mnie barszcz biały jest podobny do żurku (*) i gotuję go niezależnie od pory roku. Zupa jest niezwykle pyszna oraz sycąca - dzięki dodatkowi jajek i białej kiełbasy. Obowiązkowo musi być w niej dużo majeranku, śmietany i czasami - chrzan. Bywa, że samodzielnie robię zakwas, ale z reguły moje dania są spontanicznie i na ich pomysł wpadam w ostatniej chwili, więc
Di gotujespodziewałam się , że aż tak pokocham soczewicę! Były już krokiety … było kotlety …. zapiekanki , a teraz przyszła pora na zupę! Robi się ją błyskawicznie i jest niesamowicie sycąca!Śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad!Ja podałam z makaronem, Wy możecie zrobić to również z ryżem , groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami.Polecam!SKŁADNIKI:- soczewica zielona – 1 szklanka- soczewica czerwona
Ostra na Słodkozastąpić te składniki pysznym o tej porze roku szczypiorkiem. Sugeruje też, że zamiast sera cheddar możemy użyć zwykłej goudy. A jeśli nie mamy blendera czy malaksera, ugotowany por możemy przetrzeć przez sitko. Zupa porowa z ziemniakami i grzankami Składniki na 4-5 porcji: 1 duży por (250 g białej części pora) 1 kostka ekologicznego wywaru warzywnego bez dodatku oleju palmowego(...)wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, do momentu, aż cebulka całkowicie zmięknie. Ugotowany por dokładnie blendujemy. Do utartego pora dodajemy ziemniaki, podsmażoną cebulę, łyżkę masła, wlewamy mleko oraz doprawiamy całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotowujemy i zdejmujemy zupę z gazu. Kromki chleba kroimy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczywo i smażymy grzanki na dosyć dużym
KulinarneImpresje.plDziś czwartek w związku z czym pora na zupę, oczywiście dietetyczną, z warzyw, które mogę jeść. Na szczęście zalicza się do nich marchewka, dlatego też postanowiłam przygotować krem z dodatkiem pomarańczy. Jest pyszny, aromatyczny i oczywiście mocno marchewkowy, a dodatek pomarańczy sprawia, że zupa jest słodka, a jednocześnie ma nieco goryczki. Zdecydowanie polecam! Składniki : 1kg marchewki 1 kostka bulionowa
Codzienne Gotowaniepieprzem kajeńskim. Dodaj łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu do każdej porcji. Smacznego! Spróbuj innych naszych przepisów na kremowe zupy: parmentier , czyli delikatną francuską zupę krem z ziemniaków i pora, błyskawiczną, aksamitną zupę z białej fasoli albo zupę krem z pieczonej papryki . Artykuł Zupa krem z kalafiora i soczewicy pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzPłynne Czwartki Zupy owocowe są bardzo popularne w krajach Europy Północnej, wykorzystuje się do nich lokalne produkty, latem robiłam zupę wiśniową , a teraz nadeszła pora na jabłka. Zupa jabłkowa z jałowcem którą dziś przygotowałam pochodzi z kuchni norweskiej. Krem z jabłek jest niezwykle smaczny i aromatyczny, a to za sprawą nie tylko jałowca, ale także kilku bardziej egzotycznych przypraw takich
Codzienne GotowanieDzień dobry!Słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski, hipsterski ziemniak - wiele wiele nazw na jedno warzywo czyli topinambur.Stara, zapomniana roślina dostała drugą młodość (razem ze skorzonerą, brukwią, pasternakiem
Pora coś zjeśćDzień dobry!Zima dała się we znaki już w całej Polsce, dlatego też dzisiaj prezentuję Wam słońce w miseczce czyli przepyszną zupę z marchewek i pomarańczy
Pora coś zjeśćDzisiaj przepis na sycącą zupę-krem przygotowaną z porów i ziemniaków. Wiem, że poniższy krem być może swoim kolorem nie zachęca do jedzenia, ale w smaku jest niesamowicie pyszny! Zupę-krem przed podaniem możecie udekorować odrobiną słodkiej śmietany i podać z grzankami. Zachęcam do przygotowania :) Składniki na 4 porcje: 3 średniej wielkości pory 5 średniej wielkości ziemniaków (waga po obraniu(...)Następnie dodać cebulę i pory. Całość chwilę ze sobą przesmażyć. Gdy warzywa zaczną się lekko szklić to wsypać surowe ziemniaki. Smażyć jeszcze 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec wlać wodę, dodać domową wegetę i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości ziemniaków (około 15 minut). Gotową zupę zmiksować za pomocą blendera
