Biała część pora;5 średnich ziemniaków;5 łyżek białego ryżu;1 liść laurowy;2,5 litra zimnej wody;1 czubata łyżka ulubionej przyprawy do zup;Pęczek koperku;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)pokroić w talarki.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Koperek umyć, drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, liść laurowy, przyprawę do zup, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować przez 30 minut na średnim ogniu. Zagotować.Następnie dodać ryż i pokrojone ziemniaki i gotować, aż staną się miękkie
Gospodyni MiejskaVichyssoise to popularna francuska zupa z pora i ziemniaków, stworzona przez Jules’a Gouffé i początkowo serwowana na ciepło w regionie Vichy, a następnie zmodyfikowana przez francuskiego kucharza, Louisa Diata, szefa kuchni w Ritz-Carlton w Nowym Yorku. Pewnego upalnego dnia na początku XX w. w USA zaskoczył on gości, podając zupę na zimno z dodatkiem śmietany. Nazwał ją „Crème(...)vichyssoise glacée”, czyli „Krem vichyssoise na zimno”. Ta zupa podbiła serca gości. Przepis na tę zupę znajdziecie również w książce Z miłości do smaku , wydaną przez Carrefour Polska. Czas przygotowania : 10 min Gotowanie : 20 min. Porcja dla 4 osób ● 6 dużych porów, tylko cienko pokrojone białe części ● 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę ● 1 żółta cebula pokrojona
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskatyle treściwa, że śmiało może stanowić danie obiadowe - wystarczy do niej kromka dobrej jakości pieczywa. Wywar na kapuśniak najlepiej gotować na żeberkach wieprzowych. Po ugotowaniu mamy wkładkę mięsną do zupy. Kapusta może być świeża (taki kapuśniak najlepiej gotować późną wiosną) lub kiszona (idealna zimą, bogata w witaminę C). Moja mama dodawała do kapuśniaku odrobinę koncentratu pomidorowego. Ja ten składnik pomijam(...)czasie kroimy boczek w kostkę, przesmażamy na patelni, aż się zarumieni, po czym dodajemy go do zupy. 4. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy je z zupy: marchew, por, seler, pietruszkę. Ja ugotowaną marchew i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach i z powrotem dodaję do zupy. 5. Dodajemy do zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do czasu
W kuchni Katieklasyczną wersją jest zupa ogórkowa z ziemniakami i śmietaną. Zastanawiam się, jaką zupę ogórkową lubicie… dajcie znać w komentarzach, chętnie spróbuję Waszej wersji. A teraz pora na mój przepis… Klasyczna zupa ogórkowa – składniki (na 4 porcje) 4-5 skrzydełek 1 por 1/2 selera 3 marchewki 2 pietruszki sól pieprz 3 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy przecier
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jesień to najlepsza pora na zupy kremy, gęste, treściwe, mocno warzywne i szybkie. Taka szybka w przygotowaniu zupa z cukinii z orzeszkami i groszkiem ptysiowym zachwyci wyjątkowym smakiem. A że jej przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu i nie będzie wiele kosztować na pewno zagości w jesiennym menu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJedna z popularniejszych w naszym domu o tej porze roku. Zupa krem z dyni Hokkaido podana z pestkami dyni i kiełkami rzodkiewki, które świetnie przełamują słodycz marchwi i dyni. Oprócz tradycyjnych przypraw doprawiona ostrą papryką i kardamonem – świetnie wplata się w jesienny smak. Zupa krem z dyni Hokkaido (której nie trzeba obierać, jest szybciej, lżej, łatwiej:) i włoszczyzny. Kremowa
Zasmakuj Kuchnismaku. To kolejne danie przyrządzane w ramach warsztatów Cooking Classes in Rome (szczegóły tutaj). Jest to bardzo prosta i sycąca zupa krem, zachwyci […] Artykuł Włoska zupa krem z porów, dyni, ziemniaków i brokuła pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaproponuje zmieniać podając go np w wersji kukurydzianej, co tez wykorzystałam i wam przedstawiam. Zupa jest pyszna, syta i chętnie będę do niej wracać mimo ze do tej pory unikałam zup z mlekiem. Ta mnie jednak zachwyciła. Poniższe proporcje są na 6-8 osób, ja oczywiście dla nas zmniejszyłam proporcje o polowe. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWpis pochodzi z mgotuje.pl Pyszna, rozgrzewająca i syta zupa meksykańska z mięsem mielonym. Smakuje doskonale, szczególnie w porze jesienno – zimowej Zupa meksykańska z mięsem mielonym Drukuj przepis Ilość porcji: 6 Składniki -0,5 kg mięsa mielonego -2 łyżki oleju -1 cebula -2 marchewki -4 ziemniaki -1 czerwona papryka -1 puszka czerwonej fasoli -1 puszka kukurydzy
