bułki - 33426 przepisów (strona:58/2229)

Marmurkowa drożdżówka 136

ciasto nie wyrośnie nam tak jak powinno. Za dużo mąki natomiast spowoduje, iż ciasto po upieczeniu będzie twarde i szybko wyschnie. Warto praktykować i piec w miarę możliwości drożdżowe bułki, bułeczki i ciasta regularnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 60 dkg mąki 15 dkg cukru pudru(...)margaryny 6 żółtek 300 ml mleka 5 dkg drożdży 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego 2 łyżki mąki do podsypania 1 jajko margaryna do wysmarowania blachy plus bułka tarta do jej wysypania Marmurkowa drożdżówka Przygotowanie. Składniki, których będziemy używać powinny mieć temperaturę pokojową. W małej miseczce rozetrzeć widelcem drożdże, dodać do nich 2-3 łyżki letniego mleka oraz

mecooks
Domowe bułki na hamburgery 177

przepisu na domowe bułki na hamburgery podchodziłam trzy razy Dwa pierwsze skończyły się totalną klapą. Głównym powodem były złe proporcje, w jednym zbyt dużo mąki, w drugim zbyt dużo mleka. Ale jak to mówią do trzech razy sztuka Tym razem trafiłam na przepis idealny! Bułki są lekkie i puszyste. Wprost idealne do hamburgerów. Ostatnio w modzie są także minihamburgery(...)których dosłownie się zakochałam i to właśnie one skłoniły mnie do przygotowania tych bułeczek. Przepis zapewnie pojawi się wkrótce Domowe bułki na hamburgery Składniki: 3 szklanki mąki (około 540 g) szklanka ciepłego mleka (250 ml) 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki masła 1 jajko sól Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka sezam Drożdże zasypujemy cukrem i dokładnie

PatiGotuje
Kalafiorowe drobiowe kotleciki 158

cennych składników mineralnych. Odżywcze kotleciki pozwolą przemycić wszystkim niejadkom warzyw tego co najważniejsze - witaminy. Składniki: 500g zmielonego fileta z kurczaka 700g kalafiora 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 bułka kajzerka 2 jajka 1/2 szklanki mleka 6 łyżek posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki kaszy manny 4 łyżki bułki tartej sól pieprz bułka tarta do obtoczenia masło klarowane Wykonanie(...)Kalafiora umyć, podzielić na różyczki, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, wystudzić, rozgnieść widelcem. 2.  Bułkę namoczyć w mleku, a cebulę i czosnek zetrzeć na tarce. 3.  Fileta, kalafior, cebulę, czosnek i odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę przełożyć do dużej miski, dodać jajka, natkę z pietruszki, kaszę manną, bułkę tartą i całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem

Szalona Kuchnia Eweliny
Marmurkowa drożdżówka 135

ciasto nie wyrośnie nam tak jak powinno. Za dużo mąki natomiast spowoduje, iż ciasto po upieczeniu będzie twarde i szybko wyschnie. Warto praktykować i piec w miarę możliwości drożdżowe bułki, bułeczki i ciasta regularnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 60 dkg mąki 15 dkg cukru pudru(...)margaryny 6 żółtek 300 ml mleka 5 dkg drożdży 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego 2 łyżki mąki do podsypania 1 jajko margaryna do wysmarowania blachy plus bułka tarta do jej wysypania Marmurkowa drożdżówka Przygotowanie. Składniki, których będziemy używać powinny mieć temperaturę pokojową. W małej miseczce rozetrzeć widelcem drożdże, dodać do nich 2-3 łyżki letniego mleka oraz

mecooks
Mielone Tadzika 136

cebulę ścieramy na tarce na grubych oczkach bez podsmażania na oleju, – dodajemy zawsze wodę – na 500 g mięsa szklankę 250 ml, – dodajemy zawsze drobną tartą bułkę (nie czerstwą bułkę namoczoną w wodzie i odsączoną). Ile smakoszy tyle przepisów, ale ten jest wyjątkowy, nie tylko że częstuje nimi Tadzik. Musicie go wypróbować! Tradycyjnie polecam z ziemniakami z wody(...)świeżym koprem, do tego buraczki, marchewka z groszkiem lub kiszone w rękę! Pycha! Składniki: 500 g mielonego z indyka 1 jajko 1 średnia cebula 4 łyżki drobno tartej bułki szklanka wody 250 ml (ta klasyczna od herbaty) sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowywania: W misce wymieszaj mięso, dodaj startą na grubszych oczkach cebulę i jajko

