bułki - 33426 przepisów (strona:44/2229)

Wege-burgery 191

łyżki kukurydzy z puszki 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) - nie mylić z kminkiem! 1/2 łyżeczki kolendry szczypta soli kilka listków świeżo posiekanej bazylii 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki bułka tarta lub mąka ziemniaczana do sklejenia BUŁKI: Najlepsze są bułki, z tego przepisu (domowe bułki do burgerów) , ale świetnie komponują się też świeże grahamki lub bułki z nasionami dyni DODATKI(...)blendujemy na gładką masę. Dodajemy bazylię, słodką paprykę oraz przyprawy z moździerza i mieszamy. W zależności od tego jak dobrze odsączyliśmy ciecierzycę, możemy potrzebować różną ilość mąki lub bułki. My polecamy na początek wsypać 1 łyżkę mąki i wymieszać, dopiero później dosypywać bułki.  Kiedy konsystencja będzie już dobra, formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty

Kuchnia od dwojga
Kotlety z szynki wieprzowej 208

zmielonego mięsa z szynki wieprzowej 2 małe jajka 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego Skworcu 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Skworcu 1 łyżeczka soli himalajskiej 2 większe bułki mleko do namoczenia bułek około 4 łyżki bułki tartej 1 duża czerwona cebula Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Przygotowanie: Bułki rwiemy, przekładamy do miski i zalewamy mlekiem (odstawiamy(...)żeby dobrze nasiąkły). Do większej miski przekładamy całe mięso, wbijamy 2 jajka, dodajemy nasze bułki, pokrojoną drobno cebulę (ja swoją siekam w blenderze) oraz przyprawy (jeśli wolicie wyraźniejsze smaki możecie dodać ich więcej). Całość zaczynamy wyrabiać ręką, w razie potrzeby dosypując bułki tartej (mięso nie powinno przywierać do dłoni). Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy

Słodkie okruszki
Wegański burger 197

Hamburger jest to bardzo smaczne danie typu fast food. Tradycyjnie podawany z burgerem wołowym. Burgery podaje się w bułce z dodatkiem sera żółtego, sa ł aty, pomidora, ogórka konserwowego i sosu. Hamburgery zyskały popularność na całym świecie... Dla mojego męża zawsze robię tradycyjnego burgera z wołowiny, lecz ja jestem zwolennikiem burgerów wegetariańskich i wegańskich, wi ę c przedstawię Wam dzisiaj(...)pieczarki 10 dag, cebula 1/4 szt, czosnek 2 ząbki, sos sojowy 2 łyżki, papryka słodka do smaku, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia, Dodatkowo: bułki do burgerów (duze), sałata 6 liści, pomidor 1 szt, papryka żółta 1/4 szt ogórki konserwowe 3 szt, cebula czerwona pół szt, musztarda 3 łyżki, ketchup

kulinarne odsłony pati
Domowe bułki do hamburgerów 137

zdrowe. Uwielbiam burgery i bardzo często sama je robię, nie nazwałabym ich nigdy fast foodem gdyż zrobienie dobrego burgera od A do Z przez nas samych jest naprawdę czasochłonne..bułki, mięso sosy..ale efekt wart jest każdej minuty przygotowań. Dzisiaj chciałam Wam przedstawić przepis na genialne Buły do hamburgerów, które są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Przepis pochodzi(...)genialnej książki Veronique Cauvin pt. Burgery wszystkie smaki. Bułki z tego przepisu są dość czasochłonne gdyż potrzebują ok 1,5h na wyrośnięcie. Więc najlepiej będzie jeżeli przygotowanie burgerów zaczniesz od nich. W czasie gdy bułki będą wyrastać zajmij się mięsem, surówkami i sosami. Będziesz potrzebować na 5 wielkich bułek mąka pszenna - 500 g drożdże świeże - 25 g mleko

Wylizany Rondel
Łatwe bułki drożdżowe z cynamonem 245

zabrakło ciasta francuskiego, więc przygotowałam bułeczki z ciasta drożdżowego. To wyjątkowo szybki i łatwy przepis na upieczenie czegoś słodkiego.  Wystarczy gotowe ciasto drożdżowe posypać cukrem, cynamonem, orzechami i bułki prawie gotowe. Obejrzyjcie zdjęcia (poniżej) jak uformować bułeczki. Formowanie bułki. Przy wgniataniu trzonka drewnianej łyżki w ciasto, boki bułki wywijają się.  Uformowana bułka Składniki: arkusz gotowego ciasta drożdżowego(...)płaskie łyżki drobnego cukru 3 łyżeczki cynamonu 1/2 szkl. siekanych orzechów włoskich lub laskowych 50 g masła (1/4 kostki) 1 jajko - do posmarowania bułek Przygotowanie: Rozwinąć zrolowany arkusz  ciasta drożdżowego . Rozpuścić masło, gdy lekko przestygnie posmarować ciasto drożdżowe. Następnie całą powierzchnię ciasta  posypać  cukrem, cynamonem i orzechami .  Posypkę należy delikatnie wgnieć dłonią w ciasto. Zrolować ciasto

