tradycyjna polska zupa, przygotowywana na zakwasie. Z powodzeniem może być podana jako główne danie, ponieważ jest bardzo syta. SKŁADNIKI (dla 4 osób) : 2 marchewki 1/2 selera 4 białe kiełbasy 4 wędzone kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku 0,5 l zakwasu pół szklanki śmietanki 18 % łyżka masła 4 duże ziemniaki sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe 4 jajka KROK(...)doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut. KROK 3 W między czasie kroimy w plastry wędzona kiełbasę, a w kostkę wędzony boczek usuwając nadmiar tłuszczu. KROK 4 Myjemy por po czym kroimy jego białą i jasno zieloną część w kostkę. Por podsmażamy na łyżce masła dopóki nie zmięknie. Przesypujemy z patelni do naczynia. KROK
smacznieinatematFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Biała kiełbasa pieczona w piekarniku z dodatkiem cebuli i majeranku jest pyszna - miękka i aromatyczna. The post Pieczona biała kiełbasa appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyŻurek, to zupa nieodłącznie kojarząca się z Wielkanocą. Oczywiście przygotowany na domowym zakwasie, ugotowany na białej kiełbasie z boczkiem i domowym chrzanem. Do tego tylko jajko na twardo i powiem... jest pysznie. Składniki: 4-5 białych surowych kiełbasek 200 g boczku wędzonego 1/2 L zakwasu żurkowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku(...)majeranek i gotuję ok 10 minut. Na koniec śmietanę mieszam z odrobiną wywaru, wlewam do garnka, z agotowuję. D oprawiam do smaku solą i pieprzem. Żurek podaję z białą kiełbasą i z ugotowanym jajkiem na twardo
magiczna kuchnia KasiKiełbasę białą czasem można przygotować w domu. Nie potrzeba specjalnych urządzeń, wystarczy maszynka (ręczna, elektryczna) do mięsa, z nakładką do nadziewania kiełbas. 1,1 kg mięsa z golonki, 4,1 kg łopatki wieprzowej bez kości, 90 g soli, 50 g czosnku, 5,2 g pieprzu, 4 liście laurowe, 0,5 kg podgradla, około 20 g majeranku, jelita naturalne wieprzowe(...)jelit posmarować olejem, naciągnąć jelita i nabijać kiełbasę. Nie nabijać zbyt mocno, bo jelita będą pękać, ani zbyt luźno. Kiełbasę zwijać w pęta (15-20 cm) zawijając jelito. Można przewiązać sznurkiem bawełnianym, wówczas będziemy mieć pewność, że kiełbasa nam się nie rozwinie. Dziekuję Ewie Mitowskiej za wszelkie rady i duchowe wsparcie :) Kiełbasę sparzyć, wkładając ją do gorącego wywaru. Parzyć
królestwo garówTaką białą kiełbasę można upiec w piekarniku(...)grillu. Pamiętajmy, że jeżeli chcemy upiec czosnek to oczywiście pieczemy główkę w całości. Ponadto tak zrolowaną kiełbasę łatwiej jest odwracać na grillu :-) Składniki: 5-8 lasek białej kiełbasy (nie mogą być oddzielone) 3 łyżki oleju szczypta papryki słodkiej szczypta suszonego tymianku Dodatkowo: patyczki do szaszłyków (najlepiej metalowe bo są dłuższe) czosnek Wykonanie: Kiełbaski zwijamy w rulon i przedziewamy patyczkami
IMPRESJA SMAKUkiełbasy zrobienia zabierałam się już dawno , aż nadszedł ten moment i jest!Piękne ,pachnące czosnkiem i majerankiem cudo - Biała Kiełbasa.Pomysł zaczęrpnęłam z internetu.Jednak ja zrobiłam swoją z chudej łopatki wieprzowej i użyłam przeciętych torebek foliowych - Polak potrafi jak nie ma ha ha ha.Kiełbasa w smaku jest dobra ,pachnie obłędnie tylko z tej łopatki wyszła zbyt sucha(...)wkładkę do nabijania mięsa w maszynce.Masę napychać do jelit za pomocą maszynki.Końce jelit związać nitką bawełnianą.Kiełbasę zawiesić,obsuszyć przez 24 godziny . Następnie włożyć do prawie wrzącej wody na 20 minut,nie gotować i nie przykrywać ( wówczas nie popęka).Białą kiełbasę możemy zapiekać,wędzić ,dusić w piwie,ale najlepiej smakuje z chrzanem lub żurkiem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipolecam Wam przepis na „żurek” na zsiadłym mleku. Składniki: 1 l zsiadłego mleka około 1,5 l wody 200 g wędzonych żeberek 150 g wędzonego boczku 2 białe kiełbasy (ja użyłam surowych) 1 większa marchewka 1 większy korzeń pietruszki mały kawałek selera biała część małego pora 1 cebula 4 ziemniaki 4 łyżki kwaśnej śmietany (ja użyłam(...)zmielony pieprz i dokładnie łączymy (najlepiej przy pomocy blendera). Do wywaru z ugotowany ziemniakami wlewamy powoli zsiadłe mleko z dodatkami, ciągle mieszając zupę. Do zupy dodajemy pokrojone w plasterki białe kiełbasy, pokrojony w kostkę boczek, mięso z żeberek, plasterki marchewki. Wszystko doprawiamy jeszcze solą, pieprzem, majerankiem, na koniec wsypujemy natkę pietruszki. Pamiętajcie, żeby tej zupy już szaleńczo nie gotować. Można
