemy potrzebować,ja kupiłem łopatka 4,5 kg i karkówka 4,5 kg Pozyskujemy z łopatki i karkówki chude mięso to będzie nasza

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Buły i rogale pszenno owsiane z sezamem i makiem 142

Przepis Skład; --3,5 szklanki maki pszennej 650 --1 szklanka mąki owsianej --1 szklanka mleka --0,5 szklanki wody -ciepłej --suszone drożdże 8 g --1 łyżeczka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina wędzona 179

Przepis Zalewa -robimy zalewę (solankę) 120 g soli kamiennej na litr wody i do niej dodajemy pięć zgniecionych ząbków czosnków na kg słoniny -gotujemy szklankę wody

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Piknikowy chlebek z ryżem jaśminowym i słonecznikiem 140

Dziś zapraszam Was na nietypowy wypiek. Dlaczego nietypowy? Bo mój domowy chleb zawiera w składzie pyszny ryż. Przyznam Wam szczerze, że przepis ten powstał ładnych kilka lat temu w bardzo przypadkowy, a zarazem omyłkowy sposób. Otóż kiedyś jadłam w jednej z piekarni chleb ryżowy. Ach jakże mi te pyszne kromeczki smakowały... Postanowiłam, że i ja sobie upiekę taki w domu(...)jest naprawdę smaczny. Zapraszam i Was na mój piknikowy chlebek z ryżem jaśminowym i słonecznikiem.  * pomysł i przepis własny - wynik "eksperymentu kulinarnego" sprzed lat ... nie ma jak świeży domowy chleb. Tak wiem powinnam poczekać, aż w pełni wystygnie, ale... no cóż nigdy nie mogę się powstrzymać ... nie ma jak  mały, domowy bochenek chleba Składniki: 2 woreczki ryżu jaśminowego

Słodkie okruszki
Zwykły chleb 693

Zwykły, codzienny, domowy, pachnący... chleb dla każdego. Z jednego kilograma mąki upieczemy dwa smaczne chleby. Możemy upiec chleby z ziarnami,  ziemniakami, owocami, z kiełbasą, z dynią, z cebulą, na proszku, na zakwasie... wybór jest wielki. Dzisiaj przedstawię chleb z mąki 650 1 kg, wody ~500ml, drożdży 50g, soli1 łyżka, cukru 1 łyżka. Najpierw nastawiamy zaczyn/rozczyn  tj. do ciepłej

chleba naszego
Mój pierwszy chleb 189

Domowe pieczywo to jest to. Nie żadne sklepowe, nadmuchane buły czy watowaty chleb. Owszem, nawet w mojej okolicy, można dostać wspaniałe pieczywo doskonałej jakości, ale nic nie zastąpi tego zapachu podczas pieczenia. Mmmmm... :) Uwielbiam ten aromat. A później krojenie jeszcze ciepłego bochenka, bo nie mogę się doczekać, jak wyszedł i zajadanie się ciepłymi i chrupiącymi kromeczkami bez żadnych dodatków(...)pięknie pachniało, a nasz chleb będzie już na pewno gotowy. Upieczony bochenek wyjmujemy z naczynia i studzimy na kratce. Przyznaję, że mnie zdarza się często (no dobra, chyba za każdym razem, a było ich do tej pory kilka) kroić jeszcze lekko ciepły, a nawet gorący - to za pierwszym razem ;) Później już tylko delektujemy się wspaniałym, domowym pieczywem. Chlebek z tego

Ratunku obiad
Zakwas żytni na chleb - Przepis krok po kroku 218

już po kilku dniach możemy cieszyć się zapachem i smakiem prawdziwego chleba. Przy przygotowaniu mojego zakwasu, a następnie upieczeniu pierwszego chleba skorzystałam z przepisów Piotra Kucharskiego z książki  Chleb domowa piekarnia, którą bardzo polecam! . Autor radzi aby przygotowanie zakwasu dostosować do naszego trybu dnia. Chodzi o dokarmianie zakwasu o stałych godzinach. Proponuje, aby wybrać godzinę o której zawsze jesteśmy(...)słoiku, w którym robił się zakwas i przygotowujemy bazę do żurku  ( kliknij po przepis) .  *Przepis na pierwszy chleb z wyhodowanego zakwasu wg przepisu Piotra Kucharskiego z książki Chleb domowa piekarnia w następnym poście. Rozmnażanie zakwasu Etap hodowania zakwasu jest jednorazowy. Jeśli tylko będziemy o niego odpowiednio dbać, może służyć nam baaaardzo długo. Podobno są piekarnie, w których zakwas

Smakowity Blog Kulinarny
PASTA JAJECZNA Z KAPARAMI 263

Śniadanie mistrzów nie musi składać się z blinów z kawiorem, jajecznicy na bogato z kurkami czy omletów cesarskich. Wystarczy świeży, domowy chleb i odpowiedni do niego dodatek, najlepiej z domowej spiżarni. Tak niewiele, a zarazem tak wiele..      Do pewnego momentu nie przywiązywałam wagi do śniadań. Zjadłam - okej, nie zjadłam - jakoś się przeżyje. Szybka mocna(...)Śniadania stały się istotne, zaistniały w grafiku dnia. Są moim małym rytuałem, gdy siedząc w kuchni i oglądając budzący się do życia park za oknem, delektuję się kanapką z domowego chleba, gorącą owsianką czy domowej roboty przetworami. Nie ma miejsca na pośpiech. Nie ma miejsca na sztuczność. DOMOWA PASTA JAJECZNA Z KAPARAMI /własny; współpraca z marką Winiary ;/ 3 jajka

W kuchni Karmel-itki
CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE 89

Dzisiaj Moja Książka Kucharska przedstawia przepis na domowy CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE. Chleb jest delikatny w smaku, miękki w środku, a na zewnątrz niebywale chrupiący. Chlebek ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, więc polecam ten przepis również osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowym chlebem na zakwasie. Na zdjęciach chleb podany z domową szynką gotowaną (już niedługo przepis). Polecam(...)uważamy aby nie przerosło formy, ponieważ w piekarniku jeszcze trochę podrośnie i może wylać się po bokach. Krok 4. Podrośnięte ciasto delikatnie przenosimy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Chleb wypiekamy przez 40-45 minut - gotowy, gdy będzie wyraźnie odstawać od formy. Ważne! Po około 20 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 200 stopni i pieczemy dalej bez zmian. Smacznego

Moja Książka Kucharska