Marta Gotujemojej wielkiej radości kalarepa obrodziła mi wyjątkowo bujnie więc robię z niej co się da, tym razem kremową zupę. Dla przełamania aksamitnej konsystencji lubię dodać do tego typu zupy coś chrupiącego, poszłam po najmniejszej linii oporu czyli grzanki, i zawsze jakoś tak jest, że jak robię obiad na szybko to wzbudza w domu ogólny zachwyt, a jak pichcę godzinami(...)Przygotowanie: Kalarepę obierz i zetrzyj na tarce, a por i pietruszkę drobno pokrój. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć wszytstkie warzyw ana raz. Duś przez 3 minuty, po czym zalej wodą do poziomu warzyw (około pół litra) i gotuj pod przykryciem 5 minut. Jeżeli chcesz udekorować zupę tak jak ja to wyłów trochę warzyw. Dodaj mleko
greenscarfdlatego w takie dni bardzo lubię zjeść taką gorącą zupę. Warzywa kupiłam już gotowe w porcje na zupkę, użyłam dwa takie pęczki gdzie był seler, por, marchewka i nać pietruszki. Jednak zazwyczaj do zupy używam korzeń pietruszki, ale i bez niego zupa była aromatyczna i na prawdę dobra. Warzyw ugotowanych w zupie, nigdy nie wyrzucam, marchewki zjadamy(...)zupie a resztę warzyw używam do innego dania, o tym niebawem na moim blogu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Przepis: Składniki: połowa selera 4 marchewki 4 białe części pora 2 nacie pietruszki 3 kostki warzywne BIO, lub zwykłe słoiczek szczawiu (315 ml) 5 ziemniaków pieprz, majeranek, 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie dodatkowo: jajka ugotowane
Mój pomysł nabardzo smaczne i można je zrobić z tak wielu różnych warzyw, zwłaszcza teraz gdy są one dostępne praktycznie na wyciągnięcie ręki w każdym przydomowym ogródku lub osiedlowym warzywniaku. Zupę z pora robiłam pierwszy raz, ale bardzo nam zasmakowała, nie jest ostra, ale ma dość intensywny smak, co zdecydowanie nam podpasowało. Jest także dość rzadka, więc jeśli ktoś lubi gęstsze zupy
Simply FoodByły chipsy i surówka z jarmużu i żurawiny, teraz pora na zupę. Przyznam, że żaden z przepisów, które przeglądałam specjalnie nie przypadł mi do gustu. Jarmuż sam w sobie nie ma nadzwyczajnego smaku, potrzebuje doborowego towarzystwa. Zupa z jarmużu à la szczawiowa – mojego pomysłu spełnia te wymagania. Składniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 3,5 l)- ugotowana marchew z bulionu
mojewypiekiinietylkozupy ziemniaczane są chyba moimi ulubionymi. Wystarczy dodatek o zdecydowanym smaku, a zyskują inny smak i aromat. Dzisiaj ziemniaki połączyłam z porem i to był bardzo dobry pomysł. Zupa oprócz posmaku pora, zyskała delikatnie zielony odcień. Nie straciła jednak nic ze swojej aksamitności. Polecam. Składniki na 3-4 porcje: 500 g ziemniaków 500 g pora 3 duże ząbki czosnku(...)olej, dodać por i mieszając co jakiś czas podsmażyć. Kiedy tylko zacznie się rumienić, wtedy dodać ziemniaki. (Por nie może zbrązowieć.) Dolać wodę, wsypać sól do smaku i całość gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać czosnek. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na gładko blenderem. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem do smaku. Na końcu wlać słodką
Codzienna kuchnia niecodziennaPadano (starty na tarce o małych oczkach), po większej garści posiekanej natki pietruszki i szczypiorku (można również użyć rzeżuchy, kolendry), jajka ugotowane na twardo (jedno do każdej porcji zupy). Przygotowanie: Pora obieram, myję i kroję w plasterki, natomiast ziemniaki i cebulę w kostkę. Czosnek rozgniatam nożem. Warzywa podsmażam około 3 minuty na maśle z dodatkiem curry, pieprzu cayenne, lubczyku
JejKuchnia