porze roku możemy delektować się pysznymi pomidorami różnego gatunku, dlatego zupa pomidorowa powinna znaleźć się obowiązkowo, choć raz w sezonie na każdym stole. Ja do swojego kremu użyłam pomidorów malinowych. Zupa wyszło pyszna, gęsta i bardzo sycąca. Spokojnie może zastąpić drugie danie. Polecam. Najlepszy krem z pomidorów Składniki: 1 cebula 3-4łyżki oliwy 4 ząbki czosnku
Mania Gotowaniazłocistych skwarek.Prosta i szybka w wykonaniu.Pychota!Składniki:7 średnich ziemniaków;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;150 g wędzonego boczku;2 liście laurowe;5 ziaren ziela angielskiego;2 ząbki czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;6 - 7 średnich ogórków kiszonych;250 ml soku z kiszonych ogórków;2,5 litra zimnej wody(...)zmiażdżyć ręką lub deską do krojenia.Koperek drobno posiekać.Do granka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, stratą marchewkę, obraną pietruszkę i seler, por, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, łyżkę przyprawy do zupy, podsmażony boczek i zalać 2,5 litrami zimnej wody.Całość gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i warzywa będą miękkie (około 50 minut).Po tym czasie
Gospodyni Miejskafamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Esencjonalna zupa rybna Wywar: 2 kg rybnych kręgosłupów i głów 4 marchewki 1 pietruszka 1 por pęczek natki pietruszki 2 łodygi selera naciowego Zupa 3 marchewki, 5 łodyg selera naciowego 2 pory 1 kg ryb (najlepiej filety) jak łosoś czy dorsz, pokrojonych w kostkę 250 g krewetek
Smaczny zeszytDzień dobry!Była już zupa na Walentynki, to teraz pora na danie główne. Doskonale sprawdzi się risotto z dodatkiem białego wina i krewetek.Kremowa i delikatna potrawa, podkreślona kwaśnością cytryny, która idealnie pasuje do krewetek. Dodatkowo banalna w przygotowaniu, chociaż może wydać się czasochłonna. Inspirowałam się przepisem znalezionym w lutowym numerze Moich Smaków Życia.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeśćjest ona świetnym sposobem podania gościom czegoś naprawdę ciekawego i oryginalnego w miejsce „sztampowego” rosołu Zupa z kurczaka z pieczarkami 2015-05-02 21:03:26 Oryginalna w smaku zupa, która może z powodzeniem zastąpić na stole nasz popularny rosół, jednak przygotujecie ją dużo szybciej. Mocna nuta imbiru nasuwa skojarzenia z kuchnią azjatycką. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg mięsa(...)takie się pojawią. W międzyczasie obieramy i kroimy na cienkie plasterki pieczarki, które dodajemy 20 minut przed końcem gotowania; wówczas dosalamy również zupę do smaku. Z ugotowanej zupy wyjmujemy mięso, seler, pora i cebulę, pozostawiając jedynie marchewkę, pieczarki i przyprawy. Z mięsa usuwamy wszelką skórę i kości, po czym dzielimy na mniejsze kawałki. Zupę podajemy w jednym naczyniu razem
Kulinarna Pokusamusztardy. Z jajkiem i opcjonalnie boczkiem jest bardzo sycąca i rozgrzewająca , w sam raz na zimową porę. Przepis na kremową zupę musztardową: warzywa na zupę (np. 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cebule, por…) opcjonalnie kawałek kości 4 ziemniaki 4-8 łyżek musztardy (im więcej, tym bardziej goryczkowa i pikantna zupa) – może być jeden(...)możesz zmieszać musztardy dijon, sarepską, rosyjską itp. 3 jajka 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, majeranek, liść laurowy… opcjonalnie kilka plasterków boczku Warzywa na zupę kroimy na drobne kawałki. Cebulę i por można przesmażyć chwilkę na oliwie z oliwek albo tłuszczu zwierzęcym. Warzywa (z kością, jak masz) gotujemy około 30-40 minut, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i przyprawy
PaleoSMAKpełni więc warto korzystać z tych pysznych warzyw. Tym razem proponujemy Wam smaczną i szybką w przygotowaniu wiosenną zupę ze szparagami :) Składniki na zupę: – 1 cebula – 1 średni por – 2 łodygi selera naciowego z liśćmi – 1 marchewka – 1 średnia cukinia – 250 g zielonych
Kuchenne WariacjeKolejna do kolekcji zupa krem :-) Jak już wspominałam wcześniej to moja ulubiona wersja zupy. Tym razem krem z pora i zielonego groszku... Połączenie pora z zielonym groszkiem jest cudowne! Pory mają bardzo wyrazisty smak, a groszek jest bardzo delikatny i słodkawy, w połączeniu wyszła smaczna zupka, którą serdecznie Wam kochani polecam💜💜💜 Zupę możemy podać z ulubionymi dodatkami. Polecam rozpuścić(...)półplasterki i podsmażamy na oleju. Marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do pora. Warzywa podlewamy wodą, dodajemy przekrojony na pół ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz warzywną kostkę. Gdy warzywa będą półtwarde to dodajemy zielony groszek. Doprawiamy zupę do smaku. Z ugotowanej zupy wyciągamy liście laurowe i ziela angielskie. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem
kulinarne odsłony patiJest to jednak tak wdzięczna potrawa, że można ją przygotowywać na wiele sposobów, zmieniając lub dodając coś za każdym razem. Dzisiaj będzie zupa serowa ugotowana na podsmażonym na oliwie porze. Pachnąca, apetyczna i znikająca w mgnieniu oka. Zupy serowe wspaniale nadają się na szybki obiad, bo ich przygotowywanie nie zajmuje wiele czasu(...)rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć posiekanego pora. Wlać bulion (rosół), pokrojone serki topione, dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia serków. Gotować przez kilka minut na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, dobrze wszystko razem wymieszać i doprawić solą i papryką. Podawać z serowymi grzankami i ze szczypiorkiem. Lubicie takie zupy
Codzienna kuchnia niecodziennaZupa z cukinią i zacierkami...Niezwykle delikatna.Pełna warzyw.Pysznie zdrowa!Smacznego! Składniki:1 mała cukinia;1 duża marchewka;1 pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;3 duże ziemniaki;2,5 litra zimnej wody;Natka pietruszki;2 ziarna ziela angielskiego;1 liść laurowy;200 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;Łyżka masła;1,5 łyżki mąki;Sól(...)umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki.Do granka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie i liść laurowy. Dodać masło. Zalać 500 ml zimnej wody i dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez 15 minut.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Cukinię
Gospodyni Miejskazimną wodą (1,2 l) gotujemy do miękkości dodając ½ łyżeczki soli. Marchew wyciągamy z zupy (kroimy w talarki), resztę miksujemy na gładko, wrzucamy makaron, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem, aż makaron dojdzie (od czasu do czasu mieszamy, by makaron się nie skleił). Por kroimy(...)piórka, pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Podsmażamy na maśle pieczarki i pora oprószając lekko solą i obficie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Do misek nalewamy zupę, podajemy z podsmażonymi pieczarkami i porem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
R'n'G Kitchenjesiennych warzyw dzisiaj pichcę zupę :)Składniki:1/3 dużego lub 1/2 małego porapół małego selera2 łodygi selera naciowego2 ząbki czosnku1 średniej wielkości cebula3 marchewki5 ziemniaków200 g dyni200 g kabaczka lub cukinii2 różnokolorowe paprykiprzecier pomidorowykoperek2 liście laurowe5 ziarenek ziela angielskiegosól, pieprz, warzywna kostka rosołowanieśmiertelna maggiWykonanie:W garnku gotujemy 2 litry wody, dodajemy pokrojona w plastry cebulę, por i seler naciowy, liście laurowe(...)przesmażamy i dusimy paprykę wraz z dynią, kabaczkiem i marchewką. Gdy będą miękkie dodajemy do bulionu, doprawiamy solą, pieprzem i dalej gotujemy jeszcze ok 30 min.Następnie do zupy dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy) oraz jeśli zachodzi potrzeba doprawiamy. Ja przy podobnych zupach lubię wydobyć smak potrawy używając nieśmiertelnej maggi ;)Smacznego
Taste Of My DayZawsze chciałam zrobić tą zupę, ale trochę się bałam czy wyjcie jak trzeba i czy będzie nam smakowała. Byłam dzisiaj w sklepie i pracuje tam pewna
Kuchnia PokoleńZupa kalafiorowa z włoszczyzną i koperkiem to pomysł na szybki, tani, sycący i bardzo smaczny obiad. Poniższą zupę przygotowałam na wywarze z ćwiartek kurczaka, aby była
Ugotowaćkostkę. Groszek konserwowy odcedzić na sicie z zalewy. Zalewę wylać. Gorgonzolę drobno pokruszyć. Ćwiartkę z kurczaka/skrzydełka umyć, osuszyć, włożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, por, ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, opieczoną cebulę. Zalać zimną wodą (1,5 litra). Rosół gotować na bardzo małym ogniu (powinien jedynie delikatnie pyrkać) przez(...)/skrzydełka, doprawić rosół solą i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Następnie wyjąć liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, czosnek, cebulę i por. (wyrzucić lub wykorzystać w inny sposób - do tej zupy nie będą już potrzebne). Do gotującej się zupy wrzucić pokrojone ziemniaki, chwilę pogotować (około 5 minut) i dodać brokuły, fasolkę szparagową i odcedzony groszek konserwowy
Gospodyni Miejska