Według mnie najlepsze bułki to te na maśle z makiem. Piekłam już je wiele razy. W sumie to ciągle je piekę. Tak często, że ciężko zliczyć ile razy. Maślane, puszyste i obłędnie pachnące. Wystarczy dobrze wyrobić ciasto, a w tym jestem mistrzynią ( napisałam to z przymrużeniem oka ), a wyjdą nam idealne. Zapach jaki roznosi się po domu podczas pieczenia jest(...)ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka soli 5 dag masła 82 % Dodatkowo: 1 jajko mąka do posypania stolnicy 2-3 łyżki suchego maku Wykonanie pysznych bułek maślanych: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy żeby podwoił swoją objętość na około 15 minut
IzabelawkuchniZachęcam też do wypróbowania klasyka, czyli soczystego burgera wołowego z grillowaną cebulą Składniki (na 4 burgery): Mięso: 1 duży filet z kurczaka płatki kukurydziane (około 1 szklanki) 1 łyżka bułki tartej mąka (około 1 łyżki) 1 jajko 1 łyżka mleka sól pieprz Dodatkowo: 4 bułki do burgerów sałata lodowa 1 pomidor wędzony boczek (cienkie plasterki) 1 czerwona cebula 4 plasterki(...)sera cheddar (użyłam topionego w plasterkach) domowy sos Kentucky Gold Przygotowanie: Mięso: Płatki kukurydziane pokruszyć dłońmi lub przez chwilę zmiksować w malakserze. Przełożyć do miseczki, dodać bułkę tartą i wymieszać. Filet z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Przekroić w poprzek na dwa filety, następnie każdy na pół. W najgrubszym miejscu lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Do miseczki
Oryginalny smakMięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz ... cóż chcieć więcej? Moje bułki wzbogaciłam prażoną cebulkę, bo z cebulką lubimy bułki najbardziej. Przepis jest bardzo prosty. Bułki zawsze wychodzą, czasem odrobinę popękają, ale zawsze są tak samo smaczne 😉 Jeśli użyjemy tylko mąki pszennej, bułki będą bardziej puchate, niż moje na zdjęciu, z domieszką mąki żytniej. Składniki: na 9 niedużych bułek(...)przesianej mąki, dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz olej i wyrabiamy mikserem do momentu połączenia się składników i otrzymania gładkiego ciasta (około 8-10 minut). Jeśli chcemy otrzymać bułki cebulowe, podczas wyrabiania ciasta dodajemy do niego około 80 g gotowej, suszonej cebulki, albo podsmażoną na maśle na złoty kolor 1 cebulę. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około
Walijskie Pichcenieniedługo tłusty czwartek. W Polsce świętujemy ten dzień jedząc pączki, a w Szwecji króluje semla. Semla szafranowa to odmiana tego szwedzkiego przysmaku, puszyste brioche z dodatkiem szafranu. Lubię, kiedy bułka do semla po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego mój wybór to brioche z pokaźną dozą masła. Semla szafranowa to słodka bułka nadziewana marcepanem i bitą śmietaną, podobnie jak tradycyjna(...)semla, gdzie do drożdżowej bułki dodaje się sporo kardamonu. Jeśli wolicie ten wariant to wybierzcie przepis na semla z marcepanem . Osobiście jestem wielką fanką szafranu i dlatego w tym roku postanowiłam wykonać ten deser, używając szafranowych bułeczek. Masa marcepanowa to słodkie nadzienie w tym wypieku i koniecznie musi być go dużo. Lubię doprawić marcepan amaretto lub rumem. Marcepan to utarte
codojedzeniaWykorzystując wolny weekend i rozsądek, by pozostać w domu i nie przenosić dziwnego wirusa, który szaleje w naszej firmie, postanowiłam na najbliższe dni upiec bułki zamiast chleba. Ostatnio mam wielką ochotę na różnego rodzaju pestki i nasiona, więc do bułek dosypałam sporo pestek dyni, które sprawiły, że bułki stały się cięższe i zyskały więcej wartości. Składniki (na 8 bułek(...)wyrastania. W tym czasie nagrzać piekarnik na 230 stopni. Bułeczki wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Piec 20 minut. ----- Podobne: bułki bawarskie bułki na kefirze z żurawiną nocne bułki z oliwkami
Weekendy w domu i ogrodzieAmerykańskie bułki do fast foodów hoagie Dziś zapraszam na amerykańskie bułki do fast foodów , czyli hoagie rolls . Najlepiej smakują opieczone na patelni lub grillu, a następnie nadziane ulubionymi składnikami. Hoagie rolls to pszenne, maślane bułeczki o dość zwartej teksturze, miękkim środku z miękką skórką. Po przekrojeniu i opieczeniu wspaniale nadają się do przygotowania domowych hot dogów albo bułek(...)ciepło z mięsem lub wędlinami, roztopionym serem i warzywami. Możecie z nich przygotować również nasze polskie zapiekanki z piekarnika - z pieczarkami i żółtym serem. Amerykańskie bułki do fast foodów świetnie sprawdzą się na spotkania w większym gronie. Polecam do domowych przekąsek na gorąco, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pyszne bułeczki :) Zobaczcie również mój przepis na najlepsze, bardzo chrupiące bułeczki
