bułki - 33926 przepisów (strona:71/2262)

KNEDLE SZPINAKOWE Z SEREM – szybki, smaczny obiad! 245

mącznych ( co widać po pupie :P ). Dziś mam dla Was przepis na moje ostatnie knedelki, którymi zajadałyśmy się z mamą tak, że aż nam się uszy trzęsły. Knedle z bułki z dodatkiem szpinaku i żółtego sera ( ja dałam cheddar, żeby miały wyrazisty smak! ). Oblane masełkiem z dodatkiem nie tylko cebulki, ale też prażonych orzechów włoskich są fantastycznym pomysłem na obiad(...)nawet Ci, którzy za szpinakiem nie przepadają z przyjemnością sięgną po dokładkę! Ps. zamiast masła można je oblać np. sosem z sera pleśniowego – obłęd! SKŁADNIKI : ( 3 porcje ) * czerstwe bułki – 200 g * szpinak – 150 g * jajko – 2 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * bułka tarta – ok. 2 łyżki * ser żółty – 1 łyżka

Ostra na Słodko
Wytrawne drożdżówki - październikowa piekarnia 212

mAlutki . a przepis pochodzi z  książki Elizy Mórawskiej  O chlebie . Bułeczki mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Ciasto zagniatałam w robocie, nie było lepiące, dobrze się formowało. Bułki w piekarniku, mimo wcześniejszego spłaszczenia, wyskoczyły do góry. Tak więc być może efekt końcowy jest inny niż u autorki przepisu, ale to nie zmienia faktu że bułki są pyszne. Świetnie(...)smakują z dobrą wędliną. Jako dodatków użyłam igiełek rozmarynu, plasterków czerwonej cebuli i czosnku. Bułki posypałam gruboziarnistym pieprzem i solą w płatkach. Ale można użyć ulubionych dodatków. Uzupełnienie: Jedna z blogerek piekących drożdżówki zwróciła uwagę, że dla niej to bardziej bułki niż drożdżówki. Ma rację! Moje to również bardziej bułeczki z wytrawnymi dodatkami niż klasyczne drożdżówki. Nie zwróciłam

Stare Gary
Hamburgerowe bułki z sezamem 176

Mąż zażyczył sobie hamburgery, a że kupne bułki niespecjalnie mi smakują, to postanowiłam upiec swoje. Pierwsze mi nie smakowały, były za twarde, te smakują idealnie dlatego dzielę się z Wami przepisem.   Składniki: Na 10 bułek: 700g mąki pszennej 250 ml mleka + 2 łyżki 150 ml przegotowanej ciepłej wody 3 łyżki mleka w proszku 2 łyżeczki cukru 4 łyżki roztopionego(...)Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy kolejne 10 minut. Odstawiamy w ciepłym miejscu przykryte bawełnianą ściereczką na ok 2 godziny. 2. Jeśli ciasto podwoi swoją objętość możemy zabrać się za formowanie bułek.   3. Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą formujemy na kształt kulki, najlepiej trzymać w jednej ręce, naciągać boki i zwijać pod spód- wtedy bułki są prawie idealnie okrągłe

Kuchnia w czekoladzie
Dziki obiad 176

marchwi 4 szt. korzenia pietruszki 1 szczypta czarnego pieprzu 1 szczypta soli 3 liście laurowe 1 łyżka musztardy 2 szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki Gałki z bułki: 2 duże bułki 1 jajko 10 dkg. mąki 1 litr wody sól do smaku Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry.Podsmażyć cebulę(...)cebuli, marchwi i pietruszki utworzy się dość gęsty sos, smakowity, którego powinno być dużo. Pod koniec gotowania dodać musztardę i wszystko dokładnie wymieszać . Gotowe odstawić i robić gałki z bułki. Bułki pokrój w kostkę, piętki odłóż. Zalej bułki troszkę wodą lekko je ugniatając. Dodaj do bułki jajko, mąkę i sól do smaku. Dobrze wyrób ciasto. Zanim zaczniesz formować kule wielkości

Smaczne Potrawy
Bułki na zakwasie żytnim 179

s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Wszędzie widzę bułki z rabarbarem. Upiekłabym własne. Tylko, kiedy? BUŁKI NA ZAKWASIE ŻYTNIM Składniki: - 200 gramów zakwasu żytniego (jeżeli mamy słaby zakwas albo mało czasu możemy dodać odrobinę drożdży, które odpowiednio wzmocnią(...)przez przynajmniej 3 godziny. Co godzinę należy je "złożyć", co oznacza zebranie brzegów ciasta i zagięcie do środka. Po tym czasie dzielimy ciasto na tyle części, ile chcemy upiec bułek (wybieramy naszą ulubioną wielkość - trzeba sobie wyobrazić, że po uformowaniu jeszcze urosną). Formujemy bułki i układamy na blasze. Przykrywamy i pozwalamy im rosnąć przez około 30 minut. Po tym czasie

