zupa z porów - 5432 przepisów (strona:41/363)

Zupa ogórkowa 1446

right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa ogórkowa – Składniki: ok. 750g żeberek wieprzowych (lub innego, dowolnego mięsa lub kości z mięsem) 2,5 litra wody 2 duże marchewki – ok. 400g 1 średnia pietruszka – ok. 70g kawałek selera – ok. 125g kawałek pora – ok. 100g 3 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu czarnego 4 ziarna(...)łyżkach masła. Odstawić na bok. Por pokroić na półtalarki i również zeszklić na patelni na łyżce masła. Do wywaru (już po wyciągnięciu mięsa z zupy) dodać podsmażone warzywa (marchew, seler, pietruszka, por) i łyżkę soli. Gotować ok. 5 minut, a w międzyczasie ogórki kiszone obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z zalewy (zalewę zachować

Kulinarne Przeboje
Zupa gulaszowa 216

Jako ciekawostkę mogę dodać, że węgierskie słowo gulyás oznacza właśnie zupę gulaszową, nie zaś to co w polskiej tradycji nazywamy gulaszem. Gulaszowi odpowiadają raczej węgierskie pörkölt lub tokań (tokány). Zupa gulaszowa 2015-01-11 17:55:49 Poniższy przepis różni się od tradycyjnej receptury, jednakże myli się ten, kto uważa, że nie został on przywieziony z Węgier. Dodanie włoszczyzny(...)align: center;width: 50%;} #gallery-41 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-41 .gallery-caption {margin-left: 0;} Zupa gulaszowa - składniki Zupa gulaszowa - zioła i przyprawy Zupa gulaszowa - podsmażanie mięsa Cebulę i por podsmażamy w pierwszej kolejności Następnie dodajemy paprykę i włoszczyznę Zupa gulaszowa - w wersji z ziemniakami i bułką Post Zupa gulaszowa pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Zupa porowa z charakterem 134

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Mama obdarowała mnie większą ilością pora i aby się nie zmarnował, część pokroiłam na porcje do warzywnych zup czy rosołu, surówek a z części ugotowałam zupę porową. Ale nie taką zwyczajną ale taką z charakterem,   pastą curry i mleczkiem kokosowym.   Smakowała bardzo dobrze Składniki : 4 sztuki(...)dusić na maśle do momentu aż zrobi się szklisty dodać pastę curry następnie podlać bulionem około 1,5litra.  Oczywiście ostrość zupy można dowolnie modyfikować, moja wyszła dość pikantna ale taką lubimy. Do wywaru z pora dodać serek topiony i pozwolić mu się ładnie rozpuścić do tego drobno pokrojony szczypiorek.  Chwilę gotować kolejno dodać mleczko kokosowe, na koniec

W garach u Gosi
Pappa al pomodoro, czyli Toskańska pomidorowa 125

pomodoro, to treściwa zupa chlebowo-pomidorowa prosto ze słonecznej Toskanii. Absolutnie przepyszna opcja wykorzystania czerstwego pieczywa i świetny pomysł na wykorzystanie wciąż wiodących prym o tej porze roku, świeżych pomidorów. Zupa czasami tak gęsta, że łyżka staje na baczność, co może sprawiać, że konsystencja będzie bardziej przypominała chlebowy gulasz, a wygląd bardziej...papkę, co świetnie oddaje nazwa dania, bo ' pappa

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Orientalna pomidorowa z soczewicą i ciecierzycą 129

znowu pora na pomidorówkę. Jak wspomniałam wcześniej pomidorowa to zupa, którą gotuję najczęściej dlatego muszę ją jakoś urozmaicać. Orientalna pomidorowa z soczewicą i ciecierzycą to kolejna odsłona pomidorówki. Lubię wszystkie zupy bez wyjątku ale moje dzieci najbardziej pomidorówkę w przeciwieństwie do mnie. Jako dziecko nie cierpiałam pomidorowej teraz nie powiem, że uwielbiam ale bardzo lubię. Najlepsza pomidorowa to oczywiście taka

codojedzenia
Zupa z pietruszki i pora 197

  Zbliża się Wielkanoc, a ja w tym przysłowiowym lesie, jeśli chodzi o obiecane wielkanocne wpisy. Nie wiem dlaczego, ale praktycznie cały marzec przechorowałam, więcej czasu

Gotuj z Blue Raven
Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup 199

gładkie puree, podana z uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Nie mogłam przestać się nią zajadać Nawet mój anty-warzywny połówek stwierdził, że jest to najlepsza zupa dyniowa jaką zrobiłam do tej pory. Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa dyniowa z puree z jarmużu (4 porcje) Składniki na zupę: 1 kg dyni, pokrojonej w grubszą kostkę 1/2 cebuli, pokrojonej

karmelowy
Rozgrzewające zupy na jesień 202

Ponieważ nadeszła jesień, którą swoją drogą bardzo lubię, postanowiłam przygotować zestawienie najlepszych, rozgrzewających zup na jesień . Ta pora roku obfituje we wszelkiego rodzaju cudowne warzywa (marchewka, dynia, kukurydza i wiele innych), które doskonale nadają się do przygotowania fantastycznych, zawiesistych i bardzo smacznych zup. Jesienne zupy moim zdaniem muszą być geste, aromatyczne i sycące. Mam nadzieję, że moje zupy przypadną

