częściej robię w okresie jesienno - zimowo - wiosennym, bo wtedy tak przyjemnie jest jak zje się coś ciepłego, co rozgrzewa, a zupy na ten okres są idealne. Tym razem zupa z kurczakiem, porem, ziemniaczków troszkę, marchewka i groszek. Do tego natka pietruszki, śmietana i powiem Wam, że zupa smaczna bardzo była :-). Nawet młody mlaskał i jadł z chęcią, a on tylko
kruche babeczkiZupa w 20 minut-do tego sycąca i pyszna. Niemożliwe? A jednak :) SKŁADNIKI: 4 kawałki (po ok. 20 cm) białej i jasnozielonej części pora 3 -4 średnie ziemniaki ok. 2 litry bulionu warzywnego Kawałek sera z białą pleśnią, ew. śmietankowego Hochanld Ew. sól Pieprz Kurkuma Kilka plasterków wędzonego łososia Łyżka oliwy lub masła PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, pora
Kopystką po garachGęsta zupa pieczarkowa Składniki 200 g wieprzowiny z kością 300 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera kawałek pora 3 ziemniaki 1 duża cebula oliwa koperek liść laurowy sól pieprz makaron bezglutenowy (ja dałam makaron z brązowego ryżu) Do garnka włożyłam wieprzowinę, zagotowałam i odlałam wodę. Nalałam świeżej, dodałam sól i pieprz. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę(...)oczkach, następnie dodałam do zupy. Cebulkę i pieczarki obrałam i pokroiłam w plasterki. Por pokroiłam w plasterki. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam pieczarki, cebulkę i por, następnie dodałam do zupy. Na sam koniec gotowania dodałam przyprawy i zioła. W osobnym garnku ugotowałam makaron
nietadietaMoja propozycja sprawdzi się świetnie, jeśli chcecie zrobić sobie mały detoks na wiosnę. Lekka zupa krem z naszych wspaniałych, lecz niedocenionych warzyw - selera i pora. Z kawałkami pleśniowego sera i kiełkami świeżej rzeżuchy na wierzchu nabierze charakteru, a także zyska nieco ostrości. Ja swoją rzeżuchę wysiałam w ubiegłym tygodniu - zrobiła się z niej prawdziwa łąka: Zatem moi drodzy(...)częstujcie się ;) Zupa krem selerowo-porowa z camembertem i rzeżuchą - 1 litr bulion z warzyw - 2 pory (białe części) - 1 duży seler - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 opakowanie sera camembert z ziołami - świeża rzeżucha - sól, pieprz, Ruszamy! 1. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, a następnie przesmażyć na patelni. 2. Pory opłukać, pokroić wzdłuż na pół
Sajkofanka smakusię Wam raczej z kuracją zdrowotną dla dziecka niż z “normalnym” posiłkiem Spokojnie, ta zupa jest nie tylko dla dzieci! Dorośli znajdą w niej ciekawy smak zdrowej marchewki z odświeżającą kolendrą, który można “podkręcić” ostrymi w smaku płatkami chilli. Polecam Składniki: 1 cebula 1 por 2 łodygi selera naciowego 2 duże marchewki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy olej(...)ryżem lub bez, ale koniecznie posypaną ziarnami słonecznika Amatorzy ostrzejszych smaków mogą posypać dodatkowo płatkami chilli. Smacznego! *O właściwościach zdrowotnych marchewki można więcej poczytać tutaj . Artykuł Rozgrzewająca zupa z marchewki, pora i kolendry pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plduża cebula (180g) 1 średni por 2-3 łodygi selera naciowego pęczek pietruszki pęczek tymianku 2-3 „kwiaty” muszkatu* ok. 10 ziaren czarnego pieprzu kilka goździków sól Zupa 1 średni por 4 średnie marchewki (500g) 1/2 średniego selera korzennego 2-3 łodygi selera naciowego Do podania makaron typu nitki Instrukcje Kurczaka dzielimy na części – nogi, piersi, skrzydła i grzbiet. Usuwamy(...)Marchewki i seler obieramy, po czym kroimy na małe kawałki (cienkie półtalarki, drobną kostkę). Z łodyg selera naciowego usuwamy łykowate końcówki i kroimy na cienkie (2-3mm) plasterki. Pora kroimy na ok. 1cm talarki po uprzednim dokładnym wypłukaniu z piasku (patrz wyżej). Klarowny wywar doprowadzamy do wrzenia i dodajemy warzywa. Zagotowujemy i gotujemy wszystko ok. 15 minut – aż warzywa
Kulinarna Pokusaduża cebula (180g) 1 średni por 2-3 łodygi selera naciowego pęczek pietruszki pęczek tymianku 2-3 „kwiaty” muszkatu* ok. 10 ziaren czarnego pieprzu kilka goździków sól Zupa 1 średni por 4 średnie marchewki (500g) 1/2 średniego selera korzennego 2-3 łodygi selera naciowego Do podania makaron typu nitki Instrukcje Kurczaka dzielimy na części – nogi, piersi, skrzydła i grzbiet. Usuwamy(...)Marchewki i seler obieramy, po czym kroimy na małe kawałki (cienkie półtalarki, drobną kostkę). Z łodyg selera naciowego usuwamy łykowate końcówki i kroimy na cienkie (2-3mm) plasterki. Pora kroimy na ok. 1cm talarki po uprzednim dokładnym wypłukaniu z piasku (patrz wyżej). Klarowny wywar doprowadzamy do wrzenia i dodajemy warzywa. Zagotowujemy i gotujemy wszystko ok. 15 minut – aż warzywa
