prosta szybka i pyszna zupa krem z cukinii z dodatkiem pora i czosnku. Mimo iż cukinia nie jest zbyt wyraźna w smaku to właśnie dzięki dodatkom zyskuje na smaku. Składniki: 1 cukinia zielona 1 cukinia żółta 1 por (biała część) 1 średni ziemniak 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku około 600 ml bulionu 0,5 szkl śmietany kremówki(...)przesmażyć od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pokrojone cukinie, czosnek, ziemniak i ponownie chwilę przesmażyć uważając by nie przypalić pora. Wlać bulion dodać koperek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować pod przykryciem do miękkości około 20 minut. Zupę zdjąć z ognia wlać śmietanę i zmiksować na krem. Doprawić do smaku. Proponuję podać z grzankami podpieczonymi
Ala piecze i gotujeJuż pisałam o tym, że jestem fanką zup kremów. Robię je z różnych warzyw. Na blogu znajdziecie też zupy np.z czerwoną soczewicą i porem, grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem, z marchewką
Kulinarne przygody GatityZawiera również dużo błonnika, jest niskokaloryczna i przynosi uczucie sytości, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. To tylko niektóre z jej licznych właściwości zdrowotnych Tym razem proponuję Wam zupę-krem z dyni i pora, z dodatkiem prażonych ziaren sezamu i orzeszków piniowych. Zapewniam, że smakuje wybornie! Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 35 min. Porcja dla 4 osób Składniki: ● 800 g dyni zwyczajnej(...)podsmaż cebulę i pora. Dodaj dynię, wlej mleko, dodaj wodę, tak, by przykryła warzywa. Zagotuj, rozkrusz kostkę bulionową. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na średnim ogniu około 30 minut, w razie potrzeby dolej wody. Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe i ziarna sezamu. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Zmiksuj zupę- krem, domieszaj śmietanę kremówkę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapryndzy łodcedzić [17] ). Dejcie tam teraz te prziprawy- noprzōd dejcie mani [18] , a na kōniec mogecie jeszcze trocha tego czy tamtego dociepnōnć, żeby Wōm potyn [19] niy pedzieli, że zupa bōła za słōnoł. Cuzamyn [20] to tam sie niy musi dugo warzić- sprołwćcie [21] czy groch i marchew sōm miynke [22] , a jak bandōm, to mōmy to fertich [23] . Moja(...)Smacznego! [1] zostało [2] opłaciło [3] ugotować [4] prostego [5] obiad [6] marnować czasu [7] danie jednogarnkowe [8] będziecie [9] kawałki kiełbasy [10] boczek wędzony [11] seler i por [12] dużo [13] dawniej [14] raz [15] nie ma się wzdęć [16] pokrojoną [17] wcześniej odcedzić [18] mniej [19] później [20] razem [21] sprawdźcie [22] są miekkie [23] gotowe [24] powiedziała
Chop w kuchniBarszcz ukraiński z batatem i zieloną soczewicą jest bardzo fajną, sycącą i smaczną zupą. Szczerze przyznam, że polubiłam tą wersją znacznie bardziej niż oryginalny barszcz ukraiński . Sprawił to dodatek soczewicy (której jestem fanką) oraz prostota w przygotowaniu. Świetnie sprawdza się również jako drugie śnidanie w pracy, zwłaszcza w deszczowe, chłodne dni. Polecam wszystkim fanom buraków (i nie tylko :)) Ilość(...)porcji: 6 Czas przygotowania: 40 minut + czas pieczenia buraków Składniki: 3 buraki ½ szklanki zielonej soczewicy marchewka mały batat (można zastąpić ziemniakiem) cebula biała część małego pora kilka kropel cytryny 700ml bulionu (można zastąpić wodą) Przyprawy: 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek Dwa buraki zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kolizje SmakówWegetariańska zupa z podsmażanymi warzywami i groszkiem. Warzywa nadają jej głębokiego koloru i fajnego smaczku. Składniki na bulion warzywny: 1 pietruszka kawałek selera zielona część 1 małego pora 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren(...)pieprzu czarnego 1 płaska łyżeczka soli kilka gałązek natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 1,5 litra wody Pozostałe składniki zupy: 200 g groszku zielonego (świeżego lub mrożonego) 1 duża cebula 3 duże marchewki 3 większe ziemniaki biała część 1 niewielkiego pora 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki maggi około 2 łyżki oliwy do smażenia pieprz sól duża garść świeżego, siekanego koperku
Smak mojego domucebule i ziemniaki. Dodajemy lyzeczke curry.W osobnym garnku gotujemy w bulione marchewke i por. Po 15 minutach dodajemy podsmazone ziemniaki z cebula i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny byc miekkie. Za pomoca blendera miksujemy je na krem. Doprawiamy sola i pieprzem.Gdyby nasza zupa byla zbyt gesta mozemy ja rozrzedzic odrobina wody lub bardziej kalorycznie smietana.Na patelni
Przysmaki Karolkijednocześnie wykwintny obiad. Mięso jest delikatne, a sos bardzo aromatyczny. Idealne drugie danie na jesienny i zimowy obiad. Składniki: 6 pałek z kurczaka, opakowanie zupy grzybowej (borowikowej lub pieczarkowej), garść suszonych grzybów, 1 por (jasna część), 2 łyżki żurawiny do mięs, sól, liść laurowy, ziele angielskie, ulubiona przyprawa do kurczaka, olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć(...)zimnej wody. Gdy nasiąkną, dodać do nich zupę grzybową w proszku, sól do smaku i dokładnie wymieszać. Dołożyć również pokrojony por i żurawinę. Ponownie wymieszać. Pałki opłukać, osuszyć i oprószyć przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso z wszystkich stron na rumiano. Pałki przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać sosem. Dodać liść laurowy i ziele
Nie tylko w kuchnimiałaby podać zwykły rosół głowie państwa dodała na szybko do rosołu żółtko od jajka mające sprawić by zupa stała się delikatna, aksamitna a przez to bardziej szlachetna, na wierzch dodała grzankę i posypała ją serem. Król był zachwycony daniem, które od tej pory stało się jednym z ulubionych dań na dworze i w całej Francji. Składniki: (na 2 porcje) rosół(...)zostawiając około 2 małe garstki. Następnie wbijamy żółtko wprost do rosołu, by płyn prawie całkowicie je zakrył, na wierzch posypujemy odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Teraz pora zrobić grzanki i położyć je na wierzchu zupy, po czym szybciutko posypać serem i podawać na ciepło. Podczas jedzenia żółtko rozbije się i połączy z rosołem, nada to niesamowitego smaku zupie. Jest pyszna
KreatywnePinyLubię zupy kremowe, staram się je robić z każdego warzywa jakie tylko jest. Naprawdę wychodzi z wszystkiego. Dzisiaj przepis na krem porowy, który otrzymałam od kolegi, wersja oryginalna bardzo dobra, jednak ja go trochę urozmaiciłam i dodam coś od siebie :) Składniki : bulion ( ja używam ok 2 litrów) 4 duże pory 3 serki śmietankowe do zagęszczenia(...)innego naczynia i tam blęduję z niewielką ilością bulionu. Jak konsystencja jest już kremowa przelewam do garnka z kulkami. W tej samym naczyniu co blendowaliśmy pora umieszczamy serki i zalewamy je szklanką zupy blendujac. Wszystkie składniki mieszamy razem i zupa jest gotowa. Moje zupy nie są bardzo gęste a to dla tego, że gotuję większą ilość bulionu. Jeżeli chcesz
Niezły Młynekwiem jak wam, ale mi do tej pory owoce morza najlepiej komponowały się w zupie pomidorowej. Tym razem postanowiłam je wykorzystać do zupy piwnej, na gorzko-słodkim ciemnym piwie korzennym. Połączenie tych smaków wyszło rewelacyjne. A słodka śmietanka dopełniła całości.Przypominam o konkursie urodzinowym, kończy się jutro o 23.59. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikszpinak. Należy wówczas odpowiednio zmniejszyć ilość płynu w stosunku do pozostałych składników. Do zupy można wykorzystać również makaron gotowy. Składniki / 3-4 porcje/ ok. 1 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki ½ selera /korzeń/ ½ pora /jasna część/ mały koper włoski/można pominąć/ 3 łyżki oliwy z oliwek garść świeżego szpinaku ¾ szklanki kukurydzy(...)dekoracji ok. 150 g zielonego makaronu /szpinakowego/maltagliati Wykonanie: -Warzywa dokładnie umyć i obrać. -Ziemniaki , koper i seler pokroić w kostkę, por w krążki . -W garnku na zupę rozgrzać oliwę . -Wrzucić pokrojone warzywa i mieszając chwilę poddusić. -Wlać gorący bulion i gotować do miękkości warzyw. -Pod koniec gotowania dodać pokrojony szpinak
Zakamarki mojej kuchnicebula 1 mały por ( biała część ) 3 ząbki czosnku 100ml śmietanki 30% 2 litry bulionu 2 łyżeczki soli, gałki muszkatołowej, pieprz do smaku Przygotowanie zupy: Dynię, ziemniaki, marchew, pietruszkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Por kroimy w półplasterki, a czosnek przeciskamy przez praskę, lub ścieramy na drobnych oczkach. Na odrobinie oliwy, podsmażamy wszystkie warzywa przez około 5 minut(...)gałką, gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa będą już miękkie, rozdrabniamy całość blenderem na gładki krem. Gotujemy jeszcze chwilkę, dolewamy śmietankę i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Gęstość zupy możemy modyfikować bulionem, dodając go więcej więcej, lub mniej, w zależności od tego jak gęstą zupę chcemy uzyskać Artykuł Zupa z dyni pochodzi z serwisu
NiePieprz.pljest pyszna i bardzo zdrowa! Pomidory i wszystkie przetwory z nich zrobione zawierają mnóstwo likopenu, który chroni nasz organizm przed nowotworami. Latem można przygotować tę zupę ze świeżych, soczystych pomidorów, a w pozostałe pory roku sięgnąć po passatę czy koncentrat - każda wersja będzie pyszna! :) Zupa pomidorowa: 2 duże udka z kurczaka - ok. 600 g (można użyć także porcji rosołowej
Cooking Monsterklasyk na stole. Zupa jarzynowa na zasmażce, z kawałkami warzyw i w dodatku na mięsie. Po prostu pyszności! Proporcje na około 4 litry zupy. 2 porcje rosołowe 3 ziemniaki 5 marchewek 2 pietruszki 1 kalarepa 1 por 1/4 selera 1 puszka 400 gram groszku (z zalewą) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 4 litry wody Mięso umyć, włożyć(...)godziny. Zebrać powstające szumy. Można też wykorzystać gotowy wywar/rosół. Warzywa umyć. Marchewki i pietruszkę oskrobać, pokroić w plastry. Kalarepę i selera obrać i pokroić w kostkę. Pora pokroić na 3 krótsze kawałki. Dodać do gotującego się mięsa, ewentualnie dodać liść laurowy. Ziemniaki obrać (oskrobać), pokroić w kostkę. Po około 25 minutach wyciągnąć mięso (liść laurowy) i dodać ziemniaki
Czerwony Gupik