Tą surówkę mogę jeść o każdej porze roku, chrupiąca, aromatyczna, im dłużej stoi, tym jest lepsza. Przechowywana w lodówce może stać do 2 tygodni
Bułka z ChlebemPolędwiczki zaplecione w warkocz super prezentują się na talerzu. Doskonale smakują na gorąco, ale pokrojone w plastry na zimno smakują równie pysznie Co potrzeba: 2
Bułka z ChlebemMięso z udźca indyka jest delikatne i pyszne w smaku Co potrzeba: 500-600 g udźca z indyka bez kości, 800 g pieczarek, 200 g
Bułka z Chlebemlepsze niż na przykład wołowe. Kotlety mielone z piersi kaczki: 3 pojedyncze piersi z kaczki ze skórą (łącznie 500-600g) 1 duża cebula 1 świeża lub lekko czerstwa bułka pszenna (np.: kajzerka, sznytka) 1 jajko 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli morskiej świeżo mielony pieprz mleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtoczenia olej rzepakowy do smażenia Bułkę namaczamy(...)ćwiartki. Piersi z kaczki myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze części razem ze skórą. Przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach, razem z surową cebulą i namoczoną bułką. Do masy dodajemy jajko, majeranek oraz ok. 1 łyżeczkę soli i dużą szczyptę pieprzu. Zagniatamy na jednolitą masę – powinna być dość luźna. Masę dzielimy na kotlety (6-8) i obtaczamy
Poezja smakurodziny gotowy. Smaczne z ziemniaczanym puree i surówką lub podane w formie burgerów. 5 kotletów 500 gramów białej ryby u mnie miruna mrożona 1 jajko 2 kopiaste łyżki bułki tartej sok z połowy małej cytryny sól pieprz Pół pęczka około 4 łyżki siekanego świeżego koperku Rybę osaczamy bardzo dokładnie z nadmiaru wody i mielimy, przekładamy do miski dodajemy jako bułkę(...)tartą koperek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy odstawiamy na 10-15 minut. Następnie formujemy porcjami kulki rybne obtaczamy w bułce tartej i spłaszczamy na kształt kotleta. Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Do smażenia polecam masło klarowane ale olej też się sprawdzi. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. My lubimy podane
Andzia PichciLekka, bardzo smaczna sałatka, która z powodzeniem sprawdzi się na stole. Doskonała na imprezę, śniadanie i kolację. Niektórzy chętnie zjedzą ją na obiad Co potrzeba
Bułka z ChlebemKruche, soczyste zeberka to doskonała potrawa dla wszystkich mięsożerców Co potrzeba: 1 kg żeberek z kostkami, 3 duże cebule (ok. 600 g), 2 łyżki oleju
Bułka z ChlebemChleb na wodzie z kiszonych ogórków, piekę już od dawna. Jest pyszny. Pomyślałam, że skoro chleb, to czemu nie bułki. Jak pomyślałam i zrobiłam. Bułeczki wyszły super. Miękkie i pulchne. Muszę przyznać, że jestem z siebie zadowolona. Okazuje się, że czasem miewam dobre pomysły :) Jeśli robicie czasami swojskie pieczywo, to wypróbujcie ten przepis. Ciekawa jestem(...)drożdży 1/2 łyżeczki cukru 550 g. mąki pszennej (typ 500) 1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju Dodatkowo: jajko do posmarowania bułek Wykonanie: Ciepłą wodę wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól i wlać wodę z ogórków kiszonych i olej. Wyrobić
Agusiowe smakołykiDoskonała i aromatyczna zupa, którą możecie podać z grzankami lub bagietką. Z większą ilością pieprzu może być bardzo rozgrzewająca. Od teraz nie będziecie mieć również
Bułka z ChlebemDelikatne i aromatyczne mięso, które można wykorzystać na gorąco do obiadu i na zimno do pieczywa Co potrzeba: 1,2 kg karkówki, 1 duża główka
Bułka z ChlebemPolędwiczki wieprzowe są bardzo delikatnym mięsem, które nie wymaga długiej odróbki. Są bardzo smaczne, nadają się zarówno na szybkie a za razem wykwintne danie Co
Bułka z ChlebemJeśli chcecie zjeść lekki posiłek polecam Wam tą sałatkę. Pyszną i zdrową Co potrzeba: 1 kg mięsa z nogi kurczaka bez kości i skóry, Przyprawa
Bułka z ChlebemJeśli lubicie pasztety, to w tym zakochacie się od pierwszego kęsu. Pachnący, delikatny, doskonały na świąteczny stół, ale bez okazji też będzie smakował Co potrzeba
Bułka z ChlebemMąż kupił bardzo ładny kawek ligawy wołowej, więc zabrałam się za jej przerabianie. Delikatny sos cebulowy, dobrze doprawiony, to było to, czego było potrzeba tej
Bułka z ChlebemKolejne pyszne i puszyste bułki orkiszowe. Z dużym dodatkiem mąki pełnoziarnistej (miało być jej jeszcze więcej, ale miałam niestety resztę...) i otrąb. U mnie w wersji XXL. Z poniższych składników wyszło mi 8 olbrzymich bułek. Składniki: - 170g mąki orkiszowej typ1850 - 330g mąki orkiszowej typ750 - 25g świeżych drożdży - 10g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 40g oliwy z oliwek (u mnie(...)wyrastania na ok. 30-40 minut lub do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbijamy, dzielimy na 8-10 części (u mnie 8 po ok. 120g), z każdej części formujemy bułkę, u mnie podłużne, ale można również okrągłe. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na ok. 15 minut. Blaszkę z bułkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne Zdrowe