bułki - 33426 przepisów (strona:50/2229)

Niemieckie bułki na zakwasie 185

Świetne bułki. Robione na zakwasie, dzięki temu mają bardziej wyrazisty smak niż te, pieczone na samych drożdżach. Poza tym, dłużej utrzymują świeżość. Oryginalny przepis przewidywał ręczne zagniatanie ciasta przez 15 minut, ja użyłam robota i ciasto zagniatałam krócej.  Ciasto bardzo ładnie się formuje, ma dobrą konsystencję. Tak jak zalecił autor, nacięłam bułki zaraz po uformowaniu, przed wyrastaniem. Myślę(...)przykryć miską i dać mu odpocząć przez 15 minut. Po tym czasie ciasto parę razy zagnieść a następnie podzielić na 9 równych części - po 95 g każda. Uformować okrągłe bułki , przykryć i odstawić na parę minut (ok 10). Każdą z okrągłych bułek lekko rolować ręką, tak aby uzyskać podłużny kształt  - wrzeciona, grubsze w środku cieńsze na końcach. Bułki naciąć

Stare Gary
Pasztet drobiowy babci Basi 143

blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Składniki do pasztetu drobiowego : 4 spore udka ( moje 1,8 kg) 25 dkg wątróbki, 3 jaja, średnia marchew, średnia pietruszka, mały seler, bułka czerstwa lub 2-3 łyzki bułki tartej , 1 średnia cebula, 2-3 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, 1 łyżka majeranku, 1-2 liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka(...)udek z rondla. Dusimy wątróbki maksymalnie 5 minut. 3. Obieramy udka z mięsa. Wątróbkę i warzywa przecedzamy na sicie, a w pozostałym sosie, ( jest go niewielka ilość ) rozmiękczamy czerstwą bułkę, która wpije sos. Przy czym dobrze jest bułkę wycisnąć na sicie z jego nadmiaru. Niewykorzystany sos możemy wykorzystać na obiad. 4. Przestudzone mięso, wątróbkę , warzywa mielimy ( trzeba wyrzucić twarde liście

Pysznosci Babci Basi
Burger z parowaru 304

zacząłem wspominać, jak to rok temu byłem nim podczas drugiej edycji i miałem do zjedzenia i ocenienia 20 burgerów :) Z tej okazji postanowiłem zrobić w końcu burgera na parze. Bułki zrobiłem ze znakomitego przepisu Jurka Sobieniaka, które razem robiliśmy jakiś czas temu na wspólnych warsztatach. Wyszły mega pyszne i idealnie nadają się do burgerów. Zrobiłem je również w parowarze, smakowały(...)świetnie, ale nie wyglądały na górze już tak ładnie jak te upieczone, także w przepisie i zdjęciach są te z piekarnika :) Składniki na bułki ( 8 bułek) :  3,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej  1,5 szklanki wody 50g świeżych drożdży  1 łyżka soli  1 łyżka cukru  1/3 szklanka oliwy  1 łyżka ziaren sezamu białego

Parowar Faceta
Idealne bułki do hot-dogów 179

dogów nie było u mnie ho ho ho i jeszcze dłużej! Jeśli o nie chodzi, jestem bardzo wymagająca. Bułka ma być puszysta, mięciutka i domowa, parówka dobrej jakości i oczywiście dużo świeżych warzyw. Do środka możecie włożyć to, co Wam najbardziej smakuje. Do mojego hot-doga trafiła sałata, ogórek, pomidor, papryka i młoda cebulka. Wszystko zostało polane ketchupem. Zachęcam(...)przygotowania własnych bułek, wiecie jaka to radość i satysfakcja, że to jednak Wasza, własnoręcznie wykonana buła, a nie jakiś zgnieciuch ze sklepu... :) Także ten... podwijamy rękawy i hop hop, robimy ciasto drożdżowe! :)   Składniki: 30g drożdży 680g mąki pszennej 2 łyżki cukru 235ml mleka 120ml wody 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła 1,5 łyżeczki soli jajko mleko do posmarowania

Czerwona Porzeczka
BUŁKI Z CZARNUSZKĄ 97

Bułki upieczone w domu nie trzeba nikomu zachwalać. Z dodatkiem czarnuszki są pyszne, chrupiące i bardzo aromatyczne. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, jedyny minus to czas potrzebny aby bułki ładnie wyrosły(...)mąki pszennej typ 650 + mąka do posypania 150 g mąki żytniej typ 200, drobno mielona jeżeli mamy zakwas chlebowy (gęste ciasto) możemy dodac 2 duże łyżki, bułki będą smaczneijsze 20 g świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka 100 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju czarnuszka do posypania

Kulinarne Fantazje Marioli
Bułki nadziane farszem z kapusty i pieczarek 108

Pyszne bułki z farszem, który bez problemu może być dodany do pierogów czy krokietów. Smakują wspaniale! Składniki: 12 bułek 1kg mąki ( używam mąki bułkowej od Młynu Kopytowa ) 100g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 400ml ciepłego mleka 6 łyżek masła 300g pieczarek 500g kapusty kiszonej 2 cebule szalotki 3 łyżki masła do farszu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka(...)zostawiam na 60 minut. Wyrośnięte ciasto podsypuję mąką, wyrabiam ponownie i formuję dwa wałki. Każdy tnę na 6 kawałków, w rękach formuję małe kulki i rozciągam je na kształt bułki. Tak przygotowane porcje układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - na jednej blaszce układam 6 bułek. Przykrywam ręcznikiem kuchennym i przygotowuję farsz. Na patelni roztapiam masło (3 łyżki), dodaję pokrojone

Gotowanie i blogowanie
Hamburger z serem pleśniowym, sosem truskawkowym i kiełkami 157

naprawdę przywędrował on z Niemiec. To właśnie niemieccy imigranci rozpropagowali hamburger steak, czyli befsztyk po hambursku. Nie było to nic innego, jak kotlet z siekanej wołowiny podany w bułce.   Co musi mieć w sobie idealny hamburger? Każdy ma pewnie swoje ulubione dodatki. Dla mnie jednak, podstawą jest oczywiście kotlet, grillowana bułka i sos majonezowy. Jednak podczas odkrywania nowych smaków(...)jeden z Waszych ulubionych hamburgerów. Z podanej ilości składników przygotujecie 4 dorodne hamburgery. Składniki: 400g mięsa wołowego (ew. wieprzowego) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 ogórek konserwowy 4 bułki 4 plastry boczku wędzonego ser pleśniowy kiełki (rzodkiewki, lucerny lub fasoli) 100g truskawek 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu szczypta cząbru szczypta soli 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu woda Przygotowanie

Jacob Tastes
Bułki pszenne w godzinę – najszybsze domowe pieczywo 212

tych bułkach jest dużo cukru i dużo drożdży. Ale nie są ani bardzo słodkie, ani bardzo drożdżowe. Pasują i do dżemu, i do wędliny. A największą ich zaletą jest to, że praca nad nimi i pieczenie to tylko godzina. Mąkę mieszamy dokładnie z solą, cukrem i drożdżami. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do gorącego i całkowicie rozpuszczonego wlewamy mleko lub wodę(...)równych części i formujemy bułeczki. Każdą część ciasta rozpłaszczamy w okrąg, zawijamy do środka krawędzie pracując wzdłuż obwodu, zakładając jedną na drugą. Odwracamy łączeniem do dołu i ciągnąc bułki dłonią po powierzchni blatu ruchem ‘do siebie’ jeszcze bardziej je wyokrąglamy i wysklepiamy. Bułki odkładamy łączeniem do dołu na blaszce w równych odstępach. Spryskujemy je wodą żeby nie podeschły i wkładamy

Karo in the Kitchen
Ciabatta bułki 192

się zabierałam za wypiek tych bułek to nie wiedziałam ,że to będzie takie pracochłonne . W jeden dzień biga inaczej zaczyn na bułki a w drugi dzień kilkakrotne wyrastanie przez kilka godzin :)                  w sumie zamiast bułki na śniadanie były na kolację :) Ale mimo tego wszystkiego(...)wyrobić przez 10 minut robotem. Przykrywamy ciasto i odstawiamy na 1.5 godziny w ciepłe miejsce . Po tym czasie dzielimy na porcje , u mnie wyszło 9 szt dość sporych bułek , każdą porcję zagniatamy do środka ,lekko naciągamy i zagniatamy ,wystarczy tak  trzy razy ,układamy na omączonym blacie łączeniem do spodu ,przykrywamy i odstawiamy na kolejną godzinę . Nagrzewamy

Wypieki Rene
Bułki pszenne, jak z piekarni. 194

Pyszne bułki pszenne, niesamowicie mięciutkie, z chrupiącą skórką skradły nasze podniebienia. Są tak dobre, że od dłuższego czasu nie kupujemy bułek. Wolę sama upiec te bułeczki w domu, bo są bez polepszaczy, sztucznych dodatków i długo zachowują świeżość. Polecam!!! Składniki na bułki pszenne, jak z piekarni na 8 sztuk 500 g mąki pszennej (ja używam tortowej) 20 g świeżych drożdży(...)najmniej godzinę (ma podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, dzielimy na 8 części. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę, układamy ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Gdy wszystkie bułki są gotowe za pomocą drewnianej łyżki robimy w bułkach nacięcia (drewnianą łyżkę należy docisnąć prawie do dna, uważając, żeby

