zupa z porów - 5432 przepisów (strona:20/363)

Zupa cytrynowa z kurczakiem i estragonem 383

przecież takie dobre! Przekartkowałam nową książkę i spośród kilku przepisów wybrałam zupę na 27 dzień marca: Cream of Chicken with Lemon & Tarragon. Nie jadłam nigdy zupy cytrynowej, zatem najwyższa pora spróbować! Postępowałam dokładnie wg przepisu - zupa wyszła smaczna, intensywnie aromatyczna, zupełnie inna niż do tej pory jadałam. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. pęczek włoszczyzny 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego(...)mąkę - dokładnie mieszamy. 5. Odcedzamy wywar z jarzyn. Do wywaru przekładamy zawartość patelni, dodajemy sos sojowy, skórkę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. 6. Zestawiamy zupę z ognia, po czym zabielamy śmietanką. Smacznego

W kuchni Katie
Kremowa zupa z batatów i pora. 159

Dostałam od Sylwii batata i już wiedziałam, co z niego zrobię. Upichciłam bardzo smaczną zupę - krem z batata i pora. Dodałam także do niej ziemniaków, ponieważ chciałam przełamać słodycz batata i to mi się w pełni udało. Dobrze ją przyprawiłam solą i pieprzem cayenne, zyskała zdecydowany smak. Świetnie pasują do niej kurkuma i curry oraz czosnek. Najlepsza po kilku godzinach(...)posiekanym koperkiem i posypałam podprażonym słonecznikiem i pestkami dyni. Nieskromnie powiem, że mój przepis autorski zasłużył na szóstkę, hehe ;-). A Wy co robicie z batatów?   KREMOWA ZUPA Z BATATÓW I PORA.           Składniki na około 3 - 4 porcje: około 500 g batatów 2 średnie ziemniaki biała część pora (kawałek 10 cm) 1 ząbek czosnku

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zupa rybna z pieczarkami, krewetkami, ryżem i warzywami 181

Bardzo sycąca wersja zupy rybnej ze szparagami, cukinią, pieczarkami, porami, krewetkami i ryżem. Zupa ta może z powodzeniem zastąpić główne danie. SKŁADNIKI 1/2 korzenia selera 3 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 2 duże pory 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 liści laurowych 6 ziaren ziela angielskiego 500 g zielonych szparagów 300 g pieczarek 1 cukinia 500 g filetu bez skóry

Passions hobbies life
Zupa z pora z pulpecikami 160

Moja córeczka uwielbia wszelakie pulpeciki i klopsiki. Małe mięsne kuleczki robiłam już w różnych sosach, były też w zapiekance i w leczo . Teraz trafiły do zupy z pora. składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 500 g pora ( biała i jasnozielona część) 2 łyżki masła 1 łyżeczka tymianku 200 g serka topionego (dałam Emmentaler Lactima) 450 g mięsa mielonego , u mnie(...)sól,pieprz Pory dokładnie umyć i osuszyć, ja miałam małe sztuki więc miałam w sumie 6 kawałków.  Następnie pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć pokrojone pory. Potem przełożyć je do garnka i zalać bulionem. Zagotować. Serki topione pokroić na  małe kawałki. Gdy zawartośc garnka się zagotuje dodać pokrojone serki oraz tymianek. Dalej gotować aż serki

Monia miesza i gotuje
Krupnik 146

Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele i liść laurowy, gotujemy. Marchewkę i seler kroimy w kosteczkę, dodajemy do zupy razem z porem. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do zupy. Po 5 minutach wrzucamy kaszę. Doprawiamy. Gotujemy do miękkości ziemniaków

Kulinarne blogowanie
Zupa grzybowa na kiełbasie jałowcowej. 184

małe pętko  Kiełbasy jałowcowej Tradycyjne Jadło 1/2 szklanki makronu muszelki 4/5 ziemniaków 2 małe marchewki     1 pietruszka korzeń kawałek selera korzeń  pęczek włoszczyzny do zup ( pietruszka, por, seler)  6 suszonych grzybów 2,5 l wody domowa Vegeta do smaku pieprz do smaku 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku 100 ml śmietanki 12 % Wykonanie :   Grzyby zalewamy(...)wsypujemy makaron. Gotujemy aż ziemniaki i makaron zmiękną. Jeżeli woda Wam za szybko odparuje możecie jeszcze dolać, oczywiście musi się zagotować. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę zabielamy śmietanką lub mlekiem jak wolicie, tak około 100 ml. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa ogórkowa z pulpecikami z kaszy jęczmiennej. 174

Dzisiaj przychodzę do Was z pyszną propozycją na lekki, a zarazem sycący obiad. Przygotowałam moją ulubioną zupę ogórkową, ale przygotowałam ją bez śmietany, jak to robiłam do tej pory. Dzięki temu zupa zyskała lekkości. Warzywa przesmażyłam na niewielkiej ilości masła, przez to zupa wyszła bardziej aromatyczna. Ostatnio do zup bardzo często przesmażam warzywa, jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam(...)pozytywnie mnie zaskoczył. Vegeta Natur to sól morska i suszone warzywa i przyprawy i co ważne nie zawiera glutaminianu sodu. Do tej pory unikałam stosowania Vegety w mojej kuchni, ale tą akurat będę stosować. Dodam, że do zupy jako dodatek przygotowałam pyszne pulpeciki z kaszy jęczmiennej i warzyw. Takie pulpeciki to ciekawe urozmaicenie dla zwykłej ogórkowej. Do takiej zupy

