jestem zwolenniczką dawania pszennych buł dzieciom. Co tam, nawet ukułam nazwę „pokolenie białej buły” Dobijają mnie mamusie, które na siłę wpychają dzieciom do rączek białe, pszenne bułki. Potem jest wielkie zdziwienie, że moje dziecko nie chce jeść żadnego innego pieczywa, niż pszenne bułki. No dobra i mi się czasem to zdarza, jednak jest to CZASEM(...)porządku dziennym. Prawda też jest taka, że te bułki pszenne są pyszne i mi też kojarzą się z dzieciństwem. I u nas goszczą wtedy, kiedy starsza córka odmawia już jedzenia moich udziwnionych chlebów. Wtedy piekę głównie dla niej kilka bułek pszennych. Mąż też się załapuje na wariant z ziołami prowansalskimi, suszonymi pomidorami i oliwkami. Przyznam się wam, że jakiś czas
Mieszam w GarnkuPachnąca, lekka i delikatna bagietka, która zagościła w moim domu na stałe. Przed pieczeniem trzeba tylko dać jej czas na powolne wyrastanie. Doskonale pasuje do wędlin
Bułka z ChlebemNajlepszy przepis na bułki do burgerów. Klasyczna amerykańska bułka z sezamem która jest bardzo prosta do przygotowania. Czas przygotowania: 50 minut Ilość porcji: 5 sztuk Trudność przygotowania: łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI: 560 g mąki pszennej 150 ml cieplej wody 150 ml letniego mleka 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli 6 łyżek(...)oleju 1 jajko ziarna sezamu do posypania bułek 1. Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę(nie gorącą) i letnie mleko. Rozpuszczamy drożdże i cukier mieszając. Dodajemy cukier, olej, sól i wyrabiamy jednolite ciasto. 2. Następnie przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy na 30 minut. 3. Na posypanej mąką stolnicy dzielimy ciasto na 5 części i formujemy kulki. Układamy na blaszce wyłożonej
karolgotujeKwarantanna "wymusiła" na mnie pieczenie bułek. Chciałam, by dzieci miały do jedzenia świeże bułki bez codziennego chodzenia do sklepu. Kiedy pierwszy raz upiekłam te bułki i wszystkim smakowały ich pieczenie stało się niemal codziennym rytuałem :) Składniki: 0.5 kg mąki pszennej 20 g świeżych drożdży (bądź opakowanie 7g drożdży instant) 150 ml mleka 130 ml wody 1 płaska łyżka cukru(...)około godzinę do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Po tym czasie wykładam ciasto na blat i odkrawam kawałki, z których formuję bułeczki. Kształty nie muszą być idealne i tak bułki ładnie się wypieką. Od razu układam je na blaszce wyłożonej papierem i ponownie odstawiam na około pół godziny, aż znowu zwiększą swoją objętość. Przed włożeniem bułek do piekarnika nacinam
upichcicnasionami. Kilka dni temu piekłam chleb z tego przepisu, dzisiaj pomyślałam, że weekend możecie upiec bułeczki na późne śniadanie. Ten przepis jest naprawdę bardzo prosty. Nie ma mowy, że bułki nie wyjdą. Oczywiście, pieczenia chleba wymaga wprawy. Nie myślcie, że moje początki w domowych wypiekach pieczywa były łatwe. Wcale nie! Ale kiedy już nauczyłam się piec chleb to nie mogę(...)mnie prawdziwa przyjemność, choć początki nie były łatwe. Odkryłam jednak, że źle upieczony chleb wcale nie musiałam od razu wyrzucać do śmieci. Źle upieczony chleb można zetrzeć na tartą bułkę. Mój ulubiony sposób na wykorzystanie takiego chleba to pangratatto. Z źle upieczonego chleba można zrobić zakwas, a nawet grzanki do sałatki Cezar . Dlatego nie zniechęcajcie kolejną porażką. Wykorzystajcie źle upieczony
codojedzeniatrzeba dobrać długość do wielkości posiadanych parówek). Prostokąty rolujemy wzdłuż dłuższego boku. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. (Powinniśmy wybrać możliwie długą blachę u mnie 35 x 24), Bułki układamy na blaszce łączeniem do dołu w niewielkich odstępach, aby umożliwić im wyrośnięcie, zostawiamy na około 20-30 minut. Wyrośnięte bułki powinny podwoić swoją objętość i się ze sobą posklejać, Bułeczki pieczemy(...)przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu gorące bułki polewamy roztopionym masłem aby nadać im miękkości, zostawiamy do ostygnięcia. Przestygnięte bułki delikatnie rozdzielamy i każdą bułkę nacinamy wzdłuż od spodniej strony. Artykuł Bułki do hot dogów pochodzi z serwisu tyfranbox
tyfranboxzaczął się pięknie, a teraz jest dziwnie. Wszystko jakby się zatrzymało…wolniej płynie czas, a ja ten czas wreszcie mam. Dzisiaj po tak długiej przerwie zapraszam na bułki, w środku mięciutkie, na zewnątrz niesamowicie chrupiące. Nie jadłam dawno tak dobrego pieczywa. Ciasto jest luźne i dość klejące, ale ja w takich wypadkach smaruje przy zagniataniu ręce olejem(...)drożdży świeżych 1 niepełna szklanka ciepłej wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko 1/4 szklanki oleju Składniki na pomadę do posmarowania bułek 100 ml wody 1 łyżka mąki pszennej Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i ciepłe mleko. Wymieszać do połączenia, przykryć talerzykiem i odstawić na 10 min. Mąkę przesiać
dom-agi.plDomowe bułki przygotowane na suchych drożdżach, z mąki pszennej wymieszanej z mąką gryczaną, z dodatkiem masła. Pyszne! Chrupiące z zewnątrz, z mięciutkim wnętrzem. Ich przygotowanie jes t bardzo proste - wystarczy kilka składników i trochę czasu... Najlepsze są świeże, zaraz po upieczeniu. Dzięki dodatkowi mąki gryczanej bułki zyskały ciemniejszy kolor oraz charakterystyczny smak z lekką nutą gryki. Takie bułki(...)też cięższe od tradycyjnych bułek pszennych i na pierwszy rzut oka trochę przypominają pieczywo razowe. Poza tym, dodatek gryki wzbogaca nie tylko ich smak, ale również wartości odżywcze, gdyż jest to zboże o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki gryczanej 1 op. suchych drożdży 300 ml ciepłej wody 1 jajko 50 g masła
Kuchnia MagdaLenyDomowe bułki przygotowane na suchych drożdżach, z mąki pszennej wymieszanej z mąką gryczaną, z dodatkiem masła. Pyszne! Chrupiące z zewnątrz, z mięciutkim wnętrzem. Ich przygotowanie jes t bardzo proste - wystarczy kilka składników i trochę czasu... Najlepsze są świeże, zaraz po upieczeniu. Dzięki dodatkowi mąki gryczanej bułki zyskały ciemniejszy kolor oraz charakterystyczny smak z lekką nutą gryki. Takie bułki(...)też cięższe od tradycyjnych bułek pszennych i na pierwszy rzut oka trochę przypominają pieczywo razowe. Poza tym, dodatek gryki wzbogaca nie tylko ich smak, ale również wartości odżywcze, gdyż jest to zboże o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki gryczanej 1 op. suchych drożdży 300 ml ciepłej wody 1 jajko 50 g masła
Kuchnia MagdaLenydzieciństwie robiliśmy zawody, kto będzie miał najwięcej rodzynek na talerzu, oczywiście każdy z nas nakładał sobie solidną porcję śląskich makówek , żeby zwiększyć swoje szanse. Udostępnij Składniki na makówki 1 bułka weka (lub 400-450 g bułek paryskich, bułek wrocławskich) 1 / 2 kg maku mielonego 1 / 2 kg cukru 250 g rodzynek 100 g masła 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)olejku migdałowego 3 litry wody szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Bułki najlepiej kupić dzień wcześniej i zostawić je do lekkiego wysuszenia. Następnego dnia przygotowanie makówek rozpocząć od pokrojenia bułek na kromki. Zagotować 3 litry wody, dodać do niej mak, cukier, rodzynki, masło, cukier wanilinowy, olejek migdałowy i szczyptę soli. Ponownie zagotować. W misce lub innym dużym naczyniu ułożyć pierwszą
