Taką zupę przygotujecie w 30 minut. Jest sycąca i bardzo dobra. Werja wegetariańska oczywiście bez boczku, zastąpić go prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Warzywa oskrobać i
Kuchnia PokoleńBardzo prosta i smaczna zupa a co najważniejsze zawiera zdrową ciecierzycę. Do garnka wlać wodę i dodać pokrojone w małe kawałki mięso. Doprawić solą do smaku
Kuchnia PokoleńLato to idealna pora roku na zimne zupy: owocowe i chłodniki. O ile za owocowymi zupami nie przepadam, to uwielbiam chłodniki na bazie kefiru, jogurtu naturalnego, czy dobrej śmietany. Nie trzeba do nich wiele, aby uzyskać wspaniały smak. Niezaprzeczalną zaletą takich zup jest czas przygotowania i - oczywiście - niska temperatura potrawy. Podczas upałów gorąca zupa chyba nie przemawia do nikogo? Dzisiaj
Codzienna kuchnia niecodziennałupinie opalamy nad ogniem i dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 30 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy 15 minut. Wrzucamy też kawałek pora, łodyżki natki pietruszki, listki laurowe i ziele angielskie Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy razem z kminkiem, mielonym pieprzem i suszonym majerankiem. Gotujemy(...)przykryciem 30 minut. Wyjmujemy cebulę, pora i łodyżki natki. Wyrzucamy. Wyjmujemy marchewkę, pietruszkę i seler. Gdy przestygną, obieramy, kroimy w plastry i dodajemy do ugotowanej zupy. Żeberka wyjmujemy, lekko studzimy i oddzielamy mięso od kości. Mięso dodajemy do garnka z zupą. Boczek kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię, dodajemy masło i olej. Podgrzewamy na małym ogniu
cool and mintygdzieś czytałam, że zupy są ciężkie do robienia zdjęć i to jest prawda...starasz się jak możesz, a tu i tak nie wychodzi tak jak trzeba..ale cóż, jest jak jest i przepis podam..Niby zwykła zupka jarzynowa, ale z dodatkiem kluseczek z dodatkiem dyni. bulion 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 por(...)dyni wymieszać z jajkiem i mąką i solą .[Ilość mąki wg uznania, zależy jakie chcemy mieć kluski ] .Jak ziemniaki będą prawie miękkie wlewać masę dyniową na gotującą zupę, mieszając by powstały kluseczk i i gotować kilka minut.Na koniec dodać śmietanę, koperek, doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzenielekki rybny smak. Myślę, że ci, którzy za zupą rybną nie przepadają, a lubią ryby, mogą spokojnie spróbować takiej kombinacji. Jest wyjątkowo smaczna! Polecam !Robiłam na podstawie przepisu ze strony Simply Recipesskładniki260 - 300 g filetu z łososia, bez skóry70 - 80 g boczku wędzonego3 łodygi selera naciowego340 g ziemniaków1 duży por - biała część750 ml bulionu z kurczaka1/4 szklanki śmietany(...)garnka z grubym dnem wrzucić pokrojony w kostkę boczek, podsmażać na małym ogniu aż się lekko zbrązowi i nieco wytopi - ok 5 minut. Odlać nadmiar tłuszczu, dołożyć seler i por, mieszać i smażyć przez kolejne 5 - 6 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać ziemniaki, bulion, liście laurowe, tymianek. Zwiększyć ogień, zagotować, a następnie na małym ogniu gotować przez
Stare Garypewnego rodzaju rosół z makaronem i dodatkami. Jest to jedna z najsłynniejszych zup w całym Wietnamie ale również w Azji. Wietnamczycy jedzą je niezależnie od pory dnia, od rana do wieczora. Zupa stawa na nogi i dodaje sił na resztę dnia, pewnie dlatego też jada się ją o każdej porze dnia, również na śniadanie. Jednocześnie jest bardzo lekka i pełna
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneZupa z cukinii i pora powstała z potrzeby chwili. Kiedy poznałam temat obecnego tygodnia uzupełniłam domową spiżarnię o odpowiednią ilość cukinii. Poza tym wykorzystałam por, marchew i kurczaka, czyli składniki stale dostępne w mojej kuchni. W pamięci miałam też wspomnienie kokosowej zupy z kurczakiem , bardzo miłe wspomnienie :) I tak zrodził się pomysł na tę zupę, utrzymaną w podobnym, tajskim(...)czymś smacznym, zdrowym i ciekawym, a to nie lada wyzwanie. A właśnie! Może poświęcimy kiedyś nieco uwagi temu tematowi? Drugie śniadanie ucznia? Składniki: 1 cukinia 1 duża marchew 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1/2 papryczki chili (dałam zieloną) 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g mleczka kokosowego 3-4 szkl. bulionu warzywnego makaron ryżowy mieszanka ziół tajskich
