zupa ogórkowa Pyszna lekko kwaskowa zupa, idealna o każdej porze roku. Składniki (na duży ok 5 litrowy garnek): kawałek kurczaka, kury/kość schabowa/żeberka wieprzowe - jednym słowem coś mięsnego na czym będziemy nasza zupę gotować. 1 marchewka 1 pietruszka 1/6 bulwy selera 1/3 białej części pora 6-8 ziemniaków 10 ogórków kiszonych śmietana (opcjonalnie) 1 łyżka mąki (opcjonalnie(...)duży lub 2 male listki laurowe 1/2 łyżki soli pieprz Przygotowanie: wywar na zupę 1. Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy ze sk ó rki i ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Pora myjemy i kroimy, w kostkę. 2. Do garnka wlewamy zimna wodę i wkładamy do niej mięso, które wcześniej umyliśmy. Gotujemy na małym ogniu ok godziny
Kulinarnie z Polką na KresachZupa krem z pora i ziemniaków jest bardzo przyjemną, szybką i lekką propozycją na obiad lub lunch. Można pominąć marchewkę i użyć tylko pora i ziemniaków. Ja uwielbiam ten puszysty krem z pikantnymi, czosnkowymi i chrupiącymi grzankami. Ciekawym dodatkiem jest dodanie topionego serka śmietankowego. Zamiast niego można przed podaniem skropić zupę oliwą extra vergine lub śmietaną. Składniki: 2 duże pory(...)łyżki oliwy extra vergine 40 g masła opcjonalnie: 100 g śmietankowego serka topionego sól biały pieprz słodka wędzona papryka Do podania: grzanki czosnkowe śmietanka 12% słodka wędzona papryka Pora dokładnie umyłam. Jasno zielone i białe części pokroiłam na małe kawałki. Pokroiłam również w kostkę marchewkę i ziemniaki. W garnku rozgrzałam masło. Wrzuciłam pokrojoną cebulę. Lekko ją posoliłam i szkliłam przez
potrawyregionalneWitajcie!Jesień już do nas zagląda, a jeśli jesień, to rozgrzewające, jednogarnkowe dania, którymi się dobrze najemy i będzie nam od nich cieplutko :-).Każdy ma swoją
Pora coś zjeśćzupa krem z grzybów i karp z pęczakiem. W sumie mogę tak jeść całą zimę, bo uwielbiam wigilijne smaki. Fot.: www.czteryfajery.pl Zupa krem z grzybów Składniki na 4 porcje zupy grzybowej: włoszczyzna 40 g suszonych grzybów pół kilo oczyszczonych pieczarek – zostawiamy kilka kilka kapeluszy do dekoracji pół kilo podgrzybków – mogą być mrożone 2 łyżki masła łyżka cukru(...)grubości 1 mm. Smażymy partiami na złoto w głębokim tłuszczu i przekładamy na papier do odsączenia z tłuszczu. Gorącego pora posypujemy startym piernikiem i lekko solimy. ] Zupę podajemy z paskami pora i kapeluszem pieczarki oraz z chlustem oliwy. Jakie wino pasuje do zupy grzybowej? A że tylko głupie nie piją przy zupie, to podajemy ją też z kieliszkiem wina
Ugotowane pozamiataneAksamitna i gęsta zupa krem z porów z grzankami lub groszkiem ptysiowym to smakowite danie w sam raz na obiad lub gorącą kolację. Taka zupa to idealne rozwiązanie dla amatorów kremowych zup a jej przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. składniki na 4 porcje 2 duże pory 4 ziemniaki 1 duża cebula 3 łyżki masła roślinnego(...)garnku na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę a następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pory, wszystko chwilę smażymy od czasu do czasu mieszając i zalewamy gorącym bulionem. Warzywa gotujemy około 20 minut do momentu aż ziemniaki będą miękkie, zupę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przestudzoną zupę miksujemy na gładki krem doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz czarnym
Smakowite Daniarozpieszcza lubię po pracy udać się do domu i zjeść coś pysznego i rozgrzewającego. Taka właśnie jest ta zupa porowa. Podana z makaronem i mięsem mielonym tak napełnia żołądek, że nawet nie trzeba już jeść kolacji. Składniki: 2-3 duże pory 80 dag mięsa mielonego kukurydza w puszcze 3 łyżki śmietany 2 płaskie łyżki curry płaska łyżka cukru płaska łyżka(...)tłuszcz do smażenia makaron do podania natka pietruszki Sposób przygotowania: Por przekrawamy wzdłuż i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości (ok. 30 minut). Miksujemy za pomocą blendera. Mięso solimy i pieprzymy. Smażymy do czasu aż przestanie być surowe. Dokładamy do zupy. Gotujemy jeszcze przez kwadrans. Dodajemy kukurydzę. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy curry. Solimy