niecodziennikparylubi zjeść na śniadanie pysznego, chrupiącego i jeszcze lekko ciepłego pieczywa? Jeśli ktoś ma pod domem piekarnię lub sklep spożywczy to wyjście po świeże bułki nie stanowi dużego problemu, ale jeśli do sklepu daleko, lub nie chce się wychodzić bo na przykład pogoda nie sprzyja, to mam dla was świetny przepis na szybkie bułki śniadaniowe. Takie bułki można przygotować(...)rana, chociaż trzeba trochę wcześniej wstać. Bułki jednak nie potrzebują specjalnie długiego czasu oczekiwania, bo robi się je w miarę szybko i wyrastają jedynie 15-20 minut. Sam czas pieczenia to kolejne 20 minut. Bułeczki są mięciutkie i puszyste w środku i mają lekko chrupiącą skórkę. Są bardzo smaczne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2,5szkl. mąki pszennej tortowej
Waniliowe ImprowizacjeDzień Dobry w lutym :) Zgodzicie się chyba ze mną, że domowe pieczywo to najlepsze pieczywo na świecie. Smak i zapach wyjątkowy. Ciągle wymyślam jakieś nowe bułki. Tym razem z mąką owsianą i posypką z płatków owsianych. Nawet nie wyobrażacie sobie jakie te bułki wyszły mi pyszne. Idealne na śniadanie i kolację. Polecam upieczcie. Udanych wypieków :) Potrzebujemy: Na ciasto(...)małe płaskie łyżeczki soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: 1 jajko pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych mąka pszenna do posypania stolnicy masło lub margaryna do posmarowania blaszki Wykonanie pysznych bułek: 1. Obie mąki wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
IzabelawkuchniKolorowe jedzenie intryguje i wprowadza do codziennego menu odrobinę humoru. Fioletowa bułka do hamburgerów? Dlaczego nie? Profanacja czy prowokacja? To tylko zabawa! Czarna marchewka, zwana również fioletową to ponoć jedna z najstarszych odmian marchwi. W przemyśle spożywczym koncentrat soku lub przecier z czarnej marchwi używany jest jako naturalny barwnik do jogurtów, napoi czy kolorowych słodyczy. Czarną marchew możemy już(...)sklepach ze zdrową żywnością lub na bazarkach warzywnych. Możemy również uśmiechnąć się do mamy koleżanki, która ma dorodne czarne marchewki (bez nawozów!) … z własnej uprawy. Pomysł na fioletowe bułki do hamburgerów wynikł z czystej ciekawości i z niedowierzania, jak można zrobić ciasto w takim kolorze? Inspiracją był przepis na fioletową pizzę Grzegorza Łapanowskiego zamieszczony w magazynie Kuchnia. Eksperyment się
Tajemnice Smakupysznie! Kotlety mielone to wspomnienie dzieciństwa, wspólnych niedzielnych obiadów i lenistwa rodzinnego. Kotlety mielone (niezależnie od rodzaju mięsa) przygotowuję na kilka sposobów: dodaję do mięsa namoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę (w wodzie lub mleku); dodaję bułkę tartą zamiast czerstwej odciśniętej; wlewam wodę, bulion lub wodę gazowaną; dodaję przesmażoną na oleju cebulę lub świeżo starą na tarce o dużych oczkach(...)fasolka szparagowa lub mieszanka. SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki 300 g mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 1/2 szklanki wody 2 jajka 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, słodka papryka do obtoczenia bułka tarta masło klarowane do smażenia olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Mięso wkładam do miski. Cebulę obieram i siekam drobno w kostkę, przesmażam ją na niewielkiej
Zasmakuj Kuchnidomowe makarony, kluski czy właśnie knedle. Knedle to można powiedzieć taki rodzaj klusek, tylko z owocami w środku. Można zrobić knedle serowe, ziemniaczane, serowo - ziemniaczane, a nawet z bułki tartej. Do knedli można użyć zarówno owoców świeżych, sezonowych, jak i mrożonych. Najlepsze są śliwki, truskawki czy jagody, ale nie tylko. Knedle podaje się przeważnie z masełkiem i bułką tartą oraz(...)kleksem śmietany. Takie danie nadaje się zarówno na odrębny posiłek lub ciepły deser. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 żółtka 1szkl. bułki tartej 3/4szkl. mleka 100g masła ok. 1szkl. mąki tortowej duży cukier waniliowy śliwki świeże lub mrożone ok. 1 łyżeczka cukru do każdego knedla (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mleko podgrzałam i gdy było gorące, zdjęłam
Waniliowe Improwizacje