Ugotowaćmięsnego wywaru.składniki500 g ziemniaków ( u mnie młode )ok 1,5 l bulionu z kostki lub rosołułyżka kminku pęczek kopru1/2 pęczka koperku ( część odłożyć do posypania zupy)mały por, tylko biała część3 łyżki śmietany 18%łyżka masłasól, pieprz do smakuprzygotowanieZiemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Umyty por pokroić w półplasterki.Do garnka z bulionem włożyć koper(...)ogniu ok 20 minut. Po tym czasie koper usunąć, dodać ziemniaki i por, koperek. Gotować na małym ogniu ok 20 minut, aż ziemniaki będa miękkie. Po ugotowaniu, ziemniaki lekko rozgnieść praską do ziemniaków, dodać masło. Do kubeczka wlać śmietanę. Do śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać, i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Doprawić
Stare Garyzbliża się pora obiadowa na ratunek przychodzą nam zupy, bądź dania gotowe, które ze zdrowym odżywianiem mają do siebie tyle co piernik do wiatraka. Dzisiaj zaserwowałam wegańską zupę/krem z pora, o której wiele razy słyszałam, jednak styczności z nią nie miałam. Uznałam, że czas sprawdzić dlaczego jest tak zachwalana. SKŁADNIKI: średni seler 250 ml wody łyżka sosu sojowego kawałek(...)tofu marynowanego w sosie tamari 1/2 marchewki kawałek pora kawałek selera naciowego przyprawy:ziele angielskie, liść laurowy, chili, gałka muszkatułowa WYKONANIE: Wszystkie składniki oprócz tofu, gotujemy razem ok 20 min, następnie je blendujemy (wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie) tofu kroimy w kostkę, podajemy razem z zupą
healthy dreamsLubię gotować gęste, kremowe zupy warzywne, nie trzeba poświęcać im wiele czasu - wystarczy obrać warzywa, ugotować do miękkości i zmiksować. Krem z porów jest bardzo smażoną, delikatną w smaku zupą. Dla wzbogacenia smaku można dodać do niej grzanki lub trochę jogurtu lub oliwy smakowej. Tym razem dodałam do kremu z porów, oscypek przywieziony z feryjnych wojaży ;) Składniki: 3 szklanki pokrojonych(...)łyżka masła lub oleju do smażenia sól, pieprz biały do smaku oscypek Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone pory i pokrojoną cebulę. Smażyć 15 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i bulion. Zupę gotować ok.15-20 minut, na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Po ugotowaniu, pozostawić zupę do przestygnięcia, a następnie zmiksować na gładki
Codziennik KuchennyPomysł na szybką do przygotowania, wegetariańską, aromatyczną i bardzo smaczną zupę przygotowaną na bazie pomidorów z puszki wraz z dodatkiem marchewki, pora, szpinaku i makaronu. Całość wbrew pozorom jest bardzo sycąca. Zupę dosyć mocno doprawiłam, dzięki temu była lekko pikantna w smaku. Polecam ją przygotować. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1 puszka pokrojonych pomidorów(...)się zeszkli to dodać marchewkę oraz pora. Całość ze sobą smażyć, aż do lekkiej miękkości warzyw. Następnie wlać pomidory z puszki, wywar warzywny i wodę. Całość doprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości marchewki. Na sam koniec wsypać nieugotowany makaron i zamrożony szpinak. Gotować tylko do miękkości makaronu. Gotową zupę posmakować i ewentualnie mocniej doprawić
UgotowaćZupa z kurczakiem to moja ulubiona zupa o tej porze. Rozgrzewa i syci, a przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów, z kokosowym mlekiem czy z makaronem . Dzisiaj jadę z moim najmłodszym na parę dni do Sztokholmu. Miałam wiele spraw do załatwienia, więc zupa z kurczakiem okazała się szybkim obiadem. Wczoraj mieliśmy turbulencje w ruchu kolejowym. Mam nadzieję(...)gotuj bulion przez godzinę. Wyjmij cebulę, liście pora i liść laurowy. Mięso obierz z kości i skóry i włóż z powrotem do garnka. Pokrój resztę pora w krążki. Poszatkuj pak choi i dodaj do zupy. Dodaj również rozmrożony groszek. Zagotuj zupę, dopraw pieprzem, curry i gotuj przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj utartą mozzarellę i śmietankę. Mieszaj zupę
codojedzeniawidzicie ostatnio na blogu królują dania kuchni tajskiej, było juz curry , coś warzywnego , coś na słodko , a teraz pora na zupę, które również w tej kuchni są popularne. Jednoczśnie wpisuje się ona idealnie w moje Płynne Czwartki, które ostatnio nieco zaniedbałam;) Ta południowoazjatycka zupa to lekki bulion, który doprawia się indywidualnie. Jest to fantastyczny pomysł, ponieważ gotuje się bazę
Codzienne Gotowanie