Zasmakuj Kuchni
Kotlety mielone z pieczarkami 143

pyszną odmianą dla kotletów tradycyjnych. Przypieczone z wierzchu, a w środku mięciutkie i soczyste z farszem z pieczarek i sera mozzarella.  Dobrze wyrobione mięso i panierka z bułki tartej wchłaniają i zatrzymują wszystkie soki, co wpływa na smak i soczystość kotletów. Warto czasami zrobić mielonego w nowej odsłonie z niezwykle aromatycznym farszem z pieczarek i sera. Pieczarki są idealnym(...)cebulką suszone grzyby, danie nabierze bardziej wykwintnego i świątecznego charakteru.  Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie z karkówki) 2 jajka 2 - 3 cebule 3 ząbki czosnku 1 bułka pszenna 100 ml mleka 1 łyżka śmietany 250 g pieczarek 100 g żółtego sera mozzarella 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki pieprzu naturalnego mały

Kuchcik gotuje
Burgery z fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów 208

Domowe wegetariańskie burgery, które możecie podać w bułce z ulubionymi dodatkami lub potraktować, jak kotlety i zjeść z kaszą lub ziemniakami i surówką. Zrobiłam je z czerwonej fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów i doprawiłam tak, by były aromatyczne i pyszne:) Uważam, że mozzarella to bardzo fajny dodatek do takich wegetariańskich kotletów. Dzięki niej są one bardziej zwarte, łatwo się formują(...)jest z puszki, masę na burgery zmiksujecie w robocie kuchennym dosłownie w kilka chwil, możecie się więc zabrać za burgery nawet po powrocie z pracy. Lubię je jeść w bułce ze świeżymi warzywami i sosem czosnkowym, ale Wy możecie je także zapakować do swoich lunchboxów. ➤ Zobacz także: marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki Burgery z czerwonej fasoli, mozzarelli

Chilli Czosnek i Oliwa
BUŁKI ŚNIADANIOWE 152

dawna szukałam sprawdzonego przepisu na pszenne bułki śniadaniowe. Z pomocą przyszła moja siostra, która również miała ochotę na domowe bułki drożdżowe na śniadanie. Była tak dobra, że podzieliła się ze mną sprawdzonym przez nią przepisem. Bułeczki wyszły świetne!. Nie są pracochłonne, wystarczy w zasadzie krótko wyrobić ciasto i poczekać, aż wyrosną. Całość zajmuje nam około godzinki. To jest na prawdę(...)szybki przepis na bułki na śniadanie. Zachęcam do wypróbowania! Warto:) BUŁKI ŚNIADANIOWE CIASTO 650 gram mąki pszennej 35 gram świeżych drożdży 250 gram ciepłej wody 150 gram ciepłego mleka 1/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli DODATKOWO 1 jajko mak i sezam do posypania bułek Do ciepłego mleka wsypać cukier i dodać drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką kuchenną

Pieguskowa Kuchnia
Błyskawiczne śniadaniowe burgery z jajecznicą 150

trudu znajdziecie w lepszych marketach oraz w sklepie internetowym marki Folwark. Przygotowanie burgerów trwa dosłownie kilka minut, a smakują po prostu świetnie. Jeżeli macie więcej czasu możecie włożyć bułki z sosem i serem do piekarnika, żeby były chrupiące i ciepłe. Jeżeli jednak robicie je na szybko tak jak ja, to możecie pominąć ten krok. Z podanej ilości składników przygotujecie jednego(...)błyskawicznego burgera. Składniki 1 bułka 2 jajka 2 plastry boczku wędzonego (około 20 g) 1 plaster cebuli 1 plaster pomidora 1 plaster żółtego sera 1 łyżeczka oleju kokosowego (do smażenia) Sól, sos remulada duńska Folwark Przygotowanie Bułkę przekrój na pół. Na każdej połówce rozsmaruj sos remulada duńska. Na dolną część bułki ułóż plaster żółtego sera. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju

Programista w kuchni
Bratwursty – smażony ser z kiełbaską, w bułce, z sosem tatarskim 249

ostatnio puchnę na sam widok żarcia Świeże, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku ciabatty kroimy w poprzek, nie do końca, tworząc kieszonkę na resztę dobroci. Ja do swoich bułek zrobiłam własny sos tatarski, który świetnie wyciągnął i zaokrąglił wszystkie smaki. W malakserze posiekałam marynowane rydze, korniszony, szczypior, koper i kapary razem z malutką cebulką. Taką siekaninę połączyłam z majonezem(...)lekko dopieprzyłam. Po 1/8 sosu tatarskiego rozsmarowujemy w każdej z bułek, nakładamy do każdej po porcji sałaty. Szykujemy patelnię na której zmieści nam się bekon i ser – po kolei, nie jednocześnie. Najpierw wysmażamy plasterki bekonu na chrupko – odkładamy je na papierowy ręcznik żeby odsączyć tłuszcz i wkładamy do bułek po 2 plastry. Zaczynamy grillować kiełbaski – bez nacinania i dziurawienia

