zupa może być zjadana na gorąco i po ostudzeniu. Ze względu na obecność marchewki w zupie, konieczne jest dodanie tłuszczu, by witamina A miała się w czym rozpuścić. Składniki (na 3 porcje): pół kalafiora kawałek selera mała pietruszka marchew kawałek pora (ok. 7 cm) 1,5 łyżki śmietany sól pieprz natka pietruszki Warzywa obrać. Seler pokroić w drobną kostkę, marchew(...)talarki lub półtalarki, kalafior podzielić na róże. Do garnka wrzucić seler, pietruszkę (w całości), pora, marchew i kalafior. Wlać litr wody. Całość zagotować, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Wyłączyć palnik, dodać śmietanę. Wymieszać. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki. Nie ma to jak zacząć urlop lekką
Weekendy w domu i ogrodziezupy, ale przymykam na to oko, tym bardziej, że zdarza się, że bierze ona po dwie dokładki zupy. Jak mam gotowy rosołek to robię ją na jego bazie, ale jak nie mam to gotuję na wodzie. Podstawą są ziemniaki i pory ( no i oczywiście groszek) ale czasem dorzucam garść innych warzyw np. szpinak, brokuły czy kalafior, nie za dużo, żeby(...)from 1 reviews Zupa groszkowa, aktualnie ulubiona zupa Emilki Drukuj Prep time 10 min Cook time 25 min Total time 35 min Aktualnie ulubiona zupa Emilki - z mrożonym groszkiem, ziemniakami i porem. Author: www.cookingforemily.pl Ingredients 1 duży por 2 ząbki czosnku po 1 łyżce masła i oliwy 5 średnich ziemniaków 1 paczka mrożonego groszku 1 litr rosołku (warzywny
Cooking for EmilyDzisiaj mamy dla Was pyszną zupę krem cebulową o słodkim a zarazem lekko ostrym smaku :) Składniki na zupę: – 5 dużych cebuli (ok. 900g) – 2 łodygi selera naciowego – 1 mały por – 2 łyżki masła – 250 ml wody – 1/4 łyżeczki imbiru – 1/4 łyżeczki mielonego kminku – sól – pieprz
Kuchenne Wariacjedużo, dla smaku. No powiem Wam delikatna, wręcz słodka od marchwi i batatów zupa na obiad dziś była. Zupa jarzynowa z batatem i pomidorami podana z ryżem i koperkiem – dla mojej Córeczki:) SKŁADNIKI: 2 marchwie 2 pietruszki kawałek pora kawałek selera 1 duży batat 400 g puszka pomidorów z puszki 3/4 szklanki ryżu ugotowanego + łyżeczka masła 1 l wody(...)kroję w plasterki lub półplasterki. Słodkiego ziemniaka obieram, kroję w niezbyt dużą kostkę, pora kroję na kilkucentymetrowe kawałki. Wrzucam warzywa do wody i gotuję do miękkości. Można opcjonalnie dodać 2 kulki ziela i liść, u mnie brak. Na koniec dodaję pomidory z puszki. Nie doprawiam, zupa jest idealna dla maluchów i dla mnie;) Do ugotowanego ryżu dodaję łyżeczkę masła, mieszam
Zasmakuj KuchniJest to najlepsza zupa krem jaką do tej pory jadłam. Delikatna w smaku i taka kremowa. Użycie serka topionego to był super pomysł. Kto jeszcze tak nie próbował to bardzo polecam. Zupa jest lekka, a za razem sycąca. Podałam ją z plackami tortilli własnoręcznie przeze mnie zrobionymi, ale można z czym kto lubi, z grzankami, z groszkiem ptysiowym czy pestkami
Izabelawkuchniklasyczny czas na zupy. Gdy za oknem nastaje chłód i ziąb, w szyby zacina deszcz, poranek wita nas mgłą i niską temperaturą, oznacza to, że nadeszła pora na jesienne i rozgrzewające zupy. A jako, że październik i listopad to czas dyni, to właśnie to warzywo bardzo i często gości na naszych stołach. Piękna i pomarańczowa dynia doskonale komponuje się
Kulinarne przygody Gatityczęść to dania owocowe. Zupę rabarbarowo-waniliową oraz z jagodowo-cytrynową z pewnością zrobię latem! W odpowiednim czasie przyjdzie też kolej na klasyczną - różaną. Teraz pora na typowo zimową szwedzką zupę z owoców suszonych oraz jabłek i gruszek. Jest ona smaczna, szybka, rozgrzewająca i daje zastrzyk pozytywnej energii. Szczerze polecam! Tak sobie pomyślałem, że we współczesnych dziwnych czasach