Kardamonovypodsmażoną białą kiełbasą. LINK DO PRZEPISU Zupa chrzanowa z Komborni Lokalizacja: Kombornia, gmina Korczyna, powiat krośnieński Zupa chrzanowa z Komborni Zupę chrzanową w Komborni gotuje się na bazie wywaru z boczku i kiełbasy z dodatkiem warzyw korzeniowych. Zabiela się ją śmietaną, a smak wzbogaca się chrzanem i czosnkiem. Tę zupę chrzanową podaje się z białą kiełbasą
Trzeci talerzSkładniki /4 porcje: – 300g kiełbasy białej – 1 ząbek czosnku – 1 szt. liścia laurowego – 2 ziarna ziela angielskiego – 2 szt. suszonych grzybów – 250 ml zakwasu na żur – 4 jaja – majeranek – sól i pieprz Przygotowanie: Gotujemy litr wody. Do wrzątku wrzucamy kiełbasę, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie(...)wyciągnięte z wywaru grzybki – kroimy drobno. Na głęboki talerz wylewamy żurek. Dodajemy krążki kiełbasy, posiekane grzybki oraz cząstki jajek. Zupę można doprawić łyżką kwaśnej śmietany. Artykuł Żurek z białą kiełbasą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEprosta przekąska, która zachwyca wyglądem. Smakuje przepysznie zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia. Świetnie również wkomponuje się w małym koszyczku wielkanocnym. Składniki: rolka ciasta francuskiego 2 białe kiełbasy parzone chrzan Ciasto francuskie rozciągamy, wycinamy kwiatki i układamy w odstępach na blaszce. Białą kiełbasę kroimy na plasterki, każdy z nich układamy na środku kwiatka i dociskamy
Gotowanie i blogowaniepokrojonymi warzywami i białą kiełbasą lub z ugotowanym i pokrojonym na ćwiartki jajkiem. Na naszym wielkanocnym stole zawsze musiał pojawić się biały barszcz. Ja dalej kultywuję tę rodzinną tradycję i co roku gotuję tę pyszną zupę. Koniecznie musi ona być przygotowany na domowym zakwasie, a jego smak powinna wzbogacać własnoręcznie zrobiona biała kiełbasa. Na blogu znajdziecie przepisy
Kulinarne przygody Gatitysobie naleśniki wymyśliłam! Są delikatne, pyszne i mają cudowny farsz. Uwielbiamy biała kiełbasę a tutaj w farszu sprawdziła się znakomicie. Kapusta pac choi dopełnia całości, polecam danie jak najbardziej. Naleśniki z farszem z białej kiełbasy i pac choi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBiała kiełbasa obowiązkowo musi być na wielkanocnym stole. Najczęściej podawana jest z żurkiem ale można przygotować ją też w inny sposób. Przykładem jest to pyszne i zarazem proste w przygotowaniu danie. Biała kiełbasa w towarzystwie pieczonych warzyw świetnie się prezentuje i doskonale smakuje. Do tego koniecznie sos chrzanowy . składniki: 5-6 białych surowych kiełbasek 6-7 średnich
Monia miesza i gotujewypróbowania przepisu , smak jest super . Składniki ( na 8 porcji ) 10 sztuk średnich pieczarek 4 białe kiełbasy 1 laska kiełbasy zwyczajnej , bądź boczku 1 duża cebula 3 łyżki śmietany do gotowania 1 torebka barszczu białego 3 łyżki majeranku sól pieprz 2 kostki rosołowe 10 średnich ziemniaków Wykonanie Do dużego(...)garnka wlewamy wodę do połowy , następnie wkładamy białą kiełbasę , obrane i pokrojone ziemniaki w kostkę , gotujemy to na małym ogniu . Jak nasza zupka się gotuje , obieramy cebulkę , kroimy w kostkę , i wkładamy na rozgrzaną patelnie , z kiełbasą i pieczarkami także tak postępujemy i wszystko razem przesmażamy około 10 minut od czasu do czasu mieszając , jak już mamy przesmażoną
Mój Smakbiałą kiełbasą Moje ulubione danie na niedzielę, roladki wołowe nadziewane kiełbasą z przystawką z zielonego groszku firmy Hortex. Mięso wołowe potrzebuje dłuższego gotowania więc danie to przygotowywuję sobie dzień szybciej. W przepisie tym wykorzystałam też szybkowar, żeby mięso było mięciutkie i soczyste. Oczywiście można gotować w sposób tradycyjny. SKŁADNIKI kilka plastrów mięsa wołowego 1 kg białej surowej kiełbasy(...)cebula olej z oliwek sznurek spożywczy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Plastry mięsa wołowego rozbić tłuczkiem Każdy kawałek posolić a następnie posypać poszatkowanym czosnkiem i natką pietruszki. Na plastach układać kawałek białej surowej kiełbasy i ciasno zawinąć. Każdą roladkę owinąć sznurkiem spożywczym. Zrazy obtoczyć w mące i obsmażyć z wszystkich stron na oleju z oliwek. Obsmażone zrazy zalać szklanką białego wina
zielonacukinka