zadanie-gotowanieporze roku możemy delektować się pysznymi pomidorami różnego gatunku, dlatego zupa pomidorowa powinna znaleźć się obowiązkowo, choć raz w sezonie na każdym stole. Ja do swojego kremu użyłam pomidorów malinowych. Zupa wyszło pyszna, gęsta i bardzo sycąca. Spokojnie może zastąpić drugie danie. Polecam. Najlepszy krem z pomidorów Składniki: 1 cebula 3-4łyżki oliwy 4 ząbki czosnku
Mania Gotowaniazłocistych skwarek.Prosta i szybka w wykonaniu.Pychota!Składniki:7 średnich ziemniaków;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;150 g wędzonego boczku;2 liście laurowe;5 ziaren ziela angielskiego;2 ząbki czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;6 - 7 średnich ogórków kiszonych;250 ml soku z kiszonych ogórków;2,5 litra zimnej wody(...)zmiażdżyć ręką lub deską do krojenia.Koperek drobno posiekać.Do granka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, stratą marchewkę, obraną pietruszkę i seler, por, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, łyżkę przyprawy do zupy, podsmażony boczek i zalać 2,5 litrami zimnej wody.Całość gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i warzywa będą miękkie (około 50 minut).Po tym czasie
Gospodyni Miejskafamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Esencjonalna zupa rybna Wywar: 2 kg rybnych kręgosłupów i głów 4 marchewki 1 pietruszka 1 por pęczek natki pietruszki 2 łodygi selera naciowego Zupa 3 marchewki, 5 łodyg selera naciowego 2 pory 1 kg ryb (najlepiej filety) jak łosoś czy dorsz, pokrojonych w kostkę 250 g krewetek
Smaczny zeszytDzień dobry!Była już zupa na Walentynki, to teraz pora na danie główne. Doskonale sprawdzi się risotto z dodatkiem białego wina i krewetek.Kremowa i delikatna potrawa, podkreślona kwaśnością cytryny, która idealnie pasuje do krewetek. Dodatkowo banalna w przygotowaniu, chociaż może wydać się czasochłonna. Inspirowałam się przepisem znalezionym w lutowym numerze Moich Smaków Życia.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeśćlepszego o tej porze roku od domowej zupy pomidorowej ze świeżych, soczystych pomidorów. A ponieważ zawsze robię ją na oko i raczej mało kto gotuje zupę odmierzając dokładnie składniki, będzie dziś raczej instrukcja niż przepis :) Dla początkujących - bo nie ma nic łatwiejszego :) Najbardziej lubię pomidorową na kościach od schabu i/lub karkówki - najczęściej odkrojonych przeze mnie, więc jeszcze ze sporą ilością
Kraina Tysiąca Smakówjest ona świetnym sposobem podania gościom czegoś naprawdę ciekawego i oryginalnego w miejsce „sztampowego” rosołu Zupa z kurczaka z pieczarkami 2015-05-02 21:03:26 Oryginalna w smaku zupa, która może z powodzeniem zastąpić na stole nasz popularny rosół, jednak przygotujecie ją dużo szybciej. Mocna nuta imbiru nasuwa skojarzenia z kuchnią azjatycką. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg mięsa(...)takie się pojawią. W międzyczasie obieramy i kroimy na cienkie plasterki pieczarki, które dodajemy 20 minut przed końcem gotowania; wówczas dosalamy również zupę do smaku. Z ugotowanej zupy wyjmujemy mięso, seler, pora i cebulę, pozostawiając jedynie marchewkę, pieczarki i przyprawy. Z mięsa usuwamy wszelką skórę i kości, po czym dzielimy na mniejsze kawałki. Zupę podajemy w jednym naczyniu razem
Kulinarna Pokusamusztardy. Z jajkiem i opcjonalnie boczkiem jest bardzo sycąca i rozgrzewająca , w sam raz na zimową porę. Przepis na kremową zupę musztardową: warzywa na zupę (np. 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cebule, por…) opcjonalnie kawałek kości 4 ziemniaki 4-8 łyżek musztardy (im więcej, tym bardziej goryczkowa i pikantna zupa) – może być jeden(...)możesz zmieszać musztardy dijon, sarepską, rosyjską itp. 3 jajka 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, majeranek, liść laurowy… opcjonalnie kilka plasterków boczku Warzywa na zupę kroimy na drobne kawałki. Cebulę i por można przesmażyć chwilkę na oliwie z oliwek albo tłuszczu zwierzęcym. Warzywa (z kością, jak masz) gotujemy około 30-40 minut, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i przyprawy
PaleoSMAK