krewetkami Tatar z makreli wędzonej i awokado Sałatkę z awokado i kalmarów Sałatkę z awokado, chia i pieczonej papryki Tatar z łososia, z mango, na awokado Zupę kokosowa z awokado i porem Wydrukuj przepis The post Guacamole appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoKażdy, kto mnie zna to wie, że nie jestem wielbicielką zup 😁Jednak ostatnimi czasy byłam zmuszona do zmiany diety stałej na lekko płynną (kto ma założony
UgotowaćSezon na szparagi uważam za rozpoczęty. Jako że do tej pory ze szparagów robiłam najczęściej zupę – krem, w tym sezonie postanowiłam przygotować coś bardziej oryginalnego i bardziej męskiego czyli szparagi w połączeniu z mięsem, a dokładniej z piersią z kurczaka. Wyszło mi pyszne dietetyczne danie, którego nie powstydziłabym się podczas uroczystego przyjęcia rodzinnego takiego jak chrzciny, komunia święta
Mama z miastazapach topionego boczku unosił się w całym domu. Już to zachęcało do jedzenia. Zupa zupełnie prosta, bosko smakująca. Polecamy wielbicielom grochówy ;) Składniki 350 g surowego wędzonego boczku 700 g ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 duża marchew 1 łyżeczka mielonego kminku 1 biała część pora pieprz ziołowy majeranek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)przez 30 min. Po tym czasie wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, kminek, gotujemy na dużym ogniu przez 10 min (w razie potrzeby dodajemy wrzątku). Pora kroimy w piórka, wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz majerankiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
R'n'G Kitchenmoże być ogromne. A wszystko dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Dzień możemy rozpoczynać owocową jaglanką przygotowaną na płatkach jaglanych lub dorzucić nieco kaszy do koktajlu. W porze obiadowej kaszę dodajemy do zupy lub przygotowujemy z niej kotlety. Na kolację proponuję wegetariański pasztet z kaszą jaglaną (przepis podam wam wkrótce), a na deser kremowy budyń jaglany, który poza
Smakowity Blog Kulinarnyduża pietruszka - sól - pieprz - ziele angielskie - pieprz czarny ziarnisty Dodatkowo potrzebujemy: - 3 jajka - bułka tarta - olej do smażenia Jeśli na powstałym wywarze planujecie ugotować barszcz lub inną zupę warto dodać jeszcze selera, pora i gałązkę lubczyku. 1. Mięso gotujemy z przyprawami i warzywami do miękkości. Na durszlak wyciągamy mięso, marchew i pietruszkę, studzimy a następnie mielimy w maszynce do mięsa
Apetyczna babeczkawarzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler, por itp.) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, przyprawy i około łyżkę
e-PrzepisyKulinarnewarzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler, por itp.) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, przyprawy i około łyżkę
e-PrzepisyKulinarnejego wielu przysłowiach z kaszą w roli głównej. Kasze to dobre dla brzuszka i sycące źródło minerałów. Dlatego na pewno wypróbuję przepis na krupniki np. z porem i kaszą krakowską, koperkową, zupę piwną z pęczakiem, orkiszotto z dynią, jaglaną z ryżem i bobem, kukurydziankę z karczochami, kuskus z parmezanem, pęczak z jajkiem w koszulce i babkę z polenty, sernik
Ugotowane pozamiatanetaki poranny pewniak, który zawsze zostanie zjedzony. II Śniadanie 10:30 Melon galia, nasza ulubiona odmiana. Smakuje jak ogórek z miodem?! Zupa 13:00 Zupa ziemniaczana Składniki cebula czosnek por ziemniaki seler naciowy natka pietruszki pietruszka masło klarowane woda przyprawy (pieprz, sól himalajska) Wykonanie Na maśle klarowanym podsmażyłam cebulkę, dodałam ząbek czosnku, seler naciowy, kawałek pora, korzeń pietruszki
lady-och-mistrzyni.blogspot.comDzień dobry! Wiosno przybywaj! Tęsknimy za nowalijkami, świeżymi warzywami, owocami, zielenią! Zatem zaklinając wiosnę - dzisiaj zielona zupa :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeśćpolsku, bo gościnę i rodzinną wręcz atmosferę było można poczuć przez cały wieczór. Gorąco Was zapraszam do odmienionej Barbary. Dania z nowego menu można wypróbować w porze lunchu. Przystępne ceny zachęcają: zupa dnia (8,50 zł) i danie główne (15,50 zł) mieszczą się gdzieś pomiędzy jadłodajnią a restauracją, czyniąc z Barbary bistro ze smacznym jedzeniem w dobrej cenie. Cydr
Food SquareDzień dobry! Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis dość ekonomiczny, pozwalający na wykorzystanie w całości produktu, jakim jest kaczka. Pewnie w wielu domach gości ona na niedzielny
Pora coś zjeśćDzień dobry! Powitaliśmy już grudzień, święta za pasem! Mimo wszystko już praktycznie od września czy też października można było powoli odczuwać "świąteczną atmosferę" za
Pora coś zjeśćDzień dobry! Mamy piękną, złotą jesień! Mimo, że słońce świeci, to temperatury już mocno spadły i przychodzi ochota na rozgrzewające dania - najlepiej pyszne zupy! W sobotni
Pora coś zjeśćDzień dobry! Dynia to niekwestionowana królowa jesieni! Wielu ludzi uważa, że dynia jest nijaka i niesmaczna, ja nawet tak kiedyś uważałam :-). Coraz większa świadomość kulinarna sprawia
Pora coś zjeśćnikt inny potrafi tak zweganizować każdy tradycyjny przepis, że jest o niebo lepszy od oryginału. A zatem kolby w dłoń i gotujemy! :) * SKŁADNIKI na 6-8 porcji zupy 3 kolby kukurydzy 1 por (biała część) 1 pęczek szczypiorku 5 suszonych pomidorów 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka papryki wędzonej szczypta
Food Squarekuchni wszechstronne zastosowanie. Jadalne są jej kwiaty , które można smażyć w cieście, a sposoby zastosowania owoców są niezliczone. Na dodatek to warzywo tanie. Do tej pory z cukinii robiłem m.in. zupę krem z serem rokpol i sałatkę z karczochami i bobem . Tym razem postanowiłem zrobić z niej placki. Smak cukinii jest na tyle plastyczny, że wszystko
W SMAKDzień dobry! Upały nie odpuszczają, więc polecam już w tym momencie przygotować dzisiejszy obiad. Ani się przy tym nie zmęczycie, ani nie nagrzejecie kuchni. Wystarczy sięgnąć
Pora coś zjeśćjuż mój ostatni wpis z nią w roli głównej w tym sezobie dyniowym. Dla zainteresowanych, poniżej podaję spis przepisów z wykorzystaniem dyni, które do tej pory pojawiły się na blogu. Zupa waniliowo-dyniowa Koktajl dyniowo-bananowy z cynamonem Ciasto dyniowe ze skorupką Słoneczne smoothie dynia-jabłko-pigwa Mięciutkie ciasteczka dyniowe z czekoladą
My simple kitchenDzień dobry! W większości domów w Polsce po niedzieli zostaje odrobina rosołu, na której w poniedziałek przygotowuje się zupę. Zazwyczaj jest to pomidorowa, ale czemu by
Pora coś zjeśćnieciekawie, prawda? ... a jednak okazuje się że takie danie jest i może być całkiem smaczne. Ma nietypowy smak, inny od dań śledziowych, które jadłam do tej pory. Jest interesująca. Pomysł na tę zupę znalazłam wśród przepisów Remigiusza Rączki jako wielkanocną zupę z regionów Wodzisławia. Dla reszty Polski znana jest jako zupa śledziowa. Zupa jest postna wiec idealnie nadaje się
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzień dobry! Wczoraj pokazywałam Wam na fanpage zupę ogórkową, więc idąc za ciosem dzisiaj kolejna smaczna zupa. Nieco świąteczna, ponieważ jak najbardziej nadaje się na wigilijny
Pora coś zjeśćDzień dobry!To już ostatni dzwonek na nastawienie zakwasu na barszcz czerwony! Już za tydzień Wigilia, a barszcz czerwony z dodatkiem zakwasu to taki rarytas, że