Karo in the Kitchen
Pieczone kotlety mielone 294

pieką się w piekarniku. W smaku są bardzo podobne do tych smażonych, z tym że nie są takie tłuste. 2 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 2 jajka 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki soli pieprz czarny bułka tarta Mięso najlepiej zmielić samemu na drobnym(...)sitku. Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie lekko odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do mięsa razem z bułką, rozgniecionym czosnkiem, jajkami i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Formować kotlety na grubość ok 1,5 cm, wszystkie tej samej wielkości. Obtaczać

https:KKuchniaMniam
Domowe burgery 166

Wczoraj były domowe bułki do burgerów - klik , a dziś burgery. Zawsze to dużo zdrowsza wersja niż inne kupowane gdziekolwiek, już nie będę wymieniać ;-). Kotlety zrobiłam z mięsa mielonego z indyka, do tego natka pietruszki, troszkę bułki tartej, sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma, ketchup i jajko. Reszta to dodatki jakie miałam w lodówce i nie tylko w niej. Każdy może smak(...)Wyszły bardzo smaczne i polecam Wam takie domowe :-). Miłego dzionka :-)) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka natka pietruszki  kurkuma słodka papryka 1 jajko sól pieprz 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki ketchupu olej kokosowy do smażenia Reszta dodatków: cebula czerwona rukola pomidor ogórki kiszone papryka ser żółty plasterki majonez, ketchup, sos tatarski 1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy

kruche babeczki
Domowe burgery 189

efekt i smak super. Wystarczy odrobina czasu i chęci i mamy zdrowe burgery, i przynajmniej wiemy co jest w środku :). A więc zaczynamy: Składniki na około 5 burgerów: 5 bułek typu graham 300g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej lub otrębów żytnich 1 cebula (ja dałam szalotkę) świeża bazylia (u mnie około(...)listków drobno posiekanych) 1-2 pomidory liście sałaty musztarda ketchup sól pieprz, papryka ostra, papryka słodka, odrobina curry Przygotowanie: Do miski wrzucamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, świeżą posiekaną drobno bazylię, sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą. Wszystko razem mieszamy.  Formujemy kotlety płaskie.  Smażymy po około 1-1,5 minuty z każdej ze stron a następnie wkładamy

Gotuj z Mąką
Bułki zapiekane z warzywami 226

można zjeść na szybko i wrócić do swoich zajęć. Zawsze warto mieć kilka przepisów na takie właśnie szybkie przekąski. Jednym z takich przepisów jest receptura na szybkie zapiekanki z bułek. Przepis ten znalazłam na blogu przepisownik.blogspot.com . Jednakże na chwilę obecną przepis ten nie jest dostępny na tym blogu. Aż się sama zdziwiłam. Bułki zapiekane z warzywami Przygotuj nóż i deskę(...)krojenia, miski, płaską blachę do pieczenia, papier do pieczenia, łyżkę, wagę kuchenną, ewentualnie tarkę o dużych oczkach. Przygotuj składniki: 6 bułek, 1 czerwoną paprykę, 2 pomidory, 1 pora, 20 dag sera żółtego, przyprawę włoską lub pieprz z solą i bazylią. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bułki przetnij w poprzek na połowy. Z każdej połówki wydrąż większą część miąższu. Paprykę umyj

blog.moje-pasje.info
Dorsz pod grzybową kruszonką 180

przed podaniem. Charakterystyczna grzybowa kruszonka jest chrupiąca, przez co świetnie kontrastuje z delikatną rybą. Lepsza jest zdecydowanie na świeżej kajzerce, ale w jej zastępstwie można użyć po prostu tartej bułki. Dorsza najlepiej podać na delikatnym puree – można zrobić tradycyjne ziemniaczane, ale z daniem równie dobrze będzie komponowało się lżejsze puree z kalafiora. Dorsz pod grzybową kruszonką: 4-5 filetów(...)oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła dwie garści suszonych grzybów (np. borowików) 1 mały pęczek natki pietruszki (same listki) 1 świeża bułka kajzerka lub 3/4 szklanki bułki tartej 1 duży por 1 łyżeczka mąki pszennej olej do smażenia pora sól morska, świeżo mielony pieprz, pieprz cytrynowy Puree z kalafiora: 1 duży kalafior

Poezja smaku