bułki - 33426 przepisów (strona:49/2229)

KOTLETY MIELONE 113

było czuć, miała we krwi ponadprzeciętne dbanie o nas, i nie mówię o rozpieszczaniu. Kotlety mielone – jest na nie masa sposobów począwszy od rodzaju mięsa po dodatki, ilość bułki tartej, jajek czy wody. Mielone podaję tradycyjnie z ziemniakami z wody lub puree oraz dodatkami takimi jak: marchew z groszkiem, mizerią, sałatką z ogórków kiszonych, wszelakimi surówkami z marchwi(...)ręki podane inaczej – taki wdzięczny, domowy, niedzielny obiad lub w tygodniu. Lunch box do odgrzania do pracy w sam raz! Kiedyś babcinym sposobem dodawałam do mięsa namoczoną czerstwą bułkę, dziś wsypuję bułkę tartą, dolewam wody mineralnej, czasem gazowanej. Także co do cebuli: raz dodaję surową tartą na tarce o dużych oczkach, a raz drobno posiekaną i przesmażoną na oleju

Zasmakuj Kuchni
Szybkie bułki pszenne 114

Dzisiaj przepis dla tych, którym nie chce się iść do sklepu po bułki A tak na serio, nie zawsze chce mi się piec chleb, a czasem po prostu wygodniej zrobić bułki. Bo szybciej, bo żeby zmienić smak itp. Z tego przepisu otrzymamy ok. 7-8 szybkich bułek pszennych. Naprawdę szybkich, bo ciasto krótko wyrasta, specjalnie przy nim się nie napracujemy(...)Jakie są w smaku? Mój mąż spróbował i mówi „Prawdziwe, nie dmuchane bułki” I to niech będzie najlepszą ich recenzją. Nie są chrupiące chyba, że dłużej potrzymamy je w piekarniku, aż skórka porządnie się zrumieni. Są miękkie i świetnie nadają się na wszelkiego rodzaju kanapki zarówno te na słodko z dżemem czy miodem jak i te wytrawne. Przepis

Mieszam w Garnku
Miękkie bułki z czarnuszką 178

Bardzo lubię smak i zapach czarnuszki, zwłaszcza w pieczywie. Mam dla Was przepis na bardzo proste bułeczki. Są one miększe, niż tradycyjne bułki, ale zawierają więcej tłuszczu. Idealnie smakują ze świeżymi warzywami. Bułki z czarnuszką Via Gusto Bardzo lubię smak i zapach czarnuszki, zwłaszcza w pieczywie. Mam dla Was przepis na bardzo proste bułeczki. Są one miększe, niż tradycyjne bułki

Via Gusto
Domowe burgery 195

się one na stałe do naszego menu, choć przyznaję, nie robimy ich zbyt często;) Również niedawno naszła nas ochota, by znów je powtórzyć. Wykorzystaliśmy najlepszy, moim zdaniem, przepis na bułki. Przepis jest wielokrotnie przetestowany, z tym, że kiedyś robiłam po 8 małych bułeczek. Ostatnio jednak za każdym razem przygotowuję 5-6 sztuk i jest to chyba najlepsza ilość. Bułeczki wychodzą(...)duże, mięciutkie i żółciutkie w środku, lekko maślane, po prostu prze-pysz-ne. Zdecydowanie lepsze od tych pustych, sklepowych. Doskonale sprawdzą się nie tylko jako bułki do hamburgerów, aczkolwiek nie ukrywam – ich przygotowanie jest z lekka żmudne i dość pracochłonne;) Oprócz wspaniałych bułek istotną rolę odgrywa tutaj jeszcze mięso i dodatki. Mówię Wam, lepiej wyjść nie mogło:) Już marzy

Smaki Na Talerzu
Lepionki -bułki 148

Dzisiaj mam dla Was bardzo smaczne bułki drożdżowe lepionki. Koniecznie upieczcie, bo u mnie w domu zrobiły furorę. Wspaniale smakują posmarowane z wierzchu masłem i dżemem podane ze szklanką mleka lub kakao. Idealne do szkoły dla dzieci na drugie śniadanie. Więcej przepisów na bułki znajdziecie na moim blogu tutaj . Jeśli skorzystacie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią(...)widziane. Składniki 150 ml ciepłej wody 100 g mleka 100 g cukru 80 g roztopionego masła 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 białko (żółtko do posmarowania bułek) Do ciepłej wody wkruszyć drożdże dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystko wymieszać dokładnie i odstawić aż rozczyn zacznie rosnąć. Mąkę wsypać do miski, wlać ciepłe mleko, dodać

O kuchni z uczuciem
aleWorek | Lniany worek na pieczywo 202

sposób postąpiłam z domowymi bułeczkami. Wybrałam dwa rodzaje pieczywa. Kupiony w sklepie chleb z dynią na zakwasie, który dosyć długo zachowuje świeżość. A także domowe, drożdżowe bułki. Domowe bułki mają to do siebie, że gdy są świeże smakują idealnie, ale bardzo szybko robią się twarde jak kamień. Każdego dnia określałam przydatność do spożycia w skali od 1 do 5, gdzie(...)procesu wysychania i powstawania pleśni. Ponieważ ja zawszę kupuję mały chlebek, to wybrałam sobie worek w małym rozmiarze. Jest wystarczający do przechowania 1-2 bochenków niewielkiego chleba lub kilku bułek. Już na pierwszy rzut oka widać, że jest wykonany bardzo starannie i musze przyznać, że prezentuje się zdecydowanie lepiej, niż zajmujący sporą część kuchennego blatu – chlebak. Ale Worki szyte

Mienta blog
Orzechowe bułeczki 132

Polecam Wam bardzo smaczne bułeczki z nadzieniem orzechowym w nietypowym kształcie. Do bułek polecam szklankę mleka lub kakao. Więcej przepisów na bułki znajdziecie na moim blogu w zakładce BUŁKI. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów, a macie ochotę podzielić się swoją opinią to napiszcie ją w komentarzach. Za  co bardzo dziękuję. Ciasto 80 g roztopionego masła 500 g mąki(...)Posmarować każdy prostokąt masą orzechową . Nakryć do połowy wzdłuż długiego brzegu ciasto, a następnie nakryć drugą połową ciasta. Powstanie nam długi prostokąt, który kroimy na trójkąty. Każdą trójkątną bułkę ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką o odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Przed pieczeniem każdą bułkę posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
Burger ze śliwkowym sosem bbq 119

łyżki oliwy 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki sosu sojowego łyżka sosu worcestershire łyżka octu balsamicznego łyżka miodu 0,5 łyżeczki wędzonej papryki Pozostałe składniki na 4 burgery: 4 bułki hamburgerowe 600 g wołowiny mielonej sól morska pieprz duża cebula szalotka łyżeczka musztardy francuskiej olej Dodatki (jakie lubicie): rukola pomidor ogórek konserwowy cebula ser cheddar Przygotowanie: SLIWKOWY SOS BBQ Wszystkie(...)Wołowinę mielimy dwukrotnie na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Łączymy mięso, cebule, przyprawy i krótko wyrabiamy. Odważamy po 150 g mięsa i formujemy kotlety, trochę większe niż średnica bułki, bo podczas smażenia się skurczą. Smażymy na patelni grillowej z niewielką ilością ojeju po 2-3 minuty z każdej strony (w zależności jaki stopień wysmażenia preferujecie). BUŁKA Do burgerów możecie

Kierunekuchnia
Bułki z ciasta drożdżowego z lodówki, przygotowane wieczorem 138

idealne sposób na przygotowanie bułek na rano. Normalnie gdybyśmy chcieli zrobić świeże bułeczki potrzebujemy kilka godzin. Te natomiast około 1 godziny. Przygotowanie ciasta drożdżowego w thermimix do naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać sól, cukier, łyżkę mąki, letnie mleko, temperatura 37 C, obroty 1, czas 2 minuty. Zostawić na 15 minut dodać wszystkie pozostałe składniki ciasta do naczynia miksującego. Wyrobić ciasto(...)dużego worka foliowego, musi być dużo miejsca wolnego, ponieważ ciasto napęcznieje w lodówce, zawiązać worek. Włożyć ciasto do lodówki.   Następnego dnia rano wyjąć ciasto z worka formować bułki, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie obsypanej mąką odstawić na 20 minut do wyrośnięcia posmarować letnią wodą, obsypać dowolnymi ziarnami Pieczenie – nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
BUŁKI LCHF Z KALAFIORA (keto, LCHF, optymelne, paleo, bez glutenu i laktozy) 229

kalafior, który ma tylko 5 g węgli w 100g. Bułeczki są idealne nie tylko dla osób na LCHF, ale i dla tych unikających glutenu i laktozy. Składniki na 6 bułek: 350 g startego kalafiora 5 jajek 100 g mąki kokosowej opcjonalnie 10 g łupin babki jajowatej (jeśli ktoś nie przepada za łuską można pominąć bez zmiany pozostałych składników. Ja robię(...)cebula, tymianek, zioła prowansalskie (co kto lubi ). Całość dokładnie wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji, która pozwoli formować bułeczki. Sugeruję niezbyt duże. U mnie z tych proporcji powstaje 6 sztuk. Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180-190°C (termoobieg) przez ok 30 minut obserwując żeby się za bardzo nie przypiekły. Gotowe bułeczki wystudzić i jeść