Codzienne Gotowanie
Chowder z owoców morza (Keto, Paleo, LowCarb, bez nabiału) 124

też na bardziej uroczyste okazje. Dania Lunch , Przekąska , Zupa Kuchnia Amerykańska , Europejska Keyword chowder Porcje 4 duże porcje Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 15 minut Składniki pół kalafiora średniej wielkości ok. 1/2 szklanki mleka kokosowego (ilość według uznania) 1 litr bulionu drobiowego ok. 50 gram boczku wędzonego 15 cm pora białej części 2 łodygi selera naciowego 1 opakowanie mieszanki(...)razu w bulionie przez ok 6-8 minut. Miękki kalafior zblendować z bulionem i mlekiem kokosowym. Zagotować. W międzyczasie pokroić boczek, pora oraz seler naciowy w cienkie paski, podsmażyć przez kilka minut i wrzucić do zupy. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotować przez kilka minut, po czym wrzucić mieszankę owoców morza. Po dodaniu owoców morza nie gotować zupy zbyt

Modern Cave Girl
Biała zupa krem 186

Białe warzywa uodporniają organizm, obniżają poziom złego cholesterolu, działają antybakteryjnie a także pomagają przy problemach z układem moczowym.  Zupa Krem z białych warzyw Składni ki: 200 g kalafiora; 100 g pietruszki; 25 g pora; 1 łyżka oliwy z oliwek; 500 ml wody (bulionu warzywnego bądź rosołu drobiowego); 1 łyżeczka pieprzu ziołowego; 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego; 1/2 łyżeczki czarnuszki; szczypta(...)startą pietruszkę, pokrojonego w piórka pora oraz różyczki kalafiora i chwilę podsmażam. Po upływie około 10 minut zalewam wszystko wodą i gotuję aż warzywa będą miękkie.            Na sam koniec miksuję zawartość garnka na gładką masę, dodaję przyprawy i gotuję jeszcze parę minut na małym ogniu ciągle mieszając. Zupa gotowa, można nakładać na talerze. Idealnie

Życie na widelcu
Zupa jarzynowa 145

jest smaczna, lekka i kolorowa. Jest pełna różnego rodzaju witamin. Moj ą  jarzynówkę zrobiłam na wywarze z warzyw, wiec jest odpowiednia dla wegetarian. Zimow ą  por ą  uwielbiam jeść zupy, bo doskonale rozgrzewają! Zapraszam na przepis :-) Składniki: ziemniaki średnie 3 szt, marchew 2 szt, groszek mrożony 1 szklanka, pietruszka korzeń 1 szt, kukurydza konserwowa 5 łyżek, fasolka

kulinarne odsłony pati
Polsko- włoska zupa dyniowa z grzankami parmezanem i serem korycińskim 100

Moje zupy dyniowe do tej pory były z curry, papryczką chilli. Już wiało nudą, a kiedy brałam do ust łyżkę to wiedziałam już co poczuje na języku. Zaszły zmiany w mojej zupie. I są niezłe:)  Potrzebujesz: 500 gram dyni 1,5 litra bulionu cebula biała włoska 2 łyżki oliwy z oliwek kromka chleba wiejskiego boczek

AZgotuj!
Zupa buraczkowa 481

wiórków buraczanych.Zabielona kwaśną śmietaną.Z dodatkiem świeżego koperku.Pyszna!Składniki:3 duże buraki czerwone;1 średnia marchewka;1 mała pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;6 średnich ziemniaków;3 litry zimnej wody;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;Pęczek koperku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3 - 4 łyżki octu spirytusowego;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania(...)kostkę.Koperek drobno posiekać.Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać 3 litry zimnej wody, dodać 1 łyżkę ulubionej przyprawy do zup i zagotować.Następnie dodać starte buraki, marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojonego pora i ziemnaki. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać ocet. Gotować jeszcze przez około 10 - 15 minut.Śmietanę wlać do miseczki, dodać

Gospodyni Miejska
Zupa porowa z pieczarkami 548

Przepis na pyszną i szybką zupę porową z pieczarkami i serkiem topionym. Podajemy z grzankami. Jeśli nie chcemy używać serka topionego, zupę można zabielić śmietaną 30%. Składniki: duży por cebula ok 250 g pieczarek serek topiony śmietankowy (taki prostokątny) ok 1,5 l bulionu warzywnego lub 1 kostka rosołowa masło sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek, papryka jalapeno suszona (lub ostra(...)proszku), gałka muszkatołowa Przygotowanie Pora kroimy w półplasterki, cebulę w piórka. Składniki podsmażamy na patelni, następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 10 min. W tym czasie podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki. Pieczarki wrzucamy do garnka. W pół szklanki gorącej wody rozpuszczamy serek topiony i wlewamy go do zupy. Dodajemy przyprawy i całość gotujemy

e-PrzepisyKulinarne
Paprykowo-pomidorowa zupa krem 177

może być zimą lepszego niż zupa? Gęsta, gorąca i aromatyczna. Bardzo lubię zupy, a o tej porze roku raz na jakiś czas po prostu muszę jakąś zjeść. Dziś rano przejrzałam lodówkę i szafki i już wiedziałam, co ugotuję. Padło na paprykowo-pomidorową zupę krem. Jak każdą tego typu zupę można ją pododawać z różnymi dodatkami i przyprawiać na rozmaite sposoby

Ratunku obiad