Bardzo prosty i szybki przepis na kotlety z jajek- czyli co zrobić z czerstwą bułką? :) Składniki: 6 jajek 1 łyżka masła 1 mała cebula 2 czerstwe bułki ½ szklanki mleka ½ łyżeczki curry Sól Pieprz Bułka do panierki Wykonanie: Ugotować na twardo 5 jaj, obrać i drobno pokroić. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę obrać, drobno posiekać i usmażyć(...)maśle na złoty kolor. Jaja, odciśniętą bułkę, surowe jajko, usmażoną cebulę i przyprawy dokładnie wymieszać. Formować kotleciki (jeżeli masa za rzadka dosypać bułki tartej). Obtaczać w bułce tartej, smażyć na oleju i bardzo delikatnie wyjmować z patelni gdyż łatwo się kruszą. Najlepiej smakują z sosem koperkowym lub pomidorowym
Tradycyjna KuchniaPrzygotowując ciasto na te bułki nieźle się ubawiłam - w życiu nie miałam tak opalonych rąk ;) a tak naprawdę ręki, bo wyrabiałam ciasto jedną, drugą trzymałam garnek. Różnica "opalenizny" była szokująca. Po kilku myciach nie ma różnicy. Inspiracją przygotowania bułek były propozycje dodane przez Was na Durszlaku i Mikserze. Większość to ciasta marchewkowe. Dlaczego zatem nie upiec czegoś drożdżowego i marchewkowego(...)minut. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Na talerzyk wysypać pestki dyni. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części (lub więcej, jeśli wolicie mniejsze bułki) i formować w kule. Bułki przyciskać wierzchem do pestek i odkładać do wyrośnięcia na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki powinny rosnąć ok. pół godziny. Piec w piekarniku nagrzanym
Weekendy w domu i ogrodziehamburgerów. Składniki (na 6 dużych kotletów) - 1 szklanki startej marchewki, - 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, - 1/2 szklanki słonecznika, - 1/2 szklanki siemienia lnianego, - 1 cebula, - 1/2 szklanki bułki tartej, - 1/4 szklanki oleju, - 3 łyżki mąki pszennej, - 2 łyżki sosu sojowego, - łyżeczka suszonego imbiru, - 1/2 łyżeczki ostrej papryki, - sól, pieprz do smaku. Oprócz tego: - bułki do hamburgerów (pyszne są z TEGO(...)sobą wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić (najlepiej na 2- 3 godziny, nabiorą wtedy więcej smaku i siemię napęcznieje). Formujemy duże kotlety (mniej więcej takie jak bułki które mamy lub większe. Pieczemy je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 minut (ustawienie góra dół + termoobieg), po tym czasie przewracamy kotlety na drugą stronę i jeszcze dopiekamy
Co na wege obiad?Podczas gotowania obiadu często sięgamy po bułkę tartą. Proponuję wykorzystać przepis na chleb bezglutenowy lub ten z mąki gryczanej i pozostałe resztki wykorzystać jako podstawę do bułki tartej. Ja osobiście swoim dzieciom już na drugi dzień odkrajam skórki od chleba – są dla nich za twarde – i zbieram do przerobienia na bułkę(...)tartą. Innym wyjściem jest wykorzystanie połowy upieczonego chleba na bułkę tartą. Składniki: Ususzony chleb bezglutenowy 100g Chleb bezglutenowy lub skórki z tego chleba suszę (może być na szybko w piekarniku). Kolejnym krokiem jest rozdrabnianie, ja używam robota kuchennego, można też wykorzystać po prostu tartkę z drobnymi
IzaGotujewiadomo błonnik pęcznieje i żołądku i daje uczucie sytości) i przemianę materii. Płatki owsiane od pewnego czasu są dość często obecne w mojej kuchni. Dodane do wypieków (pizza, bułki, chleb) nadają im delikatności i sprawiają, że dłużej zachowują świeżość. Świetnie smakują również w ciasteczkach. Siemię lniane do tej pory wykorzystywałam głównie w postaci zmielonej do naparów, gdyż bardzo dobrze radzi(...)sięgnąć. W aptekach można kupić gotowe zmielone siemię, co znacznie ułatwia stosowanie go przy przygotowywaniu naparów. Ja dzisiaj wykorzystałam siemię lniane i płatki owsiane do przygotowania bułek. Byłam bardzo ciekawa jak wyjdą i przyznam się, że efekt mnie zadowolił. Bułki są delikatne, pierwszego dnia po upieczeniu lekko chrupiące, następnego dnia robią się miękkie i nie twardnieją
