zupa z porów - 5432 przepisów (strona:41/363)

Zupa jarzynowa 154

jest smaczna, lekka i kolorowa. Jest pełna różnego rodzaju witamin. Moj ą  jarzynówkę zrobiłam na wywarze z warzyw, wiec jest odpowiednia dla wegetarian. Zimow ą  por ą  uwielbiam jeść zupy, bo doskonale rozgrzewają! Zapraszam na przepis :-) Składniki: ziemniaki średnie 3 szt, marchew 2 szt, groszek mrożony 1 szklanka, pietruszka korzeń 1 szt, kukurydza konserwowa 5 łyżek, fasolka

kulinarne odsłony pati
Polsko- włoska zupa dyniowa z grzankami parmezanem i serem korycińskim 114

Moje zupy dyniowe do tej pory były z curry, papryczką chilli. Już wiało nudą, a kiedy brałam do ust łyżkę to wiedziałam już co poczuje na języku. Zaszły zmiany w mojej zupie. I są niezłe:)  Potrzebujesz: 500 gram dyni 1,5 litra bulionu cebula biała włoska 2 łyżki oliwy z oliwek kromka chleba wiejskiego boczek

AZgotuj!
Zupa buraczkowa 504

wiórków buraczanych.Zabielona kwaśną śmietaną.Z dodatkiem świeżego koperku.Pyszna!Składniki:3 duże buraki czerwone;1 średnia marchewka;1 mała pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;6 średnich ziemniaków;3 litry zimnej wody;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;Pęczek koperku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3 - 4 łyżki octu spirytusowego;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania(...)kostkę.Koperek drobno posiekać.Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać 3 litry zimnej wody, dodać 1 łyżkę ulubionej przyprawy do zup i zagotować.Następnie dodać starte buraki, marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojonego pora i ziemnaki. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać ocet. Gotować jeszcze przez około 10 - 15 minut.Śmietanę wlać do miseczki, dodać

Gospodyni Miejska
Zupa porowa z pieczarkami 562

Przepis na pyszną i szybką zupę porową z pieczarkami i serkiem topionym. Podajemy z grzankami. Jeśli nie chcemy używać serka topionego, zupę można zabielić śmietaną 30%. Składniki: duży por cebula ok 250 g pieczarek serek topiony śmietankowy (taki prostokątny) ok 1,5 l bulionu warzywnego lub 1 kostka rosołowa masło sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek, papryka jalapeno suszona (lub ostra(...)proszku), gałka muszkatołowa Przygotowanie Pora kroimy w półplasterki, cebulę w piórka. Składniki podsmażamy na patelni, następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 10 min. W tym czasie podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki. Pieczarki wrzucamy do garnka. W pół szklanki gorącej wody rozpuszczamy serek topiony i wlewamy go do zupy. Dodajemy przyprawy i całość gotujemy

e-PrzepisyKulinarne
Paprykowo-pomidorowa zupa krem 187

może być zimą lepszego niż zupa? Gęsta, gorąca i aromatyczna. Bardzo lubię zupy, a o tej porze roku raz na jakiś czas po prostu muszę jakąś zjeść. Dziś rano przejrzałam lodówkę i szafki i już wiedziałam, co ugotuję. Padło na paprykowo-pomidorową zupę krem. Jak każdą tego typu zupę można ją pododawać z różnymi dodatkami i przyprawiać na rozmaite sposoby

Ratunku obiad
ZUPA PIECZARKOWA Z KASZĄ GRYCZANĄ I ZIEMNIACZANYMI KLUSECZKAMI 293

Coś mnie wzięło na zupy z kluskami. Dzisiaj ponownie gości na blogu zupa z kaszą gryczaną, ale dodatek ziemniaczanych kopytek sprawia, że jest jeszcze lepsza.  Polecam

Przepisy Aleksandry
Zupa jarzynowa z fasolą i makaronem 143

trzeba wszystko wychwalać, nie nie. Naprawdę wyszła super. Tak sobie teraz myślę, że to może kwestia tej mieszanki warzyw?  Składniki: 1,5 wody 1 opakowanie mrożonki "zupa zimowa"  jasnozielona część pora 1 puszka małej fasoli dwie garści drobnego makaronu pół pęczka koperku 2 liście laurowe olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Pora kroimy w półplasterki, obsmażamy chwilę

Kardamonovy
Domowa zupa fasolowa - smak dzieciństwa 187

fasolowej opowiem przepisem i zdjęciem. SKŁADNIKI : fasola jaś 1 szklankę (najlepiej zamoczyć na noc) marchew 2- 3 szt  1 korzeń pietruszki  pół selera 1 por  ziemniaki  (wedle upodobań gęstości zupy) ok 40 dag łopatki bez kości (lub kości na zupę) 2 łyżki octu (do smaku) 1 łyżkę cukru (do smaku) śmietanę słodką 18 % ok 1/4 szklanki(...)gotujemy. Między czasie przygotowujemy nasze warzywa, kroimy w kostkę, gdy fasola już zaczyna być miękka dodajemy marchew, seler, pietruszkę,por po upływie ok. 15 minut dodajemy pokrojone ziemniaki. Całość gotujemy do miękkości. Ilość wody zależy, ile chcemy ugotować naszej zupy, tak samo ilość warzyw zależy od naszych upodobań jej gęstości. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem (równie dobrze możemy użyć ulubionej

