blogu znajduje się już kilka wersji zupy grzybowej. Były grzyby świeże, suszone oraz makaron , ale zabrakło przepisu na najbardziej lubianą opcję w moim domu, więc pora to nadrobić. Zupa grzybowa z kaszą pęczak i ziemniakami jest najpyszniejsza! Może dlatego, że właśnie taką gotowała mama... Nie ma to jak miseczka takiej sytej, cudownie aromatycznej zupy, która jeszcze lepiej smakuje następnego dnia
Di gotujePora nadrobić blogowe zaległości, bo plików ze zdjęciami ciągle przybywa, a czas niestety nie chce poczekać. Zacznę od jesiennej zupy z soczewicą, którą nazwałam "złota zupą" ze względu na jej kolor. Szybka, prosta i taka domowa. Złota jesień, złota zupa:) Zupa z soczewicy Składniki: 2 marchewki 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 1 litr bulionu (warzywnego
Obiad gotowyŁatwe w przygotowaniu, zdrowe i pożywne. Lubię gotować zupy o każdej porze roku. Z brukselką, groszkiem, kalafiorem czy fasolką szparagową. Świetny pomysł na obiad na dwa dni. Dzisiaj zapraszam na zupę w wiosennej odsłonie! Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Składniki: 3 duże marchewki 2 pietruszki szklanka groszku konserwowego 3 podudzia z kurczaka 1/2 główki małej, białej kapusty
Moja smaczna kuchniaPodpatrzyłam za to inny pomysł, który mogłam wykorzytać od razu. Dodatek oliwy truflowej jako wisienka na torcie.Składniki:1 duży por lub 2 mniejsze (nie ma za dużego pora do tej zupy)2 średnie białe cebule1 główka czosnku 0,5kg ziemniaków1,2l buliony warzywnego lub drobiowego150g śmietany 18%1 listek laurowy1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej2 łyżeczki soku z cytrynykolorowy pieprzoliwa(...)przykryciem pora i cebulę przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy ziemniaki, czosnek, listek laurowy i zalewamy bulionem. Gotujemy 30 min. Ziemniaki powinny być ugotowane.Po 30 minutach zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy listek laurowy i miksujemy blenderem na krem. Stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy gałkę, sok z cytryny i śmietaną. Gotujemy jeszcze 3 minuty mieszając.Zupę podajemy polaną oliwą
W kuchni wieczoremJesień to pora, gdy dojrzewają dynie. Warto więc przygotować zupę dyniową. Polecam krem z dyni z mleczkiem kokosowym na ostro - sycąca, pożywna oraz rozgrzewająca. Serwujemy z makaronem lub groszkiem ptysiowym. Do przygotowania kremu z dynii idealnie sprawdził się garnek emaliowany od firmy Tarka i Miarka. Składniki na 4-6 porcji: 1 kg obranej i oczyszczonej z pestek dynii
Życie zaczyna się w kuchnipopłacają. Botwinka 2015-05-30 21:28:58 Popularna sezonowa, lekka zupa z młodych buraczków – w mniej typowej wersji niezabielonej śmietaną, jednak podana tradycyjnie z jajkiem na twardo, młodymi ziemniakami i koperkiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g botwiny 350g mięsa z kością (z drobiu lub wieprzowiny) kawałek pora (150g) kawałek korzenia selera (150g) 2 średnie marchewki (250g) 1 średnia cebula(...)usunąć. Korzenie oraz poszczególne łodygi i liście bardzo dokładnie płuczemy. Następnie korzenie kroimy na plasterki o grubości kilku milimetrów, zaś łodygi i liście na kilkucentymetrowe odcinki. Z zupy usuwamy seler, cebulę i por. W ich miejsce dodajemy pokrojoną botwinę i gotujemy w zupie przez kolejne 45 minut. Nie podgrzewając już więcej zupy dodajemy 3-4 łyżki soku z cytryny
Kulinarna Pokusażeby nie było). Ci od mięsa mówią, że zupa wyszła bardzo fajnie. Ja to bym ją najchętniej wchłonęła bez mięsa, sami wiecie. Powoli zaczyna się dla mnie najlepsza pora roku na zupy, więc spodziewajcie się więcej takich przepisów. Składniki: 1,5 l wody 2 surowe białe kiełbasy 2 pęczki koperku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 3 ziemniaki mały kawałek
Kardamonovyoliwnym drzewem. I chociaż zwykle burak jako zupa kojarzy się z typowym barszczem z uszkami lub ewentualnie z barszczem ukraińskim (zwanym u nas "barszczem ze śmieciami") to w wersji KREM również może zachwycić.SKŁADNIKI:- buraki, 5-6- ziemniaki 2- marchewka 2-3- pietruszka 1- seler 1 mały- cebula 3-4- por 1/2 -1- jabłko np reneta 1-2- wywar mięsno(...)dorzucamy ugotowane i pokrojone (z rosołu) marchewkę, seler, pietruszkę, pora. Wszystko blendujemy i doprawiamy. Wlewamy kiszony barszcz, zabielamy śmietaną, dodajemy dip czosnkowy (2-3 łyżki). Wszystko dokładnie mieszamy - w razie konieczności jeszcze doprawiamy. W miseczce posypujemy mieszanką z ziół i dodajemy pokrojone oliwki z kleksem oliwy z oliwek. Zupa krem jak na ten aksamitny rodzaj dania przystało smakuje
Wypisz Wymalujprzed wyjazdem na wakacje zostały mi w lodówce warzywa. Aby trwać w swoim postanowieniu i nie marnować żywności, stwierdziłam, że zupa krem będzie doskonałym pomysłem, aby je wykorzystać. Obawiałam się jednak, że połączenie warzyw korzeniowych (marchew, pietruszka, seler, por) z papryką nie będzie trafione. Myliłam się. Powstała smaczna, jesienna zupka. Aby nabrała nieco orientalnego aromatu, możecie doprawić ją dodatkowo odrobiną(...)pieczonych pomidorów i papryki Zupa krem z batatów i papryki Zupa krem z mrożonego groszku Przepis na krem z warzyw korzeniowych i papryki Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 duże marchewki 3 pietruszki połowa średniego selera biała część pora 2 małe czerwone papryki około 1,5 -2 l bulionu łyżeczka słodkiej
Kuchnia Bazyliiwynik poszukiwań receptury na jakąś inną, ciekawszą zupę dyniową niż robiłam dotychczas. A przepis znalazłam na stronie dyni . ;) Dodatkowo zamiast surowej, czy obgotowanej dyni, jakiej używałam do tej pory do zrobienia zupy, za namową Oli, upiekłam dynię w piekarniku. Nie tylko o wiele łatwiej się obiera ze skórki, ale jest przepyszna w smaku! Jamajska zupa dyniowa Składniki: 400 g pieczonej
Kuchnia Prezydentowejwodzie)WYKONANIE:1. Myjemy i obieramy warzywa.2. Kroimy rzepę i ziemniaczki w kostkę, a pora i cebulę w grube krążki.3. Warzywa gotujemy na wywarze mięsnym lub na wodzie - wersja wegetariańska. Do wersji wodnej dodajemy masło. 4. Dodajemy przyprawy i gdy nasza zupa się podgotuje i warzywa zmiękną dajemy do niej opakowanie kremowego serka Arla Apetina "Naturalny".5. Miksujemy(...)ugotowałyśmy indyka i kaczkę z dużą ilością warzyw (marchew, seler, por, pietruszka, kapusta). Doprawiłyśmy. /Zarówno wersja mięsna jak i jarska mają delikatny, aczkolwiek dość charakterny smak. Dla nasz obie opcje są przepyszne! Wybitne smaki zamknięte w kremowej odsłonie.SEREK ARLA APETINA NATURALNY:Kremowy dodatek do naszej zupy składa się z maślanki z mleka i z mlecznej śmietanki. Zabieliłyśmy
Wypisz Wymalujzdradzę Wam 2 przepisy na zupy krem z jej użyciem. :) Jesień nie jest zachęcająca - zimno, szaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas
Cooking Monsterzdradzę Wam 2 przepisy na zupy krem z jej użyciem. :) Jesień nie jest zachęcająca - zimno, szaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas
Cooking MonsterLatem nie rezygnuję z gotowania zup. Tym bardziej, że świeże, młode warzywa o tej porze smakują najlepiej... Dzisiaj nakarmię Was zupą z żółtych pomidorów, żółtej papryki i soczewicy. Składniki: 1 por (biała część) 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 żółta papryka 3-4 żółte pomidory 1 marchew 1/2 selera 1 pietruszka 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła lub oliwy
Czerwień i błękitzupy. Gotować zupę aż mięso będzie miękkie. W między czasie oskrobać ziemniaki i pokroić w małe kawałki. Ziemniaki i marchewkę, pietruszkę i pora pokrojonego w paseczki ugotować do miękkości w osobnym garnuszku. Marchew i ziemniaki dodać do zupy jak już mięso będzie miękkie. Można wlać trochę wody od gotowania warzyw. W razie potrzeby doprawić do smaku. Zupka jest pyszna. Smacznego
Kuchnia Pokoleń