zupa z porów - 5432 przepisów (strona:30/363)

Zupa tajska z owocami morza – oryginalna, która chyba nigdy się nie znudzi 147

Taką zupę podała mi moja kochana przyjaciółka Marta, dodała mi do niej parę papryczek chilli bo wie jak bardzo lubię ostre jedzenie. Dzięki !!! Od tej pory robiłam tą zupę wielokrotnie. Można ją przygotować z owocami morza ale również z kurczakiem, rybą, tofu lub z samymi krewetkami. Ja użyłam mieszanki owoców morza – krewetki, kalmary oraz muszle. Całość to idealne połączenie pysznego

wysmienity
Biała zupa szparagowa z serem parmezan 158

Białe szparagi używam głównie do zup. Jak do tej pory nie wykonywałam z nich nic innego. Biała zupa szparagowa z serem parmezan Zielone szparagi natomist, goszczą u mnie w domu dość często, gdyż albo nadziewam nimi piersi kurczaka, albo gotuję je al dente i podaję z sosem holenderskim albo robię z nich zupę. Według mnie białe szparagi są mniej intensywne

mecooks
Zupa krem z cukinii i curry 180

jakie masz w lodówce). Szybko podsmażyć na odrobinie oleju, krótko pogotować i zmiksować. Pyszna, niskokaloryczna zupa gotowa! Najczęściej szybkie zupy krem przygotowuję z cukinii, dyni, marchewki, brokuła, pora, kukurydzy. Takie proste zupy przyprawiam świeżym imbirem, curry, chilli, kolendrą, czosnkiem, gałką muszkatołową, ziołami. Do ugotowania zupy użyłam cukinii ze skórką, dlatego ma intensywnie zielony kolor. Składniki: 2 niewielkie zielone cukinie

Codziennik Kuchenny
Zupa kalafiorowa 181

Zupa kalafiorowa Zanim pojawi się tu jakiś chłodnik, pora na trochę cieplejszą zupę. To jedna z obowiązkowych pozycji na wiosnę. Bardzo prosta w przygotowaniu. Można też zaoszczędzić czas gotując zupę tylko na świeżych warzywach (młoda włoszczyzna jest teraz niezwykle aromatyczna) lub przygotowując bulion wcześniej. W dzieciństwie uwielbiałam taką zupę z dodatkiem zielonego groszku. Niestety mój Sześciolatek jest na etapie "Groszku

Pełny talerz
ZUPA GULASZOWA Z PULPETAMI 243

zimie najchętniej opatuliła bym się ciepłym kocem i nie wystawiała nosa za drzwi!Ale trzeba!O takiej porze najczęściej sięgamy po dania rozgrzewające  które nie tyko sprawiają , że jest nam cieplej , ale też sycą na długie godziny.Jednym z takich jest właśnie ta zupa – gęsta , lekko pikantna , sycąca.Dodatek pulpecików sprawia , że śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad.SKŁADNIKI:- marchew(...)łyżki – mielona wołowina – 300 g – jajko – 1 szt – bułka tarta – 2 łyżki – mąka do obtoczenia – 2 łyżki  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:ZUPA:Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy.Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Zalewamy gorącym bulionem.Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku.Gotujemy ok. 15 – 20 minut.Dodajemy

Ostra na Słodko
Zupa z pokrzywy 152

300g listków z pokrzywy (u mnie wyszedł spory durszlak), marchewkę, pietruszkę, pora, 2 ziemniaki, 2 litry wody, sól i pieprz ziołowy do smaku, domowa przyprawa do zup (opcjonalnie). 1. Marchewkę, pietruszkę, pora i ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. 2. Warzywa zalej wodą i gotuj do miękkości (ok. 15 minut). Możesz teraz dodać przyprawę do zup - nie jest

