bułki - 33426 przepisów (strona:59/2229)

KETO BUŁKI BEZ GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 239

odpowiedzi na Wasze prośby mam dla Was kolejny przepis na keto bułki. Tym razem jest to wersja dla osób z różnego rodzaju nietolerancjami pokarmowymi oraz tych, którzy z różnych przyczyn unikają glutenu i laktozy np. podczas keto adaptacji, na diecie paleo itd. Przepisów jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu a bułeczki nie mogą się nie udać i zawsze pięknie(...)wyrastają Składniki na 4-5 bułek: 150 g śmietanki kokosowej lub stała część schłodzonego mleczka kokosowego 50 g łupin babki jajowatej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu Sól himalajska do smaku Opcjonalnie ziarna typu sezam, słonecznik, czarnuszka   Odważyć wszystkie składniki a następne dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Mokrymi

Ola la LCHF
Mielone Tadzika 165

mięsa indyczego, - cebulę ścieramy na tarce na grubych oczkach bez podsmażania na oleju, - dodajemy zawsze wodę - na 500 g mięsa szklankę 250 ml, - dodajemy zawsze drobną tartą bułkę (nie czerstwą bułkę namoczoną w wodzie i odsączoną). Ile smakoszy tyle przepisów, ale ten jest wyjątkowy, nie tylko że częstuje nimi Tadzik. Musicie go wypróbować! Tradycyjnie polecam z ziemniakami(...)świeżym koprem, do tego buraczki, marchewka z groszkiem lub kiszone w rękę! Pycha! Składniki: 500 g mielonego z indyka 1 jajko 1 średnia cebula 4 łyżki drobno tartej bułki szklanka wody 250 ml (ta klasyczna od herbaty) sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowywania: W misce wymieszaj mięso, dodaj startą na grubszych oczkach cebulę

Zasmakuj Kuchni
Kotlety mielone 172

krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, patelnię, miskę, miseczkę, łopatki do obracania kotletów, ewentualnie płaski talerz. Przygotuj składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), 1 niedużą cebulę, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, olej lub smalec do smażenia, ewentualnie mleko. Mięso umyj, osusz i ewentualnie usuń ścięgna i pozostałości krwi. Następnie mięso pokrój(...)mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jajka sparz. Bułkę przełóż do miseczki, zalej przegotowaną wodą lub mlekiem. Do zmielonego mięsa wbij jajko i dodaj posiekaną cebulę i namoczoną bułkę. Dosyp także tyle bułki tartej, aby mięso nabrało odpowiedniej konsystencji. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką i dokładnie wyrób dłońmi. Jeśli jednak dodasz

blog.moje-pasje.info
Klopsiki w sosie grzybowym 167

mięsa, głęboką patelnię, miskę, miseczkę, łopatki do obracania kotletów, kubek lub miseczkę, ewentualnie płaski talerz. Przygotuj składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), 2 nieduże cebule, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, tłuszcz do smażenia, ewentualnie mleko, kubek śmietany, garść suszonych grzybów, garść suszonej włoszczyzny. Mięso umyj, osusz i ewentualnie usuń ścięgna(...)pozostałości krwi. Następnie mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Cebulę obierz i jedną drobno posiekaj, a drugą pokrój w piórka. Jajka sparz. Bułkę przełóż do miseczki, zalej przegotowaną wodą lub mlekiem. Suszone grzyby przełóż do kubka lub miseczki i zalej wrzącą wodą. Do zmielonego mięsa wbij jajko i dodaj posiekaną cebulę i namoczoną bułkę. Dosyp także tyle

blog.moje-pasje.info
Kotleciki z mintaja 177

mintaja. Proponuję przygotować z niego niewielkie kotleciki , w których nie ma zbyt wiele dodatków, dzięki czemu wiemy, że jemy rybę, a nie coś innego :)  Nie dodaję do środka bułki tartej, przez co kotleciki są bardzo delikatne i miękkie. Takie kotleciki rybne na pewno posmakują również dzieciom . W każdym razie u mnie się sprawdzają :) Składniki na około 14 sztuk(...)kostek mrożonego mintaja (około 600g) 1 duża cebula 1 jajko 1 mała sucha bułka 300 ml mleka do namoczenia bułki (ewentualnie dodajemy wody) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Kotleciki z mintaja Rybę rozmrażamy i odciskamy, by nie było w niej za wiele wody. Cebulę kroimy w kosteczkę