Pora coś zjeśćwyszło wyśmienite. Inne propozycje z kurkami: Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej Tartaletki z grzybami (kurki) Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym Zupa kurkowa po tajsku Zupa z kurek z karmelizowanym porem Pizza mini z kurkami Gołąbki z ryżem i kurkami Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym były mega smaczne, no te pieczone ziemniaki, w których również znalazły się kurki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCześć :)Pewnie pamiętacie jak ostatnio pisałam o tym, jaki mam stosunek do zup...Zaczynam się powoli przekonywać i szukać przepisów w książkach, które mam na półce
Pora coś zjeśćCześć!Mimo śniegu za oknami... święta wielkanocne są już tuż tuż, więc warto pomyśleć o świątecznym menu.Danie, które gości w wielu domach w czasie świąt, to
Pora coś zjeśćDzień dobry!Może to zabrzmi ciut nudnie, ale u mnie wciąż truskawki w kuchni, a u Was? :-)Dołączyły do nich również czereśnie, które od jakiegoś czasu
Pora coś zjeśćwywarze, solidna, wręcz słodka od marchwi i przesmażonej, aromatycznej cebuli. Taka zupa na pierwsze danie lub kompletny obiad poleca się jak nic! Jest pyszna, a moja Córka zjada z cienkim makaronem SKŁADNIKI: 1 ćwiartka z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1 duży ziemniak (opcja) 1/4 selera kawałek pora, jasna część 1 cebula 3 łyżki czerwonej soczewicy płaska łyżka vegety natur
Zasmakuj KuchniTaką zupę podawać razem z bułką lub chlebkiem czosnkowym. Cukinię umyć i pokroić w dużą kostkę( nie obierać ze skórki, tylko umyć), cebulę obrać i pokroić
Kuchnia Pokoleńkremowy podnosi smak całej zupie. SKŁADNIKI : 300 g mięsa mielonego 3-4 spore pieczarki, pokrojone 1 marchewka, pokrojona w kostkę 1 spory por, bez zielonych liści(...)pieprz w ziarnkach, wlewam olej i chwilkę podpiekamy, ciągle mieszając. Wlewamy bulion i dodajemy kostkę rosołową. Po zagotowaniu dodajemy pieczarki i pokrojony drobno por. Gotujemy około 15 minut. Następnie do zupy dodajemy serek topiony. Mieszamy aż serki się rozpuszczą, zakręcamy gaz. Zupę przed podaniem posypujemy natka pietruszki i tartym parmezanem. Podajemy ciepłą z pieczywem. Smacznego. Zupa
Kulinarne Fantazje Marioliprzepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go oczywiście :) Polecam! Jak zrobić pyszną, domową zupę jarzynową - przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na zupę jarzynową SKŁADNIKI: 1 pojedynczy filet z kurczaka biała część pora , pokrojona w cienkie plasterki 1 marchew, pokrojona w kostkę 2 ziemniaki, pokrojone w niewielką kostkę garść fasolki szparagowej, pokrojona na mniejsze kawałeczki 1/2 czerwonej papryki(...)wlewamy gorący bulion - gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut. Krok 2. Następnie do gotującego się wywaru dodajemy pokrojoną marchew, ziemniaki, pora, fasolkę szparagową i czerwoną paprykę - dalej powoli gotujemy, około 10-12 minut. Krok 3. Do zupy dodajemy rozprowadzoną w zimnym mleku lub wodzie mąkę ziemniaczaną, podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty i zestawiamy garnek z ognia. Wyjmujemy filet
Moja Książka Kucharskaswoją porcję "doprawiłam" łyżką kwaśnej śmietany. Zupa była gotowana na wywarze mięsnym. Zupa jarzynowa z pieczarkami Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, garnek, łyżkę, chochlę. Przygotuj składniki: 2 marchewki lub 1 dużą marchew, 1 średniej wielkości pietruszkę, ok. 10-cio cm kawałek jasnozielonej części pora, 4 większe pieczarki, 4-5 ziemniaków, 1-1,5 l wody, bulionu lub wywaru(...)Pieczarki oczyść i umyj. Kapelusze pokrój w półplasterki, a nóżki w kostkę. W garnku zagotuj wodę, bulion lub wywar mięsny. Do wrzątku dodaj grzyby, marchew, pietruszkę, por i ziarna pieprzu oraz dopraw zupę do smaku solą. Całość gotuj na średnim ogniu. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie, obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Ziemniaki dodaj do zupy. Gdy ziemniaki