Izabelawkuchni
Zupa grzybowa krem 126

Zupa grzybowa krem Wigilijna zupa grzybowa Podczas Wigilii nie może zabraknąć na stole aromatycznej tradycyjnej zupy grzybowej. Prosta i szybka do zrobienia zupa grzybowa krem z grzybów leśnych i pieczarek, udekorowana smażonym porem i creme fraiche jest nie tylko bardzo smaczna, ale też pięknie i apetycznie się prezentuje. Krem grzybowy z kilku gatunków grzybów świeżych i suszonych, na który przepis(...)odsączenia. Gorącego pora oprószamy startym na drobnych oczkach piernikiem i leciutko solimy. Zupę serwujemy z kroplą creme fraiche, porcją podsmażonych podgrzybków, usmażonym na  chrupiąco porem i proszkiem z suszonych grzybów. Do zupy grzybowej krem idealnie pasuje niemieckie wino  Spätburgunder, Silvaner Zupa grzybowa krem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa z czerwonej soczewcy 115

Okres jesienno - zimowy   to najlepsza pora na zupy. Dlatego codziennie eksperymentuje i wymyślam coś nowego, rozgrzewającego. Tym razem wymyśliłam sobie zupę z dodatkiem czerwonej soczewicy, którą tak bardzo lubię. Składniki: 1 marchewka 1 łyżka masła 1 cebula 1 pietruszka 0,5 selera pęczek natki pietruszki 3 liście laurowe 5 ziarenka ziela angielskiego 2 litry wody 2 udka

Słodki Zakątek
Krem z porów. Wegański 116

Krem w porów Składniki: 5 porów (biała, długa część) 5 ziemniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki seler (niewielki kawałek) pęczek natki pietruszki oliwa z

nietadieta
Przepisy na kolację walentynkową 205

ZUPA RYBNA Z OWOCAMI MORZA KREM Z MARCHEWKI Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM ZUPA KREM Z BIAŁEJ CEBULI KREM Z ZIELONEGO GROSZKU ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW I PAPRYKI PIKANTNA ZUPA Z PORA I SOCZEWICY KREM Z PAPRYKI Z TEQUILĄ PRZYSTAWKI I SAŁATKI SAŁATKA Z KASZĄ PĘCZAK I KURCZAKIEM BRUSCHETTA Z POMIDORAMI   SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z ŁOSOSIEM SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z MUSZTARDĄ DIJON

nietylkopasta.pl
Zupa jarzynowa z pęczakiem 157

Gęsta i pożywna zupa jarzynowa z pęczakiem to idealna propozycja na zimowy obiad. Do zupy można użyć dowolnych warzyw w różnych proporcjach. U mnie w zupie znalazła się marchewka, cebula, por, brokuł, ziemniak oraz seler. składniki: ok 2,5 l bulionu 1 łyżka masła 1 duża cebula 1 nieduży brokuł kawałek selera kawałek pora 2 marchewki 2-3 średnie ziemniaki(...)cebulę. Cebulę zeszklić a następnie dodać pokrojonego pora, selera i marchewkę. Wszystkie warzywa chwilę przesmażyć. Wlać bulion. Dodać 2 listki laurowe oraz wsypać pęczak. Całość gotować aż pęczak będzie prawie miękki. Następnie dodać ziemniaki i brokuła. Gotować aż wszystkie warzywa i pęczak będą miękkie. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na koniec zupę zabielić odrobiną mleka. Zupa jest gęsta więc

Monia miesza i gotuje
KREM Z ZIELONEGO GROSZKU 140

Soczyście zielona, kremowa zupa z porów, groszku i świeżej bazylii... Artykuł KREM Z ZIELONEGO GROSZKU pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Zupa pomidorowa 118

Ostatnio na blogu często wracam do smaków z PRL-u. Była już mizeria, kotlety mielone, naleśniki w wielu wersjach, a dzisiaj pora na zupę pomidorową. Najchętniej jem pomidorówkę z makaronem, ale czasami i z ryżem. To jedna z najpopularniejszych zup. Latem warto przygotować taką zupę ze świeżych pomidorów.  Zupa pomidorowa Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki

Moja smaczna kuchnia
Degustacja w BelEtage 226

zasmażką z orzechów laskowych i nerkowca na oleju kokosowym. Dobrze skomponowane danie – szparagi ugotowane idealnie, a zasmażka z orzechów była chrupiąca, lekko słona, świetnie dopełniła smak szparagów. Przyszła pora na zupę. A tu zaskoczenie – podano nam krewetki z pieczarkami i marynowanymi warzywami (marchewką, cukinią i ogórkiem). Wyczuwalny zapach curry zwiastował jakieś azjatyckie smaki. I rzeczywiście – była to „wkładka” do rozgrzewającej

Obiad gotowy