zupa z porów - 5432 przepisów (strona:46/363)

Tajski chłodnik z zielonego curry z ogórkiem i szpinakiem 281

Lato to pora roku kiedy zaczyna się chcieć żyć ale nie koniecznie trzeba chcieć marnować ten czas na nazbyt długie stanie w kuchni.I cudownym wynalazkiem na lato są zupy-chłodniki.Lekkie,odżywcze, chłodne i odświeżające.Chłodnik jest idealnym zamiennikiem sałatki do którego najczęściej urzywa się również surowych składników.Także chyba i dla dzieci nie zawsze przez nie lubiane warzywa

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zupa grzybowa 106

chyba najlepsza zupa grzybowa w moim wykonaniu. Naprawdę. Do tej pory każdej z nich czegoś brakowało. Ale wychodzi na to, że udało mi się w końcu dopracować przepis. W grzybowej niezrównana była moja babcia. Jej zupę grzybowa jadło się i oblizywało talerz. Moja wyszła dziś bliska smaku tej babcinej. Aromatyczna, pachnąca grzybami, o gęstszej konsystencji. W taki zimowy czas smakuje(...)wybornie. Kosztujcie! Smacznego!   Składniki bulion 2-3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera, pora i kapusty włoskiej 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego 2 rozgniecione ząbki czosnku zupa grzybowa 400 g suszonych grzybów 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka śmietanki kremówki 1,5 łyżki mąki pszennej 1 cebula 3 łyżki masła sól, pieprz do smaku 1 łyżka sosu

Raj dla Podniebienia
Orientalny bulion z kaczki z pierożkami 166

sztuki Grzyby mun – 1 szklanka Pędy bambusa – 1 szklanka Papryka czerwona – 1 sztuka Papryka zielona – 1 sztuka Czerwona pasta curry – 2 łyżeczki Sól, pieprz Dodatkowo: Marchew – 2 sztuki Por – 1 sztuka Składniki - Pierożki z mięsem Składniki na ciasto pierogowe: Mąka pszenna – 500g Żółtka – 2 sztuki Oliwa – 2 łyżki Sól – 1 łyżeczka Ciepła woda Farsz: Zmielone mięso z kaczki (wykorzystane(...)pierożków. Gdy bulion będzie już sklarowany delikatnie go solimy, dodajemy pastę curry, pędy bambusa, grzyby i pokrojone w paski papryki. Gotujemy przez około godzinę. Pod koniec gotowania zupy przygotowujemy marchewkę i pora – kroimy je w bardzo cienkie paski, który następnie blanszujemy. Wykonanie – pierożki: Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy z oliwek. Mięso i warzywa

Kuchnia Bon Appetit
Zupa na każdy dzień roku 132

pomysłówn na zupy - gęste i rozgrzewające, w sam raz na tę porę roku;)  Pozdrawiam! PS. Pierwszym przepisem jaki wykorzystałam z tej książki był pomysł na zupę porową , czy raczej krem z pora - bardzo smaczna, kremowa, gęsta, rozgrzewająca. Polecam! Następna w kolejce jest zupa z brukselki

Codzienne Gotowanie
Zupa kalafiorowa z kluseczkami 129

ugotowaniu wyrzucić. Marchew obrać i pokroić w plasterki, por pokroić w pół plasterki. Pierś kurzą podkroić w cienkie paseczki. Do garnka wlać wodę, dodać pierś kurzą, marchew, cebulę,por, vegetę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 minut. Następnie dodać kwitki kalafiora, paprykę wędzoną i gotować aż warzywa zmiękną. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić do smaku. Przygotowanie(...)delikatne. Zagotować i wymieszać. Do garnka włożyć warzywa i mięso. Jeśli woda trochę się wygotuje to dolać wody i ponownie zagotować. Wlać śmietanę, dodać posiekany koperek, wymieszać. Gotowe smacznego. Zupa jest pyszna

Kuchnia Pokoleń
Zupa selerowa z camembertem i masłem estragonowym 120

zmiany. Tak też jest i dzisiaj. Nie warto nic zmieniać, bo ta zupa powinna być dokładnie taka, jak podaje autorka, czyli aromatyczna, pyszna. Zupa jest sycąca. W domu podczas gotowania unosił się zapach pora, selera pomieszany aromatem estragonu, który ulatniał się z miseczek wypełnionych gorącą zupą... S kładniki: 40 g masła seler naciowy, oczyszczony i pokrojony w półksiężyce 2 duże(...)kromki bagietki 100 g sera camembert pokrojony w plasterki Masło estragonowe: 50 g masła 1 łyżka posiekanego estragonu Wykonanie: W dużym rondlu roztopiłam masło (40 g), wsypałam seler i pory. Wymieszałam, żeby wszystko połączyło się z masłem. Chwilę smażyłam, około 10 minut. Trzeba mieszać, żeby się warzywa nie przyrumieniły. Mają tylko zmięknąć. Warzywa nadal podgrzewałam na małym ogniu. Wlałam wino

