bułki - 33426 przepisów (strona:59/2229)

Klopsiki w sosie grzybowym 173

mięsa, głęboką patelnię, miskę, miseczkę, łopatki do obracania kotletów, kubek lub miseczkę, ewentualnie płaski talerz. Przygotuj składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), 2 nieduże cebule, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, tłuszcz do smażenia, ewentualnie mleko, kubek śmietany, garść suszonych grzybów, garść suszonej włoszczyzny. Mięso umyj, osusz i ewentualnie usuń ścięgna(...)pozostałości krwi. Następnie mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Cebulę obierz i jedną drobno posiekaj, a drugą pokrój w piórka. Jajka sparz. Bułkę przełóż do miseczki, zalej przegotowaną wodą lub mlekiem. Suszone grzyby przełóż do kubka lub miseczki i zalej wrzącą wodą. Do zmielonego mięsa wbij jajko i dodaj posiekaną cebulę i namoczoną bułkę. Dosyp także tyle

blog.moje-pasje.info
Kotleciki z mintaja 188

mintaja. Proponuję przygotować z niego niewielkie kotleciki , w których nie ma zbyt wiele dodatków, dzięki czemu wiemy, że jemy rybę, a nie coś innego :)  Nie dodaję do środka bułki tartej, przez co kotleciki są bardzo delikatne i miękkie. Takie kotleciki rybne na pewno posmakują również dzieciom . W każdym razie u mnie się sprawdzają :) Składniki na około 14 sztuk(...)kostek mrożonego mintaja (około 600g) 1 duża cebula 1 jajko 1 mała sucha bułka 300 ml mleka do namoczenia bułki (ewentualnie dodajemy wody) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Kotleciki z mintaja Rybę rozmrażamy i odciskamy, by nie było w niej za wiele wody. Cebulę kroimy w kosteczkę

Trzeci talerz
Kuleczki rybne w świątecznej zalewie octowej 226

kuleczek  Składniki:   kuleczki  1 kg fileta z karpia  1 ząbek czosnku 1 cebula 2 jajka pół pęczka pietruszki posiekanej  1 czerstwa bułka namoczona w mleku ok 3-4 łyżek bułki tartej (zależy do konsystencji)  sól i pieprz do smaku  panierka: rozbełtane jajko i bułka tarta olej do smażenia zalewa 3 szklanki wody(...)korzenia imbiru (obrany i posiekany) 2 goździki Przygotowanie: Filety karpia mielimy razem z cebulą i czosnkiem przez maszynkę  z drobnymi oczkami dwukrotnie. Do mięsa dodajemy jajka, namoczoną bułkę, pietruszkę, sól, pieprz - wszystko dobrze wyrabiamy i dodajemy bułkę tartą. Jeżeli masa jest zbyt kleista dodajemy jeszcze bułkę tartą. Z masy wyrabiamy małe kulki, które otaczamy w jajku i bułce tartej

Niezły Młynek
BUŁKI ORKISZOWE NA ZAKWASIE 280

Magia bułek...? Coś w tym jest, bo nawet jeśli są to bułki na zakwasie, bez dodatku drożdży, bez pszenicy, to zawsze to bułki. U moich domowników na ich widok od razu zmienia się humor. Też tak macie...?   U nas tęsknota za tym co bywa rzadko, bierze górę. Dla wszystkich tych, którzy z różnych względów nie mogą lub nie chcą(...)zwiększyć swoją objętość. Najlepiej użyć świeżo dokarmionego zakwasu, wówczas ciasto szybciej nam wyrośnie. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany delikatnie mąką, dzielę na 8-10 części. Z każdej formuję bułkę i odkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiam pod przykryciem na ok. 1,5h, do napuszenia. Piekarnik nagrzewam do 250*C, wstawiam wyrośnięte bułki, temperaturę zmniejszam od razu

Smaczne Zdrowe
Sposób na idealną panierkę do kotletów schabowych 899

wyjątkowo soczyste . Tym razem dzielę się trikiem na uzyskanie idealnie chrupiących kotletów schabowych , a to właśnie za sprawą odpowiedniej panierki . Aby takową uzyskać miesza się w proporcjach 1:1 bułkę tartą oraz mąkę pszenną razową . Kotlety obtaczane w takiej obsypce nie wchłaniają tyle tłuszczu podczas smażenia, co przy wykorzystaniu samej bułki tartej. Ponadto smażą się idealnie na chrupko z zewnątrz(...)gwarantowana :) Składniki na kilka/kilkanaście porcji kotletów: 1kg schabu - mięso pokrojone na porcje sól, pieprz czarny, przyprawa do mięsa - do przyprawienia 3 całe jaja - średnie 2 łyżki zimnej wody bułka tarta - do panierowania mąka żytnia razowa, pełnoziarnista typ 2000 - do panierowania, u mnie proporcje pół na pół z bułką tartą, sypane "na oko" smalec - do smażenia; wg.mnie jest lepszy