Trzeci talerz
Kuleczki rybne w świątecznej zalewie octowej 218

kuleczek  Składniki:   kuleczki  1 kg fileta z karpia  1 ząbek czosnku 1 cebula 2 jajka pół pęczka pietruszki posiekanej  1 czerstwa bułka namoczona w mleku ok 3-4 łyżek bułki tartej (zależy do konsystencji)  sól i pieprz do smaku  panierka: rozbełtane jajko i bułka tarta olej do smażenia zalewa 3 szklanki wody(...)korzenia imbiru (obrany i posiekany) 2 goździki Przygotowanie: Filety karpia mielimy razem z cebulą i czosnkiem przez maszynkę  z drobnymi oczkami dwukrotnie. Do mięsa dodajemy jajka, namoczoną bułkę, pietruszkę, sól, pieprz - wszystko dobrze wyrabiamy i dodajemy bułkę tartą. Jeżeli masa jest zbyt kleista dodajemy jeszcze bułkę tartą. Z masy wyrabiamy małe kulki, które otaczamy w jajku i bułce tartej

Niezły Młynek
BUŁKI ORKISZOWE NA ZAKWASIE 270

Magia bułek...? Coś w tym jest, bo nawet jeśli są to bułki na zakwasie, bez dodatku drożdży, bez pszenicy, to zawsze to bułki. U moich domowników na ich widok od razu zmienia się humor. Też tak macie...?   U nas tęsknota za tym co bywa rzadko, bierze górę. Dla wszystkich tych, którzy z różnych względów nie mogą lub nie chcą(...)zwiększyć swoją objętość. Najlepiej użyć świeżo dokarmionego zakwasu, wówczas ciasto szybciej nam wyrośnie. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany delikatnie mąką, dzielę na 8-10 części. Z każdej formuję bułkę i odkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiam pod przykryciem na ok. 1,5h, do napuszenia. Piekarnik nagrzewam do 250*C, wstawiam wyrośnięte bułki, temperaturę zmniejszam od razu

Smaczne Zdrowe
Sposób na idealną panierkę do kotletów schabowych 893

wyjątkowo soczyste . Tym razem dzielę się trikiem na uzyskanie idealnie chrupiących kotletów schabowych , a to właśnie za sprawą odpowiedniej panierki . Aby takową uzyskać miesza się w proporcjach 1:1 bułkę tartą oraz mąkę pszenną razową . Kotlety obtaczane w takiej obsypce nie wchłaniają tyle tłuszczu podczas smażenia, co przy wykorzystaniu samej bułki tartej. Ponadto smażą się idealnie na chrupko z zewnątrz(...)gwarantowana :) Składniki na kilka/kilkanaście porcji kotletów: 1kg schabu - mięso pokrojone na porcje sól, pieprz czarny, przyprawa do mięsa - do przyprawienia 3 całe jaja - średnie 2 łyżki zimnej wody bułka tarta - do panierowania mąka żytnia razowa, pełnoziarnista typ 2000 - do panierowania, u mnie proporcje pół na pół z bułką tartą, sypane "na oko" smalec - do smażenia; wg.mnie jest lepszy

Grunt to przepis!
In love with burgers 166

ochota i akurat mamy czas, zabieramy się za przygotowanie domowej wersji już nie fast, a bardzo slow fooda. Dzisiaj pokażemy Wam, jak wykonać takiego burgera samemu- zaczynając od bułki, a kończąc na sosie. Jako dodatek przygotujemy frytki. A więc do dzieła! WSKAZÓWKI: mięso - wołowina, nie może być sucha, najlepsza do burgerów jest karkówka, chociaż gotowe mielone też jest dobre, wystarczy(...)niego dodać kilka kropel oleju, bułki - my robimy podwójną porcję (12-14), bo zachowują świeżość kilka dni, a można je wykorzystać do przygotowania smacznego śniadania, frytki - użyliśmy batatów, bo akurat mieliśmy, ale jeśli komuś nie pasuje ich słodki smak, zwykłe ziemniaki też się sprawdzą. Natomiast nie polecam frytek mrożonych - jak już się decydujemy piec bułki, to pokrojenie kilku ziemniaków naprawdę

Kuchnia od dwojga
Bułki Dyniowe 167

macie pojęcia jak bardzo lubię bułki dyniowe. Kupuję je często w sklepie. Kupuję, bo od niedawna zaczęłam bawić się dynią i kombinować z nią w różnych potrawach. Wtedy to też rozpoczęłam poszukiwania za bułkami, które tak bardzo lubię. Jednym z przepisów na które trafiłam były te bułki dyniowe z Filozofia Smaku . To jeszcze nie są te których szukam, ale też(...)kilka razy upiekłam je w domu, aby sprawdzić czy ciasto za każdym razem tak samo i wychodzi ;) Jedynie w co musimy się uzbroić zanim zabierzemy się za pieczenie tych bułek to przygotowanie puree z dyni hokkaido. Dlaczego hokkaido? Jest pyszna i puree jest bardziej gęste, ja to tak widzę. Składniki na ok. 5-6 szt: 2 i 1/2 szklanki mąki