Ola la LCHF
Bułki orkiszowe z ziarnami 139

Polecam Wam te pyszne, domowe i zdrowe bułki. Nie ma nic lepszego niż pieczywo zrobione samodzielnie. Pamiętajcie o tym, że orkisz zawiera bardziej przyswajalny gluten, a w skład tych bułek wchodzi również mąka orkiszowa graham i ziarna, co dodatkowo przemawia za jej walorami zdrowotnymi i smakowymi. SKŁADNIKI 600 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 400 g mąki orkiszowej graham(...)odpowietrzenia. Następnie z ciasta odrywać kawałki o wadze 130 g (najlepiej w tym celu wykorzystać wagę kuchenną), każdy uformować w kulę i układać w dużych odstępach na blaszkach. Gotowe bułki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 40-60 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ° C. Bułki zwilżyć pędzelkiem wodą, posypać płatkami owsianymi i włożyć do piekarnika. Piekarnik

Passions hobbies life
bułki z mięsem 147

Mówi się  bułka z masłem, a u nas pojawiła się bułka z mięsem. W lodówce zostało trochę ciasta drożdżowego, więc musiałem je wypiec...  Nie chciało mi się dzisiaj kulać zwykłych bułek, więc postanowiłem, że będą bułki z mięsem :) Jak widać potrzebujemy ciasto na chleb, mięso mielone i jakieś dodatki, które lubimy. Mięso smażymy, potem dorzucamy pokrojone: pomidory, cebulę(...)czosnek... Po przesmażeniu farsz  musimy ostudzić :)  No i już zabieramy się do naszych bułek. Dzielimy ciasto na kulki, trochę wyrabiamy i wałkujemy Nakładamy farsz, zlepiamy dokładnie i układamy sklejeniem do dołu, na blaszkę z papierem. Smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy lub nie jakimś ziarnem i nacinamy. Tak przygotowane bułki pieczemy 30 min w 200 st. C Po upieczeniu można

chleba naszego
Kurczak burger 150

Chrupiący kurczak, świeże warzywa i własnoręcznie robiony sos – zdrowsza i odchudzona wersja „bomby kalorycznej”. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 4 bułki do hamburgerów 250 g fileta z kurczaka 4 plasterki sera 8 listków sałaty 1 pomidor 2 ogórki konserwowe 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka przyprawy(...)cebuli. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić do czasu, aż sos zgęstnieje. Z fileta wyciąć 4 kotlety i opanierować w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z przyprawą do kurczaka. Smażyć na oleju z obu stron, po odwróceniu na drugą stronę na każdego kotleta wyłożyć plasterek sera

KuchniaWeDwoje.pl
Amerykańskie bułeczki 127

Kwadratowe pyszne  bułeczki. Idealne na śniadanie podane ze szklanką gorącego kakao lub mleka. Moje dzieciaki uwielbiają je posmarowane dżemem. Może i Wy skusicie się na świeżutkie pachnące bułki. Jeśli macie ochotę na inne bułki to zapraszam do zakładki BUŁKI , gdzie znajdziecie inne przepisy. Szczególnie polecam bułki odrywane róże Ciasto 200 ml ciepłej wody 8 g suchych drożdży(...)pizzy lub ostrym nożem pokroić kwadraty o boku około 7 cm. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem każdą bułkę posmarować delikatnie mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą miały złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 4 minuty i każdą bułkę posmarować roztopionym

O kuchni z uczuciem
Drożdżowe bułeczki dyniowe 198

macie jeszcze dość słodkości po Świętach? Została Wam jeszcze gdzieś dynia? A może macie gdzieś schowany mus dyniowy? Jeśli tak, upieczcie drożdżowe bułki dyniowe. Są pyszne! Chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Szybko znikają z talerza 😉. Moje bułki są inspirowane przepisem Gosi z bloga "Co do jedzenia" . Składniki (na 24 bułeczki):  500 g mąki pszennej + mąka do podsypania(...)saszetka (7 g) suszonych drożdży 70 g cukru pół łyżeczki soli ok. 250 ml ciepłego mleka 60 g masła łyżka cynamonu 1 duże jajko 1 małe jajko (do posmarowania bułek) ok. 200 g musu z dyni ( u mnie z cynamonem i cytryną) Masło stopić w rondelku. Dodać do niego cynamon. Wymieszać. Odstawić do schłodzenia. W miseczce rozbełtać duże jajko

Weekendy w domu i ogrodzie