Życie zamknięte w smaku
Burgery z kurczaka 302

niedzielę rosół z kurczaka. Często nie macie pomysłu jak wykorzystać takiego kurczaka? Dam Wam pewną radę. Część z Was je na pewno gotowanego kurczaka, część obtacza go w bułce tartej a ja robię z niego burgery, które można podać zarówno w bułce lub tradycyjnie z ziemniakami. Na pewno będą Wam smakować Składniki: - 1 noga z kurczaka - kilka marchewek gotowanych(...)pietruszka gotowana - trochę natki z pietruszki - 1 jajko - bułka tarta - 2 bułki - oliwa lub olej do smażenia Najpierw wyciągamy kurczaka i warzywa z rosołu i odsączamy no chyba że zrobiliśmy to zaraz po ugotowaniu rosołu. Marchewkę i pietruszkę rozgniatamy widelcem na małe kawałki. Do miseczki wrzucamy kurczaka obranego z kości i drobno pokrojonego. Następnie dorzucamy rozgniecioną marchewkę i pietruszkę

Kuchenne Wariacje
Bułki na zakwasie 129

Pora zatem na drugi - z czterech - weekendowych przepisów. Bo jak pisałem weekend był intensywny :) Te bułki będą od nas wymagały sporo czasu. Trzeba je zacząć robić jednego dnia, a dokończyć drugiego. Tak to już jest z tym pieczywkiem na zakwasie. Najpierw robimy zaczyn: 60 g mąki żytniej 60 ml wody 60 g zakwasu żytniego Mieszamy wszystko w misce, przykrywamy(...)godzinę. Ciasto troszkę nam podrośnie. Nie tak jak chlebek na drożdżach, ale trochę wyrośnie. Potem wyjmujemy na blat i dzielimy na dwie części. Z każdej z nich lepimy długą bułkę. Najlepiej zrobić to tak, że wałkujemy ciasto na płasko, na długi, dość wąski prostokąt. I składamy tak w "kopertę". Najpierw krótsze boki do środka, potem dłuższe boki do środka. Potem

Marder&Marder Manufacture
Bułki mocno czosnkowe 136

Dzisiaj bułki. I to nie byle jakie bułki. Czosnkowe! I to nie zwykłe jakieś tam czosnkowe tylko mega-czosnkowe! :) Wyżerka dla prawdziwych twardzieli! I to też tylko w piątek (o ile nie idziemy na jakąś imprezę). To będziemy mieć weekend żeby wyziew z ust doprowadzić do ładu i porządku :) Bo dwa dni ziania ogniem mamy jak w banku! :) Ale prawda(...)jest taka, że te bułki są naprawdę pyszne. Magda niestety nie odważyła się spróbować. Wymiguje się dziewczę i twierdzi, że żołądek ma chory, że coś tam... Trudno, niech żałuje. Ja tam nikogo na siłę zmuszać nie będę. Zasada jest prosta: mniej zjesz ty - więcej zjem ja :) Podsumowując: jeśli nie wiesz co zrobić na śniadanie to już wiesz :) Nie wahaj się

Marder&Marder Manufacture
Bułki śniadaniowe 133

pisałem w poprzednim poście zrobiłem na raz domową wędlinę i te właśnie okrągłe bułki śniadaniowe. Bo jutro Marta przyjeżdża ze swoim nowym facetem kucharzem i trzeba się jakoś pokazać :) Kurcze, pisać nie mogę, bo Tosia, jeden z moich kotów, nabrała ostatnio dziwnego zwyczaju wskakiwania mi na kolana przy każdej możliwej okazji. A jak ją ignoruję i stukam dalej w klawiaturę(...)mnie w palce gryzie :) Ale wracając do bułek. Zrobiłem je z mąki orkiszowej, ale z zupełnie innej niż dotąd. Bo zawsze orkiszowa, której używałem była taka ciut ciemniejsza niż zwykła mąka pszenna. Nieznacznie, ale ciemniejsza. A teraz dostałem ze sklepu ekologicznego natusfera.pl w ramach przetestowania coś o nazwie " Mąka orkiszowa jasna typ 750 - chlebowa ". No i faktycznie jest jasna, zupełnie

Marder&Marder Manufacture
Spaghetti z marchewki i cukinii z pulpecikami w sosie pomidorowym 322

pierwszy dzień wiosny J Ilość porcji: 3-4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Na pulpety: Ok. 250g mięsa mielonego z indyka 2 gałązki natki pietruszki Cebula Ząbek czosnku Jajko Bułka pszenna Szklanka mleka Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, ostra papryka Olej rzepakowy do smażenia Sos: Puszka pomidorów Garść świeżej bazylii Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Makaron(...)Marchewka Cukinia Łyżeczka oliwy Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, cukier *Bułkę pszenną możemy zastąpić bułką bezglutenową albo kaszą jaglaną Bułkę namaczamy w mleko. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy małą patelnie z odrobiną oleju i podsmażamy cebulkę na złoty kolor. W misce umieszczamy mięso, cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz odciśniętą bułkę. Dodajemy posiekaną pietruszkę