Lekcje w kuchniBułki z chrupiącą skórką to kolejna z propozycji na pyszne domowe wypieki idealne na śniadanie. Oprócz wyrazistego, delikatnego smaku w środku, bułki te wyróżniają się chrupiącą skórką. Takie bułeczki upieczone rano, świetnie nadają się do domowego dżemu. Jeśli lubicie, możecie upiec więcej i zamrozić zaraz po upieczeniu. Składniki (ok. 7 bułek) 400g mąki pszennej 5g drożdży (suchych) 250 ml mleka(...)wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy Dodatkowo 100g mąki ryżowej 3g drożdży 1 łyżeczka cukru 120 ml wody Bułki z chrupiącą skórką – jak przygotować Zaczynamy od przygotowania ciasta. Na początek do miski przesiewamy mąkę z drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Powinno ono być dość elastyczne. Bardzo ważne, aby mleko było w temperaturze pokojowej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wraca do korzeni, do tego na czym powstał. Mianowicie do przepisów na wszelakie pieczywa. Bo to kolejny w ostatnim czasie przepis na pieczywo, który dla Was mam. Tym razem bułki pszenno-żytnio-owsiane. Fajne, wyraziste. Chrupiąca skórka i przyjemny miąższ z wyraźnym żytnim charakterem. A dodatek płatków owsianych powoduje, że te bułki są naprawdę sycące. Nie ma z nimi zbyt(...)wyrobić. Staram się żeby każdy mój przepis przysporzył Wam jak najwięcej przyjemności, a jak najmniej pracy i frustracji. Zatem pora podwinąć rękawy i brać się do roboty. PRZEPIS NA BUŁKI PSZENNO-ŻYTNIO-OWSIANE Bułki pszenno-żytnio-owsiane – składniki: 400 g mąki pszennej jasnej 100 g mąki żytniej typ 2000 100 g płatków owsianych (ja użyłem górskich) 390 ml wody
Marder&Marder Manufacturetakże je lubimy, a jako że robi się je błyskawicznie, to goszczą u nas bardzo często. Są delikatne, pulchne i chrupiące z wierzchu. Ich sekretem jest użycie grubotartej bułki – czyli panko. Panko można dostać w wielu sklepach (polecam się za nim rozejrzeć na dziale orientalnym), ale łatwo można też zrobić je samemu rozdrabniając bułkę na okruchy i susząc. Zielony(...)kształcie paluszków rybnych, jeśli tak preferujecie. Rewelacyjne kotlety rybne z groszkiem (8 sztuk): 400 g filetów bez ości z białej ryby (np. dorsz, halibut, miruna, morszczuk) 1 biała bułka (np. kajzerka czy sznytka) – świeża lub czerstwa 1 jajko 3 łyżki posiekanego koperku mleko do zalania bułki sól, pieprz cytrynowy ¾ szklanki mrożonego groszku (jeśli nie lubicie, można zastąpić małą tartą
Poezja smakuBułki pełnoziarniste z kwaśną śmietaną. Pyszna alternatywa dla białych bułeczek . Pełnoziarniste bułki są wspaniałym uzupełnieniem naszej diety. Bułeczki podawane jeszcze na ciepło z masełkiem naprawdę robią furorę. To pieczywo możemy przygotować w dwóch waranach. Możemy je piec w piekarniku lub usmażyć na oleju, wybór należny do Ciebie. Są łatwe wykonaniu i mają tak wiele pysznych zastosowań. Idealnie nadają się(...)złoty kolor. Gotowe bułeczki przenosimy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru oleju. Bułeczki podajemy natychmiast po usmażeniu. Bułeczki możemy podawać z ulubionym dżemem lub miodem. Jeśli chcemy uzyskać bułki mniej kaloryczne możemy je upiec w piekarniku. Nastawiamy piekarnik na 180°C i pieczemy bułeczki przez 15 – 20 minut. Są to najlepsze pełnoziarniste domowe bułeczki . Idealnie się sprawdzą do kanapek
Zdrowy Styl JoannyDomowe bułki nie mają sobie równych i nie ma nic lepszego od zjedzenia takiej jeszcze ciepłej bułeczki z masełkiem, a przygotowanie takich bułek jest naprawdę proste, spróbujcie...;) Składniki na około 12 bułek zaczyn: 20 g drożdży 300 ml ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka cukru ciasto: 400 g mąki pszennej typ 750 100 g mąki żytniej typ 720 1 łyżeczka soli(...)jajko kl L (1 łyżeczka jajka ująć do posmarowania bułek) 60 g masła roztopionego 1-2 łyżki mleka do posmarowania bułek sezam na wierzch bułeczek 1. Z drożdży, cukru, ciepłego, ale nie gorącego mleka tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski dajemy obie mąki, sól oraz jajko (pamiętając co ujęciu odrobiny do posmarowania). Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy
Gotowanie...to proste !Ludzie dzielą się na takich, którzy fasolkę szparagową polewają bułką tartą zrumienioną na maśle, i takich, którzy lubią, gdy strączki całe są nią oblepione. Zdecydowanie zaliczamy się do tych drugich. Dzisiaj pokażemy wam naszą ulubioną wersję tego dania. Przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą Składniki: Około 500 gramów żółtej fasolki szparagowej , 1/3 kostki masła, 3 łyżki bułki tartej, Sól(...)Przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą Zacznij od umycia fasolki i odcięcia końcówek. Fasolkę przełóż do garnka, zalej zimną wodą tak, aby strączki lekko wystawały ponad powierzchnię, następnie przykryj, zagotuj i trzymaj pod przykryciem około 12 minut – fasolka powinna być miękka, ale nadal jędrna. Ugotowaną fasolkę odcedź. Na dużej patelni rozgrzej masło , wsyp bułkę, smaż przez minutę prawie
Kulinarna Polska