Grunt to przepis!
In love with burgers 174

ochota i akurat mamy czas, zabieramy się za przygotowanie domowej wersji już nie fast, a bardzo slow fooda. Dzisiaj pokażemy Wam, jak wykonać takiego burgera samemu- zaczynając od bułki, a kończąc na sosie. Jako dodatek przygotujemy frytki. A więc do dzieła! WSKAZÓWKI: mięso - wołowina, nie może być sucha, najlepsza do burgerów jest karkówka, chociaż gotowe mielone też jest dobre, wystarczy(...)niego dodać kilka kropel oleju, bułki - my robimy podwójną porcję (12-14), bo zachowują świeżość kilka dni, a można je wykorzystać do przygotowania smacznego śniadania, frytki - użyliśmy batatów, bo akurat mieliśmy, ale jeśli komuś nie pasuje ich słodki smak, zwykłe ziemniaki też się sprawdzą. Natomiast nie polecam frytek mrożonych - jak już się decydujemy piec bułki, to pokrojenie kilku ziemniaków naprawdę

Kuchnia od dwojga
Bułki Dyniowe 174

macie pojęcia jak bardzo lubię bułki dyniowe. Kupuję je często w sklepie. Kupuję, bo od niedawna zaczęłam bawić się dynią i kombinować z nią w różnych potrawach. Wtedy to też rozpoczęłam poszukiwania za bułkami, które tak bardzo lubię. Jednym z przepisów na które trafiłam były te bułki dyniowe z Filozofia Smaku . To jeszcze nie są te których szukam, ale też(...)kilka razy upiekłam je w domu, aby sprawdzić czy ciasto za każdym razem tak samo i wychodzi ;) Jedynie w co musimy się uzbroić zanim zabierzemy się za pieczenie tych bułek to przygotowanie puree z dyni hokkaido. Dlaczego hokkaido? Jest pyszna i puree jest bardziej gęste, ja to tak widzę. Składniki na ok. 5-6 szt: 2 i 1/2 szklanki mąki

Blondynka Gotuje
Kotlety mielone najlepsze 188

mielone najlepsze około 15 szt. / obiad na dwa dni 700 g mięsa mielonego w szynki 1 kajzerka 0,5 szkl. mleka 1 cebula 2 jajka (wielkość M) sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia oraz: 2 łyżki wody opcjonalnie - 1 duże jabłko lub dwa małe (jabłka, które trzymają kształt - Rubin, Gala, Delikates) Bułkę porwać na małe kawałeczki i zalać mlekiem. Odstawić(...)minut. Cebulę zetrze na tarce o dużych otworach. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, namoczoną bułkę wraz z całym mlekiem, jajka, sól i pieprz. Masę dobrze wyrobić rękami, aby bułka całkowicie się połączyła z mięsem. Masa będzie dość rzadka. Jeśli chcemy użyć jabłek- obrać je ze skórki, wykroić gniazda nasienne, pokroić na ósemki i każdy kawałek na dwie lub trzy

Posadzone i zjedzone
Bitki ze śledzi 175

kucharzu warszawskim” z 1889 rok.  Dzisiaj przedstawiam przepis na bitki ze śledzi z „najnowszej kuchni warszawskiej” z 1914 roku Anieli Owoczyńskiej. 2 śledzie solone (4 płaty śledzi), sucha bułka (użyłam 2/3 kajzerki), mleko do namoczenia bułki, 2 łyżki masła, 1 cebula, 1 jajko, pieprz, panierka: mąka do oprószenia, jajko, bułka tarta do panierowania,  masło do smażenia, Śledzie wymoczyć(...)Bułkę namoczyć w mleku. Wymoczone śledzie osuszyć, posiekać. Cebulę i bułkę zmiksować (w niektórych przepisach cebulę posiekać i poddusić na maśle). Śledzie, rozbełtane jajko, bułkę i cebulę dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem. Formować kotlety. Oprószyć mąką. Zanurzyć w rozmąconym jajku. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na maśle, gdy się zrumienią wstawić do piekarnika nagrzanego, do 180 stopni

królestwo garów
Bułeczki śniadaniowe-pszenno-żytnie 238

mąki pszennej żytniej(może być również razowa) 1 łyżeczka soli 25 g oleju 250 g letniej wody 3-4 łyżki mleka do posmarowania bułek 2-3 łyżki maku 2-3 łyżki sezamu Przygotowanie: Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i 2 łyżki letniej wody. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Jeśli dajemy drożdże suche należy je od razu dodać(...)wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować w miarę równe i gładkie bułki. Aby miały ładny kształt najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka (tak jakbyśmy chcieli bułkę czymś nafaszerować). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Swojskie jedzonko
BURGERY WOŁOWE / BEEF BURGERS 159

zły, nie trzeba wydawać bajońskich sum na jedzenie na mieście, spokojnie można zrobić pyszne burgery w domu. Sprawa jest bardzo prosta, wystarczy kilka ulubionych składników, kawał mięsa i ulubiona bułka. Jeśli macie maszynkę do mielenia mięsa zawsze kupujcie mięso w kawałku – wtedy i tylko wtedy wiesz co zostało zmielone i co znajduje się w porcji mięsa. Do dzieła(...)cook ! SKŁADNIKI (3 porcje): ok. 500 g wołowiny (u mnie łopatka) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, chili 1-2 łyżki zimnej wody 3 ulubione bułki 3 plasterki sera pomidor ogórek świeży ogórek konserwowy/kiszony czerwona cebula sałata/rukola sos czosnkowy (jogurt, majonez, czosnek, sól, zioła) ketchup, majonez, musztarda u mnie dodatkowo był jeszcze chutney z pomidorów oraz chutney z czerwonej cebuli

Martyna Cooks
Kotlety z indyka z fetą i pesto 177

mnie akurat z indyka, choć może być również kurczak) były soczyste i pełne smaku. Zapewni to dodana do mięsa feta, pesto oraz świeże zioła. Do kotletów nie dodajemy bułki tartej (jedynie w formie panierki), więc są bardzo delikatne i soczyste. Z tego samego powodu (brak bułki tartej) kotlety powinny być niewielkie. Łatwo wtedy je panierować i obracać na patelni. Składniki(...)niewielkich kotlecików: 500 g mielonego mięsa z indyka 100 g fety 2 łyżeczki czerwonego pesto 1 cebula 1 łyżka masła 1 sucha bułka (oraz mleko do namoczenia bułki) 2 niewielkie jajka (lub 1 duże) kilka posiekanych listków bazylii 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Cebulę obieramy, drobno siekamy, lekko solimy

Trzeci talerz
Serowe knedle ze śliwkami 166

Pyszne knedelki z ciasta serowego i bułki tartej. Do tego tradycyjnie bułka zarumieniona na masełku to jest coś couwielbiam ;) Do bułki tartej możecie dodać garść posiekanych drobno orzechów, zobaczycie jakie pyszne ;) Knedle: 50dag białego sera 2 jajka 30g miękkiego masła 1/3 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 170g bułki tartej 8 śliwek + cukier bułka tarta zarumieniona na maśle cynamon(...)posypania  Ser zmielić (ewentualnie dokładnie rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę) i dokładnie wymieszać z jajkami. Dodać masło, cukier i bułkę tartą. Dokładnie połączyć na jednolitą masę. Odstawić na pół godziny. Śliwki umyć, naciąć i usunąć pestki. Do środka każdej wsypać odrobinę cukru. Ciasto podzielić na 8 części. Każdą z nich spłaszczyć i na środek położyć śliwkę. Zlepić

Smakołyki Asi
Kotleciki z karpia 167

dobrze :) Tym razem proponuję kotleciki z mielonego karpia z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Panierka na kotlecikach to mieszanka pół-na-pół mąki kukurydzianej i bułki tartej. Dzięki temu kotleciki mają ładny kształt, a panierka jest gładka i smaczna. Składniki na około 15 sztuk (średnica 5 cm ): 500 g wyfiletowanego karpia ( 1,5 kg całej ryby, albo(...)wypatroszonej ryby bez głowy) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka bułki tartej sól i pieprz do smaku do panierowania 5 łyżek mąki kukurydzianej i 5 łyżek bułki tartej olej do smażenia Mięso z karpia mielimy

Trzeci talerz
Aromatyczne kotlety mielone 275

smaki, więc nie szczędzę ziół i innych przypraw w swoich daniach. Tak było i tym razem. Polecam! :) Kotlety mielone: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mleka + 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 duża cebula lub 2 mniejsze 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek i 1 łyżka masła do smażenia cebuli pół łyżeczki suszonej(...)pół łyżeczki majeranku pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki papryki słodkiej szczypta chilli (lub więcej jeśli lubicie ostre potrawy)   sól i pieprz  pół szklanki bułki tartej i 3 łyżki mąki kukurydzianej do panierowania tłuszcz do smażenia Cebulę kroimy drobno i przesmażamy do miękkości na oliwie z oliwek z dodatkiem masła, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięte

Cooking Monster