Kuchnia u Krysi
Zupa z kurek z porem i ziemniakami 162

Na straganach można kupić jeszcze kurki więc zachęcamy Was do zrobienia tej pysznejzupy z kurkami z dodatkiem pora i ziemniaków :) Szybka i

Kuchenne Wariacje
Krupnik z grzybami 179

korzeniowych i papryki Zupa porowa Krupnik tradycyjny – jak ugotować? Zupa pomidorowa Przepis na krupnik z grzybami Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 2-3 godziny Składniki 2, 5 l wody 300 g szponderu wołowego z kością podudzie z kurczaka 10 g suszonych grzybów 2 marchewki pietruszka biała część pora 1/4 selera 2 średnie ziemniaki 60 g kaszy jęczmiennej(...)angielskie łyżeczka ziaren pieprzu łyżka soli kilka gałązek natki pietruszki do wywaru + posiekana natka do zupy Przepis 1 Mięso oraz suszone grzyby zalewamy zimną wodą. Gotujemy do momentu utworzenia się szumowin, które następnie zdejmujemy. 2 Po czym do garnka dokładamy obrane warzywa: marchewki, pietruszkę, pora oraz selera. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól oraz kilka gałązek natki pietruszki

Kuchnia Bazylii
Kapuśniak inaczej 213

Bardzo dobra zupka, niby kapuśniak ale smak inny. Trudno określić smak, morele nadają słodkiego smaku. Zachęcam do wypróbowania. Synowa podsunęła mi pomysł na tą zupkę, oczywiście

Kuchnia Pokoleń
Zupa krem z dyni i sera na ostro 102

Bardzo smaczna zupka krem. Dla mnie rewelacja, dokładnie mój smak. Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaka obrać i pokroić. Marchewki obrać i pokroić, seler

Kuchnia Pokoleń
Pierwsza prawdziwa zupa czyli pomidorowa dla bałwanów. 141

marchew,pietruszka,seler,por) puszka pomidorów pokrojonych łyżka, dwie koncentratu pomidorowego 2-3pomidorki kończące swój żywot smętnie w misie na warzywa 1-2ząbki czosnku sól,pieprz,vegeta,papryka sproszkowane,zioła prowansalskie natka pietruszki/kiełki(opcjonalnie) śmietana/jogurt naturalny(polecam z jogurtem) makaron/ryż/co kto lubi garnek patelnia deseczka nóż łyżka(do próbowania zupy, można nią potem zjeść(...)bieżącą zimną wodą. Włożyć do średniego garnka. Zalać ośmioma szklankami wody. 2.Dorzucić listek laurowy, ze trzy ziela angielskie zagotować. 3.Obrać i pokroić marchewkę, pietruszkę, seler,por w czasie oczekiwania aż zupa się zagotuje. 4.Wyciagnij z lodówki: mały koncentrat,puszkowe pomidory krojone. 5. Pomidory,które są niewyraźne (nie brały rutinoskorbinu czy jak?!) umyj, pokroj drobno. Obierz ząbek

Fiolka w kuchni
Krem z cukinii i pora 199

Kremowa, gęsta zupa krem z cukinii z dodatkiem pora by zaostrzyć jej smak. To taka jesienna zupka. Podaję ją z drobnymi grzankami z bułki. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
ZUPA CEBULOWA, trochę nietypowa. 183

inna. Nie lubię żółtego sera pod żadną postacią, ani takiego w kawałkuczy w plasterku, ani stopionego, więc nie ma grzanek z żółtym serem. Wersja nieco uboższa odwykwintnych zup cebulowych, jakie do tej pory podziwiałam u innych. Co nie znaczy, że mniejsmaczna! I wino jest, i lubczyk, i aromatyczny bulion... ZUPA CEBULOWA. (inspiracje: kuchnia Biedronki; podaję od razu z moimi modyfikacjami

W kuchni Karmel-itki
Zupa curry z klopsami z indyka 122

Mam ten przepis od babki dla której pracuje. zapach był tak super, że nie wytrzymałam musiała mnie poczęstować. bardzo dobre, jeśli lubicie curry to zachęcam do

Kuchnia Pokoleń
Zupa z Kaszą Gryczaną – Krupnik z Kaszą Gryczaną 208

litry wody 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku 4-5 ziarenek ziela angielskiego około 100 g pietruszki około 200 g marchwi kawałek selera kawałek pora 1 cebula Link do filmu z przygotowania: Zupa z kaszą gryczaną https://www.youtube.com/watch?v=soLb-ravZ9g Przygotowanie: Najpierw przygotuję wywar na zupę, można przygotować wywar mięsny lub warzywny: Do garnka daję umyte mięso, cebulę, czosnek(...)por i selera kroję na mniejsze kawałki. Dodaję ziele angielskie , listki laurowe oraz oczyszczoną marchew i pietruszkę – marchwi i pietruszki nie kroję na mniejsze kawałki ponieważ po ugotowaniu wywaru wyjmę je i wkroję do zupy. Całość zalewam około 3 litrami wody, garnek stawiam na gazie i gotuję wywar około 70 minut. Po ugotowaniu wywar przecedzam , 2,5 litra czystego wywaru

Uwaga Babcia Gotuje