Z notatnika dietetyka
Zupa krem z kalafiora z kluseczkami serowo-czosnkowymi 170

kierunku i podałam ją z kluseczkami  serowo czosnkowymi które doskonale podkreśliły jej łagodny smak. Rewelacyjne danie na letni obiad, a także na rodzinne przyjęcie. Składniki: Zupa: 1 kalafior 5-6 ziemniaków ½ pora 2 0 dag serków topionych 10 dag masła Jarzynka do zup lub sól do smaku Pieprz kolorowy ziarnisty do smaku 1 liść laurowy Gałka muszkatołowa do smaku(...)Kluseczki: 2 jajka 6 łyżek startego sera cheddar 3 ząbki czosnku Pęczek natki pietruszki 4 łyżki mąki pszennej Sól do smaku Sposób przygotowania: Zupa: Warzywa myjemy, kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki kroimy w kostkę a pora w paski. W szerokim rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, przesmażamy 5 minut, mieszając  od czasu do czasu, następnie zalewamy wodą-tyle aby przykryła

Wanilia i Kardamon
Krem ze smażonych porów z migdałami 142

Rozgrzewająca, pyszna i błyskawiczna do zrobienia zupa krem ze smażonych porów z odrobiną śmietany i dodatkiem płatków migdałowych.Składniki:2 duże pory5 ziemniaków1 litr bulionu drobiowegośmietana 30 %50 g płatków migdałów6 łyżek masłasól, pieprz, cukierZiemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować. Odcedzić i wystudzić. Na patelni roztopić masło. Pory pokroić na plasterki i usmażyć na patelni około 5 minut

wyzwania kuchenne
Zielona zupa z pieczoną gęsią 191

Dziś dzień makaronu więc nawiążę do tematu, choć na dobry makaron zawsze jest odpowiednia pora :).Szybka, pyszna zupa z pieczoną gęsią. Całą gęś można upiec na obiad a zupę przygotować z tego, co nam zostanie z wielkiego ptaka.   Czas przygotowania: 15 minutPorcje: 4   Składniki:125 g makaronu Czaniecki w kształcie ryżu,1 l bulionu

SzczyptaSmaQ
Krem kalafiorowy z gruszką i porem 148

przyprawy. Zdejmujemy całkowicie otwór z pokrywy. Ponownie włączamy urządzenie na 5 minut, temp. 100⁰C i prędkość 6. 30 sekund przed końcem pracy zwiększamy obroty do 12. Zupę podajemy z niteczkami pora i groszkiem ptysiowym. Sposób przygotowania tradycyjny: Kalafiora dzielimy na małe różyczki, myjemy. Ziemniaki i gruszki obieramy, kroimy na kilka mniejszych części. Dodajemy także czosnek, połowę pora i cebulę(...)kilka minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy gałkę muszkatołową, mleczko kokosowe wymieszane z odrobiną zupy oraz przyprawy. Zdejmujemy całkowicie pokrywkę i gotujemy zupę przez ok 5 minut. Gotową miksujemy na gładki krem i podajemy z groszkiem ptysiowym oraz niteczkami pora

Kuchnia w czekoladzie
Zupa kalafiorowo-brokułowa 203

całość zabielona kwaśną śmietaną.Pycha!Składniki:1 mały kalafior;1 mały brokuł;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;4 średnie ziemniaki;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;2,5 litra zimnej wody;Pęczek koperku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz. Sposób(...)osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki pokroić w plasterki. Pietruszkę w słupki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zupy i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut.Po

Gospodyni Miejska
Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków 274

kiszonych ogórków...Lekko chrzanowa zupa.Zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków.Z dodatkiem suszonych grzybów.Smaczna odmiana tradycyjnego barszczu białego.Idealna dla przeciwników gęstych zup. Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 liść laurowy;5 ziarenek ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;2 ząbki czosnku;2,5 litra zimnej wody;375 ml soku z kiszonych(...)obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Czosnek obrać.Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, suszone grzyby, kiełbasę - opcjonalnie, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut.Po upływie tego czasu

Gospodyni Miejska
Zupa krem z pieczarek 133

delikatną zupę krem z pieczarek. Uwielbiam i pieczarki i grzyby z tym, że te drugie preferuję w kawałkach. Duszone grzyby leśne na maśle... Mmmm. Na to też przyjdzie pora! :) Składniki na zupę krem z pieczarek (4 porcje): 500 g pieczarek 1 cebula kostka drobiowa sól pieprz 1/2 szklanki śmietany 18% 1/2 pęczka zielonej pietruszki Pieczarki oczyścić i pokroić w paski

Karola gotuje
Zupa z chorizo, dynią i soczewicą 163

Powoli zbliża się do nas zima, najlepsza na takie dni będzie syta i rozgrzewająca zupa. Zupa z chorizo, dynią i soczewicą Składniki: - 1 cebula - 300 g chorizo - 300 g dyni - 1 puszka pomidorów (mogą być świeże) - 2 marchewki - 1 pietruszka - ½ selera - mały por - ząbek czosnku - 1 papryka - 1,5 l bulionu(...)szklanka soczewicy czerwonej - sól Przygotowanie: Cebulą kroimy w kostkę i podsmażamy z pokrojonym czosnkiem do zeszklenia cebuli. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w kostkę dodajemy do cebuli. Kroimy pora, dodajemy do zupy. Po ok. 10 minutach podajemy pokrojoną w kostkę dynię. Chorizo kroimy w plasterki lub mniejsze kawałki, dodajemy do warzyw i całość zalewamy bulionem. Gotujemy, gdy warzywa będą

Kulinarne życie
Zupa pieczarkowo-porowa 185

szybkie w przygotowaniu potrawy, mogą być bardzo smaczne. Zupa pieczarkowo-porowa jest gęsta, smaczna i sycąca. W dodatku jest wegetariańska. Polecam ten prosty przepis, bo zupa smakuje znacznie lepiej niż wygląda ;-) SKŁADNIKI 3 duże pory 400 g pieczarek 1 łyżka masła 1 korzeń selera 1 duży korzeń pietruszki 3 średnie marchewki 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego(...)pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, doprawić je solą, pieprzem i smażyć, aż pieczarki nie będą surowe. Z wywaru wyłowić wszystkie warzywa poza białą częścią z pora, dodać pieczarki (odrobinę zostawić do dekoracji) i zmiksować zupę na krem (najlepiej blenderem ręcznym). Makaron ugotować w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu i dodać do zupy. Zupę podawać gorącą w miseczkach, udekorowaną usmażonymi

Passions hobbies life
Zupa fasolowa z kapustą 170

poprzednim poście  pisałam,że za bardzo nie przepadam za zupą fasolową, więc postanowiłam co nieco ulepszyć zupkę..dodałam więc kawałek posiekanej białej kapusty..no i wyszło smacznie. 25 dkg fasoli Piękny Jaś kawałek białej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora  kilka ziemniaków kawałek boczku surowego czosnek majeranek sól, pieprz listek, ziele Fasolę zalać zimną wodą [ woda(...)fasoli], moczyć ok. 12 godzin. Następnie dodać boczek, gotować do miękkości w tej samej wodzie. Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, pora oraz obrane i  pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy.Dolać wody[ wedle uznania- czy ma być zupa gęsta  czy rzadsza].Gotować prawie do miękkości miękkości,dodać posiekaną kapustą.Gotować , aż ziemniaki i kapusta będzie miękka.Doprawić

Moje domowe kucharzenie
Węgierska zupa gulaszowa 162

zupa gulaszowa Gęsta, sycąca i mega pyszna zupa gulaszowa z mięsa wołowego i wieprzowego. Jest pikantna, treściwa i rozgrzewająca. Idealna na chłodne, jesienne dni!     Składniki: 20dkg wołowiny 30dkg wieprzowiny (użyłam łopatki) 5 dkg wędzonego boczku 1 cebula 1 czerwona papryka 1/2 papryki żółtej lub zielonej 2 duże ziemniaki 1/2 pora opcjonalnie: 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 2 szklanki(...)łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę mielonej papryki, liść laurowy, ziele angielskie oraz przeciśnięty czosnek. Zupę gotujemy ok 45 minut *** *** Ziemniaki oraz papryki kroimy w kostkę, a pora w plasterki *** *** Do zupy dodajemy pokrojone warzywa oraz opcjonalnie (jeśli lubimy) kukurydzę z puszki. Całość gotujemy przez około 25 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie *** *** Po tym czasie dodajemy sok pomidorowy

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania