tatarski z domowym majonezem, ulubione dodatki. Idealna imprezowa przekąska! Składniki: Kotleciki rybne: 500 g filetów z dorsza 1 posiekana szalotka 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + dodatkowo do obtoczenia kotlecików sól pieprz olej do smażenia Sos tatarski 2 ogórki konserwowe 6 marynowanych grzybów 1 szalotka pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu pieprz Dodatkowo: bułeczki drożdżowe ( przepis ) pomidorki(...)koktajlowe ogórek kiszony czerwona cebula Przygotowanie: Mięso z dorsza oddzielamy od skóry i siekamy. Wkładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie z masy rybnej formujemy kotleciki, wielkością zbliżone do średnicy bułek, obtaczamy je delikatnie w bułce
Smakowity Blog KulinarnyKotlety z samej wieprzowiny są zdecydowanie za tłuste, z samej wołowiny – za suche i wymagają długiej obróbki cieplnej. Mielone mięso ogrzewamy do temperatury pokojowej, umieszczamy w misce. Dużą pszenną bułkę, najlepiej taką, która już podeschła w chlebaku, a przynajmniej jest czerstwa – obieramy ze skórki. Jej miąższ zalewamy mlekiem. Bułka musi całkowicie mlekiem nasiąknąć. Odciskamy ją dobrze, ma być tylko wilgotna(...)mimo że dość ciężka – przez tak długie wyrabianie i dodatek wody jest dobrze napowietrzona. Takie kotlety zostają soczyste i miękkie w środku. Szykujemy sobie dużą deskę, podsypujemy ją lekko bułką tartą. Resztę bułki umieszczamy w głębokim talerzyku lub miseczce. Formujemy średniej wielkości (na każdego potrzeba ok. 2-2,5 łyżki stołowej mięsa), płaskie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej
Karo in the Kitchendługie plastry bekonu. Najłatwiej zacząć od wąskiego końca fileta, zawinąć plasterek bekonu dookoła ryby, dolepić do niego kolejny i kontynuować owijanie. Na jednego fileta potrzeba około trzech długich plasterków. Bułkę blendujemy razem z natką pietruszki w malakserze– potrzebujemy grubszej bułki niż klasyczna, dobrze nam znana bułka tarta. Malakser bardzo drobno bułkę i pietruszkę posieka. Tak naszykowana bułka ma lekką, płatkową(...)strukturę obecnej we wschodniej kuchni panierki panko i zachowuje po usmażeniu więcej chrupkości. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła, wrzucamy bułkę z pietruszką i prażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż stanie się jasnozłota. Wsypujemy granulowany czosnek, solimy, pieprzymy, całość dokładnie mieszamy i odkładamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej lub dwie łyżki klarowanego masła, kładziemy zawinięte
Karo in the Kitchenwierzcie mi, kanapka smakuje wybornie. Kanapka najlepiej smakuje podana na gorąco. Szynka i ser to ulubiona wkładka chyba każdego dzieciaka. Te kanapki robię często na urodzinowe party dzieci. Bułki durum są wtedy idealne. Monte Cristo kanapka Składniki: na 6 kanapek 6 bułek durum, tutaj przepis 6 plastrów gotowanej szynki 6 plastrów żółtego sera 1 jajko 3 łyżki roztopionego masła(...)mleka 1 łyżeczka musztary Przekrój bułki na pół. Roztrzep jajko w mleko wraz z masłem i musztardą. Wylej na półmisek. Ułóż bułki miękką częścią do dołu na półmisku. Poczekaj kilka minut aż bułki wciągną mieszankę. Małą formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż dolne połówki bułek i obłóż je szynką i serem. Przykryj wierzchnią częścią bułki. Wstaw do nagrzanego
codojedzeniazamiast je smażyć, ugotujemy je w bulionie. Gotowanie powinno trwać krótko, żeby mięso pozostało zwarte i nie straciło swojego smaku. Drugą kwestią, która ma wpływ na konsystencję klopsików, jest bułka tarta, a konkretnie jej brak. Do mięsa wystarczy dodać jajko oraz namoczoną i odciśniętą bułkę tartą (i oczywiście dodatki), aby było odpowiednio zwarte. Dodanie bułki tartej sprawia, że klopsiki stają(...)danie osobie z Kenii, która wg blogowych statystyk często gości na moim blogu. Pozdrawiam! :) Składniki na około 24 klopsiki: 500 g zmielonego mięsa wołowo-wieprzowego lub wieprzowego 1 sucha bułka 1,5 szklanki mleka do namoczenia bułki 1 jajko 1/2 cebuli 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku mąka do obtaczania około 1,5 litra bulionu do gotowania klopsików
