Zima to idealna pora na gęste i rozgrzewające zupy. Zupa dyniowa z czerwoną soczewicą , dodatkiem mleka kokosowego i sporą ilością papryczki chilli z pewnością dobrze Was rozgrzeje. Zupa dyniowa jest tak sycąca i pożywna, że może stanowić główne danie późnego obiadu. Przygotowuje się ją łatwo i bez większego wysiłku. Taka aromatyczna i gęsta zupa z pewnością wszystkim zasmakuje, a wasi
Codzienne GotowanieNadeszła jesień, a wraz z chłodniejszymi dniami, również pora na pyszne, gęste, rozgrzewające zupy. Dlatego też dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować taką właśnie potrawę. Wraz ze mną gotowali ją: Gin , Mirabelka , Zuzia , Mops , inna Zuzia oraz Bartoldzik . Początkowo planowałam rozgrzewającą zupę a la gulaszową, ale niestety nie mogłam kupić niezbędnych do jej przygotowania składników. Dlatego też
Codzienne GotowanieZupa z młodej kapusty z pomidorami... Wiórki zielonej, młodej kapusty. Kawałki pomidorów, plastry marchewki. Drobno posiekany koperek i natka pietruszki. Pełnia wiosny na talerzu. Smacznego! Składniki: 1/2 główki niedużej, młodej kapusty; 5 średnich ziemniaków; 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 3 średnie, dojrzałe pomidory; 3 ziarna ziela angielskiego; 1 liść laurowy; 1/2 pęczka(...)zalać wrzątkiem, tak aby woda zakryła pomidory), odstawić na 10 minut, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, por, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać 1,5 l zimnej wody. Dodać łyżkę vegety. Gotować na średnim ogniu, aż wywar zacznie wrzeć. Gdy zupa się zagotuje
Gospodyni Miejskazupa może być zjadana na gorąco i po ostudzeniu. Ze względu na obecność marchewki w zupie, konieczne jest dodanie tłuszczu, by witamina A miała się w czym rozpuścić. Składniki (na 3 porcje): pół kalafiora kawałek selera mała pietruszka marchew kawałek pora (ok. 7 cm) 1,5 łyżki śmietany sól pieprz natka pietruszki Warzywa obrać. Seler pokroić w drobną kostkę, marchew(...)talarki lub półtalarki, kalafior podzielić na róże. Do garnka wrzucić seler, pietruszkę (w całości), pora, marchew i kalafior. Wlać litr wody. Całość zagotować, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Wyłączyć palnik, dodać śmietanę. Wymieszać. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki. Nie ma to jak zacząć urlop lekką
Weekendy w domu i ogrodziezupy, ale przymykam na to oko, tym bardziej, że zdarza się, że bierze ona po dwie dokładki zupy. Jak mam gotowy rosołek to robię ją na jego bazie, ale jak nie mam to gotuję na wodzie. Podstawą są ziemniaki i pory ( no i oczywiście groszek) ale czasem dorzucam garść innych warzyw np. szpinak, brokuły czy kalafior, nie za dużo, żeby(...)from 1 reviews Zupa groszkowa, aktualnie ulubiona zupa Emilki Drukuj Prep time 10 min Cook time 25 min Total time 35 min Aktualnie ulubiona zupa Emilki - z mrożonym groszkiem, ziemniakami i porem. Author: www.cookingforemily.pl Ingredients 1 duży por 2 ząbki czosnku po 1 łyżce masła i oliwy 5 średnich ziemniaków 1 paczka mrożonego groszku 1 litr rosołku (warzywny
Cooking for EmilyDzisiaj mamy dla Was pyszną zupę krem cebulową o słodkim a zarazem lekko ostrym smaku :) Składniki na zupę: – 5 dużych cebuli (ok. 900g) – 2 łodygi selera naciowego – 1 mały por – 2 łyżki masła – 250 ml wody – 1/4 łyżeczki imbiru – 1/4 łyżeczki mielonego kminku – sól – pieprz
Kuchenne Wariacjedużo, dla smaku. No powiem Wam delikatna, wręcz słodka od marchwi i batatów zupa na obiad dziś była. Zupa jarzynowa z batatem i pomidorami podana z ryżem i koperkiem – dla mojej Córeczki:) SKŁADNIKI: 2 marchwie 2 pietruszki kawałek pora kawałek selera 1 duży batat 400 g puszka pomidorów z puszki 3/4 szklanki ryżu ugotowanego + łyżeczka masła 1 l wody(...)kroję w plasterki lub półplasterki. Słodkiego ziemniaka obieram, kroję w niezbyt dużą kostkę, pora kroję na kilkucentymetrowe kawałki. Wrzucam warzywa do wody i gotuję do miękkości. Można opcjonalnie dodać 2 kulki ziela i liść, u mnie brak. Na koniec dodaję pomidory z puszki. Nie doprawiam, zupa jest idealna dla maluchów i dla mnie;) Do ugotowanego ryżu dodaję łyżeczkę masła, mieszam
