sklepu e-maka.pl wyjaśni w komentarzu te nieścisłości, może nie wyjaśni, myślę, że to niezbyt duży problem, czy 500, czy 550. Tak czy siak, postanowiłem z tej maki zrobić bułki. I powiem szczerze, że efekt końcowy mnie wgniótł w ścianę, bułki wyszły niesamowite. Z całą pewnością to były jedne z najlepszych bułek jakie kiedykolwiek zrobiłem. Mięciutkie w środku, puszyste, a skórka(...)lekko chrupiąca. A całość delikatnie, bardzo delikatnie słodkawa. Po prostu bułki pełną gębą, w sklepie takich nie znajdziecie :) Zrobiłem ich 8 sztuk, jadłem przez 2 dni i żałuję, że już się skończyły. Ale nic co dobre nie może trwać wiecznie, bo by nam spowszedniało, prawda? :) Zatem podaję przepis: 500 g mąki orkiszowej typ 550 275 ml mleka 6 g suszonych
Marder&Marder Manufacturezaczął się długi majowy weekend to częstujemy was kilkoma smakowitymi przepisami. Tym razem mamy dla was domową kiełbasę, którą przed grillowaniem potraktowaliśmy piwną marynatą i owinęliśmy boczkiem, białe pszenne bułki idealnie pasujące do kiełbasy i w ramach sałatki faszerowana cukinia. A wpis zamieszamy już dzisiaj, bo dla niektórych właśnie się zaczął długi majowy weekend. W sumie nie mam się(...)kolor polewając co jakiś czas resztą marynaty. Pod koniec grillowania układamy na kiełbasach piórka cebuli i pozwalamy im się opiec. Te kiełbaski najlepiej smakują z musztardą i świeżymi pszennymi bułkami. A skoro już wszystko robimy sami to i musztardę możemy. My jakiś czas temu zrobiliśmy duży słoik. Przepis tutaj: KLIK A przepis na pyszne pszenne bułki poniżej. BUŁKI PSZENNE
Marder&Marder ManufactureZwykłe, najprostsze na świecie bułki pszenne. Zwykłe, ale pyszne. Bo domowe :) Wieczór późny był, jakoś tak dochodziła 21, a ja przypomniałem sobie, że na jutro na śniadanie pieczywa nawet żadnego nie ma. Dzień cały pracowałem, zmęczony byłem paskudnie i prawdę mówiąc już mi się oczy kleiły i myślałem tylko o łóżku. Ale nie, przecież pieczywo trzeba jeszcze zrobić. Booosz(...)rady, zrobić trzeba i już. Pomyślałem więc o czymś naprawdę prostym. Żeby zrobić i iść spać. I tak oto powstały te bułki. Zwykłe pszenne bułki. Naprawdę smaczne. Teraz, gdy to piszę, zajadam się nimi na śniadanie i popijam kawą :) 500 g mąki pszennej 140 ml mleka 140 ml wody 15 g świeżych drożdży 40 g masła 2 łyżeczki soli
Marder&Marder Manufacturejemy jajecznicę. Zawsze. Bez dyskusji. Weekend bez jajecznicy na śniadanie się nie liczy. A jajecznica bez pieczywa też się nie liczy. Więc co miałem robić? Po prostu wymyśliłem szybkie bułki śniadaniowe. Okazały się pyszne. Madzia chwaliła :) 300 g mąki pszennej 150 ml wody 90 g aktywnego zakwasu żytniego 1 łyżeczka (3-4 g) drożdży instant 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka(...)cukru Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Dzielimy je na 9 części i z każdej z nich lepimy niewielką bułkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Piekarnik ustawiamy na mniej więcej 45 stopni i grzejemy tak bułki przez godzinę. W tej temperaturze ładnie wyrosną. Przy okazji, przypadkiem, spowodowałem jeszcze jedną pożądaną
Marder&Marder Manufacturedanie dla wielu kojarzące się tylko z fast foodem. Kojarzące, bo w tym wypadku to pojęcie jest mylące. Po pierwsze nie ma nic wspólnego z niezdrową żywnością – upiekłam bułki pełnoziarniste, usmażyłam kotlety siekane z łososia i dałam domowy majonez . Już po wstępie widać, że nie będzie to „na szybko”, ale warto przygotować najlepszy domowy fishburger. Składniki: - kotlety siekane(...)łososia - bułki pełnoziarniste (nowy przepis wkrótce) - majonez domowy - pomidory - sałata rzymska - szczypior - czerwona cebula Przygotowujemy kotlety siekane z łososia ( z podanego przepisu ), pieczemy bułki pełnoziarniste (przepis wkrótce, ale można też wykorzystać TEN , który już jest na blogu lub na pszenne bułki do hamburgerów ). Zrobienie majonezu zajmie nam najmniej czasu, gdy skorzystamy z TEGO przepisu. Warzywa myjemy. Pomidory i cebulę