Trzeci talerzprzepyszne! Uwielbiam warzywne burgery , a te z kalafiora to zdrowy, domowy fast food. Burgery z kalafiora robiłam już kilka razy. Zawsze wychodzą rewelacyjnie. Podane z różnymi sosami w mięciutkiej bułce stanowią lekki i sycący posiłek. Takie jedzonko mogę jeść codziennie! Burgery z kalafiora smażę na patelni. Dużą porcję piekę w piekarniku. Zaoszczędzony czas mogę wykorzystać na przygotowanie dodatków do burgerów(...)Polecam upiec bułki do burgerów . Nie ma nic lepszego jak burgery z kalafiora w świeżo upieczonej bułce. Burgery z kalafiora Składniki: na 10 burgerów 100 ml quinoa (komosa ryżowa), u mnie czarna 1 kalafior 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kolendry szczypta kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 2 ząbki czosnku 100 g zmielonych migdałów lub panko
codojedzeniaDomowy fastfood, prosty do zrobienia z użyciem kupnych półproduktów ;) Bo kto nie lubi zjeść czasami bułki z parówką na ciepło? :D Składnik: - 4 bułki do hot dogów, - 4 parówki sojowe (użyłam wędzonych), - 2 duże listki sałaty lodowej, - 4 plastry zielonego ogórka (trochę krótszych od bułek), - 8 plastrów ogórka konserwowego lub kanapkowego (np. takich ) - pół dużej cebuli, - majonez sojowy, - keczup, - musztarda(...)Wykonanie: Zamiast bułek do hot dogów można użyć bagietki (pamiętajcie o sprawdzeniu składów), jeśli kupujecie bułki to do tych lepiej jest wziąć te nacięte a nie z dziurką :) Bułki podgrzewamy w piekarniku, tak żeby się zrobiły chrupkie, w tym samym czasie grzejemy parówki (można również w pierniku lub w wodzie (pamiętajcie, że w piekarniku będzie dłużej). Bułkę smarujemy w środku
Co na wege obiad?Witam serdecznie Propozycja na pyszną pizze na bułce, jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Idealnie nadaje się do podania podczas domówki a także na pewno posmakuje dzieciom. Będziemy potrzebować: pokrojona bułka kielecka (paryska, wyborowa) kilka łyżek przecieru pomidorowego – passata pomidorowa przykładowe dodatki: salami, szynka mozzarella, ser żółty przyprawy: 2 duże szczypty bazylii suszonej 2 duże szczypty(...)oregano sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Super szybka pizza na bułce https://www.youtube.com/watch?v=4Mq6_DuzMWE Przygotowanie: Do przecieru pomidorowego dodaję bazylię, oregano, sól pieprz i dokładnie mieszam, sos jest gotowy. Teraz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam pokrojoną bułkę. Nakładam na każdą kromkę bułki sos i go rozsmarowuję. Następnie nakładam dodatki w moim przypadku było to salami, starty
Uwaga Babcia GotujeMoje pierwsze autorskie bułki :) kupiłam czarnuszkę i nie wiedziałam jak ją wykorzystać w bułkach ,wszędzie tylko chleby a ja uparłam się na bułeczki więc sobie wymyśliłam :) a wyszły pachnące i chrupiące a środek mięsisty ..... zapach w całym domu jak w piekarni :) PRZEPYSZNE :) Składniki : na 10 dużych bułek - 200 g mąki orkiszowej - 210 g mąki pszennej razowej(...)oliwy i włożyć ciasto , przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto, i dzielimy na porcje ok 150g na duże bułki, formujemy bułki , robimy nacięcia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut , piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ,bułki smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy ziarnami , wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Wypieki Renepierwszy rzut oka zwykłe kotlety mielone. W smaku jednak o wiele lepsze, pulchniejsze i bardziej delikatne. Od tradycyjnych mielonych różnią się tym, że dodajemy białka ubite na pianę, bułkę moczymy w mleku a nie w wodzie i panierujemy nie w samej bułce tartej ale tak jak kotlety w mące, jajku i bułce. Ja swoje usmażyłam w głębokim tłuszczu, żeby miały(...)jednolity kolor. Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 jajka 1 mała bułka 1/2 szklanki mleka 1 mała cebula ząbek czosnku mąka bułka tarta tłuszcz do smażenia sól pieprz Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Dodać do mięsa. Wrzucić żółtko, posiekane cebulę i czosnek. przyprawić. Białko ubić na sztywno i dodać do mięsa. Wyrobić na jednolitą masę. Formować kotleciki, panierować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCześć, jestem Karo i jestem carboholikiem. Nie dla mnie diety bez pieczywa. W chlebaku bułka być musi. Wprawdzie tym szybkim bagietkom jeszcze się nie udało tam dotrzeć, bo zjadamy je na jedno, góra dwa posiedzenia przy stole, ale wiecie o co mi chodzi. Pieczywo to przyjemność. A zrobione tak szybko jak to? Ok, kto poda masło? Ciepłą ale nie gorącą(...)kusi w żadnym wypadku dosypywanie do niego mąki — bagietki mają być mięciutkie. Dzielimy ciasto na pół (na oko lub na wadze kuchennej) i formujemy w dwie podłużne bułki. Pamiętajcie, żeby pracować na lekko podsypanym mąką blacie — ciasto jest mocno lepkie. Porcję ciasta spłaszczamy dłonią na wydłużony prostokąt, następnie zawijamy górę i dół do środka. Miejsce złączenia przyklepujemy spodem dłoni
Karo in the KitchenBardzo lubię piec pieczywo z różnymi dodatkami. Tym razem do bułek włożyłam kabanosa zawiniętego serem żółtym i plastrami salami. Składniki: Ciasto: 80ml mleka (temp pokojowa), 160g mąki pszennej chlebowej, 5g suchych drożdży, 1 jajko, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżka oleju. Ponadto: 3 grubsze kabanosy ( mogą również być kiełbaski lub parówki), 6 plastrów(...)sera żółtego, 6 plastrów salami, jajko o mleko do posmarowania bułek. Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temp. pokojowej. Wymieszać te składniki i wyrobić ciasto. Ciasto będzie bardzo miękkie - gdyby się mocno kleiło do rąk, dodać odrobinę mąki. Uformować kulę i obsypać mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30min. W międzyczasie przygotować dodatki do bułek
W kuchni u MonikiZapiekane bułki z jajkiem są bardzo fajnym pomysłem na śniadanie. Nie trzeba się tu ściśle trzymać przepisu. Podstawą jest bułka i jajko, a resztę składników można dobrać według własnego smaku. Składniki: bułka, starty ser żółty, 2 plasterki wędliny, 1 koktajlowy pomidor, jajko, sól, pieprz, mix ziół. Przygotowanie: Odkroić górę bułki i wyciągnąć miękką częśc bułki ze środka(...)Spód bułki wyłożyć serem żółtym i wędliną pokrojoną w kostkę lub paski. Włożyć pomidora pokrojonego na trzy części. Wbić jajko do środka. Przyprawić. Włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 170 stopni na 20min. Czas ten może być dłuższy, należy widelcem sprawdzić czy białko się ścięło. Ja góry bułki nie piekłam, ale można na kilka minut włożyć
W kuchni u Monikisię czemu dziwić: świeże mięso, a nie jakieś mrożonki składowane przez ostatnie dwa lata; naturalne sosy i świeże warzywa. Takiego hamburgera można jednak przygotować także w domu. Od sezamowej bułki do soczystego burgera. DOMOWE HAMBURGERY Składniki na bułki: - 500 gram mąki - 75 mililitrów mleka - 80 mililitrów oliwy - 20 mililitrów oleju sezamowego - 175 mililitrów wody (letniej) - 25 gram drożdży(...)łyżki sezamu - 15 gram cukru - 15 gram soli Przygotowanie bułek: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W oddzielnym naczyniu łączymy mleko, oliwę i olej sezamowy. Mąkę przesiewamy do sporych rozmiarów miski, dodajemy cukier i sól. Wlewamy do mąki mieszankę drożdżową oraz mleczną. Zagniatamy aż ciasto stanie się elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie
Życie zamknięte w smakuBułki razowe z poprzedniego wpisu podałam z burgerami z bobu i kurczaka (gotowanego). Bułki oczywiście można kupić, najlepsze będą grahamki. Nie polecam jednak włączania piekarnika w taką patelnię. Ja swoje piekłam jeszcze przed upałami. Składniki: 300 g ugotowanego bobu w łupinach 2 ugotowane piersi z kurczaka 1 duże jajko 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól(...)pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka pół pęczka natki pietruszki olej do smażenia Dodatki: bułki do hamburgerów, pomidory, ogórki kiszone (użyłam tegoroczne),posiekany szczypior, listki sałaty strzępiastej, keczup Bób zmielić z mięsem z kurczaka oraz posiekaną natką. Masę wymieszać z czosnkiem, jajkami, oliwą i przyprawami. Formować okrągłe, płaskie kotlety na szerokość bułek. Smażyć z obu stron. Bułki przekroić, lekko podgrzać
Czerwień i błękit