Kolizje Smaków
Kotlety rybne 193

wieku biesiadnika :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: około 40 minut Składniki: 800g filetu rybnego (może być mrożony) np. tilapii 1 czerstwa bułka 100ml mleka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko Ok. 100g bułki tartej Olej do smażenia Przyprawy: suszony tymianek, sól, świeżo mielony pieprz Bułkę namaczamy w mleku około 10 minut(...)następnie odsączamy. Cebulę siekamy na drobno oraz podsmażamy na rozgrzanej patelni z kapką oleju. Czekamy, aż będzie miała złoty kolor i zestawiamy z ognia. Rybę, bułkę oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy surowe jajko, posiekany czosnek oraz przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli masa rybna będzie za luźna można dosypać odrobinę bułki tartej. Następnie, nieco wilgotnymi rękami

Kolizje Smaków
Wyjątkowe bułeczki - z jabłkiem, na wytrawnie 222

Dziś niedziela. A niedzieli bez domowego pieczywa ostatnimi czasy sobie nie wyobrażam. Piekę zawrotne więc ilości bułek i chlebów, i ogromnie mi się ta zabawa podoba. Może w końcu zabiorę się za zakwas...? Cóż, możliwe, że będzie to kulinarne wyzwanie na rok 2014.Póki co zapraszam Was na wyjątkowe bułeczki. Zastanawiałam się jakiś czas temu, jakby to było upiec(...)bułki z jabłkami... Kiedyś próbowałam zrobić chleb jabłkowy, ale nic z tego nie wyszło, i całość wylądowała w koszu. Bardzo nieprzyjemne doświadczenie. Z duszą na ramieniu więc udałam się do kuchni z mocnym postanowieniem działania według intuicji. Okazuje się bowiem, że wyrobiłam sobie takową, i chociaż ja czasem nie mam pojęcia, co robić, ona podpowiada, jak działać. Wykorzystałam więc swój

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Roti Paun - maślane bułeczki z Malezji 297

mąki pszennej 650 80g cukru 9 g soli 4 g drożdży instant (lub 14 g drożdży świeżych) 1  jajko 167 g mleka 40 g masła Przygotowanie bułek: W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Rozdrobnij ciasto parzone i wraz z jajkiem dodaj do wymieszanych wcześniej składników. Mieszaj ręcznie lub przy użyciu miksera na wolnych obrotach dolewając powoli mleko(...)około 10 cm, na środku umieść nadzienie z masła i uformuj okrąglą bułeczkę, którą następnie umieść w okrągłej tortownicy. Pozostaw odpowiednią ilość miejsca, gdyż bułeczki będą jeszcze rosnąć. Przykryj bułki folią i pozostaw w cieple do wyrastania przez około 45-60 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Świetnym miejscem do wyrastania jest piekarnik z włączonym światłem. Rozgrzej piekarnik

Grahamka, weka i kajzerka
Cuzzetiello z klopsikami z indyka – neapolitański street food w fit odsłonie 31

Cuzzetiello z klopsikami z indyka – neapolitański street food w fit odsłonie Włoska ulica smakuje inaczej, kiedy bułka wypełniona jest historią. Cuzzetiello z klopsikami z indyka Cuzzetiello to klasyczny neapolitański street food – rodzaj bułki, której środek zostaje wydrążony, a wnętrze wypełnia się gorącym sosem z klopsikami, warzywami, a czasem… nawet resztkami z niedzielnego obiadu! Lubisz moje przepisy? Postaw mi kawę! ☕ Dzięki(...)bogate w białko. Doskonale przyjmuje przyprawy i w tej wersji ziołowej świetnie komponuje się z sosem. Bakłażan – klasyka kuchni śródziemnomorskiej, często zapiekany z mozzarellą w daniach takich jak parmigiana. Bułka cuzzetiello – wywodzi się z Neapolu, gdzie chleb był cenny, więc wnętrze wykorzystywano do zupy, a wydrążona skórka stawała się kanapką! Cuzzetiello z klopsikami z indyka Składniki (na 2 porcje) Klopsiki

RafalCook
Sałatka z sałaty lodowej z awokado, mozzarellą, papryką, rzodkiewką, pomidorkiem koktajlowym z sosem winegret 36

  Pyszna, zdrowa, kolorowa, tak można krótko powiedzieć o tej sałatce. Doskonała do obiadu, na grilla, do pracy...  Co potrzeba: 1/2 sałaty lodowej, 1 szt

Bułka z Chlebem