Rozpustne gotowanie
Puszyste bułeczki maślane 129

wstępie - bo potem zapomnę - powiem, że to są absolutnie najbardziej puszyste bułeczki jakie kiedykolwiek zrobiłem. Długo szukałem idealnego przepisu na bułki i chyba właśnie go mam :) To jest właśnie to! Dosłownie rozpływają się w ustach. Są mięciutkie i maślane, mógłbym codziennie na śniadanie takie opierdzielać :) Ale raczej nie chce mi się codziennie tak rano wstawać żeby je robić. Cóż, szkoda(...)trudno :) Ale czasami pewnie jeszcze je zrobię. Nawet Magda, która dość krytycznie podchodzi do moich wypieków nie mogła przestać się zachwycać tymi bułkami :) Mam nadzieję, że komuś kiedyś przyda się ten przepis. Tymczasem to ostatni przepis na starych śmieciach. Robię sobie kilka dni, może tydzień, czy dwa przerwy na przeprowadzkę. To znaczy we wpisach przerwy nie będzie

Marder&Marder Manufacture
Bułki orkiszowe 92

sklepu e-maka.pl wyjaśni w komentarzu te nieścisłości, może nie wyjaśni, myślę, że to niezbyt duży problem, czy 500, czy 550. Tak czy siak, postanowiłem z tej maki zrobić bułki. I powiem szczerze, że efekt końcowy mnie wgniótł w ścianę, bułki wyszły niesamowite. Z całą pewnością to były jedne z najlepszych bułek jakie kiedykolwiek zrobiłem. Mięciutkie w środku, puszyste, a skórka(...)lekko chrupiąca. A całość delikatnie, bardzo delikatnie słodkawa. Po prostu bułki pełną gębą, w sklepie takich nie znajdziecie :) Zrobiłem ich 8 sztuk, jadłem przez 2 dni i żałuję, że już się skończyły. Ale nic co dobre nie może trwać wiecznie, bo by nam spowszedniało, prawda? :) Zatem podaję przepis: 500 g mąki orkiszowej typ 550 275 ml mleka 6 g suszonych

Marder&Marder Manufacture
Weekend z grillem #2 162

zaczął się długi majowy weekend to częstujemy was kilkoma smakowitymi przepisami. Tym razem mamy dla was domową kiełbasę, którą przed grillowaniem potraktowaliśmy piwną marynatą i owinęliśmy boczkiem, białe pszenne bułki idealnie pasujące do kiełbasy i w ramach sałatki faszerowana cukinia. A wpis zamieszamy już dzisiaj, bo dla niektórych właśnie się zaczął długi majowy weekend. W sumie nie mam się(...)kolor polewając co jakiś czas resztą marynaty. Pod koniec grillowania układamy na kiełbasach piórka cebuli i pozwalamy im się opiec. Te kiełbaski najlepiej smakują z musztardą i świeżymi pszennymi bułkami. A skoro już wszystko robimy sami to i musztardę możemy. My jakiś czas temu zrobiliśmy duży słoik. Przepis tutaj: KLIK A przepis na pyszne pszenne bułki poniżej. BUŁKI PSZENNE

Marder&Marder Manufacture
Bułki pszenne 122

Zwykłe, najprostsze na świecie bułki pszenne. Zwykłe, ale pyszne. Bo domowe :) Wieczór późny był, jakoś tak dochodziła 21, a ja przypomniałem sobie, że na jutro na śniadanie pieczywa nawet żadnego nie ma. Dzień cały pracowałem, zmęczony byłem paskudnie i prawdę mówiąc już mi się oczy kleiły i myślałem tylko o łóżku. Ale nie, przecież pieczywo trzeba jeszcze zrobić. Booosz(...)rady, zrobić trzeba i już. Pomyślałem więc o czymś naprawdę prostym. Żeby zrobić i iść spać. I tak oto powstały te bułki. Zwykłe pszenne bułki. Naprawdę smaczne. Teraz, gdy to piszę, zajadam się nimi na śniadanie i popijam kawą :) 500 g mąki pszennej 140 ml mleka 140 ml wody 15 g świeżych drożdży 40 g masła 2 łyżeczki soli

Marder&Marder Manufacture
Szybkie bułki śniadaniowe 145

jemy jajecznicę. Zawsze. Bez dyskusji. Weekend bez jajecznicy na śniadanie się nie liczy. A jajecznica bez pieczywa też się nie liczy. Więc co miałem robić? Po prostu wymyśliłem szybkie bułki śniadaniowe. Okazały się pyszne. Madzia chwaliła :) 300 g mąki pszennej 150 ml wody 90 g aktywnego zakwasu żytniego 1 łyżeczka (3-4 g) drożdży instant 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka(...)cukru Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Dzielimy je na 9 części i z każdej z nich lepimy niewielką bułkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Piekarnik ustawiamy na mniej więcej 45 stopni i grzejemy tak bułki przez godzinę. W tej temperaturze ładnie wyrosną. Przy okazji, przypadkiem, spowodowałem jeszcze jedną pożądaną

Marder&Marder Manufacture