blog.moje-pasje.infozwiązku z tym, robiąc standardową zupę ogórkową, stwierdziłam - a może by ją zmiksować? Poniekąd bałam się, że to nie będzie smakować, lecz po zmiksowaniu, wiedziałam, że był to dobry pomysł. Spróbujcie sami! Składniki: - 1l wody (opcjonalnie: + 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 10 ogórków kiszonych - 5 średnich ziemniaków - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1 cebula - pół pora - pieprz Ziemniaki i cebulę kroimy
Be Fit Be StrongDziś zapraszam Was na ekspresową zupę idealną do zrobienia w weekend :) składniki 1 por 3 ziemniaki litr bulionu masło, oliwa z oliwek pieprz Pora kroimy w plasterki, ziemniaki obieramy i również kroimy w plasterki. w garnku rozpuszczamy masło z oliwą i wrzucamy do garnka podsmażamy do momentu zarumienia ziemniaków. Następnie dorzucamy pora i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy
Cukier&Puderwędzonej szynki około 3 litry wywaru warzywnego (bądź pozostały z dnia poprzedniego czysty rosół ) 1 liść zielony pora sól , pieprz, maggi , koperek paczka makaronu nitki około 50 g (chyba ,że ktoś lubi gęstą zupę ) 3-5 łyżek śmietanki do zupy Wykonanie: Zrobienie takiej zupy to czysta przyjemność. Można wykorzystać resztę rosołu z poprzedniego dnia bądź też pójść na łatwiznę(...)śmietanką ( można zagęścić z dwiema łyżkami mąki lecz nie jest to konieczne) przyprawiamy pieprzem , solą, maggi, koperkiem, dodajemy na koniec również pokrojony w kostkę por do smaku i do dekoracji. Ja uwielbiam jak na zupie pływa pieprz :) dlatego jak widać nie jest go mało. Gotujemy makaron dodajemy do zupy no i życzmy sobie smacznego :) Jest to trochę zupa z odzysku
W Moim Magicznym Domuzupy z wędzonego łupacza. Cock-a-leekie robi się jednak ze zdecydowanie łatwiejszych do zdobycia w Polsce składników, a przy tym jest to właściwie rodzaj rosołu - a ten ma przecież w naszym kraju olbrzymie grono zwolenników, prawda? Szkocka wersja jest bardzo prosta w przygotowaniu, a smak ma przy tym niezwykle interesujący - głęboki i słodkawy dzięki śliwkom, ale także porom(...)wraz ze wszystkimi powstałymi sokami do garnka i zalać wodą. Dodać pory i marchewki pokrojone w plasterki, śliwki pokrojone w ćwiartki oraz zioła i sól. Gotować 1 godzinę (albo do miękkości warzyw) na małym ogniu. Wyjąć udka, oddzielić mięso od skóry i kostek i włożyć na powrót do zupy. Podawać bardzo gorące
zadanie-gotowanieZupa zimowa, idealna na… zimę! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 por 2 małe marchewki 2 małe ziemniaki 4 liście kapusty 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 6 szklanek wody sól czarny pieprz Przygotowanie Umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę wszystkie warzywa. Roztopić masło i oliwę w garnku. Najpierw wrzucić cebulę i czosnek(...)Smażyć jeszcze chwilę i wlać wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw i zmiksować. Podawać z chrupiącym chlebem lub makaronem. Artykuł KIŞ ÇORBASI, czyli turecka zupa zimowa pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisyśmietany 18%sól, pieprz+świeża pietruszka do posypania1. Warzywa obieramy. Do garnka wkładamy 1/2 marchewki (resztę odkładamy na później), pietruszkę, por, liść laurowy, ziele angielskie, prawie cały seler (kawałek zostawiamy na później). Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień (zupa ma lekko bulgotać) i gotujemy bez przykrycia 30 minut, a następnie przecedzamy.2. W między czasie siekamy cebulę w drobną kostkę
My Culinary Art