Codziennik Kuchenny
Domowe bułki do burgerów 193

Zamiast iść na gotowego burgera, można zrobić go samemu w domu. Z domową bułką do burgera. I to - w zależności od fantazji i (nastroju) w kolorze! ;D Ok, zajmuje to trochę czasu, ale satysfakcja jest niesamowita. Może to nie jest wyszukany obiad czy kolacja, ale jak poczęstujecie kogoś taką domową bułką z (oczywiście;) wymyślonym przez Was środkiem, tj. mięsem, cebulą(...)pomidorem, ogórkiem, sałatą, sosem, itp. to myślę, że z pewnością poproszą o dokładkę;) Przed podaniem przekrójcie i ugrilujcie obie połówki bułki. W dodatku bułeczki są naprawdę łatwe w wykonaniu. Poniżej opiszę jak krok po kroku przygotować domowe bułeczki do burgerów - to tylko 3 kroki;) Składniki: 0,5 kg przesianej mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 150 ml letniego mleka

Zasmakuj Kuchni
Krokiety z farszem z jajek 183

krokietów. Korzystałam ze starej sprawdzonej Kuchni Polskiej, gdzie znalazłam super sposób na panierkę - zostawiamy 6 łyżek ciasta naleśnikowego, w którym maczamy gotowe, nadziane naleśniki i później obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy krokiety na patelni. Przeczytajcie dokładnie przepis i zobaczcie jak ja to zrobiłam: Krokiety z farszem z jajek 8-9 sztuk przepis z Kuchni Polskiej z moimi zmianami bardzo(...)syte - 2 na głowę wystarczą Ciasto: 200 g mąki 2 jajka sól do smaku 1 szkl mleka oraz: 1/4 szkl wody 3 łyżki oleju oraz: kilka łyżek bułki tartej do panierki kilka łyżek oleju do smażenia krokietów 1 łyżka masła do smażenia cebulki   Farsz: 6 jajek + 1 jajko 1 duża cebula 0,5 szkl. mleka 1 bułka kajzerka sól

Posadzone i zjedzone
KANAPKA Z ŁOSOSIEM I JAJKIEM SADZONYM 231

Pyszna i łatwa do przygotowania kanapka na śniadanie w dobrym stylu. Na opieczonej bułce, z kremowym twarożkiem chrzanowym, wędzonym łososiem oraz ciepłym jajkiem sadzonym.  Posypana czarnuszką i świeżymi kiełkami. Podgrzewanie bułek na patelni, to dobra metoda na odświeżanie pieczywa. Jeśli bułki zamienimy na bagietkę pokrojoną w cienkie kromeczki, otrzymamy świetną i elegancką przystawkę dla gości lub przekąskę na wielkanocne(...)śniadanie, czy imprezę typu finger food. SKŁADNIKI/2 porcje 2 bułki 2 jajka sadzone 4 plastry wędzonego łososia / użyłam  takiego garść świeżych kiełków np. brokułu 2 łyżki śmietankowego twarożku kanapkowego np. Almette 1-2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka czarnuszki WYKONANIE W małej miseczce mieszamy twarożek z chrzanem. Bułki kroimy na pół i opiekamy

cool and minty
Bułeczki pszenne śniadaniowe 137

specjalistów od pieczywa domowego. Praktycznie od marca nie kupujemy sklepowego pieczywa, a pieczenie chleba i różnych bułeczek jest moją ogromną radością, szczęśliwie połączoną z uśmiechami konsumentów :) Żeby cieszyć się bułkami podczas sobotniego śniadania, przygotowanie ciasta zaczynamy w piątek rano, ale to będzie tylko chwilka, po której można wyjść do pracy lub zająć się przez cały dzień czymkolwiek chcemy. Trzeba wykonać(...)lodówki. Rano wyjmujemy ciasto z lodówki i od razu rozgrzewamy piekarnik do 220 st. Ciasta będzie w naczyniu zdecydowanie więcej W czasie kiedy piekarnik się rozgrzewa, formujemy dowolnego kształtu bułki i układamy je na papierze do pieczenia.  Najlepiej rozgrzewając piekarnik ogrzewać w nim blachę, na której będą pieczone bułki, ale będą też całkiem ok. jeśli papier będzie na blaszce

I tu będę miała takie te
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 318

drożdżowe piecze się szybko i bezproblemowo. Poniższe wskazówki wynikają z mojego doświadczenia i rad zebranych od kilku mądrych osób. Nie trzeba być piekarzem, aby piec wspaniałe ciasta, chleby czy bułki. Drożdże Najlepsze są świeże (w sensie kupowanych w kostkach), a nie suszone, w torebeczkach. O świeżości w sensie nieprzeterminowania nie muszę chyba wspominać.  Świeże drożdże łatwiej i szybciej wyrastają(...)rośnie wolniej, to dajcie mu po prostu więcej czasu aż podwoi swoją objętość. W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe? Optymalną temperaturą dla chleba jest zakres 220-250 stopni Celsjusza. Bułkom i ciastom wystarczy 170-180 stopni. Wyrabianie ciasta Ciasto drożdżowe lubi nasze dłonie. Lubi też hak z miksera, jeśli ktoś do wyrabiania cist używa takowego. Ja wolę robić to dłońmi