Zasmakuj KuchniJest to najlepsza zupa krem jaką do tej pory jadłam. Delikatna w smaku i taka kremowa. Użycie serka topionego to był super pomysł. Kto jeszcze tak nie próbował to bardzo polecam. Zupa jest lekka, a za razem sycąca. Podałam ją z plackami tortilli własnoręcznie przeze mnie zrobionymi, ale można z czym kto lubi, z grzankami, z groszkiem ptysiowym czy pestkami
Izabelawkuchniklasyczny czas na zupy. Gdy za oknem nastaje chłód i ziąb, w szyby zacina deszcz, poranek wita nas mgłą i niską temperaturą, oznacza to, że nadeszła pora na jesienne i rozgrzewające zupy. A jako, że październik i listopad to czas dyni, to właśnie to warzywo bardzo i często gości na naszych stołach. Piękna i pomarańczowa dynia doskonale komponuje się
Kulinarne przygody Gatityczęść to dania owocowe. Zupę rabarbarowo-waniliową oraz z jagodowo-cytrynową z pewnością zrobię latem! W odpowiednim czasie przyjdzie też kolej na klasyczną - różaną. Teraz pora na typowo zimową szwedzką zupę z owoców suszonych oraz jabłek i gruszek. Jest ona smaczna, szybka, rozgrzewająca i daje zastrzyk pozytywnej energii. Szczerze polecam! Tak sobie pomyślałem, że we współczesnych dziwnych czasach
zadanie-gotowanieBardzo aromatyczna i sycąca zupa w której jest wszystko co zdrowe i smaczne. Jest topinambur, jest soczewica, jest botwinka a do tego pachnące lasem kurki i karmelizowany por. Zapraszam gorąco na miseczkę zupy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDanuty i Henryka Dębskich z roku 1987. Czemu zupa ma francuską nazwę nie znalazłam nigdzie ale wiem jedno, jest ona mega pyszna, aromatyczna i pożywna. Zupy to bardzo dobry posiłek o każdej porze roku, ta pomidorowa, kalafiorowa jest rewelacyjna, polecam gorąco. Kalafiorowa zupa "Vautiera". ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezimowa, choć zimę kocham i za nią tęsknię. Brak mi podziału na cztery równe pory roku. Moje sezony dyktuje apetyt. Jest czas gorących, gęstych zup wypijanych z ukochanego dużego kubka. Była pora dynii i czas francuskich croissantów moczonych w mocnym espresso. Nieregularnie nastaje sezon na curry, bakłażany i wszystko co pomidorowe. Pora serowa trwa przez cały
KUCHARNIAźródłem ważnych składników odżywczych, czy witamin, jednocześnie nie zmieniając drastycznie ogólnego smaku. Dodatkowo są bardzo sycące, niskokaloryczne i szybkie w przygotowaniu. W związku z tym, chciałabym przedstawić dziś przepyszną zupę krem z fenkułu. Koper włoski ma nieco specyficzny smak i niestety wiele osób nie przepada za nim. Niektórym nawet kojarzy się z anyżem. Warto jednak go jeść gdyż: Fenkuł (koper(...)łyżeczka kurkumy *opcjonalnie: czarny sezam do posypania W garnku na oleju szklimy pokrojoną w piórka cebulę wraz z pokrojonym w plastry porem. W tym czasie odcinamy nać fenkułu (możemy z niej oderwać koperek, by później udekorować nim zupę) i obieramy z zewnętrznej warstwy. Przecinamy koper włoski na pół i kroimy w plastry. Ziemniaki, jabłka i pietruszki obieramy, kroimy w kostkę
Be Fit Be Strongmlodych buraczków 30 dkg fasolki szparagowej 2 średnie młode ziemniaki 20 dkg białej kapusty 1 srednia marchewka 1 średnia cebula 10 cm pora 100 g słodkiej śmietany do zup 1 łyżka pokrojonego świeżego koperku 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżka octu winnego Spsób przygotowania: Udka umyć, włożyć do garnka i zalać(...)zimną wodą ( około 1,5 l), dodać pokrojonego pora, marchewkę, cebulę oraz cale obrane buraczki. Gotować 40 minut, po tym czasie wyjąć buraczki, wrzucić fasolkę i pokrojone w kostę ziemniaki. Buraczki lekko przestudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem, octem winnym i czosnkiem. Na końcu dodać śmietanę i pokrojony koperek i już
Gosia gotuje