Blondynka Gotuje
Kotlety mielone najlepsze 173

mielone najlepsze około 15 szt. / obiad na dwa dni 700 g mięsa mielonego w szynki 1 kajzerka 0,5 szkl. mleka 1 cebula 2 jajka (wielkość M) sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia oraz: 2 łyżki wody opcjonalnie - 1 duże jabłko lub dwa małe (jabłka, które trzymają kształt - Rubin, Gala, Delikates) Bułkę porwać na małe kawałeczki i zalać mlekiem. Odstawić(...)minut. Cebulę zetrze na tarce o dużych otworach. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, namoczoną bułkę wraz z całym mlekiem, jajka, sól i pieprz. Masę dobrze wyrobić rękami, aby bułka całkowicie się połączyła z mięsem. Masa będzie dość rzadka. Jeśli chcemy użyć jabłek- obrać je ze skórki, wykroić gniazda nasienne, pokroić na ósemki i każdy kawałek na dwie lub trzy

Posadzone i zjedzone
Bitki ze śledzi 165

kucharzu warszawskim” z 1889 rok.  Dzisiaj przedstawiam przepis na bitki ze śledzi z „najnowszej kuchni warszawskiej” z 1914 roku Anieli Owoczyńskiej. 2 śledzie solone (4 płaty śledzi), sucha bułka (użyłam 2/3 kajzerki), mleko do namoczenia bułki, 2 łyżki masła, 1 cebula, 1 jajko, pieprz, panierka: mąka do oprószenia, jajko, bułka tarta do panierowania,  masło do smażenia, Śledzie wymoczyć(...)Bułkę namoczyć w mleku. Wymoczone śledzie osuszyć, posiekać. Cebulę i bułkę zmiksować (w niektórych przepisach cebulę posiekać i poddusić na maśle). Śledzie, rozbełtane jajko, bułkę i cebulę dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem. Formować kotlety. Oprószyć mąką. Zanurzyć w rozmąconym jajku. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na maśle, gdy się zrumienią wstawić do piekarnika nagrzanego, do 180 stopni

królestwo garów
Bułeczki śniadaniowe-pszenno-żytnie 227

mąki pszennej żytniej(może być również razowa) 1 łyżeczka soli 25 g oleju 250 g letniej wody 3-4 łyżki mleka do posmarowania bułek 2-3 łyżki maku 2-3 łyżki sezamu Przygotowanie: Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i 2 łyżki letniej wody. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Jeśli dajemy drożdże suche należy je od razu dodać(...)wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować w miarę równe i gładkie bułki. Aby miały ładny kształt najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka (tak jakbyśmy chcieli bułkę czymś nafaszerować). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Swojskie jedzonko
BURGERY WOŁOWE / BEEF BURGERS 150

zły, nie trzeba wydawać bajońskich sum na jedzenie na mieście, spokojnie można zrobić pyszne burgery w domu. Sprawa jest bardzo prosta, wystarczy kilka ulubionych składników, kawał mięsa i ulubiona bułka. Jeśli macie maszynkę do mielenia mięsa zawsze kupujcie mięso w kawałku – wtedy i tylko wtedy wiesz co zostało zmielone i co znajduje się w porcji mięsa. Do dzieła(...)cook ! SKŁADNIKI (3 porcje): ok. 500 g wołowiny (u mnie łopatka) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, chili 1-2 łyżki zimnej wody 3 ulubione bułki 3 plasterki sera pomidor ogórek świeży ogórek konserwowy/kiszony czerwona cebula sałata/rukola sos czosnkowy (jogurt, majonez, czosnek, sól, zioła) ketchup, majonez, musztarda u mnie dodatkowo był jeszcze chutney z pomidorów oraz chutney z czerwonej cebuli

Martyna Cooks
Kotlety z indyka z fetą i pesto 170

mnie akurat z indyka, choć może być również kurczak) były soczyste i pełne smaku. Zapewni to dodana do mięsa feta, pesto oraz świeże zioła. Do kotletów nie dodajemy bułki tartej (jedynie w formie panierki), więc są bardzo delikatne i soczyste. Z tego samego powodu (brak bułki tartej) kotlety powinny być niewielkie. Łatwo wtedy je panierować i obracać na patelni. Składniki(...)niewielkich kotlecików: 500 g mielonego mięsa z indyka 100 g fety 2 łyżeczki czerwonego pesto 1 cebula 1 łyżka masła 1 sucha bułka (oraz mleko do namoczenia bułki) 2 niewielkie jajka (lub 1 duże) kilka posiekanych listków bazylii 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Cebulę obieramy, drobno siekamy, lekko solimy

Trzeci talerz