Zapiekanki kajzerki z szynką i serem to dobry pomysł na zagospodarowanie wczorajszych bułek, ale może to być również świeże pieczywo. Sposób przygotowania zapiekanek jest prosty i szybki, jednak nie zrobimy ich bez piekarnika w swojej kuchni. Każdą bułkę nacinamy w kilku miejscach, następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem i w nacięciach wkładamy kawałki szynki i sera. Tak przygotowane kajzerki wkładamy do piekarnika(...)szynką i serem: Jajko wbić do miseczki, dodać zioła prowansalskie, słodką paprykę, sól, pieprz. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie rozbełtać widelcem do połączenia składników. Każdą bułkę naciąć w kilku miejscach. Następnie miejsca nacięcia i wierzch bułki posmarować rozbełtanym jajkiem z przyprawami. Plastry szynki i sera pokroić na mniejsze plasterki. W miejsca nacięcia bułek powkładać po jednym plasterku
Danka PichciCiasto francuskie jest fantastyczne w zaoszczędzeniu nam czasu na wyrabianiu ciasta, ponieważ jest gotowe do pieczenia. Wystarczy je wypełnić ulubionymi dodatkami i od razu upiec
Bułka z ChlebemPolędwica cygańska wołowa to bardzo delikatne i kruche mięso, które doskonale nadaje się do duszenia. Zrobiona według tego przepisu smakuje rewelacyjnie Co potrzeba: 900 g
Bułka z ChlebemGruszki są idealne na nalewkę, pachnącą, słodką, nie bardzo mocną. W sam raz na babskie wieczory. Panom też polecam Co potrzeba: 3 kg gruszek, 1 kg
Bułka z Chlebemsmażony Camembert. 400 g sera Camembert (2 opakowania) 1/2 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 20 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 100 g bułki tartej 2 jajka olej do smażenia Smażony Camembert Jak zrobić smażony Camembert. Ser Camembert pokroić na trójkąty. Jajka wbić do miseczki, po czym roztrzepać je widelcem. Do osobnej miseczki wsypać mąkę(...)granulowany czosnek oraz słodką paprykę w proszku. Dokładnie wymieszać. Trójkąty serowe nabijać na patyczek do szaszłyków, obtaczać najpierw w mące z przyprawami, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Panierkę z jajka oraz bułki powtórzyć, czyli po pierwszym obtoczeniu w bułce tartej ponownie obtoczyć w jajku a po nim ponownie w bułce tartej. Do garnka wlać sporą ilość
MeCooksWiecie, co? Ostatnio mam jakiś "haj" na czerwoną paprykę. Taką świeżą, pokrojoną...bułki do pracy z majo, papryką i wędliną są rewelacyjne. Oczywiście Arek, jak "gupi" kupuje tony czegoś, jak ma zachciewajki, więc tym razem padło na mielone z tymże dodatkiem. A, że pieczona papryka jest Super!, słodka i aromatyczna, więc Arek se pomyślał, że pieczone kotlety podrasowane pieczoną papryką(...)był. Mielone polecają się Arek Gie Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 mała czerwona papryka 5 łyżek bułki tartej + 2 łyżki do obtoczenia kotletów 100 ml mleka 100 ml oleju sól, pieprz Przygotowanie: 5 łyżek bułki tartej zalewamy mlekiem, czekamy
R'n'G KitchenFrużelina to nic innego, jak owoce zatopione w żelu zrobionym z mąki ziemniaczanej lub galaretki. Nie dodaje się do niej tyle cukru jak do dżemu
Bułka z Chlebemidealnym daniem. Czy masę na kotleciki można przygotować dzień wcześniej? Tak, masę na kotleciki można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Następnego dnia wystarczy uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć lub upiec. To wygodne rozwiązanie, jeśli chcesz zaoszczędzić czas w dniu przygotowania posiłku. Jakie dodatki najlepiej pasują do paprykowych kotlecików? Do paprykowych kotlecików doskonale pasują lekkie sałatki(...)sałatka z rukoli i pomidorów, kasza jaglana, ryż basmati lub pieczone warzywa. Możesz również podać je w bułce jako wegetariańskie burgery. Czym można zastąpić majonez w sosie paprykowym? Majonez można zastąpić lżejszym składnikiem – świetnie sprawdzi się jogurt grecki, kremowy serek lub nawet hummus. Dodatek musztardy lub soku z cytryny nada sosowi dodatkowej wyrazistości. Przepis na paprykowe kotleciki z soczewicy