zadanie-gotowanieBardzo aromatyczna i sycąca zupa w której jest wszystko co zdrowe i smaczne. Jest topinambur, jest soczewica, jest botwinka a do tego pachnące lasem kurki i karmelizowany por. Zapraszam gorąco na miseczkę zupy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDanuty i Henryka Dębskich z roku 1987. Czemu zupa ma francuską nazwę nie znalazłam nigdzie ale wiem jedno, jest ona mega pyszna, aromatyczna i pożywna. Zupy to bardzo dobry posiłek o każdej porze roku, ta pomidorowa, kalafiorowa jest rewelacyjna, polecam gorąco. Kalafiorowa zupa "Vautiera". ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezimowa, choć zimę kocham i za nią tęsknię. Brak mi podziału na cztery równe pory roku. Moje sezony dyktuje apetyt. Jest czas gorących, gęstych zup wypijanych z ukochanego dużego kubka. Była pora dynii i czas francuskich croissantów moczonych w mocnym espresso. Nieregularnie nastaje sezon na curry, bakłażany i wszystko co pomidorowe. Pora serowa trwa przez cały
KUCHARNIAźródłem ważnych składników odżywczych, czy witamin, jednocześnie nie zmieniając drastycznie ogólnego smaku. Dodatkowo są bardzo sycące, niskokaloryczne i szybkie w przygotowaniu. W związku z tym, chciałabym przedstawić dziś przepyszną zupę krem z fenkułu. Koper włoski ma nieco specyficzny smak i niestety wiele osób nie przepada za nim. Niektórym nawet kojarzy się z anyżem. Warto jednak go jeść gdyż: Fenkuł (koper(...)łyżeczka kurkumy *opcjonalnie: czarny sezam do posypania W garnku na oleju szklimy pokrojoną w piórka cebulę wraz z pokrojonym w plastry porem. W tym czasie odcinamy nać fenkułu (możemy z niej oderwać koperek, by później udekorować nim zupę) i obieramy z zewnętrznej warstwy. Przecinamy koper włoski na pół i kroimy w plastry. Ziemniaki, jabłka i pietruszki obieramy, kroimy w kostkę
Be Fit Be Strongmlodych buraczków 30 dkg fasolki szparagowej 2 średnie młode ziemniaki 20 dkg białej kapusty 1 srednia marchewka 1 średnia cebula 10 cm pora 100 g słodkiej śmietany do zup 1 łyżka pokrojonego świeżego koperku 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżka octu winnego Spsób przygotowania: Udka umyć, włożyć do garnka i zalać(...)zimną wodą ( około 1,5 l), dodać pokrojonego pora, marchewkę, cebulę oraz cale obrane buraczki. Gotować 40 minut, po tym czasie wyjąć buraczki, wrzucić fasolkę i pokrojone w kostę ziemniaki. Buraczki lekko przestudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem, octem winnym i czosnkiem. Na końcu dodać śmietanę i pokrojony koperek i już
Gosia gotujeZupa kalafiorowa z kaszą manną...Delikatna, kremowa zupa kalafiorowa.Zagęszczona niewielkim dodatkiem kaszy manny.Z aromatycznym koperkiem.Zabielona śmietaną.Pycha! Składniki:1 średni kalafior;5 średnich ziemniaków;1 duża marchewka;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 łyżka masła;2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe - opcjonalnie;3 łyżki kaszy manny;Pęczek koperku;1 liść laurowy;200 g kwaśnej, gęstej(...)krążki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.Koperek drobno posiekać.Kalafiora umyć, osuszyć i podzielić na różyczki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę, selar, pokrojonego pora i ziemniaki. Zalć 2,5 litrami zimnej wody, dodać łyżkę masła, 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe, liść laurowy i gotować na średnim ogniu przez
Gospodyni Miejskaiść za ciosem i ugotować zupkę w wiosennym - zielonym kolorze. Jest to dobra zupa dla osób na diecie, czyli dla mnie ;)Składniki:2 duże brokuły1 litr wywaru z włoszczyzny (lub tradycyjny bulion)2 średnie ziemniaki 1 mały por (cała część)1 średnia cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka tymianku (suszony albo świeży)2 łyżki oliwy4 łyżki kwaśnej(...)QuinnaNa wywarze w włoszczyzny gotujemy ziemniaki oraz brokuły aż do miękkości. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, por w piórka i podsmażamy na oliwie. Następnie por i cebulę dodajemy do zupy. doprawiamy sola i pieprzem. Zupę miksujemy w blenderze na jednolity krem. Zupę rozlewamy na talerze, robimy kleksy ze śmietany, doprawiamy ziołami oraz drobno pokrojonym
Bon Appetit MałgorzatyKupiłam piękne szparagi w dobrej cenie więc zrobiłam swoją pierwszą zupkę szparagową. Do tej pory jeszcze takiej nie robiłam. Zupę wzbogaciłam niewielkim dodatkiem młodej pokrzywy. składniki: 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) 1 łyżka masła 100 g listków lub czubków z młodej pokrzywy ok 750 ml bulionu drobiowego sól do smaku Szparagi dokładnie umyć, odkroić zdrewniałe końcówki i pokroić
Monia miesza i gotuje