Basia w kuchni
ZUPA PIECZARKOWA Z KASZĄ GRYCZANĄ i WĘDZONKĄ 273

Chociaż w Anglii pogodę mamy naprawdę dobrą i nie można narzekać, to w dalszym ciągu jest przeszywająco zimno. Najlepsze na zimno są cięższe i bardzo gorące

Przepisy Aleksandry
Krem z pieczonych marchewek z mleczkiem kokosowym 171

powoli wita się z nami jesień - nie tylko ta złota. Na chodnikach możemy już znaleźć kasztany, liście spadają z drzew, więc pora na przepisy, które nas rozgrzeją od środka. Idealna na taki pochmurny dzień będzie rozgrzewająca zupa krem z pieczonych marchewek przygotowana z dodatkiem mleczka kokosowego. Kremowa, rozświetlająca talerz, aromatyczna i lekko pikantna. Koniecznie spróbujcie! Czytaj więcej » Ten i więcej

Pora coś zjeść
Vichyssoise 121

krewetek. Co to jest Vichyssoise? Jest to aksamitna zupa w stylu francuskim, w której wyraźnie czuje się delikatny smak śmietany. Zupa jest robiona na bazie odtłuszczonego bulionu z drobiu z dodatkiem porów, dymki i ziemniaków. Ja do mojej zamiast cebuli dodałam seler naciowy. Jako dodatek zrobiłam grzanki z bułki. Rozkoszujcie się widokiem a potem smakiem, ponieważ polecam(...)selera naciowego 150 g białego wina 850 ml bulionu z kurczaka sól morska biały pieprz 300 ml śmietany 18% (do zup) szczypiorek do podania         Wykonanie: Ziemniaki pokroiłam w grubą kostkę. Ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Por oczyściłam   i pokroiłam w krążki. Łodygi selera pokroiłam w plasterki. W garnku roztopiłam masło,   wrzuciłam por i seler

Kuchnia u Krysi
Zupa krem ze szparagów 168

rabarbarem, wróciłam z nimi. Przy pierwszym spotkaniu potraktowałam je trochę brutalnie i postanowiłam zrobić z nich miazgę. I tak powstała zupa krem ze szparagów. Bardzo delikatna. Drobny pazur nadaje jej gałka muszkatołowa i kilka kawałków surowego pora, który miał stanowić dekorację, a okazał się dodatkiem, który gorąco polecam jako składnik obowiązkowy.Składniki:500g białych szparagów1 duży por0,7l wody100g śmietany(...)chochli wymieszać dokładnie ze śmietaną. Całość dolać ponownie do zupy. Dobrze wymieszać. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Pogotować jeszcze 2 minuty.Gotową zupę podawać posypaną kolorowym pieprzem i obowiązkowo z kilkoma cienkim plasterkami posiekanego świeżego pora

W kuchni wieczorem
ZUPA MEKSYKAŃSKA 74

pyszna smakuje najlepiej posypana tartym serem, posiekaną natką ze sporą porcją grzanek czosnkowych, ziołowych lub świeżej bagietki z masłem. Kto nie próbował niech żałuje! Polecam o każdej porze dnia i roku Zupa meksykańska czaruje smakiem, cieszy oczy, jest wyjątkowa i obowiązkowa w naszym jesienno-zimowym menu. SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 czerwona

Zasmakuj Kuchni
Chłodnik z botwinki 143

Jeżeli lubicie barszczyk i botwinkę to mamy dla Was propozycję na ciepłe dni – chłodnik z botwinki. Do tej pory nie przepadaliśmy za zupami na zimno ale ten wyjątkowo przypadł nam do gustu Składniki: - 1 pęczek botwinki - 1 średni ogórek - 1/2 pęczku koperku - 1/2 pęczku szczypiorku - 250 ml kefiru - 500 ml wody - 200 ml jogurtu greckiego - sól, pieprz, cukier

Kuchenne Wariacje
Zupa cukiniowo porowa z musztardowymi grzankami 186

Aromatyczna, rozgrzewająca, pełna ziół zupa cukiniowo-porowa. Podałam ją z pikantnymi grzankami, z musztardą dijon, mozzarellą i rozmarynem. Na jesienne chłodniejsze dni prawdziwy must have :) średni por średnia cukinia pół cebuli litr bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanej bazylii 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 0/5 łyżeczki posiekanego oregano łyżka kwaśnej śmietany łyżka masła klarowanego 0/5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu szczypta soli(...)grzanki: 4 kromki chleba musztarda dijon 100 g startej mozzarelli gałązka rozmarynu Pora i cebulę myjemy i kroimy w piórka. Cukinią szorujemy i bez obierania kroimy w kostkę. Jeśli nasiona są duże, pozbywamy się ich. Wraz z ziołami podsmażamy je w garnku, na maśle klarowanym. Po ok. 10 minutach gdy zmiękną zalewamy bulionem. Gotujemy około 25 minut, miksujemy na gładko

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania