zupa z porów - 5432 przepisów (strona:38/363)

Wiosenna zupa ze szparagami 164

pełni więc warto korzystać z tych pysznych warzyw. Tym razem proponujemy Wam smaczną i szybką w przygotowaniu wiosenną zupę ze szparagami :)     Składniki na zupę: – 1 cebula – 1 średni por – 2 łodygi selera naciowego z liśćmi – 1 marchewka – 1 średnia cukinia – 250 g zielonych

Kuchenne Wariacje
Zupa krem z porów i zielonego groszku 225

Kolejna do kolekcji zupa krem :-) Jak już wspominałam wcześniej to moja ulubiona wersja zupy. Tym razem krem z pora i zielonego groszku... Połączenie pora z zielonym groszkiem jest cudowne! Pory mają bardzo wyrazisty smak, a groszek jest bardzo delikatny i słodkawy, w połączeniu wyszła smaczna zupka, którą serdecznie Wam kochani polecam💜💜💜 Zupę możemy podać z ulubionymi dodatkami. Polecam rozpuścić(...)półplasterki i podsmażamy na oleju. Marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do pora. Warzywa podlewamy wodą, dodajemy przekrojony na pół ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz warzywną kostkę. Gdy warzywa będą półtwarde to dodajemy zielony groszek. Doprawiamy zupę do smaku. Z ugotowanej zupy wyciągamy liście laurowe i ziela angielskie. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem

kulinarne odsłony pati
Śmietanowa zupa serowa z porem 203

Jest to jednak tak wdzięczna potrawa, że można ją przygotowywać na wiele sposobów, zmieniając lub dodając coś za każdym razem. Dzisiaj będzie zupa serowa ugotowana na podsmażonym na oliwie porze. Pachnąca, apetyczna i znikająca w mgnieniu oka. Zupy serowe wspaniale nadają się na szybki obiad, bo ich przygotowywanie nie zajmuje wiele czasu(...)rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć posiekanego pora. Wlać bulion (rosół), pokrojone serki topione, dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia serków. Gotować przez kilka minut na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, dobrze wszystko razem wymieszać i doprawić solą i papryką. Podawać z serowymi grzankami i ze szczypiorkiem. Lubicie takie zupy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z cukinią i zacierkami 184

Zupa z cukinią i zacierkami...Niezwykle delikatna.Pełna warzyw.Pysznie zdrowa!Smacznego! Składniki:1 mała cukinia;1 duża marchewka;1 pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;3 duże ziemniaki;2,5 litra zimnej wody;Natka pietruszki;2 ziarna ziela angielskiego;1 liść laurowy;200 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;Łyżka masła;1,5 łyżki mąki;Sól(...)umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki.Do granka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie i liść laurowy. Dodać masło. Zalać 500 ml zimnej wody i dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez 15 minut.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Cukinię

Gospodyni Miejska
Zupa krem z kapusty i pomidorów 103

zimną wodą (1,2 l) gotujemy do miękkości dodając ½ łyżeczki soli. Marchew wyciągamy z zupy (kroimy w talarki), resztę miksujemy na gładko, wrzucamy makaron, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem, aż makaron dojdzie (od czasu do czasu mieszamy, by makaron się nie skleił). Por kroimy(...)piórka, pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Podsmażamy na maśle pieczarki i pora oprószając lekko solą i obficie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Do misek nalewamy zupę, podajemy z podsmażonymi pieczarkami i porem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

R'n'G Kitchen
Zupełnie zwyczajna jesienna zupa warzywna 221

jesiennych warzyw dzisiaj pichcę zupę :)Składniki:1/3 dużego lub 1/2 małego porapół małego selera2 łodygi selera naciowego2 ząbki czosnku1 średniej wielkości cebula3 marchewki5 ziemniaków200 g dyni200 g kabaczka lub cukinii2 różnokolorowe paprykiprzecier pomidorowykoperek2 liście laurowe5 ziarenek ziela angielskiegosól, pieprz, warzywna kostka rosołowanieśmiertelna maggiWykonanie:W garnku gotujemy 2 litry wody, dodajemy pokrojona w plastry cebulę, por i seler naciowy, liście laurowe(...)przesmażamy i dusimy paprykę wraz z dynią, kabaczkiem i marchewką. Gdy będą miękkie dodajemy do bulionu, doprawiamy solą, pieprzem i dalej gotujemy jeszcze ok 30 min.Następnie do zupy dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy) oraz jeśli zachodzi potrzeba doprawiamy. Ja przy podobnych zupach lubię wydobyć smak potrawy używając nieśmiertelnej maggi ;)Smacznego

Taste Of My Day
Zupa chińska z pierożkami 184

Zawsze chciałam zrobić tą zupę, ale trochę się bałam czy wyjcie jak trzeba i czy będzie nam smakowała. Byłam dzisiaj w sklepie i pracuje tam pewna

Kuchnia Pokoleń
Zupa kalafiorowa z ryżem (na drobiowym wywarze) 167

Zupa kalafiorowa z włoszczyzną i koperkiem to pomysł na szybki, tani, sycący i bardzo smaczny obiad. Poniższą zupę przygotowałam na wywarze z ćwiartek kurczaka, aby była

Ugotować
Zupa krem z zielonych warzyw 160

kostkę. Groszek konserwowy odcedzić na sicie z zalewy. Zalewę wylać. Gorgonzolę drobno pokruszyć. Ćwiartkę z kurczaka/skrzydełka umyć, osuszyć, włożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, por, ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, opieczoną cebulę. Zalać zimną wodą (1,5 litra). Rosół gotować na bardzo małym ogniu (powinien jedynie delikatnie pyrkać) przez(...)/skrzydełka, doprawić rosół solą i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Następnie wyjąć liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, czosnek, cebulę i por. (wyrzucić lub wykorzystać w inny sposób - do tej zupy nie będą już potrzebne). Do gotującej się zupy wrzucić pokrojone ziemniaki, chwilę pogotować (około 5 minut) i dodać brokuły, fasolkę szparagową i odcedzony groszek konserwowy

Gospodyni Miejska
Zupa ogórkowa 180

sezonie jesienno-zimowym to zupa ogórkowa. Na bazie wywaru rosołowego z pysznymi ogórkami kiszonymi (najlepiej domowej roboty). Aromatyczna i niezwykle smaczna :) Czas przygotowania: około 1,5h Ilość porcji: Duży garnek Składniki: Porcja rosołowa Cztery ogórki kiszone (najlepiej domowe, mogą być z tego przepisu) Dwie marchewki Dwie pietruszki Dwa ziemniaki Cebula (można pominąć) Seler Por Sól, pieprz Porcje rosołową myjemy(...)bieżącą wodą i obieramy. Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Seler i pietruszkę zostawiamy w całości. Cebule (w całości) opalamy nad ogniem. Po około 20 minutach dodajemy warzywa do zupy i gotujemy do momentu, aż ziemniak zacznie być odrobinę miękki. Wówczas dodajemy do zupy starte na tarce o grubych oczkach ogórki. Gotujemy jeszcze z 10 minut i gotowe

Kolizje Smaków
Bardzo warzywna zupa na indyku w jadłospisie niemowlaka. 154

dziwię mu się, ja też wolę to smutne warzywko rozweselić. Świetnie nadają się do tego charakterne warzywa, takie jak słodki buraczek, marchewka i ostry por, a także słodko -wytrawne szparagi. Warzywa w zupie niemowlaka, nie mogą być nudne.   Zupa to świetny pomysł na zaproponowanie szparagów niemowlakom. Musicie pamiętać, że nasza zupa jest propozycją dla całej rodziny. To świetna dawka(...)potraw. Rozgrzewający i aromatyczny bulion warzywny, który nie widział kostki rosołowej. Bardzo warzywna zupa na indyku w jadłospisie niemowlaka. 100 gramów udźca z indyka bez kości 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 szklanki wody 100 gramów buraka 100 gramów cukinii 70 gramów marchewki 25 gramów pora (/biała część) 65 gramów szparagów 5 ziaren pieprzu kolorowego 1 liść laurowy 1 łyżeczka

Krupeczki
Zupa krem z jasnych warzyw 123

wersję dajcie więcej świeżo zmielonego pieprzu lub ostrą paprykę zamiast słodkiej. Można także wrzucić ostrą papryczkę. Chociaż zupa w tej wersji jest bardzo wyrazista przez ostrość można wiele stracić. PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieram, kroję w kostkę. Obrany czosnek kroję na cztery. Posiekany por przesmażam na oleju z odrobiną soli i pieprzu. Odkładam na bok. Na patelni rozgrzewam olej, przesmażam(...)często mieszając. Wlewam bulion, daję liście i ziele. Gdy warzywa z patelni lekko zmiękną dodaję je do warzyw z garnka razem z wcześniej przesmażonym porem. Gotuję na małym ogniu kilkanaście minut. Gdy warzywa zmiękną miksuję zupę na krem (przed tym wyławiam łyżką 2 kulki ziela i liście laurowe) doprawiam, smakuję. Gdy zupa jest za gęsta dolewam bulionu lub wody

Zasmakuj Kuchni
Mix zup :) kalafiorowa i szpinakowa 97

bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw.  Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję(...)bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw.  Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję

ClauditteMissCooking
Krem z pora z boczkiem 92

pokrój w niewielką kostkę. W garnku rozpuść masło i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Duś około 2 minut. Następnie dodaj pora i podsmaż go 3-4 minuty. Kolejnym krokiem jest dodanie ziemniaków i zalanie wszystkiego gorącym bulionem. Gotuj zupę około 15 minut, do czasu kiedy ziemniaki się ugotują i zmiękną. To czas na blendowanie, przetrzyj zupę(...)pomocą blendera na gładki krem. Dodaj wtedy śmietankę i wymieszaj. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Na patelni podsmaż boczek. Zupę nakładaj do misek, na wierchu dodaj nieco boczku i posiekanej dymki. Smacznego! Artykuł Krem z pora z boczkiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Zupa ogórkowa z ryżem 209

Pyszna, domowa zupa z ogórkami kiszonymi i ryżem. Szybka i wymaganie niewiele pracy. Składniki: 7-8 ogórków kiszonych kawałek selera pietruszka 2 marchewki kawałek pora 100 g ryżu liść laurowy, ziele angielskiego 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie Do garnka wlewamy(...)wody. Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do garnka razem z kilkoma ziarnami ziela angielskiego i liśćmi laurowymi. Kiedy wywar się zagotuje dodajemy por (w całości) i dosypujemy ryż. Zupę gotujemy ok 20 minut na małym gazie, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy ogórki starte na tarce o grubych oczkach wraz z wodą

e-PrzepisyKulinarne