Pobite gary Barbarystół wjechała zupa krem z kukurydzy z dodatkiem rozgrzewającego chilli. Krem okazał się strzałem w dziesiątkę w taki mróz. Dlatego postanowiliśmy się nim z Wami podzielić. Wykonanie tego dania zajmuje niewiele czasu, a sam przepis jest naprawdę prosty. Zapraszamy! SKŁADNIKI: 1 litr bulionu, może być rosół wraz z włoszczyzną 1 puszka kukurydzy 1 niewielki por 1-2 ostre(...)zupy. Ponownie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu. Pora kroimy w krążki i smażymy na maśle. Kiedy się zeszkli dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Powstałą zasmażkę wraz z porem przekładamy do zupy. Dodajemy pomidory, bazylię, solimy i pieprzymy, Dolewamy śmietankę i gotujemy przez chwilę. W zależności od upodobania, można podać z grzankami z serem z chleba tostowego
Kuchnia od dwojgaCześć :)Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na pyszną i sycącą zupę. W sam raz na mroźne dni, kiedy chcemy być najedzeni i rozgrzani!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten
Pora coś zjeśćDzień dobry!Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną zupę krem z kukurydzy, którą możecie podać zarówno na ciepło, w chłodne dni, jak również na zimno
Pora coś zjeśćDzień dobry!Otrzymałam od jednej z czytelniczek sygnał, że warto zaproponować Wam coś bardziej wytrawnego na Walentynki, więc oprócz słodkości postaram się przygotować również dania obiadowe
Pora coś zjeśćZupa krem z porów i ziemniaków to dobry pomysł na szybki i pyszny obiad. Taka zupę można podawać z groszkiem ptysiowym, albo z grzankami czosnkowymi, chipsami z boczku i parmezanem, tak jak ja to zrobiłam. Zupa jest wyśmienita, a przyrządzenie jej nie zajmie Wam zbyt dużo czasu, ponieważ, przepis jest dziecinnie prosty. Spróbujcie Składniki: – 3 duże pory – 400g(...)garnku roztopić masło z dodatkiem oliwy, dodać czosnek i smażyć przez około minutę na małym ogniu. Dodać pory i smażyć na średnim ogniu przez około 7-8 minut, aż pory nieco zmiękną. Od czasu do czasu należy zamieszać. Następnie zwiększyć ogień, wlać wodę lub bulion, dodać ziemniaki, wymieszać dokładnie, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać liść laurowy, posolić do smaku i gotować
Smaki Arminedzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na wyrazistą zupę krem z pora, wzbogaconą pysznymi pulpecikami z mielonego mięsa. Zupa porowa jest bardzo zaskakująca, a w parze z pulpecikami tworzy duet idealny. Ja swoją zupę porową przygotowałam formie kremu, w którym znalazły się ziemniaki, marchewka i korzeń pietruszki, a dopełnieniem całości był serek topiony. Pulpeciki natomiast... Tryb czytania Artykuł Zupa porowa pochodzi
PysiaGotuje.plmoim domu zapanowała ostatnio zdecydowanie moda na zupy krem. Doszłam do wniosku, że teraz pora na buraka. Zupa jest smaczna i sycąca. Koniecznie polecam podawać ją z jogurtem naturalnym, a im więcej go dodacie, tym smaczniejsza będzie zupa. SKŁADNIKI 1 kg buraków 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 1 czerwona cebula 2-3 gałązki natki selera 3 liście
Passions hobbies lifeZajadałam się nią przez kilka miseczek. Bardzo lubię zupy, moje dzieci lubią, więc co i rusz wymyślam nowe przepisy na zupy . Przyznaję, że mam moją ulubioną zupę, botwinkę . Zupy gotuję wedle pory roku, a wiadomo botwinka rośnie latem…Zupa na bulionie z kurczaka jest bardzo smaczna. Aby zupa była jeszcze bardziej pożywna dodaję do niej odebrane z kości mięso
codojedzeniaprzygotowaniu i jak to z zupami bywa można do niej wrzucić dowolne, ulubione dodatki. Ja dodatkowo wzbogaciłam ją o tradycyjne warzywa, które zazwyczaj dodaję do rosołu (cebulę, seler, por), dzięki czemu zupa stała się bardziej aromatyczna i pełna smaku. Polecam! Tę letnią skandynawska zupę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania wraz z Anią . Składniki: kilka ziemniaków 3-4 marchewki(...)obrać. Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę pokroić w plasterki i wrzucić do dużego garnka. Dodać obraną cebulę, pora, rzodkiewki, ząbek czosnku, ziarenka pieprzu, sól i zalać wodą, tak aby zakrywała warzywa. Gdy woda się zagotuje dodać kalafiora podzielonego na różyczki. Zupę przykryć i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać zielony groszek i chwilę gotować
Codzienne Gotowanie