Via Gustowtedy kwaśniejszy i bardziej jędrny, a cebula ostrzejsza w smaku - wciąż jednak pysznie! Idealnie zbalansowane słodko-kwaśno-pikantne smaki wybornie komponują się z podłużnymi rybnymi kotlecikami zamkniętymi w opieczonej bułce w towarzystwie kremowego awokado i majonezu. Całość tworzy wspaniałą kompozycję smaków przełomu wiosny i lata, które zbliża się coraz większymi krokami :) Delikatna ryba, chrupiąca bułka, kremowe dodatki i orzeźwiająca salsa(...)rabarbarową salsą Potrzebujesz: ok. 500g fileta z łososia bez skóry 1/2 łyżki posekanego koperku 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 mała cebula (bardzo mała) 2 łyzki bułki tartej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka soku z cytryny pieprz olej do smażenia Salsa rabarbarowa: 1 mała cebula 1 łodyga rababraru 2 plasterki ananasa z puszki 1/2 łyżki
Kuchnia w Słońcu Skąpanadanie zero waste a który tak nam posmakował, że na stałe wchodzi do naszego menu. Otóż lubimy sobie czasem kupić, lub zrobić samodzielnie cebularze, czyli takie pieczywo w formie bułki z cebulką na górze. Świetnie się sprawdza na lunch, ale również jako spód do pizzerinek . I było też tak jak to w domu z dziećmi, że ochota na cebularze była(...)więc były kupione a potem się skończyła i one zostały mi się. Jako, że lekko już czerstwe były, postanowiłam je wysuszyć na bułkę tartą cebulową (suche zmieliłam w blenderze). I słuchajcie jaka ta bułka tarta z cebularzy jest fajna, smaczna i jak świetnie podbija smak kotletów mięsnych i warzywnych, pasztetów, fajnie sprawdza się z masłem na okrasę klusek. Więc dziś
Dorota SmakujeOcet z młodych pędów sosny ma cudowny aromat. Możecie używać go jako dodatek do potraw, do sałatek ale najlepszy jest jako ziołowe, naturalne lekarstwo na
Bułka z ChlebemPyszna sałatka, kóra sprawdzi się doskonale zarówno na imprezach, jak i na samodzielne danie na obiad Co potrzeba: 2 piersi z kurczaka 1 Sałata lodowa
Bułka z ChlebemDelikatna, wilgotna i pyszna babka, która długo zachowuje świeżość. Przepis na keksówkę o wymiarach 35cm x 12cm Co potrzeba: 125 g miękkiego masła 2 szklanki
Bułka z ChlebemPewnie wszyscy znaja jajka faszerowane, panierowane w bułce tartej i smażone. Większość po ugotowaniu kroi jajka na pół wraz ze skorupką, faszeruje i smaży. Mnie jednak nie przekonuje "wcinanie" przy stole jajek, które trzeba jeść łyżeczką, wygrzebując je ze skorupki. Dlatego ja zawsze obieram jajka 😀 po ugotowaniu. Trzeba obchodzić się wtedy z nimi przy smażeniu delikatniej, ale zdecydowanie(...)wygodniej się je 😉 Składniki: 7 jajek ok 200 g pieczarek trochę śmietankowego chrzanu odrobina majonezu pieprz, słodka i ostra papryka posiekany koperek bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Hartujemy zimną wodą, obieramy i kroimy na połówki. Wydrążamy żółtka, przekładamy je do miseczki. Na odrobinie oleju podsmażamy drobniutko pokrojone pieczarki. Studzimy je i przekładamy do miseczki
Walijskie PichcenieTak zrobione śledzie posmakują wszystkim wielbicielom śledzi. Najlepsze są co najmniej po 12 godzinach od zrobienia Co potrzeba: 600 g śledzi matiasów, 3 szt. średniej
Bułka z Chlebem