Pięć kłosów 151Dzisiejszy mały eksperyment uznaje za bardzo udany i smaczny. Przepis: składniki -mąka pszenna 100 g -mąka gryczana 100 g -mąka owsiana 100 g -mąka orkiszowa 100
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Blok konserwowy z szynki i łopatki 247Przepis Składniki: szynka i łopatka najładniejsze kawałki mięsa mniej więcej po równo ,peklosól 20g/kg mięsa,pieprz czarny 3g/kg mięsa,oregano 1,5g/kg,majeranek 0,5g/kg,mała
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Przysmak śniadaniowy(mielonka) 245Przepis Tą porcję zrobiłem w prasce o wkładzie maksymalnym 2,5 kg więc będzie sporo mięska.Następny przysmak planuje zrobić w szynkowarze okrągłym wkład około 1.300
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab dojrzewający 236Przepis Po tygodniu dojrzewania wygląda tak,robiony bez cukru. -2 kg schabu -18 g peklo soli na kg mięsa -1/2 szklanki soli -przyprawy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pszenno gryczany na zakwasie żytnim 203Przepis Zaczyn -100 g zakwas żytni -200 g mąki pszennej -120 g wody CIASTO WŁAŚCIWE -150 g mąka gryczana -300 g mąki pszennej -Sól czubata łyżeczka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pachwina i podgardle 234Przepis Pachwina i podgardle nacieramy obficie czosnkiem wyciśniėtym przez praskę i wkładamy w sól kamienną lub morskæ nie jodowaną,ma być cała zasypana na minimum
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina szpikowana i natarta czosnkiem 181Przepis Słonina szpikowana i natarta czosnkiem dość obficie i zasypana w soli na trzy miesiące.Następnie czyścimy pędzelkiem lub szczoteczką z soli i gotowe. Smacznego
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Przysmak śniadaniowy(mielonka) 325Przysmak śniadaniowy(mielonka)podejście drugie.Tym razem w szynkowarze okrągłym i z mniejszym wsadem.Jest smaczne nie za twarde nie za miękkie takie jak powinna byś mielonka.Bardzo dobrze
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Buły pszenne śniadaniowe z sezamem 170Skład --4,5 szklanki maki pszennej 450 --1 szklanka mleka --0,5 szklanki wody -ciepłej --suszone drożdże 8 g --1 łyżeczka cukru --1/2 łyżeczki soli
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pszenno owsiany na zakwasie żytnim z orzechem włoskim 150Przepis Skład i wykon: -zakwas żytni 150 g -mąka pszenna 250 g -mąka owsiana150 g -woda 270g -sól mała czubata łyżeczka góra półtora -10 orzechów włoskich
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka ,,Lamparcia'' 233Na tą porcje wykorzystałem Mięso - łopatka 800g -boczek 800 g -wołowina 900g Przyprawy -peklo sól 18-20 g/ kg do wołowiny -peklo sól 8g/kg + 8g/ kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Żytni z miodem na zakwasie żytnim 175Przepis Zaczyn 100 g mąki żytniej typ 2000 100 g zakwas żytni 100 g wody Składniki na ciasto właściwe 350 g mąki żytniej typ 720 50
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Konserwa Wojskowa z szynki i boczku 337Przepis .Coś takiego bardzo podobnego kiedyś serwowali w wojsku.Było bardzo dobre więc postanowiłem zrobić.Przedtem szukałem oryginalnej receptury w internecie lecz jedno co udało mi
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina prasowana w szynkowarze ala /wojskowa 686Przepis -słonina ilość w zależność jaki mamy szynkowar -skórki wieprzowe ugotowane na miękko i zmielone na drobnym sitku.Będą nam służyć jako klej po zmieleniu dodajemy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek rolowany wędzony 240Boczek wędzony rolowany.Z lewej peklowany na mokro z prawej na sucho natarty czosnkiem i z przyprawami Przepis Więc tak ten z lewej jest peklowany na mokro
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.