Kulinarna PokusaZupa o tej porze roku to królowa polskiego stołu, nie wyobrażam sobie obiadu bez zupy. Moja dzisiejsza propozycja to aksamitny i delikatny krem warzywny, Sytości dodaje podsmażana na suchej patelni kiełbasa bekonowa. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 1 świeży brokuł 1 marchewka 1 pietruszka 4 ziemniaki 2 szalotki 30 dag świeżego szpinaku baby 2 łyżki klarowanego masła
Wanilia i Kardamonprawdziwego rosołu. Pod wpływem temperatury niesamowicie zmienia smak i pamiętam do dziś lasagne z serem białym i porem, jaką przygotowała ongiś moja siostra. Farsz rozpływał się w ustach. Zupa krem z pora też smakuje rewelacyjnie. Zachęcam więc do eksperymentów z tym warzywem. Dzisiaj surówka z pora z dodatkiem marchewki, jabłka i ogórka kiszonego. Całość w sosiku z jogurtu. Jeśli macie
Mieszam w Garnkuprawdziwego rosołu. Pod wpływem temperatury niesamowicie zmienia smak i pamiętam do dziś lasagne z serem białym i porem, jaką przygotowała ongiś moja siostra. Farsz rozpływał się w ustach. Zupa krem z pora też smakuje rewelacyjnie. Zachęcam więc do eksperymentów z tym warzywem. Dzisiaj surówka z pora z dodatkiem marchewki, jabłka i ogórka kiszonego. Całość w sosiku z jogurtu. Jeśli macie
Mieszam w Garnkubloga mogłaś lub mogłeś zauważyć, że nie często pojawiają się tutaj zupy... Nie często? Mało powiedziane :) Wśród 240 postów, które do tej pory się pojawiły była do tej pory tylko jedna zupa - szczawiowa. Rzecz w tym, że po prostu bardzo rzadko je gotuję. A może to już czas przeszły? Bo ostatnio właśnie coś się w tej kwestii zmienia ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówOczyszczająca i wspomagająca pracę wątroby zupa.Rozgrzewająca, dietetyczna i łatwa w przygotowaniu.- 1 brokuł- 1 por, olej- 2 ząbki czosnku, sól, pieprz- 2 ziemniaki, liść laurowy
Pasje Jolkiporowym smaku podany z grzanką czosnkową z chleba, to pożywny i smaczny obiad. Dzięki czosnkowi nie jest mdła w smaku-jest pyszna! Idealna zupa na wykorzystanie niedzielnego rosołu. Z serii nie marnujemy jedzenia. Składniki 45 dag pora 1 litr rosołu 2 łyżki masła 2 łyżki oleju pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 100 g serka śmietankowego topionego 100 ml śmietany(...)gotować! Grzanka z chleba: Masło utrzeć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę smarować cienko każdą kromkę chlebka z obydwu stron podpiec na suchej patelni na chrupiąco. Podawać z zupą,udekorować pozostawionym porem
Wanilia i Kardamonponoć w następny weekend ma być znaczne ochłodzenie więc przepis się przyda. Rano trzeaba się ciepło ubrać iść na grzyby ( albo na targ:) i potem ugotować gar pożywnej zupy. Brzmi jak dobry pomysł na weekend? :) Krupnik z grzybami Czas przygotowania: 50 minut Porcje: 6 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)gotować ok 5 minut aż zbiorą się szumowiny. Wodę wylać, udka opłukać, zalać świeżą wodą (ok 2 litry)i ponownie zagotować. Marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do zupy. Cebulę i por posiekać, grzyby pokroić w kawałki. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę i por – smażyć ok 5 minut i dodać grzyby- poddusić ok 10 minut i przełożyć do zupy
Smaczny zeszyttrakcie miksowania pękł mi dzbanek blendera i moja kuchnia została dosyć poważnie doświadczona Musiałam więc na szybko wymyślić coś innego i tak powstała zupa z tego co zostało mi w lodówce, czyli z ziemniaków, porów, cukinii, marchewki i sera. Wyszła zaskakująco smaczna, dlatego zdecydowałam się na umieszczenie jej na blogu. Polecam! Scroll down for recipe in English Kremowa zupa ziemniaczano(...)cebulę i pora, lekko posól i smaż na średnim ogniu, do zeszklenia, przez ok 5-7 min. Dodaj marchewkę, ziemniaki i czosnek, po czym smaż mieszając przez kolejne 3 minuty. Wlej bulion, doprowadź całość do wrzenia, gotuj przez 5-7 minut, po czym dodaj cukinię. Następnie dodaj mleko i gotuj, aż wszystkie warzywa zmiękną, po czym zmiksuj zupę blenderem. Przełóż
karmelowy