mojewypiekiinietylkoBułeczki idealne - czosnkowe, miękkie, puszyste i bardzo sycące. Przypadną do gustu każdemu, kto lubi czosnkowe pieczywo. Są o wiele smaczniejsze niż gotowe, kupne bułki. Po za tym podczas pieczenia, po całym mieszkaniu roznosi się zapach czosnku i pietruszki...najlepiej smakują, gdy są podane jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika. Składniki na 10 bułeczek: 400 g mąki pszennej tortowej 1 szklanka(...)miejsce do wyrośnięcia. Po około 1 godzinie ciasto przełożyć na blat i podzielić na 2 części formułując wałek. Każdą część podzielić na 5 kawałków i za pomocą dłoni uformować bułki. Przygotowane bułki przełożyć na formę do pieczenia (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Ponownie przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Bułki muszą lekko podrosnąć. Przed samym pieczeniem każdą
Ugotowaćgotowania, lub te, które trudno kupić w małych ilościach. Chcę też spisywać triki pomocne w kuchni również te, które wykorzystuje się rzadko i łatwo się o nich zapomina. Czerstwe bułki Bułki, które są już czerstwe zamiast wyrzucać można wysuszyć i wykorzystać je np. do zrobienia kotletów mielonych. Jeśli do kotletów namaczamy wysuszoną bułkę są one znacznie lepsze niż podczas(...)wykorzystujemy świeże bułki. Można również takie bułki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Taka tarta bułka będzie napewno znacznie lepsza niż bułka kupna w sklepie
Mama GotujeZapach świeżo upieczonego pieczywa wywołuje u mnie atak głodu. Żeby jakoś przeczekać i nie rzucić się na gorące bułki zabrałam się za pisanie posta. No to o bułkach. Zaczyn przygotowuję na melasie, ale można zamiennie użyć cukru, jednak bułki wtedy stracą kolor. Środek jest miękki i puszysty, ale skórka nie jest bardzo chrupiąca. Za to posypka już tak. Świeżość zachowują(...)przez kilka dni, ale najlepsze są od razu po upieczeniu. W związku z tym kończę i uciekam na śniadanie. Miłego dnia! Składniki na 12 bułek: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (typ 2000) 2 szklanki mąki pszennej (typ 650) 2 łyżki zarodków pszennych 300 ml letniej wody 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju słonecznikowego 4 łyżki słonecznika 2 łyżki słonecznika do posypania
Pełny talerzbliskim sprawia mi ogromną radość, chwilę kiedy mogę o nich dbać i przyrządzić im coś smacznego. Lubię, gdy są dni, podczas których mam więcej czasu rano i mogę upiec bułki. Zapach unoszący się w domu w trakcie pieczenia jest wyjątkowy, a radość domowników z takich bułek jest ogromna. Ciepłe bułeczki prosto z piekarnika stawiają na nogi nawet największych śpiochów(...)domu nasza mała córeczka budzi nas dość wcześnie i od rana nie mam czasu na zagniatanie ciasta oraz wyrabianie, dlatego przygotowanie ciasta na bułki wieczorem jest na prawdę wygodne, a mi sprawia wiele radości. Kiedyś piekłam pszenny chleb nocny i często do niego wracam, dlatego postanowiłam upiec te bułki. Moja inspiracja klik . Składniki: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 (szklanka
dom-agi.plwypróbowania przepisu na te apetyczne kotleciki z soczewicy. Składniki potrzebne do przygotowania kotletów – 1 szklanka soczewicy czerwonej – 200 g pieczarek – 1 jajko – 2 łyżki bułki tartej – 1 średnia marchew – 1 garnek na gotowanie – 1 cebula – 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę – Posiekana natka pietruszki – Bułka tarta do obtoczenia(...)odstawić do ostygnięcia. Krok trzeci: formowanie masy na kotlety Ugotowaną soczewicę przełożyć do dużej miski. Dodaj przesmażone pieczarki z cebulą, startą marchew, posiekaną natkę pietruszki, jajko i 2 łyżki bułki tartej. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt luźniejsza, możesz dodać trochę bułki tartej. Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, kurkumą i słodką papryką. Dokładnie wymieszaj. Krok czwarty: formowanie