Codzienna kuchnia niecodziennaśniadanie i kolację, może również stanowić sycące danie obiadowe. Bułeczki najlepiej smakują podane na gorąco z czerwonym barszczem lub bulionem . składniki na 4 porcje 8 małych bułek kajzerek 40 dag pieczarek 3 jajka 1 duża cebula 1 szklanka bułki tartej natka pietruszki olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę, cebulę i opłukaną natkę pietruszki(...)smażymy do momentu aż woda z pieczarek wyparuje, pod koniec smażenia całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem do smaku. W bułeczkach wydrążamy małą dziurkę i przez nią wyciągamy zawartość bułki, która będzie nam potrzebna do farszu. Do przestudzonych pieczarek dodajemy miąższ z bułek 1 jajko i posiekaną natkę pietruszki, wszystkie składniki razem łączymy. Przygotowanym farszem napełniamy każdą z bułek przez
Smakowite Daniawiem dlaczego. Zazwyczaj mój mąż zajmuje się sporządzaniem tych pysznych kotlecików i to właśnie jego przepis dziś przedstawiam. Kotlety mielone Składniki: 250 g mięsa wołowego, 250 g mięsa wieprzowego, bułka kajzerka, cebula, olej, bułka tarta, jajko, sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, mleko. Wykonanie: Bułkę wkładamy do garnuszka i wlewamy mleko (tak aby bułka nim nasiąkła). Nasiąkniętą bułkę odsączamy(...)nadmiarowej ilości mleka. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mięso wołowe, wieprzowe, bułkę i podsmażoną na złoty kolor cebulę mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Całość dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron. Smacznego
paapilotkaanowego, coś innego i coś smacznego, co nada się idealnie na Wielkanocny stół, zapraszam! Chrupkie, złoto - rumiane jajka polane aromatycznym sosem estragonowym. Ugotowane jajka panierowałam dwukrotnie w bułce tartej i smażyłam na głębokim tłuszczu, a następnie serwowałam z sosem estragonowym na mleku i wywarze drobiowym. Jajka s makują wyśmienicie natychmiast po przygotowaniu! Sos fantastycznie nadaje się również(...)sitko (ma na nim pozostać szalotka) do przecedzonego sosu dodaj świeży estragon lub inne zioło gotowy sos serwuj na ciepło lub na zimno Jajka panierowane Składniki 4 jajka bułka tarta do panierki, przesiej przez sitko i wsyp całkiem sporo do woreczka (woreczek musi być w miarę duży, a bułki niemało, aby jajka po wrzuceniu zanurzały się w niej całkowicie
Szybko SzybkowarUwielbiam pieczywo pełnoziarniste. Dla urozmaicenia menu chlebowego - mała odmiana w postaci pełnoziarnistych bułeczek. Na szczęście moja rodzinka choć wybredna, nie kręci nosem na pełnoziarniste pieczywo. Oni uwielbiają wszelkiego rodzaju bułki, więc tymi też byli zachwyceni. Na pewno zagoszczą u nas na stałe, tzn. w ramach urozmaicenia menu chlebowego, bo na stałe i niezmiennie, to bywają u nas chleby na zakwasie(...)zmieniają się tylko ich rodzaje. Bułki są takim miłym akcentem w menu zakwasowym... Przepis znaleziony tutaj , z moimi małymi modyfikacjami. Z podanych składników wyszło mi 8 dużych, takich bardzo konkretnych bułek. Składniki: - 200g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 50g mąki żytniej pełnoziarnistej - 30g otrębów owsianych - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1,5 płaskiej łyżeczki
Smaczne ZdroweDomowe burgery... Chrupiąca bułka sezamowa. Soczysty burger wołowo-wieprzowy. Plaster żółtego sera i chrupiącego bekonu. Liść zielonej sałaty i plaster pomidora. A do tego sos a'la Big Mac. Amerykańska klasyka! Składniki: 8 bułek hamburgerowych; 8 plasterków żółtego sera (u mnie cheddar); Mała głowka sałaty lodowej; 2 pomidory; 16 cienkich plasterków wędzonego boczku; Ketchup. Mięso: 1/2 kg mielonej wołowiny(...)drobno posiekanej cebuli; 4 łyżki Sweet Pickle Relish (posiekanych ogórków konserwowych ze słodkiej zalewy); 2 łyżki ketchupu; 1 łyżeczka octu spirytusowego; 1 łyżeczka białego cukru; Szczypta soli. Sposób przygotowania: Bułki przekroić na pół. Sałatę podzielić na liście lub popokroić/porwać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w plastry. Plastry boczku obsmażyć z obu stron, na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku
Gospodyni Miejskaryby, reszta to utwardzona skrobia kukurydziana, spulchniacze, glukoza, utwardzone tłuszcze... Przestałam je kupować i robię paluszki rybne w domu, przynajmniej wiem co jest w środku. Ilość zużytej bułki tartej może się trochę wahać w zależności od tego jaka rybę kupimy i czy będzie ona rozmrożona czy nie. Świeża ryba zawiera zdecydowanie mniej wody niż ta mrożona, więc(...)bułki dodamy mniej. Domowe paluszki rybne Czas przygotowania: 70 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 500 g filetów z ryby (u mnie mintaj) 1 jajko 5-6 łyżek tartej bułki sól pieprz olej do smażenia Do panierowania: 1 jajko mąka bułka tarta Wykonanie: Rybę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera, dodajemy jajko, tartą bułkę i przyprawy. Wszystko dokładnie
Kulinarne przygody Gatitypracy, czy dziecko daje popalić. Jak dobrze, gdy wiesz, że jest ktoś, kto o ciebie dba, i jest ktoś o kogo można dbać. O mnie dba P. przygotował chrupiące bułki z pieczarkami i serem. Ja uwielbiam, gdy P. gotuje, lubię na niego patrzeć, smakować, wszystko wtedy ma jakby… więcej smaku. Polecam, bo są pyszne Składniki: - 1 kg pieczarek(...)dużych bułek; - 2 cebule; - 10 dag startego żółtego sera; - papryka ostra mielona, papryka słodka mielona, oregano, Wykonanie: Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej, dusimy pod przykryciem do miękkości, lekko dolewając wodą i przyprawiając oregano. Cebule siekamy, podsmażamy na drugiej patelni przyprawiając paprykami. Gdy pieczarki będą miękkie dodajemy do nich cebulę i jeszcze chwilę razem dusimy. Z bułek
dom-agi.plDawno szukałam przepisu na bułki, które mi na pewno wyjdą. Miałam do czynienia z różnymi przepisami i każdy miał w sobie coś, co mi totalnie nie pasowało, a bułki wychodziły straszne... A ż trafiłam na Ani przepis , który w całości, za jej pozwoleniem - dziękuję :) - publikuję u siebie, bo jest naprawdę świetny. Po raz pierwszy (na wiele, wiele wykonanych prób(...)innych przepisów) bułki wyszły takie jak należy. Po prostu smaczne. Piekłam je na wieczór. Po zupełnym wystygnięciu, szczelnie na noc zapakowałam, dzięki czemu rano były świeże :) S k ładniki: na bułki 100 ml wody 110 ml mleka 1 łyżeczka soli 10 g drożdży świeżych lub 5 g suchych 1 łyżeczka cukru 10 g masła 350 g mąki pszennej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzy okazji pięknie wyglądająca bułeczką? Macie w domu małego niejadka? Jeżeli tak, to jesteście w dobrym miejscu;) Mięciutkie w środku i chrupiące z wierzchu, jednym słowem idealne. Mowa o bułkach dyniowych, wyglądem przypominających dynie;) Ciasto jest bardzo elastyczne, pracuje się z nim wprost idealnie, nie jest skomplikowane ani kłopotliwe. Sezon na dynie w pełni, więc koniecznie się w nią zaopatrzcie(...)mleka 45 gram masła, rozpuszczonego i przestudzonego 125 gram puree z dyni pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Ponadto: 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułek kilka włoskich orzechów Wykonanie: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki a na sam koniec masło. Ciasto dokładnie wyrobić aby było gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować
Krakowskie smaki AniOdkąd pierwszy raz upiekłam własnoręcznie chleb, stałam się fanką pieczywa domowej roboty. Dzisiaj śniadanie z domowej roboty bułkami czosnkowymi. To moje pierwsze bułki, może nie wyszły idealnie, bo są mocno wypieczone, ale w smaku pyszne. Z tej pierwszej lekcji pieczenia bułek wyciągnęłam wnioski i podaję przepis na tyle zmodyfikowany, że Wam powinny bardziej się udać ( chodzi o temperaturę pieczenia, wielkość(...)bułek ). SKŁADNIKI: 10 ząbków czosnku 350 ml mleka 500 g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii szczypta czarnego pieprzu 25 g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju mleko do posmarowania bułek sól gruboziarnista do posypania A jak to zrobić: Czosnek obrać i w całości włożyć go do garnka z mlekiem i gotować
Kuchnia w opałach