Codzienna kuchnia niecodzienna
GRZANKI Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM 208

obłędnie  smakują. Idealne na śniadanie, kolację czy przekąskę, gdy do drzwi pukają niezapowiedziani goście. Słodycz gruszek przełamuje ostra musztarda a roztapiający się ser  kontrastuje z chrupiącą bułką i orzechami....  POTRZEBUJEMY (na 2 bułki jak na zdjęciu): 2 bułki wieloziarniste lub inne ulubione 1 gruszka 1 mały ser pleśniowy z niebieską pleśnią czyli około 6 niewielkich plasterków(...)zakryły spód bułki garść rukoli garść orzechów włoskich łyżka musztardy 1 łyżka masła Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone w plasterki gruszki. Smażymy około 3 minut (w zależności od odmiany i twardości gruszki) po czym dodajemy łyżkę miodu i smażymy jeszcze 1 minutę. Na suchej patelni podprażamy orzech włoskie. Bułki przekrawamy na pół. Spodnią część smarujemy musztardą i układamy

WYSPA SZCZĘSLIWA
Propozycja obiadowa. Mielone z solą cebulową i ulubioną surówką. 224

surówka np. z ogórków kiszonych lub marchewkowo-porowa . Inne propozycje na surówki znajdziecie tutaj . Składniki: 500 g mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 kajzerki + mleko do namoczenia bułek 1 1/2 mniejszej cebuli 1 łyżeczka soli czosnkowej Skworcu 1/2 łyżeczki pieprzu bułka tarta olej do smażenia ulubiona surówka Przygotowanie: Wersja szybka: Do misy blendera z nożami wkładamy obraną cebulę(...)porwane na mniejsze kawałki bułki. Całość zalewamy mlekiem (tylko tyle, by bułki nasiąkły i były miękkie). Miksujemy do czasu, aż blender dokładnie poszatkuje cebulę i rozdrobi bułki. Wersja tradycyjna: Bułki wkładamy np. do głębokiego talerza i zalewamy mlekiem, odstawiamy do namoczenia. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Do dużej miski wkładamy 500 g mięsa mielonego, posiekaną cebulę i bułkę. Następnie wbijamy

Słodkie okruszki
Klopsy drobiowo-wieprzowe 166

kapusty zasmażanej. Podany poniżej przepis jest autorstwa mojej mamy ;-) SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka (350 g) 350 g mięsa wieprzowego z łopatki 1 jajko 1 mała cebula 1/2 czerstwej bułki lub garść tartej bułki (u mnie tarta bułka) sól, pieprz dodatkowo: tarta bułka do obtoczenia klopsów, olej lub margaryna do pieczenia klopsów WYKONANIE Jeżeli macie bułkę, to namoczyć ją wcześniej(...)żeby zmiękła, a przed dodaniem do mięsa dobrze odcisnąć z wody. Mięso umyć, zmielić w maszynce do mięsa wraz z obraną cebulą i przełożyć do miski. Dodać jajko, bułkę tartą lub 1/2 bułki, doprawić solą i pieprzem. Zagnieść wszystko razem i tworzyć okrągłe klopsy. Każdy z klopsów obtoczyć w tartej bułce i smażyć na rozgrzanej margarynie lub oleju

Passions hobbies life
DOMOWE LONGERY 375

wiem wtedy co jem? Dlatego dziś zamieniam Fast Food na Slow Food. I zapraszam na pyszne domowe Longery, niczym z jednej z popularnych sieciówek :) SKŁADNIKI : na 6 sztuk bułki 15 g drożdży 1 łyżeczka cukru 120 ml mleka 60 ml wody 25 g masła 310 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli mleko do posmarowania bułek sezam do posypania(...)bułek  stripsy 1 duża pierś z kurczaka sól pieprz słodka papryka czosnek granulowany sos sojowy 1 jajko 100 ml mleka ok 1/2 szkl mąki dodatkowo mąka na panierkę olej do smażenia dodatki sałata  pomidor ogórek kiszony czerwona cebula ketchup sos tysiąca wysp A jak to zrobić: Bułki Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki

Kuchnia w opałach
Kotlety mielone dobre cały rok 116

przygotowywać z różnego rodzaju mięsa, teraz robiłam z wieprzowego. Kotlety mielone dobre cały rok Składniki: - 1 kg łopatki ( może być też zakupione zmielone mięso) - 1 cebula - 1 bułka lub bułka tarta - jajko - mleko - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Bułkę moczymy w mleku. Cebulę kroimy na drobne kawałki i dusimy na patelni. Mięso myjemy, kroimy na kawałki(...)mielimy w maszynce razem z odciśniętą bułką (jeżeli mięso mamy kupione już zmielone to bułkę rozdrabniamy dokładnie z mięsem lub dajemy bułkę tartą). Do mięsa dodajemy jajko, cebulę sól i pieprz, całość dokładnie mieszamy. Jeżeli będzie za rzadkie dodajemy bułkę tartą.  Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty

Kulinarne życie