ZGruntuFitBułki maślane to pyszne, domowe pieczywo, które można podać na wiele sposobów. Wychodzą mięciutkie i puszyste. Idealnie sprawdzą się do burgerów z soczystym mięsem, świeżymi warzywami i ulubionym sosem. Można je również podawać z jajecznicą, szynką i serem lub wykorzystać do przygotowania kanapek na słodko z dżemem, nutella czy owocami. Będą też świetnie smakować posmarowane pastą z twarożku. Składniki(...)bułki maślane (około 12 sztuk): 600 g mąki pszennej typ 550 (4 szklanki) 250 ml mleka 2% (1 szklanka) 150 g masła 50 g drożdży świeżych 2 łyżki cukru 2 jajka rozmiar L 1 łyżeczka soli sezam lub inne ziarna do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie Masło roztop w rondelku i odstaw do przestudzenia. Drożdże rozkrusz do miseczki. Dodaj do nich
e-PrzepisyKulinarneBułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką są przepyszne, mięciutkie i puszyste, a słodka kruszonka przyjemnie chrupie pod zębami. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, można je również zebrać ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Nadzienie do bułeczek Latem wykorzystujemy sezonowe owoce, oprócz truskawek mogą być wiśnie, maliny czy śliwki. Zimą bułeczki można nadziać marmoladą, budyniem lub serkiem. W każdym(...)przypadku będą pyszne i szybko znikną z talerzy. Składniki na bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką (około 32 sztuki): 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka (szklanka) 650 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 4 szklanki) 100 g masła 100 g cukru (pół szklanki) 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 500 g truskawki Kruszonka: 90 g mąki
e-PrzepisyKulinarnepomocą robota z hakiem wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Przygotowanie bułek Masło przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż się całkowicie roztopi. Odstaw do lekkiego wystudzenia. Do masła dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i suszony czosnek niedźwiedzi. Wymieszaj. Wyrośnięte ciasto drożdżowe(...)siebie. Ciasto pokrój nożem na około 3 cm paski. Każdy pasek skręć kilka razy, tworząc spiralę. Następnie spiralę zwiąż w luźni węzeł, a końce zawiń do środka, tworząc okrągłą bułkę (zobacz na filmiku jak to zrobić). Bułki układaj w odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryj je ściereczką i odstaw na około 30 minut, do „napuszenia
e-PrzepisyKulinarnesię na niedzielny obiad lub wyjątkową okazję. Oto, jak przygotować to wyjątkowe danie krok po kroku: Składniki: 4 plastry schabu 200g pieczarek 100g sera żółtego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła Sól i pieprz do smaku Oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: 1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. 2. Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w drobną kostkę(...)żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 4. W misce wymieszaj pieczarki, starty ser, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz. 5. Plastry schabu delikatnie rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. 6. Nałóż farsz z pieczarkami i serem na każdy plaster schabu i zawiń w rulon. 7. Kotlety obtocz w bułce tartej. 8. Rozgrzej masło i oliwę na patelni. Smaż kotlety
Ania i Marcin gotująurozmaicenie tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka? Wystarczy dodanie do panierki jednego prostego składnika, by uzyskać ciekawą alternatywę dla tej standardowej potrawy. Wypróbuj nasz przepis! Filet z kurczaka w bułce tartej i parmezanie Cześć! Dziś pragnę podzielić się z Tobą niezwykłym przepisem, który odmieni Twoje kuchenne doznania. Oto moja propozycja na filety z kurczaka w parmezanowej panierce – prawdziwa uczta dla podniebienia(...)Wyobraź sobie soczysty filet z kurczaka, delikatnie otulony chrupiącą bułką tartą, której smak doskonale uzupełnia intensywny parmezan . To danie nie tylko kusi swoim wyglądem, ale przede wszystkim zachwyca wyjątkowym połączeniem. A co najważniejsze – przygotowanie tego dania jest dziecinnie proste ! Wystarczy kilka składników, trochę miłości do gotowania i gotowe. Bułka tarta, parmezan, jajka, słodka papryka, płatki suszonych pomidorów – te składniki tworzą
Rozdomowiona