zupa z porów - 5432 przepisów (strona:42/363)

52. Zupa fasolowa z krewetkami 122

następnego dnia ugotować do miękkości w 1 litrze osolonej wody z listkami laurowymi i zielem angielskim , uważać aby nie rozgotować fasoli.  Marchewkę i por pokroić w słupki i dodać do zupy pod koniec gotowania, tak aby warzywa nie były rozgotowane. Por wystarczy dodać na 2 minuty przed końcem, będzie jędrny i smaczniejszy. Krewetki usmażyć w oleju

Jadło i czytadło
Zupa krem z dyni i batata 168

Jesień przyszła a z nią katar oczywiście, zawsze o tej porze ratujemy się dyniową zupą z imbirem i curry (przepis  TU KLIK! ). Tym razem miałam jeszcze batata i postanowiłam go wkręcić do zupy - stała się jeszcze bardziej kremowa i fajnie podkręcił się smak - spróbujcie koniecznie - mocno rozgrzewa! SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 mała dynia hokkaido -około

Moje Kuchenne Rewelacje
MINESTRONE 130

pomidorów. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Jej skład nie jest stały i zmienia się w zależności od pory roku. W mojej zupie oprócz marchewki, cukinii, fasolki szparagowej i szpinaku można znaleźć fasolę czerwoną oraz drobną fasolkę białą, a także seler naciowy. Jest to wersja z drobnym makaronem typu muszelki. Smakuje

Kuchnia MagdaLeny
MINESTRONE 130

pomidorów. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Jej skład nie jest stały i zmienia się w zależności od pory roku. W mojej zupie oprócz marchewki, cukinii, fasolki szparagowej i szpinaku można znaleźć fasolę czerwoną oraz drobną fasolkę białą, a także seler naciowy. Jest to wersja z drobnym makaronem typu muszelki. Smakuje

Kuchnia MagdaLeny
Przepisy na ulubione zupy 308

mrożonki. Gdy jest zimno powinniśmy spożywać duże ilość zup, gdyż doskonale rozgrzewają organizm i zapobiegają przeziębieniom. Zupa to smaczne i pożywne danie, doskonałe o każdej porze roku, a w dodatku niedrogie. Zupa odpowiednio przygotowana może zastąpić dwudaniowy posiłek. Na składniki do zupy np. pomidorowej, czy ogórkowej wydamy nie więcej niż ok. 7-8 zł. Zupy są też praktyczne , łatwo jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z POMIDORÓW I CIECIERZYCY PROSTO Z MAROKO 125

Jesień i zima to idealna pora do przygotowywania gorących i rozgrzewających zup. Ciecierzyca była jakiś czas temu zapomniana, ale wróciła na polskie stoły. Możemy w sklepach kupić ja suszona lub w puszce. Zupa z ciecierzycy i pomidorów jest bardzo pożywna więc możemy spokojnie przygotować tylko jedno danie wtedy. Zupę z ciecierzycy możemy przygotować w wersji wegetariańskiej lub z rosołu

Kuchnia w oparach
Zupa porowo-serowa 185

Dziś mam dla Was na pyszną i prostą w przygotowaniu zupę. Składniki: 1 duży por (biała część) 3 małe marchewki 1 mała pietruszka 4 małe ziemniaki 750 ml bulionu 3 trójkąty serka topionego śmietankowego sól, pieprz Przygotowanie: Bulion wlewamy do garnka i wstawiamy do na gaz. Obieramy ziemniaki, marchewki i pietruszkę. Myjemy je a następnie kroimy ziemniaki w kosteczkę(...)marchewki i pietruszkę w plasterki. Por kroimy w cienkie krążki i myjemy. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Serek topiony kroimy drobno i dodajemy do gotującej się zupy. Mieszamy razem, aż serki się rozpuszczą. Zdejmujemy zupę z ognia i podajemy. Przepis na 4 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zapiekanka ziemniaczano - porowa 377

roli dani głównego. Jej przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale zdecydowanie jest tego warta. Polecam Wam wypróbować tę zapiekankę, ponieważ  wg mnie połączenie ziemniaków z porami jest idealne, podobnie jak w zupie ziemniaczano - porowej .  Składniki :  1 kg ziemniaków 2-3 pory 150ml śmietany 150ml mleka listek laurowy kilka ziaren czarnego pieprzu sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej kawałek żółtego

Codzienne Gotowanie
Zupa gulaszowa inaczej 129

pomidory z puszki, potarty imbir, pokrojoną w kostkę marchew, seler, por,oczyszczoną z błonek paprykę i pokrojoną w kostkę, przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką chilli w proszku. Gotować tak długo aż mięso i warzywa będą miękkie. Mozzarellę pokroić w małą kostkę i wrzucić do zupy, gotować 5 minut. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Zalewajka na żurku 233

ziemniaków;500 ml domowego zakwasu na żurek;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;1/2 białej części pora;2 litry zimnej wody;1 ząbek czosnku;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek koperku;1 łyżka majeranku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania(...)oczkach. Por pokroić w cienkie plasterki.Koperek drobno posiekać.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Ząbek czosnku obrać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną kiełbasę, startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojony por, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować przez około 10 minut.Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki, obrany ząbek czosnku, łyżkę ulubionej przyprawy do zupy, liść

Gospodyni Miejska
Zupa pomidorowa z bobem i zieloną fasolką szparagową 161

bobem w roli głównej a jest nim pyszna zupa pomidorowa z bobem i zieloną fasolką szparagową :) Składniki na zupę pomidorową z bobem: – 500 g bobu – 300 g zielonej fasolki szparagowej – 400 g pomidorów – 1 por – 1 marchewka – 1 łyżka masła

Kuchenne Wariacje
Tom-ka sorg sa-hai :) Zupa z Tajlandii 126

Dodać kukurydzę i gotować 10 minut. Teraz już pora na wszystkie pozostałe składniki. Gotować już tylko około 3-5 minut. Warzywa nie powinny być rozgotowane. Doprawić do smaku solą, limonką. Każdy lubi mniej lub bardziej wyrazisty smak. Niestety trzeba trochę doprawić do smaku. Podczas gotowania woda się może wygotować, więc zupa może być za gęsta. trzeba wtedy dolać wodę, może

Kuchnia Pokoleń
SAŁATKA JARZYNOWA 201

soli – odcedzić - ostudzić Marchew, pietruszkę, selera obrać – pokroić w plastry tak jak ziemniaki – ugotować (ok. 10 min.) – odcedzić – a wodę (bulion warzywny) zachować i użyć do zupy, sosu – warzywa ostudzić. Pory pokroić w kostkę – wsypać na patelnię + wody, tyle aby przykryć pora – blanszować ok. 8 minut – odcedzić wywar do warzywnego – a pory ostudzić na sitku. Cebulę obrać – pokroić w kostkę

Tradycyjna kuchnia inaczej
Rosół z kaszą jaglaną 142

rosół a zamiast makaronu podaję go z kaszą jaglaną. 2-2,5 l wody 1 spore skrzydło z indyka 4- 5 marchewek 2-3 pietruszki kawałek selera kawałek pora pół cebuli kilka kulek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 1-2 listki laurowe sól   1 łyżeczka pieprzu ziołowego natka pietruszki Skrzydło indyka podzieliłam na dwie części,włożyłam do zimnej wody(...)minut po tym czasie dodałam pokrojoną w sporą kostkę marchew,pietruszkę i seler. Wsypałam sól do smaku,pieprz ziołowy,cebulę przypiekłam nad płomieniem gazu i dodałam do zupy,włożyłam też kawałek pora. Rosół gotowałam ok. 1 godz na małym ogniu. Kaszę ugotowałam osobno,nałożyłam porcje na talerze,posypałam natką i nalałam rosół

Kolorowa kuchnia Elki
Wywary na zupę na rumianych warzywach 197

karmelizacji naturalne cukry zawarte w tych warzywach. Zupełnie spokojnie można je zrumienić na suchej patelni. Jeśli sprawdzicie to cukry zawarte są również w selerze, pietruszce , porze. Można więc i je wykorzystać do nadania zupie ( wywarowi) koloru , smaku i zapachu. Po to by wywar był esencjonalny trzeba dodać sporo warzyw ( nie ma co żałować- po wyjęciu z zupy można je wykorzystać(...)warzywach jest aż słodkawy. Jeśli chodzi o warzywa po ugotowaniu. Wyjęte i ostudzone wyglądają co prawda nie specjalnie efektownie , ale to nic. Odrzucamy por i cebulę choć i je można po zmiksowaniu użyć np. do zagęszczenia zupy lub zrobienia sosu cebulowego do gotowanego mięsa) Z reszty  wystarczy delikatnie ściąć brązowe przypieczenia i użyć do zrobienia sałatki , jarzynki

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania